Het mysterie van deze gepantserde G-klasse

Auteur: , 57 Reacties

Een mysterieuze zwarte Mercedes zorgde op de redactie voor hoofdbrekens. Het kenteken leek namelijk niet te bestaan. Wat is hier gaande?

Mercedes-G-klasse-DMD-kenteken

Onlangs werd er een fotootje geupload op autojunk van een zwarte Mercedes G-klasse. In principe niet wereldschokkend want de ‘Gelände‘ is nog steeds een gewild foto-object.

In dit geval is er echter iets raars aan de hand met de vierwielaandrijver. Er zit namelijk een verdacht kenteken op dat niet geregistreerd lijkt te zijn bij de RDW.

kenteken-G-wagon

What gives? Een crimineel met een vals kenteken? Geheim agenten op weg naar de geheime opslag van kernwapens op vliegbasis Volkel? Aliens?

Gelukkig biedt in dit soort gevallen de autoblog-community uitkomst. Autoblog-gebruiker @hdozguzel verwijst ons door naar een in regenjas gehulde bron met meer informatie.

De opbouw van het kenteken behoort toe tot de zogenaamde sidecode 7 met twee cijfers, een hyfen, drie letters, een hyfen en dan nog één cijfer. De lettercombinatie beginnend met DM hoort echter niet thuis op een normale personenauto. Een exportkenteken is het ook niet want die zijn opgebouwd volgens sidecode 8 met één cijfer, drie letters en dan twee cijfers.

De andere voor de hand liggende mogelijkheid is dat het een voertuig betreft die door een overheidsinstantie wordt ingezet. Van oudsher rijden die oude Gelände’s en Volkswagen Amarok’s echter met kentekens rond volgens sidecode 1, 2 of 3. Dat zijn allemaal combinaties met twee keer twee cijfers en één keer twee letters, waarbij de letters respectievelijk vooraan, achteraan en in het midden staan. De lettercombinatie begint dan met een K, óf bestaat uit ‘LM’.

Dat is het dus ook niet, zou je zeggen. Maar wacht. Het blijkt namelijk dat Defensie om nieuwe combinatie’s gevraagd heeft omdat de oude allemaal gebruikt zijn. Ze hebben een aantal mogelijkheden toegekend gekregen van de staat, in sidecode’s 7, 8 en 10. Die kentekens zien er uit als respectievelijk 99-DMA-9, DM-999-A en D-999-MA, waarbij de ‘A’ vervangen kan worden door een andere letter en de ‘9’ voor een ander getal. Dit is bijvoorbeeld nog een plaatje van een Audi A6 met zo’n kenteken:

A6-kenteken

Daarmee is het mysterie opgelost, en weet je ook weer dat je beter niet je middelvinger kan opsteken naar een auto met dergelijk kenteken.

UPDATE: de betreffende G-wagon is van de marechaussee, nieuw bewijs zie je HIER. Vergelijkbare spots met dit soort kentekens check je op autojunk.nl.57 reacties

Waren in veelvoud aanwezig in Den Haag tijdens veteranendag afgelopen zaterdag. Reed de politie en marechaussee mee.
@zeevink: Klopt, op gewone dagen rijden die hier ook rond :)
@zeevink: de politie? Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Iedere Defensiemedewerker met een rijbewijs kan een voertuig uit de ‘pool’ aanvragen. Vaak krijg je dan een Golf, Mégane, Corsa of Fiësta (of wat er ook beschikbaar is). De nieuwere voertuigen hebben allemaal een DM…-kenteken. Ook de nieuwe operationele voertuigen (Amarok en nog wat verdwaalde Geländewagens) rijden met zo’n nieuw DM…-kenteken rond. Het kenteken zegt niets over wie er in zit. Voor hetzelfde geld is het een of andere gezapige burgermedewerker op weg naar een vergadering wat ook een e-mail had kunnen zijn.
G is inderdaad een Marechaussee voertuig.
@dutchdriftking: dat hoeft helemaal niet. Alle krijgsmachtdelen behalve de Mariniers (Laro) rijden G-klasse. Overigens worden/zijn die voor een groot deel vervangen door Amaroks voor inzet in Nederland en omringende landen. Voor operationele inzet (tijdens missies) gebruiken we nog altijd de MB’s G-klasse in verschillende uitvoeringen. Overigens rijden de speciale diensten van de Marechaussee ook in andere dikke (gepantserde) (terrein)auto’s zoals Landcruisers.
@Henk_he: hier reden inderdaad heul veul G-klasses rond die langzamerhand worden overvleugeld door Amorokjes. Erg jammer.
Kan iedereen vannacht weer lekker slapen
Schaduwkentekens van speciale diensten. Wisselen ze af zodat ze niet herkend kunnen worden door criminelen obv kentekens. Staan in specifieke gevallen wel in een eigen database, zodat ze niet door elke ANPR wagen langs de kant worden gezet.
@ihrte: niet alleen speciale diensten. Medewerkers kunnen ze tegenwoordig ook op hun “eigen” auto krijgen als ze voor hun functie snel paraat moeten zijn.
@e1000bmw523i: alle nieuwe defensievoertuigen hebben deze kentekens. Ze zijn niet voor speciale “snelle” inzet.
Omdat Defensie geen persoonlijke lease-auto’s toekent (althans niet voor privégebruik), kunnen alle medewerkers een voertuig uit de ‘pool’ aanvragen. Daar zit vanalles in, dus je komt de kentekens op allerlei merken en types tegen.
Regerings voertuig
@bmwm3gtr: specifiek: Defensie
Achter deze Merc heb ik laatst vast gestaan in Amsterdam. Zaten grote jongens in van de marechaussee. Zal zo de foto’s als ik ze kan vinden uploaden op autojunk.
@leandro: sane here, dikke bak
Deze staan/rijden dagelijks in het centrum van Den Haag. Marechaussee zit er standaard in.
Rijden al bijna een jaar rond haha. Kom een keer naar Den Haag zou ik zeggen! Oude en nieuwe versies van gepantserde G-klasses rijden er rond, zelfs een met champagnekleur.
De letterreeks staan voor Defensie Medewerkers. DMD(na DMB) is al rond volgens mij zelfs, dus dat wordt weer DMF etcetc.
Klopt als een G-Wagen. Rijden hier in Amsterdam met enige regelmaat rond. Vooral rond de bekende plekken.
Was laatst een programma over de DSI en CCT (Dienst Speciale Interventies en Corps Commando Troepen). Die zijn nooit op één plek en rijden ook rond zoals deze.
@TheVeenmeister: KCT, Korps Commandotroepen (een Corps is iets anders, die heb je in Leiden en Delft met bier, brallen en blonde meisjes).
@theveenmeister: Er zijn geen andere mensen dan opsporingsambtenaren die deze voertuigen rijden. KCT zal je d’r nooit in zien rijden. Is flauwe kul.
@nederland1994: Fout. (Bijna) alle defensie-onderdelen rijden G-klasse. Jij bent af en mag niet meer meedoen: http://www.militairmagazijn.nl/voertuigen/armamentaria/artikel/voertuigen_armas_xml_33c11a41-5e94-4eda-b2a5-48e607d73af0/
@Henk_he: in gepantserde voertuigen. Maar volgens mij was dat vanzelf sprekend.
Net als CD, GN en BN kan je de kentekens niet opvragen!
91 is van 1991, de 9 van de 9e maand en DMD is van Dumb ‘m Dumber
@thomasthomas: Dan ken ik niet veel mensen die DMD zijn dan jij…
Er staat nog vast wel een voorraadje in een MOP complex verpakt in plastic, voor het geval dat het vrede wordt….huh
@sracert: allereerst is het MOB-complex (mob van mobilisatie) niet MOP. Ten tweede: die bestaan (op Grave-Driehuis) niet meer. Zijn in de jaren na het vallen van de muur opgedoekt.
Laat ik weken geleden al over deze nieuwe reeks geïnformeerd te hebben.
Voortaan ff de uitgebreide zoekfunctie gebruiken, @jaapiyo ;)
@e1000bmw523i: sorry, we stand corrected!
Oh is dit bijzonder? Rij al een paar weken bijna dagelijks achter een Megane Station met een dergelijk kenteken. Staat gewoon een sticker van het rijk op de zijkant met Ministerie van Defensie eronder :)
@gulli: een Renault nog wel. Het burgerpersoneel van de Koninklijke Marine moet het tegenwoordig met fiësta’s doen.
@e1000bmw523i: je krijgt wat je verdient :)
@gulli: ICT medewerkers haha
Komen vanaf de kazerne in wassenaar, die momenteel door de Kmar gebruikt wordt.
Op :gewone” auto’s nog niet gezien. Het soort kenteken wel op de vele Amarok’s die hier in de omgeving rond rijden ( Vliegbasis Volkel en diverse militaire complexen)
Defensie kent zijn eigen DMO (Defensie Materieel Organisatie), één van de pijlers naast Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Landmacht.

Alle lease auto’s, jahoor Defensie least ook, staan op DM(O) kenteken waarbij de O vervangen wordt in de serie. Alle operationele voertuigen (camouflage) kennen o.a. KM (Koninklijke Marine), LM (Koninklijke Luchtmacht) en K… (Koninklijke Landmacht / Koninklijke Marechaussee).
@erik2907: klopt ja. Raadsel opgelost
@rossi46audi: ter aanvulling, camouflage voertuigen met DM…… worden nog niet operationeel ingezet omdat deze eerst getest worden door de DMO alvorens deze worden overgedragen aan de operationele onderdelen met een K….., KM of LM kenteken.
Ook een defensie/overheid kenteken. Worden ook gebruikt op de amarok en de pool voertuigen die we tegenwoordig hebben. Kmar gebruikt ze EODD enz enz
ik dacht al zoiets hij is niet voor niks gepantserd
”Daarmee is het mysterie opgelost en weet je ook weer dat je beter niet je middelvinger kan opsteken naar een auto met dergelijk kenteken als ze voorbij rollen.”

Dat is precies de reden waarom ik besloot geen foto van de zijkant te maken toen ik voorbij reed met mijn telefoon in de aanslag. Voor je het weet heb je een boete te pakken, mocht het een overijverige ambtenaar betreffen.
@gash: op de openbare weg mag jij foto’s maken van wat en wie je wil. Als de inzittenden niet herkend willen worden, hebben ze wel geblindeerde ramen.
@Henk_he:

Ik doel op autorijden met een telefoon in je hand….
@gash: ja, da mag dus nie he :)
@gash: aanslag?
@a45edition1:

Goed he! Hoewel het bij nader inzien ‘in de aanslag’ moet zijn…oeps….
Heb hem regelmatig over de grachtengordel zien rijden, afgetopt met ploerten in Marechaussee pakkies. Opgelost
Grappig. Wist niet dat dit een mysterie was in het land. Auto’s met dot soort kentekens zie je vaak genoeg in Den Haag rondrijden. Ze staan ook op het binnenhof. Volgens mij zijn het gasten van Bijzondere Bijstand eenheden of zo.

Vroeger reden hier heel veel Blauwe Merc’s C180-jes rond met kentekens LM , KM en nog één kan er even niet op komen. De ene was voor Marine, de andere voor Luchtmacht en dan had je ook nog Landmacht en Marechaussee.
Volgens mij vanaf rang Kolonel kreeg je zo’n auto. Generaals, volgens mij vanaf drie ster, kregen dan een E klasse als ik het goed heb.
Maar goed, tot zover mijn kennis hierover.
Een Amerok ipv een Gelände. Dat lijkt meer van een Pajero naar een dacia duster…
ten eerste is het ‘hyphen’ en ten tweede is daar een prima Nederlands woord voor: ‘koppelteken’…!
Zulke wagens zijn vaak van spelciale eenheden. Heb vorig jaar ook iets bizars meegemaakt. Kwamen er 3 van zulke wagens aan. Die stopte naast een auto die bij een kruispunt stond te wachten. Trekken de bestuurder eruit. En nemen hem mee. En weg… heel bizar. Een andere man in een groene stransporter zette de auto van de opgepakte bestuurder in de berm.

Sta je wel raar te kijken als zoiets gebeurt.
Volgens mij worden de gepantserde Touaregs met die neppe velgen/doppen vervangen Door deze G-klasses
Zie ze dagelijks door Amsterdam rijden. Ook tussen Amsterdam en Schiphol kom je ze vaak tegen op de snelweg, gemakkelijk herkenbaar door de 2 achterdeuren ipv 1. Vriend van een maat van me zit bij de Marechaussee en heeft wel eens verteld dat er altijd 1 iemand in de auto MOET blijven tijdens operaties. Mocht zo’n bak in verkeerde handen komen, zijn ze aardig lastig te stoppen… Vooral van de zijkant is te zien dat de ramen net zo dik zijn als een kleine kluisdeur.
Die staan allemaal in Wassenaar achter Maaldrift, daar is een marechaussee post met voornamelijk G-Klasses met DMD kenteken. Vaak 2-4 man volledig uitgerust.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).