Helaas, Blik op de Weg is failliet

Auteur: , 66 Reacties

Het icoon van de Nederlandse autotelevisie is niet meer.

Helaas, Blik op de Weg is failliet

Hij was bijna 25 jaar het geweten van het Nederlandse asfalt, maar aan de strapatsen van Leo de Haas en zijn camerateam kwamen een paar jaar geleden al een einde. In verband met een nieuw mediabeleid wilde de politie niet langer meewerken aan het AVRO-programma, dat sedert 1991 op de buis was (vintage videobeelden).

Sindsdien ging het niet echt lekker met het productiebedrijf van Leo de Haas, dat Blik op de Weg maakte. Op Facebook laat hij weten dat er vorige week een faillissement is aangevraagd. Er werd nog wel gewerkt aan een nieuw programma genaamd ‘Politiewerk’, en ook voor RTL zat er iets in het vat, maar beiden gaan niet door, waardoor de kas nu leeg is.

Leo de Haas:

“Om een idee te geven: tussen 2011 en 2014 hebben wij voor Blik op de Weg ruim 63% van ons budget moeten inleveren. We moesten het dus doen met minder dan 37% van het aanvankelijke budget. En dat kon niet; er moest geld bij. Dat geld hadden we in de vorm van reserves en die hebben we erbij gelegd tot ze op waren.

Kortgeleden werd duidelijk dat ook het nieuwe programma ‘Politiewerk’ waarin we twee jaren werk investeerden niet doorgaat en ook trok RTL Nederland haar opdrachten aan ons plotseling in. We zijn er vervolgens niet voldoende (snel) in geslaagd om andere bronnen van inkomsten aan te boren.”

Wel Leo, het internet staat met open armen voor jou en je brute achtervolgings-TV klaar.

Gelukkig hebben we de video’s nog. Uw favoriete Blik op de Weg-moment mag gedeeld worden in de comments.66 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
De vluchtende Porsche natuurlijk!
@snorrie: oei, bedenk me dat dat wegmisbruikers is…. Edit knop?
@snorrie: was wel een mooi stukje tv
@snorrie; die GT3? Prachtig moment indd, en mn pa is te zien in zn gele Lupo!
Heel jammer…
Die vent die na zijn staand houding graspollen begon te trekken en gooien. LOL!
@thomasbol: geef me maar een touw!
@dutchdriftking: afspraak met een Argentijn?
@r32turbo: ja helemaal.
@dutchdriftking: wat kan ik nu nog? Heb helemaal niets meer!
@thomasbol: ja idd. Mooi programma altijd. Educatief maar ook gelijk leuk om te zien.
Sowieso die M5 die ze niet bij kunnen houden en in de jaren 90 de grens over blaast 😂
@rijbewijzer:

http://youtu.be/APzbIe1hoq4
@rijbewijzer: 7500 gulden dat gaat nogal 😂
@rijbewijzer: Volgens mij start het filmpje niet bij het begin. Eerst komt er nog een introductie met de tenenkrommende woorden: “deze fabrieks bmw M5”…
@gregorius: dat zou kunnen heb even snel geyoutubed en zelf eerst nog even genoten van het filmpje
@rijbewijzer: die volvo houdt die m5 verrassend goed bij in het begin. Had ik niet verwachr
@keeper1: volgend mij waren die volvo’s ook getuned.
@rufctr01: 850rrr
Echt missen zal ik het niet. We hebben de laatste jaren zoveel van dit soort onzin gezien. Het is wel een keertje mooi geweest.
Het was toch zo dat “wat vind jij hiervan Koos” niet in het programma mocht en hij vervolgens tegen ging werken door nieuwe regels door te voeren bij de politie? Zonde voor Leo, hoop dat ‘ie zijn eigen auto’s kan behouden.
@dwersbongel: Blik op de weg was een journalistiek programma en Spee wilde er een propagandaverhaal van maken. Toen ze dat weigerden werd de samenwerking opgezegd.

Dat is althans hoe ik het mij herinner.
@dwersbongel: er was toen sprake van dat er inderdaad vieze spelletjes gespeeld zijn door K. Spee en anderen. Politie korpsen die wel mee deden werden op een bepaalde manier benadeeld als ik het me goed herinner.
Jammer. Ik vond, met die heerlijke oude beelden, zo’n terug-in-de-tijd momentje met oude voertuigen en politie kloffies altijd leuk om te zien. Maar volgens mij was dat niet helemaal de bedoeling van het programma.
Kan me een Scirocco herinneren die met rook van de banden over een klaverblad blaasde , vervolgens pakte ze hem in Duitsland..
Bijzonder jammer, journalistiek en inhoudelijk had het programma veel meer niveau dan die infomercial met aangedikte moraliserende teksten van André van der Toorn en moraal ridder Koos Spee.
Maar we zijn tegenwoordig meer van de sensatie dan van inhoudelijke journalistiek met rustig commentaar in plaats van een klein opgewonden standje.
Leo de Haas is te beschaafd voor deze tijd ! Je moet nu zwaar hyper zijn !

“Maar Koos, waren dat nu drollen of drugs die ze uit het raam van de rijdende auto gooien ”
Koos (met nog altijd een licht Haags accent) ” Nâh, ik heb ze in mijn vingers gehad en kan jûh wel vertellûh dat het eewn grote pot stront was, ruik maar ! ”

En waarom is het zo gevaarlijk om poep uit een rijdende auto te gooien Koos ?

Op zich is het niet zo gevaarlijk, maar als je weet hoeveel mensen niet weten hoe de ruitenwissers van hun auto werken en wat ze moeten doen als de drol op de voorruit komt, kunne hierdoor bijzonder gevaarlijke situaties ontstaan !
@desjonnies: Amen! 🙏
@desjonnies: geheel met je eens.
@desjonnies: helemaal met je eens. Blik op de weg was gewoon een prettig genuanceerd programma, met leuke achtergrond en het droeg daadwerkelijk ook iets bij aan verkeerskennis en inzicht.
Tegenwoordig moet een programma blijkbaar zo min mogelijk inhoud hebben en zoveel mogelijk sensatie. De teloorgang van de kwaliteit van programma’s op Discovery channel is tekenend voor deze ontwikkeling (vergelijk Discovery in de 90’er jaren met de MTV-achtige programma’s die er nu worden uitgezonden).
@erwh: En elke week een overtreder aan het woord die z’n achtergrond verhaal doet (een paar weken later dan de overtreding); ipv corrupte Koos :) Programma was inderdaad altijd erg genuanceerd en had prima achtergrond info en interessante verhalen; heb ik Wegmisbruikers nog nooit op betrapt …
Blik op de weg was op zeker moment een echt kijkcijfer kanon, daar keek het hele gezin naar. Aan de ene kant spektakel (Tjonge jonge) en aan de andere kant ook betrekkelijk dichtbij ( dat is op de a16 waar ik ook altijd rij!). Maar zo’n formule blijft natuurlijk niet werken. Ik vond de interviews bij de overtreders thuis altijd leuk en goed. Dat gaf context aan wat je net had gezien. Zoals die vader die het eigenlijk wel machtig mooi vond dat zijn zoon op een opgevoerd brommetje reed. Niet bij mijn ouders thuis…
Jammer. Het was een fijn programma, zeker toen Leo nog zelf presenteerde. Niet zo belerend als die krullende buikspreekpop van Koos.
. In verband met een nieuw mediabeleid wilde de politie niet langer meewerken aan het AVRO-programma

Of was het omdat Koos Spee toentertijd geen grotere vinger in de pap kon krijgen bij de AVRO, maar wel bij die midget van SBS?
En om de kijkcijfers daar omhoog te krikken gewoon een ‘nieuw’ mediabeleid in het leven heeft geroepen?

Dus, kort gezegd, is Blik op de weg gesloopt door de toenmalige officier van justitie en zijn kornuitje?
@awesome: Ja; al zou Koos het markwerking noemen … in mijn boek blijft het gewoon chantage en corruptie, maar goed, is tegenwoordig mode bij de Haagse Bestuursharries :(
Ik vond het altijd maar een tikkie dubieus programma. Waarin de politie niet in politewagens maar in de Haas wagens reed en waar naar mijn smaak net iets te lang gevolgd werd voordat iemand werd staande gehouden.
@mashell: gelkukkig komen er in WMB geen onopvallende politieaauto’s met achtervolgingen tot 50km voor…
Maar Leo, ga eens met de Belgen spreken. Ok je moet een ondertitelaar in dienst nemen voor veel gevallen maar ik denk dat je daar een leuk budget kan krijgen en leuke televisie ermee kan maken. Na een jaartje koopt RTL nederland het toch van je omdat “het daar zon succes is”. En dan ben je met een omweg toch weer bij RTL die er dan wel geld in wil pompen.
Erg leuk progamma, alle afleveringen staan op youtube.
Was een leuk programma destijds.
Maar goed, een leuk programma is wat anders dan een goed functionerend bedrijf.
Geen wonder dat je failliet gaat als je producent bent van een programma dat al een jaar op 5 niet meer wordt uitgezonden en je verder eigenlijk niets in huis hebt.
Beter had Leo de boel opgedoekt toen het programma stop werd gezet, had hij er een leuk spaarpotje aan over gehouden.
via Android app
Tja. Toen was het leuk, maar voor hedendaagse begrippen te ‘langzaam’. Wegmisbruikers vind ik leuker, maar puur vanwege de politieagenten die de mensen ook aanspreken. Koos en dat kleine mannetje zet ik standaard op mute of ik pak even mijn telefoon.
@stfu: Waarom zou je Koos en het sinaasappelkistje willen bellen?
@stfu: Hoezo leuker; Blik op de Weg was juist breder EN had meer diepgang EN meer nuance EN was op het laatst ook vlot gemonteerd hoor; je moet natuurlijk geen 90s materiaal als vergelijking pakken :)
Youtube: 1998 Ferrari en C-Type Replica.

Waar de man met de C-Type replica op een lege snelweg even wedstrijdje doet met de smeris tot 160 en m daarna weer terug laat zakken.
Toen kon dat nog. Even praatje maken, waarschuwing en ga maar weer verder.
Dat is bijna 20 jaar later vaak anders!
De Ferrari F430 Scuderia die langs knalt met 300km/u en daarna pas na een 20 min staande werd gehouden.
Erg jammer. Vond het programma leuker en interessanter dan die tuinkabouter van rtl…
Dat was veel te belerend, waar blik op de weg voor mijn gevoel evenwichtiger was.
Hier heb je toch amper een budget voor nodig? Zet een student op de achterbank met een camera voor 10 euro per uur en je bent klaar? Een beetje simpel filmpjes monteren moet ook wel lukken.

Maar wel jammer dat ze stoppen. Altijd leuk om naar te kijken als er ECHT niets anders op tv is!
Vond het sowieso zonder Leo stukken minder leuk. Zonde
De dame op de Ducati 916. Sloot af met de woorden: Als ik doorgeschakeld had naar de 6e versnelling had je me nooit gepakt. Zal de blik van die agent nooit vergeten toen die helm af ging! Jammer dat het stopt. Veel beter dan wegmisbruikers.
Blik op de Weg en Leo vind ik persoonlijk een stuk beter dan wegmisbruikers. Het programma (en Leo) waren gewoon veel sympathieker als je het mij vraagt, zelfs de agenten leek vaak sympathieker. Het was ook nog eens leerzamer door bijvoorbeeld de specials. In tegenstelling tot wegmisbruikers waar Koos af en toe wat info geeft die iedereen al weet.

Met sympathie bedoel ik vooral de menselijkheid die Blik op de Weg had. Bij wegmisbruikers is het vaak “We zien hier iemand voorbij scheuren met 20km/h te hard op de snelweg, levensgevaarlijk!!!”. Vervolgens doen ze 10 metingen, allemaal zo kort mogelijk en daarna komt de afstraffing.
Leo reed destijds prive ook in erg dure auto’s viel mij op, porsche 911 turbo e.d.?
Die Friese boer op klompen, die helemaal uit z’n stekker ging is mij altijd bij gebleven.
@marinepower: je maakt mij kapot, helemaal kapot. Nu kan ik helemaal niks meer.. deze persoon bedoeld U toch?
Vond blik op de weg gewoon goed en informatief, wegmisbruikers vind ik een hoog tokkie-sensatiegehalte hebben en een tuinkabouter heb ik al staan dus hoef die Andre van de Toorn (op z’n kisthe want Koos is flink groter) niet te zien. Helaas is het niet anders, Leo bedankt!
Ik denk dat Leo heus niet onbemiddeld achter blijft. De Haas B.V. is failliet. Leo zelf prive niet. Ik kan mij niet voorstellen dat zo een TV producer die “in de vorm van reserves” uit eigen zak bijpast.
@Freewarefreak: zo een…zo’n ;-)
@henkhekje: Waar denk je dat “zo’n” de afkorting van is?
@phaeton: ooh echt? nooit geweten…zucht
Geef me maar een touw…
Maar wat voor een regels zijn dat dan? Want wegmisbruikers mag nog steeds mee de weg op volgens mij.
@pesu: Die regels zijn dat Koos 1) elke week een propaganda praatje mag houden naar eigen keuze, inclusief fake interview zonder kritische vragen en 2) Koos inspraak (lees: veto-recht) in het uit te zenden materiaal had (ook wel CENSUUR genoemd).

Geen journalist die daar ooit mee akkoord zou kunnen gaan; doch voor SBS6 uiteraard geen probleem maar juist een enorme kans !
Ik zag deze man veel liever dan die vervelende bijdehante kabouter van SBS
Ik hoop dat Leo de reacties van hierboven leest. Iedereen vol lof over de programma’s die hij jarenlang heeft mogen maken en de impact die hij heeft gehad op de tv-wereld en het weggedrag van mensen.
@metalmike: Inderdaad, kunnen ze die man (en z’n ploeg) niet post-mortem eens een ouvre televizierring geven ofzo als teken van waardering voor 20+ jaar iconische televisie ?
Jammer, blijft die kabouter met zijn overdreven gezwam over. Bah
nog een video band thuis liggen van men vader leuk om die is na te kijken!
Jammer jammer jammer. Vanavond maar weer eens youtube openen en lekker ouderwets blik op de weg kijken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).