Horner: “Max hield zich nog in”

Auteur: , 74 Reacties

Schuilt er een heuse Rico Verhoeven in de Red Bull oogappel?

Red Bull Force India

Het was een enerverende race. Ondanks dat er vrij weinig gebeurde was het behoorlijk spannend. Zeker voor de Nederlandse fans, want Verstappen reed naar een zekere overwinning. Helaas was daar Ocon die hetzelfde deed wat Jos Verstappen deed in 2001: hij kegelde de raceleider van de baan. Destijds was het Montoya die Michael Schumacher inhaalde en de race leek te winnen. Jos Verstappen werd op een ronde gereden en de vader van Max remde te laat. Montoya bleef er koel onder: “That’s racing.” Hij wist dat Jos het niet express deed en dat zijn moment nog wel zo komen.

Fast forward naar 2018. De zoon van Jos Verstappen is overduidelijk wat minder hoffelijk dan Montoya. “What an idiot!” was nog een vrij lieve frase. Na de race, bij het wegen van de coureurs, zocht Max Verstappen de Franse dader op. Er volgde een nogal laf handgemeen dat niet niet veel verder kwam dan “Hou me tegen!!! Ik zeg je! Hey! Hou me tegen dan!!” De raceleiding was er niet over te spreken en heeft beide jonge coureurs nu aan tafel om de situatie te bespreken. Niet alleen de actie van Ocon (die vindt dat Ocon niets fouts deed) , maar ook de ietwat agressieve stance van Max Verstappen.

Christian Horner gaf zijn mening aan de heren van SkySport:

Ik denk dat Max zich nog heeft ingehouden. Het heeft hem een zekere overwinning gekost. Hij heeft het uiterste uit een beschadigde auto gehaald. Esteban heeft geluk gehad dat ‘ie alleen een duwtje kreeg. De emoties liepen hoog op. Ik zei nog tegen hem dat ‘ie zichzelf onder controle moest houden. Max heeft door een fout van de ander de overwinning verloren door een achterblijver Als achterblijver bemoei je je niet met de raceleider. Het is ongelooflijk wat Ocon dacht bij die move.

Uiteraard is het geen toeval dat Ocon zo dichtbij kwam. De Force India heeft een Mercedes motor en op het rechte stuk doen ze het niet verkeerd.

We weten dat ze snel zijn op de rechte stukken. Maar waarom racet hij tegen de leider in de race? Hij staat een ronde achter, hij heeft te weinig racepace. Hij zette zijn auto er gewoon naast. Er zat absoluut geen logica achter.

Verstappen kon gelukkig nog wel zijn weg vervolgen, maar kon geen vuist meer maken tegen Hamilton. Volgens Horner was de auto zwaar beschadigd.

Dat hij uiteindelijk nog zo dichtbij Lewis in de buurt kwam is enorm knap. Een groot gedeelte van de bodem miste, waardoor de downforce veel minder was. We zagen dat Lewis problemen had met zijn banden. Helaas kwamen snelheid tekort om hem nog een keer in te halen.74 reacties

Ga toch weg met je “niet zo hoffelijk” en je gebitch tegen Verstappen.
Die Ocon moet zich kapot schamen. Hij rijdt met een rondd achterstand de leider van de baan.
Ze zouden hem een jaar moeten schorsen wegens dit bizarre gedrag. Wat een gefrustreerde malloot, deze Franse dweil.
@kempenaer: juist! Nooit meer in de F1, die gefrustreerde sufferd.
@kempenaer: Hahaha, de ene keer zijn we teveel ‘pro Max Verstappen’, nu zijn we weer te kritisch ;-).

Ocon is natuurlijk een knurft door hem eruit te rijden. Absoluut. De boosheid van Verstappen is verklaarbaar, maar zoals wel vaker is er wel sprake van jeugdige frustratie. Naar mijn mening kon Verstappen eenvoudig de eer aan zich zelf houden. Allereerst door Ocon er langs te laten. Boeiend dat ie erlangs wil. Hij staat toch een ronde achter. Wat maakt het uit? Sterker nog, binnen een paar bochten kon die dankzij blauwe vlaggen er gewoon weer langs Ocon.

Verstappen had de race kunnen winnen, ook met een overambitieuze Ocon. Dan verhaal halen met duwen en trekken, heel goed onder controle allemaal. Vervolgens weglopen bij de ceremonie. Op zich allemaal begrijpelijk, maar als eventueel WK kandidaat voor 2019 niet de beste voorbereiding voor volgend jaar.
@willeme: goed dat je weer inhoudelijk reageert op kritiek. Daar kunnen journalisten iha slecht tegen. Maar er zijn dus uitzonderingen. Keurig.
@willeme: Ocon had gelijk zijn excuses aan moeten bieden. Ocon had tegen zijn leiding moeten zeggen, tijdens de race al, dat het stom was en dat hij helemaal fout zat.
Dan was de angel er uitgetrokken en was het klaar geweest!
@willeme: Sinds wanneer moet een race leider rekening gaan houden met overijverige achterblijvers? Je kunt je beter afvragen, waarom deed Ocon dit? Er viel niks te winnen/halen voor h’m…
@venividivici: precies! Als Lewis m daar voorbij had willen gaan en zo’n “behandeling” had gekregen, dan zou Ocon dat wel hebben geweten (en z’n team dat met MB motoren rijdt wss ook)
@venividivici: Precies, maar voor Verstappen wel alles te verliezen. Hij hoort geen rekening met Ocon te houden, maar als je ziet dat die z’n auto naast de jouwe zit kun je ook inhouden in plaats van insturen. Ocon is een idioot, maar ik vind het ergens ook typerend. Hier had Hamilton echt z’n wereldtitel niet mee op het spel gezet, mocht die nog niet vergeven zijn.
@venividivici: in veel sporten is er een 80 procent regel. Teveel achterstand en je mag de baan verlaten.
@venividivici: Dat Ocon een stomme actie maakte, is evident. Maar de deur dichtgooien was dus niet de beste oplossing. Precies het verschil tussen een topcoureur en een WK-aspirant.
@willeme: Hmm iets te kort door de bocht denk ik toch ;)
@reactief: Hahahaha! Hij is leuk! Ik ga dat kracht bijzetten door jouw comment te voorzien van een heus plusje!
@willeme: als hij hem er voor laat zit hij in zijn vuile lucht wat veel tijd zou kosten. Daarnaast had Ocon ook niet de pace om max voor te blijven als de top van zijn banden was (1 of 2 ronden later)
@sanderb: nope. Daar zijn de blauwe vlaggen juist voor
@willeme: Jeugdige frustratie? Dit is gewoon Verstappen temperament, Jos heeft het ook, nog steeds, alleen dan nog wat erger.
@willeme: Ocon er langs laten kost tijd, hem later weer inhalen (onder blauwe vlag) kost ook tijd. Dat is dus niet verstandig als je op jacht bent naar P1. Dus ik ben het niet met je eens dat een slimmere Verstappen hem er langs had moeten katen gaan.
@willeme:
Met de kennis van achteraf is het makkelijk redeneren. Jij hebt geen glazen bolletje en Verstappen ook niet. Als Verstappen vooraf had geweten dat die dwaze Fransman hem zou proberen te torpederen dan had hij het anders aangepakt. Maar die kennis had hij niet op dat moment, dus dat doet er niet toe.
Die Ocon rijdt een ronde achter Verstappen. Verstappen is de raceleider. Daar heb je als achterblijver voor aan de kant te gaan en uit de buurt te blijven met respect.
Dat je mag unlappen als je veel sneller zou zijn als achterblijver dan de raceleider, dat is zo, maar daar was hier geen sprake van.
Verstappen zou tijd verliezen als hij Ocon voor zou laten en daarna weer zou moeten inhalen.
Verstappen hoeft als raceleider ook geen gevechtjes aan te hoeven gaan met gefrustreerde Fransozen zoals Ocon die tijdenlang met een podiumfoto’tje heeft geleurd waarop hij een keer voor Verstappen was geëindigd. Sneu.
Het komt Mercedes ook allemaal wel erg goed uit natuurlijk, het torpederen van Verstappen. Wat dat betreft zijn die Duitsers echt niet te vertrouwen.
Verder erg flauw om iedere keer acties van Jos bij races van Verstappen te betrekken. Wat heeft Max met de acties van Jos in het verleden te maken? Zou jij graag de hele tijd geassocieerd en vergeleken willen worden met positieve en mogelijk negatieve acties van je vader in een ver verleden?
Verder vond ik Verstappen beheerst reageren. Die nare Ocon boort hem als achterblijver gewoon bewust een Grand Prix overwinning door de neus. Dat is niet niks.
Wat mij betreft had hij een beuk gekregen.
En ik ben een heel rustig mens.
@kempenaer: Waarvan akte :-D
@willeme: wat een jeukerige reactie zeg, reageer dan helemaal niet….
@launchcontrol: Staat genoteerd.
@kempenaer: daar heb je een punt. Maar Max moet zich alsnog gedragen als een pro. Zo uit je slof schieten is “not done” op dit niveau.
@jaso013: waarom zegt niemand dat over de legendes van de sport die dit gedrag ook niet vreemd weer
@jaso013: schumi deed het ook regelmatig. Senna was ook een smeerlap. Welk niveau bedoel je?
@rolov: voor hen en andere legendes geldt precies hetzelfde. Ik vind het tokkie gedrag. En dat hoort niet in topsport ( en ergens anders ook niet) thuis.
@jaso013: en dit “uit je slof schieten” noemen is alleen maar politiek correct lullen. Dat doen alleen mensen die totaal geen affiniteit hebben met het echte leven.
@jaso013:
Ik schiet voor minder uit mijn slof en nogmaals, ik ben zo rustig als wat.
Maar waarom zou je niet uit je slof mogen schieten als je genaaid wordt?
Typisch slap Nederlands politiek correct geleuter. Met beschaving heeft dat niets te maken, wel met slapheid.
@kempenaer: uit je slof schieten kan op verschillende manieren. Dat hoef je dus niet met duw en trek werk op te lossen. Dit doet een normaal persoon thuis of op het werk toch zeker ook niet. Dus ook zeker niet op topsport niveau. Maar goed, ik zal de knuppel uit het hoenderhok halen… want een kritische comment op onze “held” kan schijnbaar niet.
@jaso013:
Dit zijn totaal andere omstandigheden dan thuis of op het werk.
Adrenaline torenhoog, belangen idem dito en dan een enorme naaistreek.
Als je dat allemaal weegt, dan reageert Max Verstappen bijzonder ingetogen.
Je mag zeker kritiek hebben, maar in dit geval vind ik het niet terecht.
Wat had ik toch graag skysports gehad hier in NL. Die roekeloze oninteressante interviews tijdens de wedstrijd komen mij de oren uit…
@wildbeest: met als dieptepunt de interviews met de uitgevallen Hulkenberg toen het er op de baan net op aan kwam
@wildbeest: Skysports is in Nederland toch voor iedereen te zien? Heb je soms een internetverbinding met beperkte bandbreedte? Of bedoel je dat de Nederlandse F1-televisie wel een vleugje journalistieke Skysports-kwaliteit kan gebruiken?
@kunstomdathetmoet: ik stream het via een illegaaltje, is er ook een legale stream van sky? Want hun interviewers zijn gewoon top.
@gasskaas: voor zover ik weet zijn de interviews allemaal te zien op de streams die ieder raceweekend op Reddit gepost worden.
@kunstomdathetmoet: geen cheapass linkjes graag, gewoon het hele skypakket
@wildbeest: is gewoon te bestellen via Sky. Ik ga het voor volgend jaar sowieso doen. Met name vanwege de info voor en na de race.
@willeme: kun je mij dat even doorsturen?
Misschien niet heel handig. Maar eerlijk is eerlijk, deze show kan de formule 1 prima gebruiken. Weer een pracht van een race waar weer lang over gesproken wordt. En weer met één rijder in de spotlight…
……en dan krijgt Verstappen nu een strafpuntje…. en mag hij dus een race op de bank zitten…..
@dracae: Max staat op 7 strafpunten, dus die kan ‘ie wel hebben
Het is mooi klote. Twee opeenvolgende overwinningen en een grote kans op de derde plaats in het kampioenschap worden Max beide door Ocon door de neus geboord.
@roland78: Het is ontzettend zuur, maar we moeten ook niet vergeten wat er eerder in het seizoen is gebeurd. Max heeft vanaf Monaco ijzersterk gereden, maar daarvoor heeft hij een hele berg punten laten liggen. China was een vrijwel zekere overwinning, en Monaco had minimaal P2 moeten zijn, om maar even twee races te noemen. Als hij het in die eerste races niet had laten liggen, had hij die derde plek in het kampioenschap allang in handen gehad en had hij wellicht zelfs op vier overwinningen dit seizoen kunnen staan. Vijf als je die van vandaag meetelt.
@Edge: ook al had Ricciardo pole gepakt, was de kans zeer aanemelijk dat Verstappen langs Ricciardo zou gaan. Die had toen motorproblemen. Red Bull zou denk ik Verstappen erlangs laten gaan. Dus eigenlijk een zekere P1 zelfs op Monaco.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Het zij Horner vergeven dat zijn Nederlandse taal niet zo goed is.
Hieldt-t
Zo vader zo zoon. Losse handjes Max!
@visje66: Joske had Ocon op zijn neus gepoft, o nee Ocon is geen vrouw😅
Ocon was gewoon een achterbaks mietje. Van de baan aframmen en als er verhaal gehaald wordt de vermoorde onschuld spelen.
@rolov: Maar hij slaat tenminste niet. Vroeger vond ik Max tof, maar krijg steeds meer afkeer vanwege zijn agressiviteit en arrogantie op en nu ook naast het circuit.
@alcantara: is dat niet te begrijpen dan dat die boos is, ik zou op hetzelfse mannier gereageerd hebben.
@alcantara: max sloeg ook niet. Een duwtje is geen klap uit delen.
@alcantara: Max slaat toch ook niet? Hij geeft m een duw en dat lokte Ocon z’n smile mss wel uit. Max had wss anders gereageerd als Ocon z’n excuses had aangeboden
ocon = coño ….
Ocon is een eikel! Hij word op een ronde gezet!
blauwe vlag betekent aan de kant er is een snellere rijder of de leider komt er aan.
Ik snap ook dat je jezelf van een ronde achterstand wilt ontdoen maar dit was geen gelukkige keuze.
Ik heb Ocon als coureur nog steeds hoog zitten en ik geniet van wat Max laat zien. Een van de twee heeft de ander geen ruimte gelaten maar het kunnen ook beiden zijn geweest die hetzelfde niet hebben gedaan.
Als Verstappen liefhebber begrijp ik de actie van Verstappen niet om niet meer ruimte te laten en Ocon er vandoor te laten gaan ( voor wat het waard is) Als iemand die Ocon graag ziet racen snap ik Esteban niet dat hij een soort van gevecht aan ging met de leider in de race…..
@milan0: Tja, als je als raceleider aan iedere trage achterhoede rijder ruim baan moet geven, maak je het je achtervolgers wel heel makkelijk. Zou Ocon aan LH44 ook zo weinig ruimte hebben gegeven?
@milan0: Ik ben geen Verstappen fan met een enorme oranje bril op, maar al 30+ jaar een F1 fan en vooral een fan van Ferrari.
Ik heb in al die jaren nog nooit iets gezien dat Ocon’s actie kan goedpraten zoals jij probeert te doen.
Een raceleider en eigenlijk ook de anderen vooraan moeten zich niet ook nog druk hoeven te maken om backmarkers die blijkbaar iets te bewijzen hebben. Die horen zich gewoon niet met ‘de race vooraan’ te bemoeien. Daarnaast had mr Ocon geen enkele kans om er op deze manier echt voorbij te komen, dus de actie was ook nog nutteloos.
Ik ga hier niet beweren dat hij hier bewust Verstappen ramde, maar de kans is groot dat zijn frustratie zijn gezonde verstand in de weg zat.
@milan0: Ocon er langs laten gaan kost tijd, Ocon voor je in de bochten hebben en je luchtstroom verstoren kost tijd, later wellicht Ocon weer inhalwn (onder blauwe vlaggen) kost tijd. Niet verstandig als je op P1 aan het jagen bent.
Schuilt er een heuse Rico Verhoeven.. blablabla” . Het niveau van Autoblog. Jammer.
Ik had hem z’n schedel ingetrapt. Dat weet ik wel.
Ik vind een paar klappen over en weer wel leuke tv. En heeft niets met de race te maken, dus niet FIA zijn probleem. Als Ocon het er niet mee eens is gaat ie maar naar de politie, en dan zeggen die agenten, “wat had je dan verwacht, een bloemetje, als je voor 100.000 euro schade maakt?”
Dus jammer dat Max niet gewoon uithaalde. Bij sommige races in de USA doen ze het wel, even mattenm en niks geen gridstraffen of punten op de licentie of zo. Be a man (or a woman, niet discrimineren natuurlijk) and not a baby.
Ocon loopt de laatste weken behoorlijk gefrustreerd rond. Hij is zijn zitje kwijt bij Force India en ook een plek bij Williams lijkt door zijn neus geboord te worden door een zowat bejaarde Pool. En dan wordt je in je een na laatste race op een ronde gezet door de jongen waarmee je al een groot deel van je loopbaan knokt om de podiumplaatsen. En waar je eigenlijk ook nog wel een appeltje mee hebt te schillen.

De botsing was 100% opzet. Ocon zegt dat ie met nieuwe banden Verstappen kon bijhouden en makkelijk kon inhalen. Want dan stond ie niet meer op een ronde. Really? In 44 ronden heeft hij meer dan 70 seconden achterstand op Verstappen opgelopen. En dan besluit hij, om de race-leider in te halen? Ik kan me in 20 jaar F1 kijken niet herinneren dat iemand die op p10 of zoiets rond rijdt zonder dat het regent of de koploper een probleem heeft, die koploper gewoon inhaalt. En al helemaal niet op dat punt, in bocht 1. Met andere woorden, het toeval wilde dat Ocon in de positie zat om te doen wat hij deed. Hij had verse banden, DRS een puike Mercedes motor achterin en waarschijnlijk een volgeladen KERS zodat hij Verstappen op het rechte stuk bij kon houden en van de baan kon tikken. De gespeelde onschuld achteraf spreekt boekdelen. Als het werkelijk een ongeluk was geweest dan had hij zijn excuses aangeboden. Iedere zinnige coureur weet dat je dit niet doet in een race. Hij probeert Verstappen echt een oor aan te naaien en dat is nog gelukt ook.

De FIA zou juist hier moeten optreden in plaats van zich boos te maken om een paar kapotte weegschalen.
@pomoek: de FIA heeft gesproken. Een taakstraf voor…

Verstappen?
@pomoek: dit is de enige goede analyse tot nu toe. Het was pure opzet en had maar één doel: Max eraf rijden. Toeval…? Neen!
Max heeft 2 dagen community service gekregen…
Verstappen heeft een taakstraf straf gekregen:
https://www.motorsportweek.com/news/id/20660
Tsjaa, dit is treurig maar wel een les voor max. Hij laat zich uit de tent lokken en dat is precies waar zijn leerpunt ligt voor de komende periode. Het is niet vreemd, hij is erg jong, maar ik heb niet helemaal het idee dat RB/Horner hier de meest positieve rol in speelt. Het lijkt mij beter hem duidelijk te maken dat emoties hebben prima is maar niet oké om te uiten zoals hij nu doet. Een taakstraf is geen ramp, maar hij helpt zijn mederacers om zijn mentale kwetsbaarheid te bereiken. Als ik zie hoe Hamilton hem meer dan eens, tussen de regels door, wegzet als een gevaarlijke Racer die nu eenmaal ongecontroleerde races rijdt, heeft Lewis prima door hoe Max te trollen.
@probono: andersom werkt het anders ook prima. Lewis laat Max eenvoudig voorbij gaan omdat hij bang voor hem is.
@kareljansen: ik ben niet overtuigd dat ‘bang’ het juiste woord is. Maar, de tijd zal het leren. Tot nu toe zien we Lewis in ieder ge al vaak ‘verstandig’ rijden en ellende ontwijken. Als ‘ie ergens bang voor is, is het vast om het onderspit te delven als het op de prijzen aankomt. Ben geen fan van Lewis, maar hij heeft absoluut een neusje ontwikkelt om uit de kreukels te blijven.
Wat een timing, Ocon heeft vandaag zijn F1 carrière definitief bij het grofvuil gezet.
@harrie: of hij heeft juist een plekje verzekerd…….Hij wordt betaald door Mercedes en zonder dit cadeautje was de winst niet gelukt.
@aapuitdemouw: dat is een leuke theorie. MB heeft vandaag het kampioenschap binnen gehaald en dat is, blijkbaar, een hoop geld waard. De flauwe reactie van Hamilton op de botsing is dan ook opeens verklaarbaar…. Als Ocon volgend jaar voor Williams gaat rijden in plaats van Kubica dan win jij de zilveren-arrow-papieren hoedjes prijs!
Je moet zo iemand nooit meteen op het circuit benaderen. Je weet dat er straffen van komen. Dit moet je later even oplossen op de baan!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).