Hamilton: “straf was volledig mijn eigen schuld”

Auteur: , 20 Reacties

LH44 laat zich in Bahrein van een milde kant zien.

Lewis Hamilton probeerde gisteren tijdens de GP van Bahrein op sneaky wijze de Red Bull van Daniel Ricciardo te hinderen achter de safety car. Raceleider Vettel dook de pits in, waarna Mercedes noodgedwongen beide coureurs tegelijk binnen moest roepen voor een setje vers rubber. Bottas was als eerste aan de beurt en Hamilton maakte van de situatie gebruik door met een slakkengang de pits in te rijden, om zo Ricciardo te hinderen.

Helaas voor Mercedes verliep de stop van Bottas niet al te vlot, dus Hamilton verloor sowieso tijd. Later kwam daar nog eens een tijdstraf van vijf tellen bij wegens het hinderen van Ricciardo. Je zou kunnen stellen dat die tijdstraf roet in het eten van Hamilton gooide aangezien hij iets meer dan zes tellen achter winnaar Vettel eindigde, al is natuurlijk de vraag hoeveel gas de Ferrari in de laatste rondjes nog gaf.

“Completely my fault with the safety car. I didn’t know if I could catch up Vettel but the penalty made it twice as hard. Apologies to the team, but we still got good points for the team and still had a great fight.”

We hebben er doorgaans geen problemen mee om kritiek te uiten op de flamboyante Hamilton, maar in dit geval moeten we toegeven dat het de coureur siert dat hij de hand in eigen boezem steekt. Bovendien wordt de titelstrijd er alleen maar spannender op, dus nu nog effe wat meer tegenstand vanuit Red Bull/TAG Heuer en het wordt een geweldig seizoen!20 reacties

Oké, het was inderdaad niet chique, maar wat had hij anders kunnen doen? Hij moest tenslotte wachten op bottas? Anders had hij de pitbox naast MB gehinderd of niet?
@deVia: Mercedes heeft de eerste box in pitlane dus dat is niet het geval. Echter lijkt het mij inderdaad niet de bedoeling dat je daar zo gaat staan
@ewoudhoed: the more you know :) cheers
@ewoudhoed: er is geen regel tegen het in de rij staan bij de pitstop. je verliest er makkelijk 5 seconde mee omdat het pitstop team 2 keer achter elkaar een perfecte stop moet doen, wat in dit geval 2 maal mislukte. maar in de regels mag het wel.
@deVia: als de box bezet is, moet je gewoon nog een rondje rijden, lijkt mij. Dat is dan je “straf” voor een slechte timing…
@deVia: De pech van Mercedes:

Bij de startopstelling werkte een van de dekens om de banden van Bottas niet, een van de redenen dat VET op zijn huid bleef zitten omdat BOT zijn banden niet genoeg op temperatuur kreeg.

Bij de 1e pitstop van BOT was de stroom uitgevallen van de compressor voor de wielmoersleutels waardoor deze te langzaam draaiden ( niet genoeg druk). BOT verloor hierdoor 4 sec met de pitstop. Met als gevolg dat HAM moest inhouden om niet stil te staan achter BOT. Gevolg van het inhouden van HAM leverde hem dus weer 5 sec straf op.

Uiteindelijk leverde dat VET de winst op na berekeningen van Mercedes.
Je kan ook in je eigen pitbox stilstaan
Wel netjes van hem, vooral ook om excuses aan te bieden aan zijn team. Goeie insteek.
Zou wat zijn als ie het zou verdedigen. Hij wist dondersgoed wat ie aan het doen was.
Gegokt en verloren, valt mij wel op dat Hamilton en Vettel (in iedergeval voor de buitenwereld ) er een goede verstandhouding op na houden.
Misschien moet ie excuses maken aan RIC ipv aan z’n team. Sneu gedrag zeg.
@E34M5Touring: it’s all in the game.
@E34M5Touring: hoort bij de sport, je ziet het in het voetbal met schwalbes, in het wielrennen door niet af te lossen , tijd rekken bij het judo etc.
Gegokt en verloren, prima toch? That’s racing!
Wel goed dat hij ondanks diva gedrag toch ook het boetekleed aantrekt
Ik zal ongetwijfeld in de minderheid zijn, maar ik vind de straf die hij kreeg echt totaal onnodig. Zijn actie was weliswaar niet heel sportief, maar hij bracht niemand in gevaar met zijn actie. Moeten we Hamilton dan ook maar bestraffen omdat Max er niet voorbij kwam? Of Max nog een straf geven omdat Hamilton hem niet voorbij kwam in Australië?
@Edge: ik vond het ook een beetje overdreven, maar alleen omdat Ric er verder geen tijd door verloren heeft want het was tijdens Safety Car, daarnaast was hij na de pitstop voor Ham.

Echter, ik denk dat eerder dat dit een signaal is van de wedstrijdleiding, zodat men zoiets de volgende keer niet meer doet. En met dit in gedachte vind ik het wel een goede beslissing.
@edge: Ophouden op de baan mag (lees: iets onder de ‘delta rondetijd’ rijden tijdens de safety car).
Ophouden in de pit (met of zonder safety car) is tegen de regels, vertelde Horner aan Channel 4.
Of de regels nou juist zijn, valt nog wat voor te zeggen, maar dit soort dingen horen besproken te zijn: gaatje van 3-5 sec bouwen op de baan en normaal doen in de pit.
Dat je daar een keer niet aan denkt als coureur, snap ik. Daarvoor is het excues terecht.
Hamilton moet al hebben zitten te stomen in zijn auto toen Vettel al weg ‘mocht’ en hij maar vast zat achter Bottas.
Ik zag het probleem niet echt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).