Global Touring Car: nieuwe raceserie met 500 pk V8’s

Auteur: , 19 Reacties

Deze Ford Focus sedan heeft een V8 met 500 pk onder de kap en illustreert een nieuwe raceserie die dit jaar gaat starten. Lekker he?

Het doet eigenlijk meteen denken aan de briljante V8 Supercars uit Australië. Dikke auto’s die op straatauto’s lijken, uitgerust met een moddervette V8 en een dito soundtrack, gereden door gasten die niet bang zijn om een tikje uit te delen. Of het ook echt zo gaaf wordt moeten we even afwachten want er is verder nog bijzonder weinig bekend over de nieuwe serie anders dan dat men gaat beginnen in Zuid Afrika dit jaar.

De Global Touring Car serie zal gereden gaan worden door silhouetracers zoals deze Ford Focus, voorzien van een vermogen rond de 500 pk en achterwielaandrijving. Ook een sequentiële bak is verplicht voor deze klasse en de alle auto’s moeten hetzelfde spaceframe chassis gebruiken.

Deze Ford Focus Sedan ziet er in ieder geval smeuïg uit met z’n dikke widebody, enorme spoilers, zijuitlaat en lekkere wielen met plakkerige Kumho Ecsta’s. In het interieur vinden we uiteraard een dikke rolkooi en er is één zitplek in de vorm van een dikke Sparco sportstoel. Laat maar komen die GTC serie, toch?19 reacties

Bruut! Heel Bruut!!! geweldige nieuwe raceserie.
De eerste Focus van deze generatie die ik wél gaaf vind!
Gaaf.

Ben wel benieuwd hoe GTC zich verhoudt tot de combi van DTM, Super GT en die geplande Noord-Amerikaanse serie die op dezelfde leest geschoeid zou moeten zijn.
Zonder merklink zie ik dit niet succesvol worden. In Australie is de helft van de “charme” toch ook dat het Ford tegen Holden is. En er zijn in het verleden wel meer V8 silhouetracers geweest die we inmiddels allemaal weer vergeten zijn.
@antoonniels:

Ford tegen Holden, en Nissan, en Mercedes, en Volvo.
Dus die ´charme´ is er ook al niet meer.
Wat mij betreft is dit net zoveel een Ford Focus als die Scuderia een paar posts terug een Ferrari is.

Maar goed, ze moeten het natuurlijk zelf weten, tis niet mijn geld tenslotte.
Ik heb er in elk geval net zoveel mee; helemaal niets. :)
Zoiets bestaat toch al? Superstars v8 serie, de europese versie van de australische supercars

http://www.superstarsworld.com/Superstars-Series/it-Homepage.aspx
Gatver “silouetracers”. Ik mis altijd het oude tourwagen campioenschap (met alpha romeo) toen het nog echte autos waren. Met die Volvo station wagen (epic!).
……weer een raceserie waar geen hond naar gaat kijken.

Wie doet het ‘marktonderzoek’ voor de start?
@baasbas: of er mensen naar gaan kijken is vaak niet eens het belangrijkste.
Voor de maker van de auto is het alleen belangrijk dat ie er wat van kan afzetten.
Haak de serie aan bij een ander circus dat rond de circuits rijd; en het is prima te doen. Maar de kans het wereldwijd een succes kan worden (waarmee t interesant kan worden voor grote bedrijven) is natuurlijk nul inderdaad. De DTM gaat al wat te ver in het siluette gedeelte.
@gregorius: Tsja, kijkcijfers vs. afzet.. Volgens mij zit daar wel een verband. Wordt er naar gekeken, dan zijn sponsors bereid te betalen, dus heb je makkelijker meer teams, die weer auto’s afnemen.. enz..

Ik zit uiteraard niet in dat wereldje, maar om mij heen hoor ik alleen maar geluiden dat de BTCC vroeger zo leuk was om naar te kijken (oh en begin jaren 90 DTM). Als ik dat nu weer wil zien, waar moet ik dan naar kijken? Weet iemand dat?
@baasbas: qua racen is de huidige BTCC vergelijkbaar met het racen van toen. Het verschil is alleen dat toen de modellen in BTCC dikker waren dan nu en dat toen niet de normale personen auto een stuk minder dik was. –> je keek dus naar modellen die toen cool waren. Dat is wel anders dan wat Civic’s die tegen een of andere Chinese MG racen.

En ja, de coureurs in de DTM passen wel op voordat ze echt gaan beuken, die zijn veel te bang om hun stoeltje te verliezen.

MAW: het wordt nooit meer zoals vroeger!
@gregorius: BTCC met Super Touring was idd heel gaaf. Volvo 850 Estate, Ford Mondeo (die klonk als een Mazda-wankelblok), Renault Megane, Peugeot 406. Die tijd komt helaas niet meer terug. Maar het huidige veld is ook erg leuk, al doet er nauwelijks nog een fabrieksteam mee, idd alleen Honda en MG. Toch wint een privateer in 2013 het kampioenschap (Andrew Jordan in een Civic die gebruik maakt van een standaardmotor zonder fabrieksinput). En het regelement zorgt ervoor dat raceteams makkelijk een auto op de grid krijgen: Toyota, Ford, BMW, Vauxhall en VW zijn door priveteams ingezet en de Balance of Performance met strafgewichten en boost reduction werkt goed om de boel gelijk te houden.

Die GTC kan misschien maar beter aanknoping zoeken met de TC2000 in Zuid-Amerika, ook silhouette racers met 2 liter V8 motoren met plusminus 430 pk. Onder andere Honda, Chevy, Fiat, Renault en ook Ford hebben daar een fabrieksteam rondrijden.
@Alex_79:

Ik vind er toch weinig wankel aan een 2.0 V6.

http://www.youtube.com/watch?v=5nltSfdWORA
Klinkt goed, ben benieuwd
Ben meer benieuwd naar die DTM / JGTC combo. Audi/BMW vs Nissan en Honda
Dat zo’n race-serie eens niet intercontinentaal kan doorbreken vind ik eigenlijk wel spijtig.
Dat is wel dik! Laat maar komen
Hopelijk word dit jaar iets beter voor de Benzen:P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).