‘Honderden APK-keurmeesters rommelen maar wat aan’

Auteur: , 82 Reacties

In 2015 heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer honderden APK-keurmeesters op non-actief gesteld. Diverse auto's werden ondanks technische gebreken gewoon goedgekeurd.

Lamborghini

Het gaat in totaal om 242 licenties. Een stijging van 22 procent in vergelijking met 2014, schrijft het AD vanmorgen. Het is niet bekend gemaakt welke garages betrokken zijn bij het voorval. Volgens de krant gaat het in totaal om 255 garages welke de APK-vergunning tijdelijk zijn kwijtgeraakt.

De stijgende cijfers hebben te maken met strengere controles door de RDW. Wanneer er fouten worden geconstateerd, dan keert de instelling vaker terug. Als blijkt dat er meer zaken niet in de haak zijn kan een licentie worden ingetrokken. Een maatregel welke vorig jaar dus vaker is toegepast.

Een keurmeester geeft aan dat klanten soms met verleidelijke aanbiedingen komen. Zo kan het voorkomen dat mensen een keuring ‘kopen’ voor een paar honderd euro. Ook al is de auto technisch niet in orde. Diverse garages bezwijken aan de verleidingen. De 242 ingetrokken licenties hebben te maken met zowel lakse APK-keurmeesters als klanten die druk proberen uit te oefenen op de desbetreffende garage.

Volgens Tom Huyskens van Bovag is het echter de eigen verantwoordelijkheid van de automobilist. Het gevaar bestaat dat een ongeluk kan voorkomen door een auto met technische gebreken, zoals beroerde banden of remmen. In dat geval kan ik de strengere controles van de RDW alleen maar toejuichen.

Foto via supercarclinic82 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Lekkere garage op de foto
@hummer95: Lamborghini Lutjebroek
@hummer95: nou inderdaad. Zelfs die wagen zonder wielen (op de brug) is goedgekeurd…

http://www.watbenjedan.nl
@fijnkonijn: Want? Misschien een wielenwissel…?
@e1000bmw523i: is je reactie serieus?

Weet je wat sarcasme betekent ?…
@fijnkonijn: Sarcasme? Nooit van gehoord. Kun je dat eten?
Open deur van de week?
@dieselaer: Niet-sluitende deur – da’s apk-afkeur!
Vast mensen die eerst bij volkswagen hebben gewerkt
@martijn11: HaHahHaHa1!!11
@martijn11: Hij maakt em gewoon !
@martijn11: hahahaha
Als je auto wordt afgekeurd is dat nooit leuk.. Maar waarom honderden euro’s bieden om deze toch gekeurd te krijgen? Geef dat geld dan uit aan de benodigde reparatie!
@ukbob: verkoop
@ukbob: Misschien dat het de reparatie niet dekt….?
@ukbob: Het kost vaak maar 150-200 euro terwijl een normale apk 50 euro kost.
via iPhone app
Wat iedereen al wist, is nu bevestigd
Er wordt dus strenger gecontroleerd, niet noodzakelijkerwijs meer gesjoemeld. Erg goed, die k-mentaliteit rond keuringen mag van mij nog veel harder worden aangepakt
(sorry alvast voor m’n woordkeuze, Lincoln)
Het zal wel. Het tegenovergestelde ook meegemaakt. Lampjes die opeens kapot zijn terwijl die, vlak voordat ik mijn sleutels aan de keurmeester gaf, het nog gewoon deden…
@pomoek: dit dus. Mijn vrouw haar bolide mankeerde altijd dezelfde bullshit: lampje kapot (vaak kentekenverlichting want die zie je nooit uhuh), koplampen afstellen, ruitenwissers versleten, etc. Ik gun die dealer het bestaansrecht, begrijp me niet verkeerd, maar op een gegeven moment was ik klaar met de donaties. Bij elke apk geef ik tegenwoordig aan dat alles gecheckt is, bijgevuld en werkt. Alle vloeistoffen bijgevuld, etc. Scheelt een hoop op je rekening. En toch elke keer weer staat ruitenwisservloeistof bijvullen op de rekening…
@freezzr: met dat soort praktijken zou ik heel snel een ander keur station kiezen
@jackass266: keurstation? Originele Fiat dealer bedoel je!
@freezzr: tijd voor een andere garage dan…
@pomoek:
Lampjes, serieus?! Gaan ze je voor dat klein beetje wisselgeld een loer draaien?

Wat een armoe zeg….
@Rob: als je honderden auto’s per jaar doet en bij elke auto weet je een tientje aan onzin te verkopen tikt dat lekker aan. Je winst zit in de kleine dingen, niet de grote!
@lekbak:
Hier in mijn woonplaats. Bescheiden stadje. Twee garages hebben onlangs hun deuren mogen sluiten. Doe eens een gok wat voor typetjes dat waren. Juist: van die grappenmakers. Die hadden op den duur alleen nog maar klanten die niet trouw zijn, je niks gunnen en enkel naar de prijs kijken….

Maar juist die ene garage. Die nog nooit, in al die jaren dat ie bestaat (derde generatie staat nu aan het roer), de goedkoopste is geweest. Die misschien wel té eerlijk is. Die draait gewoon goed. Heeft trouwe klanten, die ze wat gunnen! Die zie ik nog jáááren actief blijven.

En die ene nieuwe? Die nu adverteert met ‘de allergoedkoopste’ sus en ‘winstpakker’ zo? Die zie ik over een aantal jaartjes wel weer verdwijnen. Op naar de volgende grappenmaker….
@Rob: ik ben het helemaal met je eens. Het is niet de juiste manier van werken, maar een hoop doen dat wel. Ook omdat het op korte termijn gewoon geld oplevert.
@Rob: voorbeeldje Seat Ibiza 6L, 2 x vervangen stadslichtjes = half uur werk à 65,- ex BTW. ja dat zijn dure lampjes.
@TDI-goeroe:
Ja, prima toch? Als ze echt stuk zijn tenminste….
@Rob: ja, en dat was nou net niet het geval….
@TDI-goeroe:
Zeker een ‘wellus-nietus’ spelletje? Gewoon nooit meer heen gaan. Als die vent jouw weg wil jagen voor een luttele 65 euro moet ie dat vooral doen…
@Rob: officiele Seat dealert. Ik mocht natuurlijk niet in de werkplaats, maar toen ie me kwam vertellen, dat er 2 stadslichtjes defect waren, wilde ik dat wel even zien, omdat ze een half jaar eerder waren vervangen bij dezelfde dealer tijdens de “gratis” wintercheck. Ze brandden weliswaar flauwtjes, maar ze brandden dus. Hadden de monteurs in het felle zonlicht niet gezien. Stond de chef werkplaats wel even raar te kijken, gênant. Kom er inderdaad nooit meer.
Iets met jet cars…. 😁
Weet je wat nog erger is, mensen die van apk naar apk rijden met enkel de meest noodzakelijke reparaties. Kost je ook 200 euro maar de auto is jog levensgevaarlijk. Maar die rijdt wel 130 naast je op de snelweg
@shalomleon: APK is toch onderhoud? Moedertje staat weet heus wel wat goed voor je is. Als bijvoorbeeld olie of remolie verversen echt nodig was dan was het heus wel verplicht onderdeel van de apk geweest. Alles buiten de apk is gewoon geldklopperij van de stealers!!
😬
@parker: nou echt, er komen soms auto’s voorbij…. mensen zoals u hebben geen flauw idee wat er allemaal mis mag zijn voordat het echt afkeur is. Mee eens dat er dealers zijn die de boel verdraaien. Dat is werk genereren. Goed is goed maar soms zie je ze op de brug
@parker: En een banden profiel van 1,65mm is nog veilig, want anders was het geen afkeur geweest bij 1,6..
@parker: nu je over remvloeistof begint: officieel zou je die om de twee jaar moeten vervangen vanwege de hygroscopische (= wateraantrekkende) eigenschap van remvloeistof. Echter, als een remsysteem in goede conditie is en dus geen lekken vertoont, dan is dit een GESLOTEN circuit waar geen vocht (water) bij kan komen… Die twee jaar is dus eigenlijk gewoon overbodig. Wel het peil van het reservoir en de slangen/leidingen geregeld controleren natuurlijk.
@parker: jammer dat mensen als jij ook een auto mogen bezitten
@alfisstii: hap hap hap
@shalomleon: nee dat is niet erg. De APK dient namelijk precies om dat veilig te kunnen doen. Want natuurlijk worden er veel onnodige reparaties door de garages voorsgesteld, de APK is het filter tussen veiligheid en luxe.
@mashell: oke, ik zal eens een voorbeeld noemen. Stel de klant doet nooit onderhoud en rijd met een bandenspanning van 1 bar. Dan slijten de buitenste randen van de banden. De apk norm is dan dat je moet meten in de hoofdgroeven. Zelfs als je ziet dat er geen profiel meer opzit, is het toch goedkeur als er in de hoofdgroeven een profiel is van meer dan 2.5 mm. Dan is het niet eens een adviespunt. Terwijl er duidelijk op het versleten stuk gereden word. Mee eens dat de keurmeester de banden spanning indien nodig moet aanpassen. Maar dat zegt niets over de klant
Godver, weer 242 vrienden weg…
@prootuning: dat je dat hier moet lezen bewijst inderdaad wel hoe goed jullie bevriend waren.
@robbert89: Ja, ik probeerde ze al te bellen maar kreeg een niet bereikbaar/bezet toon.
Daarom ga ik voor de Apk altijd naar de grootste fastfitter van Nederland…

Dan weet ik tenminste zeker dat de auto aan alle APK-eisen voldoet…

Dit jaar alleen maar een nieuwe uitlaat, schokbrekers, ruitenwissers, remblokken en schijven, accu, en wat lampjes…

En vijf banden, vijf want de keurmeester was zo attent om ook het reservewiel te controleren…

Én de Apk zelf was maar € 19,95!!!
@moveyourmind: en dan maar hopen dat de werkzaamheden niet zijn uitgevoerd door een stagiair.
@toniominestrone: De keuring zelf is in elk geval door de bedrijfsleider in hoogst eigen persoon gedaan!

Met in de ene hand een looplamp en in de andere hand een calculator…
@toniominestrone: waarom niet? Ik ben zelf momenteel een stagiair, en ze zijn zeer tevreden over me, ik neem welliswaar langer de tijd, maar dan doe ik het ook goed, natuurlijk er zijn dingen waar je hulp bij nodig hebt. En klanten zien dat ik er mee bezig ben en zijn ook zeer tevreden!
@moveyourmind: ook daar krijg je gewoon een auto met gebreken door de apk. Als je er bij wilt lopen (hebben ze een hekel aan, begrijpelijk) zijn ze vaak een stuk makkelijker.
@lekbak: Hoe ouder de APK-meester, des te groter de kans dat je gewoon mee mag kijken. Zolang je hem maar niet voor de voeten loopt.

Doe ik ook altijd bij Van Bon.
@e1000bmw523i: als ik er niet bij mag staan dan ga ik naar een andere garage..
Of het nou APK, onderhoud of schadeherstel is
@moveyourmind: hihihihi
@moveyourmind: haha, en alles was net toevallig in de aanbieding zeker
@shalomleon: Je kwam voor de aanbiedingen, maar net de onderdelen op uw auto vallen buiten de aanbieding!
10 jaar geleden ook aantal keer mijn toenmalige auto weggebracht en voor 100 euro (!) ongezien laten keuren. Niet omdat ik ‘bespaarde’ op onderhoud, want reed altijd op nieuwe banden, dempers en remmen. Maar vooral dat gezeik met uitstootmetingen, reed toen Mercedes C klasse diesel uit 2001 en had geen zin om eerst schoon te rijden en allerlei additieven erbij te doen. Zal wel hoop gezever hier op de blog komen, maar was toen heel makkelijk. Nog Radar achtig programma over geweest, dus allemaal oud nieuws. Wel eens berekend wat die garagehouder maximaal wel niet verdiende: 10 keuringen per uur x 100 euro x 8 uur x 5 dagen x 52 weken = 2 miljoen plus! En ze reden af en aan, hele stapels kentekenbewijzen werden er ieder uur doorheen gejast: “mobiele keurmeesters”. Tegenwoordig is dat allemaal niet zo meer, keur ook mijn auto sindsdien ook normaal. Komen nooit punten uit omdat ik zelf altijd bezig met auto’s en (preventief) onderhoud. Inderdaad ook veel meer angst voor al die luitjes die wel ‘normaal’ keuren en denken dat daarmee de auto volledig op onderhoud wordt gecheckt! “Mijn auto viel stil, bleek dat die een oliebeurt en vervanging brandstoffilter nodig had… En hij was nog wel net APK gekeurd!” :-(
@audir8v10: Grappig dat je dit zegt. Ik had namelijk afgelopen week nog gezeik met de keuring van mijn Mazda. Was afkeur op te hoge CO2 op toeren (een test die notabene overgeslagen mag worden voor wankels…) maar als ze een of ander additief erbij zouden gooien zou t wel goed komen… Jaja, en dat additiefje koste zomaar 44 euro. Wat een onzin, gewoon mij proberen te bedonderen. Daar doe ik dus niet aan mee…. Nee APKs, daar vertrouw ik niet zo op.
@mazdarx: een wankelmotor moet je toch ook gewoon op toeren meten?
Of is hij van voor 1993?
@hplh: Neen hij is van 2004 en bij een wankel mag de CO2 emisie meeting op toeren overgeslagen worden. Ik heb hier zelfs nog over gebeld met de RDW en die hebben het bevestigd. Waarom dit zo is weet ik ook niet eigenlijk maar ik vind mooi.
@audir8v10: leuk dat je zelf de remmetjes enzovoort doet maar een apk-keuring is er niet voor niks. De meeste mensen vinden dat hun auto top onderhouden is. Als je een noodstop moet maken heb ik toch liever dat er een goed APK-keurmeester naar gekeken heeft ipv jij zelf. Je zult vast goed kunnen sleutelen maar een onafhankelijke keuring is er niet zonder reden. Als iedereen zelf gaat bepalen of de auto nog veilig is wordt het een zootje.
@masuka: “onafhankelijke keuring”. Sleutelwoord: “onafhankeljik”. Dat is het in Nederland dus meestal niet.
@Griffin: bij een degelijk bedrijf is het weldegelijk onafhankelijk.
@masuka:

Nou, sterk afhankelijk van het apk station

Ben in december geweest met een oud gebakkie. Die moest er nog even snel door. Moet wel wat aan gebeuren, maar dat doe ik pas zodra het weer wat warmer is.

Maar die Turk waarbij ik kwam wist het ook amper. Moest tig keer over de rembank met telkens andere metingen. Uiteindelijk accepteerde hij het maar gewoon. Daarna een slap lulverhaal over dat de bodem nog zo solide is voor zo’n oude auto. Maar dat kwam omdat het een automaat is (because fuck logic). Dat de halve onderkant opnieuw ingelast was zag hij niet eens…
@timberleek: dat zeg ik toch ook. je kiest er zelf voor naar een turk te gaan die zo’n beetje blind keurt. Als jouw veiligheid (en die van een ander) niets mag kosten ben je daar aan het goede adres. Ik heb er zo mijn bedenkingen bij.
@masuka:

Maar ook dat is een goedgekeurd apk station. Zegt wel dat de controle gewoon slecht is.

Voor mij maakt het nu niet uit. De auto staat namelijk aan de weg geparkeerd dus schorsen kan niet. En in de zomer ga ik ermee aan de slag. Tot die tijd moet er dus even een apk’tje op.

Verder weet ik prima wat de staar van de auto is. De linkerdeur is doorgerot, de linker achterrem cilinder is slecht. De cv koppeling links wielzijde is verrot. Gaatje in de rechter wielkast en de ashoes rechts wielzijde moet vervangen worden…

Zodra het lekker vertoeven is buiten.
Begrijp dit niet, voor 1 keer is het Belgische systeem toch beter… Een onafhankelijke keuringsinstantie die enkel en alleen autos keurt via verschillende eigen keuringscentra….
@kevin_cooman: yeah, right, want ambtenaren zijn écht niet om te kopen..
@parker: Als je eens in een Belgisch keuringscentrum geweest bent zal je begrijpen dat dit niet zo simpel zal zijn.
@geertvn: hoezo? Je smijt een stapel briefjes naar zijn hoofd en roept “keuren, vriend!”.. Hoe moeilijk kan het zijn..!?
@kevin_cooman: Nou, ik heb anders gehoord. Bij een bekende van me: keurmeesters die anderhalf uur lopen te zoeken op een mankement zodat ze de auto kunnen afkeuren. En vervolgens de auto afkeuren op een camber dat 21 minuten (1/60e van een graad) buiten de door de fabriek aangegeven tolerantie (2 graden) staat. Dat kun je met het blote oog niet eens waarnemen. En dat van een inspecteur die het verschil niet eens weet tussen een intercooler en een condensor/airco-koeler.

En ik heb gehoord dat dit ook wel eens gebeurd: Een VW kever die afgekeurd is op een lekkend koelsysteem.

Ik wil niet over één kam scheren, maar wat dat betreft is het in België ook niet geweldig.
@marv46: In belgie wordt uitlijning van de auto enkel gecontroleerd bij keuring na ongeval. als vb. het chassis geraakt is of als je de auto zelf hebt laten verlagen.(wijziging wielgeometrie)
@kevin_cooman: Ik denk dat @kristof_somers je wel wat leuke verhaaltjes kan vertellen
Kan er geen tussenweg zijn? Banden, remmen, stuurinrichting en andere voor de veiligheid essentiële zaken laat ik heel graag controleren. Maar die onzin over uitstoot kan me gestolen worden…
@mgmgb: Jawel. Je auto naar een garage brengen voor onderhoud, en een goede check. En de apk kopen bij iemand anders. Wel ff die twee dingen over het jaar verdelen, anders krijg je gezeik.
Daarom nooit naar gewone garagebedrijven gaan, maar altijd naar een hobbymatige specialist die de auto klaarstoomt voor de APK.
Ach er zijn genoeg onafhankelijke APK keurstations. Bij veel van die keuringen vinden ze het ook niet erg als je meeloopt zolang je niet continue op hun vingers loopt te kijken.

In principe ben ik voorstander van de APK want een check op banden, ophanging, verlichting en remmen is zo gek nog niet. Dingen als uitstoot mogen ze dan wel iets minder streng op zijn.
Geen woord over auto die 100% zijn en met VERZONNEN technische gebreken worden afgekeurd. Zo laat ik mijn auto keuren die 3 maanden eerder door een officiële Ford dealer is voorzien van nieuwe ophangrubbers. Komt het APK station met de melding afgekeurd, de ophangrubbers moeten vervangen worden. Ik met loop met die gasten naar mijn auto en vraag hoe dit nu mogelijk is terwijl de rubbers nieuw zijn? Staan ze mij daar met een wazige blik aan te kijken, zo van “shit, verkeerde oplichtprocedure gestart”.
In België noemt men de autokeuring (apk) “de goedkoopste garage”.
Onlangs is m’n auto weer voor een jaartje goedgekeurd, en dit voor +/- 30€.
:o)
Goede zaak! Nu nog een instantie die de rekening en de daarbij horende werkzaamheden en onderdelen controleert…..
Genoeg mensen die ‘m even naar een Turk brengen, paar tientjes betalen en verder. Die verhalen zijn al tig jaar oud. Dus inderdaad: gevalletje open deur. Denk dat mijn APK snel klaar zal zijn t.z.t. :D
Erg goed gedaan van de RDW hoe minder van die prutsers hoe beter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).