In de toekomst worden auto’s gebouwd met meer gevoel

Auteur: , 9 Reacties

Goed nieuws?

Porsche-heet

Een veelgehoorde klacht onder autoliefhebbers is dat auto’s vandaag de dag wat klinisch zijn. Vroeger moest je nog een keer flink vloeken of juist lieve woordjes zeggen tegen je auto voordat ‘ie wilde starten op een frisse wintermorgen. Tegenwoordig starten die krengen gewoon altijd zonder enig probleem. Man man man…

Toch zullen auto’s in de toekomst waarschijnlijk weer meer gevoel krijgen. Op zich is het geen nieuw idee om sensoren aan te brengen in de heilige koe zodat deze kan loeien als er schade optreedt. Doch onderzoekers van Clemson University (Go Tigers!) hebben op basis van dit idee een nieuwe oplossing bedacht die geen externe sensoren of elektrische voeding nodig heeft.

Het idee is om ‘magnetostrictive’ materiaal te verwerken tussen lagen composiet. Dit materiaal fungeert als een soort zenuw die het kan waarnemen als onderdelen versleten zijn, kapot zijn of anders/te zwaar beladen worden. Het klinkt een beetje abstract, maar het leger heeft er alvast vertrouwen in. Zij hebben professor en projectleider Oliver Myers 993.492 Dollar beschikbaar gesteld om het idee verder te ontwikkelen. Een apart bedrag dat je jezelf af doet vragen wat voor auto/vakantie/keuken de ambtenaar die het bedrag heeft overgemaakt gekocht heeft voor 6.508 Dollar, maar dat terzijde.

Een voor de hand liggende toepassing voor de techniek zou in auto’s zijn, maar het leger denkt groter dan dat. Veel materiaal wordt nu standaard na een bepaalde periode vervangen, zonder dat men weet of het daadwerkelijk versleten of beschadigd is. De kunstmatige zenuwen zouden daar verandering in kunnen brengen door ofwel eerder, of juist later aan te geven dat een onderdeel aan vervanging toe is. Dit kan zowel levens als geld besparen.

Desalniettemin vermoedt Myers dat de techniek pas over tien à twintig jaar inzetbaar is. Dat klinkt dan weer wat weinig ambitieus. Of zou het een zeldzaam gevalletje realisme zijn? (via Clemson University)

Image-Credit: warme Porker via autojunk9 reacties

Mijn alfa is al heel gevoelig
@mikje90:

Klopt .. heeft liefde en aandacht nodig omdat het pure porno is ..

Ben ik nu ook een ingenieur ??
@lincoln: Nee ..
@mikje90: De mijne ook. Op dit moment een storing in mijn parkeerhulp links voor, knipperlicht links achter storing, ruitvloeistofmeter storing en olie temperatuur meter werkt niet. Maar de 3.2 klinkt zo mooi. Rijdt super al drinkt hij aardig wat. De rekening om het te maken te zijne tijd neem ik maar voor lief
@rammillius: het zijn ook af en toe net vrouwen die alfa’s, maar je hebt rijplezier en dat is toch waar het om draait!!!.
ABS, adaptive cruise control, traction control, park assist, voetganger detectie, park assist, automatisch dimmende koplampen, lane departure warning met die kutlampjes in je spiegel, park assist en hill assist en automatische verlichting.
En toch voelt’ie zo ruig en ongecontroleerd en bruut aan.
@desjonnies: en park assist niet te vergeten natuurlijk!
@desjonnies:

Dat .. en nog 993.491 redenen ..
Wordt net wakker uit winterslaap, bijna begin april zeker.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).