Hoe Formule 1-techniek kan helpen in de operatiekamer

Auteur: , 18 Reacties

De Formule 1 en de operatiekamer zijn twee werelden die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Daar komt binnenkort echter verandering in.

Hoe Formule 1-techniek kan helpen in de operatiekamer

McLaren is namelijk van plan om chirurgen te helpen bij het uitvoeren van operaties. Het toverwoord dat je daarbij in je achterhoofd moet houden is data. Honderden sensoren houden bij wat er tijdens het rijden allemaal onder het plaatwerk van een F1-auto gebeurt. Deze data wordt tijdens races en trainingen verstuurd naar ingenieurs die vele kilometers verderop in de fabriek zitten, zodat zij op hun beurt in no-time belangrijke beslissingen kunnen nemen.

Da’s allemaal het werk van McLaren Applied Technologies (afgekort MAT). Deze tak van Mclaren gaat in samenwerking met de universiteit van Oxford helpen bij het maken van tools die ondersteuning bieden bij het analyseren van data en bij het maken van split second beslissingen.

Hoe dat werkt? Een sensor wordt op de elleboog van een opererende chirurg geplaatst. Via Bluetooth komt deze data de computer binnen, aan de hand waarvan experts weer feedback kunnen leveren aan de chirurg. De techniek is dus vooral van belang voor het opleiden van medisch personeel.

Overigens is daarbij niet alleen van belang dat real-time kan worden bijgehouden wat er precies gebeurt op de operatietafel. De software is namelijk ook in staat om, net als in de Formule 1, te voorspellen wat er na een bepaalde handeling precies gaat gebeuren.

De sensoren zullen ook worden gebruikt op patiƫnten, zodat exact kan worden gecheckt wat er precies aan de hand is en of de gezondheidssituatie verbetert of verslechtert. Zo ziet u maar: iedereen wordt beter van autoracen, al is het maar een beetje.18 reacties

Cool! Ja, uiteindelijk is ons lichaam ook gewoon een geavanceerde machine, dus met de juiste technologie en kennis redelijk voorspelbaar!
@Jochempie: mag ik daar iets anders over denken? Ik ken namelijk nog geen machine die zich zelf kan repareren….
@dutchdriftking: Tuurlijk mag dat, net zoals wij een beetje achter mogen lopen op 4,3 miljard jaar evolutie..
@Jochempie: klopt want na al die jaren hebben we nog steeds niet door dat een evolutie van miljarden jaren een nogal achterhaald idee is. Maar die discussie hoort misschien thuis op een andere internetpagina….
@dutchdriftking: dan loop ik achter, kan je een link geven naar hoe het wel zit dan?
@kazaluna: Genisis 1 vers 1.
@dutchdriftking: not sure if just trolling…or… halleluja.
-edit: check!-
Oei… dat gaat nog lastig worden. Patient heeft te veel bloed verbruikt in het afgelopen uur, nu gaat de kraan dicht.
@gertjan2012: het is geen audi
Mooi om te zien hoe dit met elkaar in verband staat. Dit is toch ook waar de F1 voor bedoeld is?
Pffff heb je dadelijk binnen 2,5 seconden twee nieuwe armen en twee nieuwe benen terwijl je alleen maar kwam voor een blindedarmoperatie…
@Rick-dos: Wees blij dat je iig niet bent “volgetankt”..
Dit soort onderzoeken zijn al zo vaak gedaan en helaas zonder resultaat. Een operatie is bevat zo veel onvoorspelbare variabelen, dat is echt niet te vergelijken met aan een auto sleutelen. Dit is meer interessant voor de goodwill van McLaren dan voor de patient.
@JanJansen: U had graag een flesje azijn met een beker lauwe pis? Wees blij dat ze het onderzoeken. Uiteindelijk wordt ervan geleerd. Ze moeten ergens beginnen. Als jij over 20 jaar in de OK ligt en ze kunnen jouw leven redden met deze technieken mag je blij zijn. Als er alleen maar figuren zoals jij rondliepen had je nog naar een kwakzalver kunnen gaan.
Mooi dat dit kan. En persoonlijk denk ik dat de OK en de F1 best nog wel wat met elkaar te maken hebben. Als je het niet goed doet in het laatste, ben je voor je het weet in de OK…..
Doctor Roberts, doctor Jones is faster than you – you have to let him pass…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).