In 2100 geen druppel fossiele brandstoffen meer

Auteur: , 50 Reacties

Na de volgende eeuwwisseling zijn wij niet alleen allemaal 100+, het gebruik van fossiele brandstoffen is tegen die tijd ook volstrekt verleden tijd, als we de experts mogen geloven.

Nu komt er nog benzine uit...

Terwijl u dit weekend lekker luchtig gekleed op terras/balkon/in de tuin onder het genot van een koele pilsage nog even uw kleurtje aan het bijwerken was, werkten de bollebozen van het IPCC (een VN-organisatie) hard aan een rapport over (lol) de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Nou ja, hard… in feite was het een samenvatting van drie eerdere rapporten, als afsluiter van een groot milieudebat in het Deense Kopenhagen.

De kern van het verhaal: als we niet nu ingrijpen zullen broeikasgassen de aarde onomkeerbaar warmer maken dan de negen hellecirkels uit Dante’s Inferno. Dit ingrijpen moet onder andere bestaan uit het verbannen van fossiele brandstoffen: per 2100 mogen vervoersmiddelen alleen nog maar aangedreven worden door spier-, wind- of zonnekracht, batterijen, waterstof, koude kernfusie, of [vul hier uw toekomstvoorspelling in].

Wassen neus

Dit klinkt als een behoorlijke omslag, totdat je bedenkt dat Nederland (altijd het beste jongetje van de klas) al in 2035 emmissievrij wil zijn, de EU per 2050 alle auto’s van de fossiele brandstoffen wil hebben, en onze olie bovendien ergens rond de jaren ’60 van deze eeuw op is.

Dan klinkt 2100 ineens heel ver weg, wat het ook is natuurlijk. Wanneer verwacht u dat er geen oliederivaat meer uit het vulpistool van uw lokale tankzuil drupt?

Foto: Vrouw gooit haar G-Klasse vol, nu het nog kan. Via autojunk.50 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
We kunnen nog steeds cynisch doen over klimaatverandering, maar ik houd liever droge voeten dan dat ik in 2050 nog een Ferrari met benzine-motor kan kopen.
Al is het natuurlijk symbolisch het wagenpark aan te pakken, als je niet tegelijk de kolencentrales harder aanpakt.
Maar is het dan ook voltooid verleden tijd?
Tegen die tijd zijn er weer nieuwe lagen ontstaan waar olie in zit…
@e1000bmw523i: je leest het niet goed, er mag geen fossiele brandstof meer gebruikt worden. Dit is niet hetzelfde als: tegen 2100 zal er geen fossiele brandstof meer zijn…
@e1000bmw523i: Dat gaat dus echt niet zo snel. De oliebronnen waar we nu olie uit winnen hebben daar miljoenenjaren over gedaan en de momenteel groeiende bronnen zijn we nu ook al aan het leegpompen. Het is niet zo dat er over 50 jaar weer eens genoeg olie ligt voor nog een eeuw industrie.
@e1000bmw523i: lekker die oogkleppen ophouden en doorlopen. Denk aan jou kleinkinderen; die zullen niet zo’n prettig leven hebben als jij nu hebt zolang wij niets veranderen. Ik ben trots op het voornemen van de EU om het meest voorop te kopen qua milieu-beleid. Het laat zien dat men niet in het verleden leeft.
of een flux capacitor?
So what…
Dus ook geen zegeltjes meer….
@MARS:
Die krijg je toch niet bij die onbemande pompen waar het gros tegenwoordig tankt.
Handdoeken sparen is zo jaren ’80..
Als we naar het huidige wereldbeeld kijken, lijkt het mij een makkie om alle landen tegelijkertijd zover te krijgen om CO2-neutraal te worden…….
Een ander puntje is dat het klimaat zich ook niet laat beïnvloeden door de mens. Door de honderden miljoenen jaren heen hebben zich klimaatveranderingen voor gedaan. De dinosauriërs kunnen je daar alles over vertellen. En dat kwam echt niet doordat ze toen met dino-auto’s op fossiele brandstoffen rondreden.
Ik denk dat het met het milieu wel goedkomt. Zelf verwacht ik dat het opraken van de fossiele brandstoffen een grotere ‘dreiging’ is, voor zover je dat zo kan noemen. Er wordt immers hard gewerkt aan alternatieven.
Dat is ook de reden dat ik aardgas een onzinoplossing vind, ook dat raakt op…
Geloof er eerlijk gezegd vrij weinig van, allemaal politiek correct geneuzel.
Daarbij heb je altijd gigantische klimaat veranderingen gehad tijdens het bestaan van deze aarde.
@bofkont: Dacht ik ook tot ik me in de onderzoeken en de Pseudo-wetenschappelijke onderzoeken van de nee zeggers ging verdiepen. Ik ben een echte petrol head (Diesel head eigenlijk) en blijf nog heel lang in mijn Dino-Burner Disco rijden maar moet concluderen dat de kans erg groot is dat we er met z’n allen toch een bijdrage aan leveren.

Dat de fossiele brandstof opraakt is eigenlijk een heel ander probleem dan klimaat verandering. Het opraken van deze bron van energie zou wel eens een tijd kunnen inluiden van politieke onstabiliteit.

Voor beide geldt: Hoe sneller we goede alternatieve ontwikkelen hoe beter en hoe sneller andere weggebruikers overschakelen hoe meer olie er overblijft voor de die hard petrol heads.
@sketcher: Wellicht heb je een goed punt daar, maar zo zwart wit als de politiek het ons wil doen laten geloven gaat er bij mij niet in.
Och, dit wordt al 100 jaar geroepen.

Want bange mensen zijn makkelijker te beïnvloeden.

En over een andere boeg : Frankrijk weigert Spaanse groene stroom, opgewekt door zonnepanelen aldaar, door te laten op hun net zodat wij er niet bij kunnen.
Omdat ze zelf sterven van de kerncentrales.
Om maar iets te noemen.

En de broeikassen en andere zaken, daar is eigenlijk maar één oorzaak voor die ik al vaker heb geponeerd hier : overbevolking, daar hoor je niemand over, want dat is niet populair.
De wereld bevolking is in amper 200 jaar ver zesvoudigd. en jullie vinden het gek dat we problemen hebben?
@desjonnies: Dus eigenlijk zijn kinderen slecht voor het milieu en zouden ze extra belasting op kinderen moeten heffen. Komt het toch nog goed met dat begrotingstekort en kunnen ze de automobilisten wat meer met rust laten.
@bastiaangt: Het grootste probleem waar we mee kampen is niet de opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen te verstoken, ook niet het vernietigen van onze flora en fauna wereldwijd, maar het aantal homo-sapiëns wat er nu al rondloopt en wat er zéér waarschijnlijk nog bij komt. Feit is dat totdat de industrieële revolutie begon, de wereldbevolking behoorlijk constant was qua aantallen (wetenschappers leggen dat getal zo rond 1 miljard), na de intrede van de industrieële revolutie is dit alleen maar gestegen tot waar me nu zitten. Gevolg is dat we meer consumeren als de aarde kan leveren, we dus ook meer afval produceren (ook in de vorm van broeikasgassen). Maar je hoort géén enkele wetenschapper iets zeggen over het aanpakken van de ongebreidelde groei aan homo-sapiëns…. China heeft de 1 kind policy ook min of meer losgelaten…. en ondertussen worden er miljarden vrijgemaakt om iets als bijv. ebola -hoe vreselijk het ook is- te bestrijden. Ik zie het er nog wel een keer van komen dat we weer zoiets als de spaanse griep gaan krijgen waarmee de natuur zelf een zeker evenwicht gaat herstellen.
@bastiaangt:
Juist, als we nu een beginnen met het afschaffen van de fokpremie die men kinderbijslag noemt.
Geen geld meer inzamelen voor gebieden die wel fokken als konijnen maar niet de middelen hebben om al dat grut te vreten te geven..
Stoppen met het uitvinden van vaccinaties tegen ziekten die de overbevolking stoppen.
@tupperware: bent u gelovig? Dit klinkt als het geloven in God
@xiran:
Niet bepaald en mij kun je beter niet voor God laten spelen….
@xiran: Hoezo? Lijkt mij juist van niet.
@bastiaangt: Ja, weet je hoeveel zo’n kind schijt?! Daar is de gemiddelde koe nog heilig bij…
@desjonnies: Kan het niet vaak genoeg op andere fora zeggen.
Vrijwel ELK probleem is terug te leiden naar overbevolking.
Men moet eens de kop uit het zand halen.
Gezien mijn elektrische winch is het al een hybride dus zeg niet dat ik niet mijn best doe. De accuradius is vooralsnog niet best maar je moet ergens beginnen.


In 2050 ga ik mijn Disco wel ombouwen naar 100% elektrisch.
@sketcher: Of laat hem rijden op de resten van de Chinees op de hoek, nog goedkoop ook.
Boeiend! 2100 ben ik er al niet meer…
@VeniVidiVici: geen kinderen?
@sketcher: Jawel, maar die zoeken het maar uit hoe ze het op gaan lossen. Gaan niet voor niks naar school!
@venividivici: zijn we zelf fossielen!
Tegen die tijd ben ik toch al dood en anders vast niet meer capabel genoeg om auto te kunnen rijden…
@rd1991:
Ik was ook niet van plan om 132 te worden, maar mijn achterkleinkinderen gun ik ook het plezier dat ik aan automobiliteit heb mogen beleven..
Hier een 14-jarige XJS-liefhebber… Ik heb een probleempje, geloof ik.
@scottishcarspotter2000: Nee hoor, om laten bouwen voor ethanol, heb je ook nog kans dat je iets terug ziet van het oorspronkelijke vermogen van zo’n ding ;)
Ik vind dit zo’n prachtig onderwerp. De gevoelsmens die rationele denkmens probeert te overtuigen. Ja: natuurlijk is het niet goed om als een gek alles op te branden: of we nou wel of niet kunnen bewijzen dat we echt het klimaat aan het verneuken zijn. Uiteindelijk is het denken aan het klimaat toch echt een hobby voor de rijken in deze wereld: en die zijn niet in de meerderheid. Wat zal mij t uitmaken hoe de wereld er over 80 jaar uitzie, als niemand in mijn dorp ouder dan 40 wordt en of ik niet weer of ik te vreten heb als ik komend jaar ziek word of een ongeval krijgt; dat is toch wel hoe een groter gedeelte van de bevolking denkt.
Uiteindelijk is het toch gemakszucht. Ik heb het goed. Als mij baas zorgt dat ik een auto op mijn werk kan opladen (en parkeren); en hetzelfde bij mij thuis; spendeer ik wel wat extra geld in mijn vervoer en reis ik groen. Maar mijn baas probeert zijn product te verkopen ipv het hele dak vol te gooien met zonneschermen en laadpalen te maken. En thuis ga ik de zonneschermen ook niet boven op ons gebouw krijgen. Laat staan dat ik voor minder dan 10000 chf/eur een snellader in mijn garage krijg.
Als dat al te moeilijk is anno 2014; dan schiet t nog niet op?! Laat staan daar in China en de US. De twee machtigste en vervuilendste landen per kop vd bevolking en in totaal; die worden beiden door een ‘controlerende vorm van kapitalisme’ geregeerd. Ik durf bijna te zeggen dat de VS net zo ondemocratisch is als China.
Dus ja, we kunnen janken, huilen en klagen. Uiteindelijk zal het de technologie zijn die een schonere manier van energie voor een lagere prijs kan verkopen. Daardoor krijgen deze partijen het geld en de macht en dan pas krijgen we andering. Voor die tijd, proberen we een vulkaan uit te krijgen door er gezamenlijk in te plassen.
Jah heel mooi haha ik blijf gewoon een echte auto rijden 2035
Ik heb tijdens een lezing van de TU delft een oplossing gehoord, waar ik alleen maar voor kan zijn en dat is ammoniak! Het blijkt dat ammoniak ongeveer dezelfde energiedichtheid heeft als benzine/diesel, echter kan het relatief gemakkelijk gemaakt worden met een beetje energie (Als straks iedereen zonnepanelen heeft, dan kan dat gemakkelijk door een overschot), waterstof kan ook, maar die heeft een veel kleinere energiedichtheid. Maak een brandstofcel/motor op ammoniak en alle problemen lijken opgelost. (enige sidenote is, ammoniak is giftig voor mensen)
Na mij de zondvloed.

*badum tsh*
@sacha:
Dat kan je met de rijzende zeespiegel gerust letterlijk nemen..
@sacha: je bent niet helemaal up to speed met de laatste lieghippie intox : http://www.demorgen.be/wetenschap/een-op-drie-landen-kampt-binnen-zes-jaar-met-watertekort-a1976235/
@heidekonijn: Daar moest Mozes zo nodig met een stokkie zwaaien…
Brandstoffen zijn -helemaal dan- prima te vervangen door iets plantaardigs. Ik hoop wel dan ze van de smeermiddelen afblijven want een motor van 50 tot 90 jaar oud draait niet zo goed op dat moderne spul. En ik heb nogal wat oud spul in boten, auto’s en motorfietsen draaien…
Wie gelooft die lieghippies nog?
Als de politiek erachter is dat kinderen maken de hoofdoorzaak is van de opwarming van de aarde moet elke nederlander een huishoudboekje bijhouden met wat hij doet en uitgeeft. Word je straks aangeslagen voor de keren dat je met je eigen wijf hebt liggen wippen ( koot en bie jaren 80).
Nice ass…
Daar gaat mijn droom ooit nog eens een atmosferische range rover te rijden..
Dan ga ik iets verzinnen om dan nog aan fossiele brandstoffen te komen :)
En het stenen tijdperk hield op omdat de stenen op waren…..right

Nogmaals: de olievoorraden zullen nooit opraken, het zal simpelweg een te dure energiebron worden met een te hoge milieubelasting.
Paniek is ook niet nodig want energie is overal en in overvloed. Het moet alleen economisch haalbaar worden gemaakt.
@imaginenl: Volgens de algemene berekende gegevens van o.a. de OPEC zal er nog voor zo’n 150 jaar commerciële olie zijn aan de huidige ruim 88 miljoen vaten per dag die wereldwijd bovengehaald worden,

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).