
De stijgende prijzen van brandstoffen zorgt ervoor dat veel Nederlanders juist hier relatief veel geld aan kwijt zijn in vergelijking met andere zaken.
Zolang we nog niet terugzijn bij het oude normaal zijn er maar weinig zaken waar je geld op kan stukslaan. In een restaurant uit eten of een grote vakantiereis naar een land bijten de EU is er niet bij. Maar waar gaat het geld dan heen? Nou, een flink deel besteden we aan brandstoffen voor onze auto’s.
Stijgende prijzen brandstoffen belangrijke factor
Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt de stijgende prijzen van brandstoffen een opwaarts effect heeft op de inflatie in april. De prijzen voor brandstof waren in april 18,3 procent duurder dan een jaar eerder. In deze lentemaand ging de prijs flink omhoog, want in maart was er nog sprake van een stijging van ‘slechts’ 10,7 procent. De gemiddelde literprijs voor benzine was vorig jaar in april 1,468 euro. Het gemiddelde voor april 2021 komt uit op 1,746 euro.
Niet alleen benzine, maar ook diesel is duurder geworden. Dat zat nog op een gemiddelde van 1,224 euro in april vorig jaar. April dit jaar noteert een gemiddelde van 1,387 euro. Het CBS tekent wel op dat niet enkel de stijgende prijzen voor brandstoffen een opwaarts effect heeft op de inflatie in april. Ook elektriciteit, gas, kleding en schoenen zijn hier verantwoordelijk voor. De inflatie in april komt volgens het CBS uit op 1,9 procent. Dat is iets boven het gemiddelde in de EU.
Daarom is het zo druk aan de tankstations in Lommel, hordes Nederlanders met de auto vol jerrycans.
@fabian159: in Achel ist ni rustiger
April 2020 > Lockdown + lage benzineprijzen
April 2021 > Geen Lockdown + hoge benzineprijzen.
Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?
Een 10! En een krul in je rapport uiteraard.
@por100: en een zoen van Wopke😀
@eMbe: rutte? Hoge belastingen (verstopt in produkten)
@eMbe: april 2020 trump geen oorlogen – lage prijzen
April 2021 Biden oorlogen aangekondigd – hoge prijzen
@ghost Ook jij krijgt een 10! Goed gedaan Dennis.
En toen de benzineprijs op €1,50 stond was er deflatie?
Als de benzineprijs zo’n impact heeft op de inflatie, is dit duidelijk kunstmatige inflatie.
De olieprijs heeft inderdaad een enorme invloed op inflatie. Olie is verweven in alles. Brandstof natuurlijk, dus al het transport. En wat wordt niet getransporteerd, vrijwel niks. Ontzettend veel plastics worden gemaakt uit olie. Nogal veel zaken zijn verpakt.
Noem een product, en er is olie aan te pas gekomen. In fabricage of transport. Dus als de olie duurder wordt, wordt ons leven duurder.
@Johanneke: exact dit dus. De prijs per vat gaat langzaam terug naar voor het Corona tijdperk. Dus rond de $65. Er waren tijden dat de prijs over de $100 was en toen was de prijs aan de pomp ook rond de €1,80. Verschil is echter dat de vraag nu enorm teruggevallen ivm weinig vliegverkeer, minder autorijden, minder scheepvaart etc. Ik vraag me dus af of die plastic meuk die we uit China halen de vraag naar olie zoveel hoger maakt.
de prijs (lees: productie) wordt bepaald door een kartel.. als die de prijs van hun product willen verhogen (of verlagen) dan kunnen ze dat doen wanneer zij willen.
@lekkaah: je vergeet voor het gemak ff dat meer dan 1 euro pl naar denhaag gaat… zij vormen dus de prijs, en niet opec
Ja en nee, uit mijn hoofd is de huidige (benzine) accijns zo’n 77 cent. Dit is een vast bedrag per liter. Daarbovenop komt er nog BTW 21%, dit fluctueert dus mee op basis van de olieprijs bepaald door de OPEC.
@petroldrinker: dat is voor een deel waar, maar er zijn landen waar je voor 20ct een liter hebt. Die overigens 70-80 cent is dus winst voor de handelen, transporteurs, etc. En btw gaat over de verkoopprijs, dus hoe hoger de prijs hoe hoger de btw. Het is in NL een samenloop van omstandigheden.
ik heb in genoeg van die landen gewoond, veel beter dan hier, echter als nederlander kom je hier toch weer terug zodra de buitenlandse werk projecten stoppen etc (helaas maar waar).
En dankzij die Haagse Euro krijgt iedereen die wil een gratis vaccinatie. Of loonsteun. Of gezondheidszorg. Of een nieuw laagje asfalt. Of onderwijs….
Overigens is de prijs aan de pomp nu zo hoog, omdat er nauwelijks vraag naar kerosine (vliegtuigbrandstof) is. En dat verlies wordt doorberekend in oa de benzineprijs.
Maar dan ga je er vanuit dat wij daar om vragen? ik ben zeer voor verlagen vd belasting druk en al die genoemde dingen individueler maken, nu betaal ik aan dingen mee waar ik het absoluut niet mee eens ben (met als makkelijkste voorbeeld, al die achterlijke klimaat doelstellingen etc)… in dat opzicht hebben ze het in mijn opinie beter voor elkaar dan hier dat iedereen overal aan meebetaald waar ze echt niet achter staan, maar dat is een heel andere discussie ;)
@lekkaah: exact wat ik bedoelde. Kunstmatige prijs = kunstmatige inflatie wat mij betreft.
Geen last van, ik tank altijd voor een 10tje in Duitsland.
@faalhaas: Een tientje? Tank je slechts 10% van de tank vol? Anders moet ik dat adres ook hebben ;)
Brommertje denk ik
Twee blikjes Red Bull incl. Dosenpfand.
Goh nog niemand die in licht opgewonden toestand hier even vermeld dat hij zijn elektrische milieu besparende vervoermiddel vult voor 11 cent per kwh….
@edward330d: 11 cent per kWh vind ik nog vrij hoog. Met wat zonnepanelen en een zakelijk energiecontract moet de helft ook haalbaar zijn. Los daarvan, met de huidige brandstofprijzen mocht ik willen dat er kilowatts in mijn auto gingen ipv euro98..
@simonferrari: dat zal ook mede de bedoeling zijn van die hoge prijzen om mensen in een EV te dwingen.
De mannen in de jurken, Shell willen niets liever dan dat mensen zo snel mogelijk elektrisch gaan rijden…
Tja, wat wil je met meer dan een euro per liter die naar die struikrovers in denhaag gaat…. kan veel cheaper de brandstof, maar stel je toch voor dat ze in denhaag geen woekerprijzen als belasting kunnen heffen….
Als ze ’t niet op brandstof zouden heffen, dan zou ’t wel ergens anders vandaan gekomen zijn. Altijd dat eeuwige gezeik op op belasting. Nederland is gemiddeld genomen helemaal niet extreem duur. Alles bij elkaar is bijvoorbeeld de belastingdruk in België en Duitsland hoger dan in Nederland. Alleen wordt autobezit in Nederland relatief zwaar belast.
Lees en leer https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Belastingdruk
@rubenpriest bijten de EU moet volgens mij buiten de EU zijn.
Een inflatie van 2% per maand, dus 24% per jaar klopt wel aardig met hoe hard alle prijzen stijgen, zo word het ook wel logisch om het minimum loon op te krikken met bijna 30% en de hoge piefen maar lachen in den haag. Geld besparen door het geld te laten zakken in waarde, wel een slimme zet.