Het verhaal van de slechtste F1-coureur ooit

Auteur: , 18 Reacties

Wellicht dat er nog één of twee coureurs op het hoogste niveau rijden vanwege de inhoud van hun portemonnee, maar vroeger kwam het vaker voor dat mindere goden hun stoeltje simpelweg kochten. Over het algemeen waren dat geen hoogvliegers...

Taki

Toch spande Taki Inoue volgens velen de kroon als het ging om F1-coureurs met simpelweg te weinig talent. De Japanner racete in het Britse Formule 3-kampioenschap en beproefde daarna enkel jaren zijn geluk in eigen land. Een seizoen in de Formule 3000 later was het duidelijk: Inoue had absoluut niet genoeg talent en snelheid om het in de Formule 1 te maken. Logisch dus dat hij in 1994 voor het eerst aan de start stond van een F1-race!

Inoue wist geen potten te breken en stond algauw bekend als een pay driver: iemand met genoeg persoonlijke sponsoren of kapitaal achter de hand om een gebrek aan talent mee af te kopen. Punten heeft Taki nooit gehaald en over aansprekende resultaten kunnen we kort zijn: die zijn er niet. Wel domineerde de Japanner in 1995 tweemaal de krantenkoppen door bizarre incidenten.

Taki

Eenmaal werd de Footwork van Inoue in Monaco ’95 afgesleept met pech. De auto was stilgevallen in de training en werd terug naar de pitstraat gesleept, met Taki er nog in. Dat ging echter behoorlijk mis. De Footwork werd aangereden door een auto van de organisatie. De auto rolde over de vangrails en Inoue, die op dat moment geen gordels droeg, werd door de auto geslingerd. De taaie Jap was echter fit genoeg om de volgende race weer in te stappen.

Dat was overigens best bijzonder. Als Inoue op het moment van de crash zijn helmvizier niet dicht had gehad, was de kans groot geweest dat de Japanner tussen zes planken het circuit zou verlaten. Volgens de altijd nuchtere Taki controleerden de doktoren na het ongeval meteen zijn ballen. Als die bewegen, geeft dat namelijk aan dat bepaalde hersenfuncties nog werken. Juist ja.

Taki

Nog gekker werd het dat jaar in Hongarije. De auto van Inoue vloog in de fik en de coureur hielp de baancommissarissen bij het blussen. Taki werd echter over het hoofd gezien door de safety car die hem voor het oog van miljoenen kijkers van z’n sokken reed. Inoue had ditmaal behoorlijk last van z’n been, maar ook nu was hij fit genoeg om de volgende race weer achteraan het veld z’n rondjes te rijden.

Voor seizoen 1996 lukte het Inoue helaas niet om een stoeltje te kopen bemachtigen en dus zat zijn korte F1-carrière erop.

Taki Inoue vandaag de dag

Van de meeste achterhoedecoureurs die de F1 via de achterdeur verlaten, hoor je daarna weinig meer. Inoue pakt het echter geheel anders aan. Zijn twitteraccount is een ware hit en volgens mensen die wel Japans kunnen staan er geregeld fraaie grappen op. Taki neemt zo’n beetje alles dat met Formule 1 te maken heeft op de hak en gelukkig vergeet ‘ie daarbij zichzelf niet. Kijk maar:

Twitter

Daarnaast houdt Inoue zich vanuit woonplaats Monaco bezig met het begeleiden van jong Japans talent richting de Formule 1. Gezien het aantal Japanners in de koningsklasse loopt ook die carrière uiterst gesmeerd.18 reacties

What the actual heb ik gelezen? Deze Jap heeft echt een apart F1 carriere gehad
Door de titel van dit artikel dacht ik even dat het om Max Verstappen zou gaan.
Hij lijkt nogal op lesley chow op die foto.
@hplh: ook de zelfde driving skilzzz
Gastón Mazzacane was ook een F1 piloot die zijn stoeltje kocht.
Een keer viel hij uit omdat de race voor hem te vermoeiend was.

P(r)ost 2: Hé is die safetycar van de foto een Tatra?
Een fraaie 700 met een 8 cilinder achterin. Kijk maar naar de voorkant, die is dicht.
@tarquesh: De 700 ziet er iets moderner uit, dit is een T613.
En ik maar denken dat we een epistel over Knaldonado zouden krijgen 😂

Ok, de man kon/kan best sturen maar heeft ook wel zijn mindere momentjes gehad hoor.
@gulli: en heeft zelfs een race gewonnen! Barcelona 2012…
Tja ..
onder aan de streep is hij er beter aan toe dan Schumacher ..
Schitterend, die Tatra safety car!! Jammer dat de chauffeur blind was..
Ik moest wel lachen toen ik dit artikel las wat een final destination verhaal
@rob5nismo: gezien de uitkomst kunnen we nog wel een deel 3 verwachten.

Ik wil eigenlijk ook wel de Maleisiër Alex Yuoong nomineren. Volgens mij is hij de laatste die meerdere niet van start mocht omdat hij zich niet binnen de 107% regel wist te kwalificeren. Goed, de Minardi was dan ook niet vooruit te branden, maar feit is dat -ie over het algemeen nog eens anderhalve tot tweeënhalve seconde per ronde langzamer was dan z’n teamgenoot in dezelfde auto.
Je had toch ook die coureur die een keer bij minardi reed (of teste weet niet exact meer) die binnen kwam om dingen aan te passen/banden te wissellen omdat er TEVEEL grip was… in een MINARDI notabene!
@spykerboy: meneer Nissany, een Israëlische koekenbakker in de gp van hongarije geloof ik.
Mag ik Yuji Ide nomineren? Één van de weinige coureurs die niet meer van de FIA mocht deelnemen aan de Formule 1, omdat ie een te groot gevaar voor de andere coureurs vormde…
Look how bad you are
Noberto Fontana stopte halverwege zijn eerste race toch omdat hij het fysiek niet meer aankon? Ook wel een aanfluiting.
Chanoch Nissany is de slechtste F1 coureur ooit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).