Is het einde van autosport in Europa nabij?

Auteur: , 46 Reacties

Een Britse organisatie luidt de noodklok.

Is het einde van autosport in Europa nabij?

Reeds sinds het begin van de vorige eeuw wordt met auto’s geracet. Door velen wordt Groot-Brittannië gezien als de bakermat van de autosport en het is dan ook geen toeval dat uit die hoek een noodkreet klinkt. Wat is namelijk het geval? Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie kan ertoe leiden dat voor elk gemotoriseerd voertuig op elke locatie een aansprakelijkheidsverzekering met een ongelimiteerde dekking moet worden afgesloten.

Om een en ander tegen te houden roept de Motorsport Industry Association op om in actie te komen tegen de richtlijn die er mogelijk aan zit te komen. Iedereen die het niet eens is met de wetgeving kan namelijk middels openbare raadpleging z’n zegje doen.

Als de wetgeving er wél komt, zal bij elk ongeluk een politieonderzoek moeten worden uitgevoerd. Ook op gesloten circuits! Het is maar goed dat Pastor Maldonado met pensioen is. De politie heeft het immers al zo druk! De MIA kan ondertussen minder hard lachen om de ontwikkelingen. De organisatie stelde een handleiding op waarmee mensen die bijvoorbeeld in de autosport werkzaam zijn hun zegje kunnen doen. Je vindt het document HIER.

Foto: startcrash Hockenheimring 2001, met links in beeld Jos Verstappen, dank aan Jaap voor de tip!46 reacties

Ik zie ze al staan, Max en Vettel. Beide de groene kaart in de hand, schadeformuliertje dr bij. En maar tekenen in dat vakje…
@e34m5touring:

De 1 met Bulgaarse .. de ander met Roemeense platen ..

Ja ja .. Dat wordt nog wat met dat 1 Europa ..
@lincoln: nee! Gewoon nee!
@lincoln: hou je nou eens aan het topic… één keertje….
@e34m5touring: Vettel om de week een gevalletje doorrijden na aanrijding. Wat zal de FIA daar van vinden?
@dutchdriftking: De FIA? Ik zie Koos Spee en KratjeBoy al staan. Koos we zien hier een beginnend bestuurder op hoge snelheid door het verkeer racen, nog op nat wegdek ook. Jaa KratjeBoy, deze jongen kan beter een circuit opzoeken als ie dit soort dingen wil doen… Oh, wacht…
@e34m5touring: Waarom zouden alle motorvoertuigen verzekerd moeten zijn? Ik neem aan dat ze dan ook hobby/ verzamelauto’s bedoelen? auto’s in musea? geschorste auto’s?
Dan stap je toch gewoon uit de EU? Oh, wacht…
@karhengst: Zo kan Palmer nog wereldkampioen worden!
Alle leuke en goede dingen krijgen ze niet voor elkaar in het links zure EU parlement

Maar etter regels bemoeizucht wel

En de Euro en dus uiteindelijk de economie opblazen met dat bijdrukken van geld kunnen ze ook goed, lees gratis geld
@ff40: daar hebben ze in jouw oh zo geliefde Murica een andere oplossing voor verzonnen; het schuldenplafond verhogen, welke is erger denk je?
@rhellema: voor sommigen is alles wat met Europa te maken heeft bij voorbaat al kut… al is dit uiteraard wel belachelijk en veel te onbelangrijk. Vraag me af of het opzettelijk is of nalatigheid van de betreffende EU bons. Wellicht een gesubsidieerd wijntje teveel op tijdens de lunch.
@cloverleaf: vooralsnog gaat het om een uitspraak van het Europese Hof van Justitie welke nog gedaan moet worden en welke ertoe KAN leiden dat dit ook op circuits KAN gaan gelden.

Waar ik dan benieuwd naar ben of hier een onderverdeling gemaakt gaat worden tussen professioneel racen en racen vanuit een hobbymatige sfeer. En als zo’n wet er daadwerkelijk komt dan gaat dit voor alle sporten gelden want vervang het woord circuit maar voor bijvoorbeeld voetbalveld en vervang het woord racewagen maar voor voetballer en de uitspraak is exact hetzelfde. Persoonlijk denk ik dat het niet zo’n grote wending zal gaan nemen maar interessant is het zeker.

Wat betreft @ff40 zijn uitspraken over Europa moet ik wel heel erg lachen, terwijl hij aan de ander kant roept dat Trump de beste president is die een land zich maar kan wensen. 😉😂
@rhellema: Wat erger is is hoe Europa het aanpakt, @ff40 heeft een punt. Draghi houdt de rente op 0 en koopt alles maar op ten gunste van zijn landje;
http://biz.tpo.nl/2017/06/29/italie-koerst-al-richting-een-niet-meer-terug-te-betalen-staatsschuld-van-2500-miljard-euro/
Hoelang gaat dat nog goed? En wij worden straks meegetrokken.. ;)
@lekkaah: ach, die Melchers is ook wel iemand die van een enorm stuk drama houd. Kijk maar even naar zijn eerste zin waarin hij direct al het woord stront moet gebruiken. En als je dan ook nog eens het einde van het artikel leest betrekt hij het alleen op Nederland (waarvan hij gelijk heeft dat wij dit als land niet op kunnen lossen) maar er wel aan voorbij gaat dat het hier om Europa gaat en niet alleen maar Nederland.

Mijnheer Melchers is niet de meest geloofwaardige persoon als het om dit soort analyses gaat want hij wil nog wel eens overdrijven.
@rhellema: schrijver interesseert mij niet, de auteur heeft wel zeker een heel sterk punt, al dan niet overdreven/ietwat pessimistisch
@lekkaah: zolang hij geen bronnen geeft van de punten die hij benoemt en de feiten die hij neerzet heb ik redelijk moeite om hem te geloven op zijn mooie woorden. Of hij een punt heeft weet ik niet omdat zijn verhaal voor geen meter te toetsen is. Dat jij dat wel gelooft is jouw recht maar het bepaalt niet voor mij of hij de waarheid spreekt.
@rhellema: gelooft? dat zijn simpele feiten die ook jij zou moeten weten.. Amerika is lekker op weg, rente gestaag aan het verhogen, quantitive easing aan het taperen. Hier zitten wij voorlopig op 0% rente omdat zuid Europa financieel gezien 1 groot rommeltje is.
@lekkaah: psst. De lage rente is vooral ook goed voor de rijkere landen, die konden goedkoop hun staatsschuld herfinaniceren. En dat opkopen van die obligaties is goed voor de stabiliteit van de euro en dus voor ons allemaal. Het risico is dat we de komende economische crisis niet kunnen dempen, olieprijs is al laag en de rente kan niet lager.
@mashell: Je begrijpt dat als de rentes laag zijn, dat er ergens anders ook weinig rendement te behalen valt? Eurootjes zijn dus niet zo erg gewild op dit moment.. Sterker nog, dat is het hele probleem.. De lage rente is alleen een voordeel voor zuid Europese landen met gigantische schulden, niet voor ons (NL, DLD), wij willen namelijk vooruit en dat gaat gepaard met een gezonde inflatie, wij worden ‘tegengehouden’ door onze zuid Europese vriendjes (d.m.v. Mario Draghi). Wat is er nu ad hand? Gigantische inflaties in onroerend goed, aandelen, obligaties, bitcoins en eigenlijk zo’n beetje alles wat je op je euro kan inruilen.. Je wil namelijk geen euro’s, je wil rendement maken, maar dat is nergens meer te vinden.. Zeer ongezonde markt, de gevaarlijkste rommel wordt maar gekocht omdat het geld ergens naartoe moet.. Als de rente – onvermijdelijk – ooit omhoog zal gaan, zul je zien dat alles minder waard wordt, aangezien er weer rendement te kopen valt, komt er weer lucht in de markt.. TL;DR; de markt zit vast, er valt niks meer te kopen, er moet weer rendement zijn.
@lekkaah: natuurlijk zijn de lage rentes goed voor de kunstprijzen, de klassieke auto’s, goud, bitcoins en ander gekkigheid. Ze stimuleren mensen om geld uit geven, daarmee wordt de economie aangejaagd. Ze zijn slecht voor spaarders en bedrijven, het lijkt wel of bedrijven nu goedkoop investeringskapitaal kunnen lenen maar dat valt tegen, banken krijgen zulke lage opbrengsten van leningen dat het hun risico niet eens meer dekt. Dus leent de bank liever niet uit aan bedrijven. Als we naar de economie in west europa kijken, dan is die goed of zelfs hoog economie, daarbij zou ook een hoge rente passen. Dat we die nu niet hebben is een enorm risico voor als het straks minder gaat.
@mashell: Overigens is Draghi dichtbij de 33% aan het komen, 33% eigenaar van de totale staatsschuld van DLD, NL, Portugal en meer..
@ff40: je weet dat het EU hof van justitie compleet onafhankelijk is? Van de EC, van het parlement. van de europese raad.
Hoe is een auto te verzekeren zonder chassisnummer oid?
@gebak: waarom zouden race auto’s geen chassisnummer hebben?
Zal wel een uitzondering op gemaakt worden.
Je moet je smartphone ook uitschakelen tijdens het rijden
Ik heb lange tijd niet zoiets belachelijks gelezen. What’s next, flitspalen langs het circuit?
@berlinetta: goed idee van die flitspalen. Ze staan al in de pitsstraat…
@berlinetta: Laser op la radion!
@fmgarcia: lazer op!
Autoverzekeringen nu hebben ook geen ongelimiteerde aansprakelijkheidslimiet.
Volgens mij is dat voor gewone autoverzekeringen 1M€
Leuk weer een ophitsend stukje wat nergens op gebaseerd is behalve dan een man van één of andere organisatie die het einde van de wereld uitschreeuwt.

En dan vervolgens heeft de grote boze EU het weer gedaan.

Het blijkt te gaan om een uitspraak in de “Vnuk” zaak door het Europees Hof. Korte samenvatting meneer Vnuk ergens in Slovenië heeft een ongeluk met een tractor gehad op privé terrein. Verzekeraars stelde dat de tractor alleen verzekerd is als het aan het verkeer deelneemt. M.a.w. meneer Vnuk kon niks claimen en er zit dus een lacune in verzekeringsregels.
Het Europees Hof stelt dat alle voertuigen verzekerd dienen te worden tegen aansprakelijkheid te allen tijde. Onder deze uitspraak zouden dan ook grasmaaiers en dergelijke komen te vallen en dus ook mogelijk raceauto’s. Voor dat het allemaal zo ver is wil de EU inspraak van de burgers over de formulering van de wetgeving die opgesteld wordt.

Ga er maar van uit dat de soep niet zo heet gegeten zal worden, want voordat alle lobbyisten en belangen zijn afgewogen dan zal er wel iets zijn maar niet dat de autosport in Europa dood is.

@autoblog waar mag ik mijn urendeclaratie inleveren voor het werk dat jullie eigenlijk gedaan zouden moeten hebben?
@rick-dos: af en toe verschijnen er op Autoblog oproepjes waarin ze nieuwe auteurs zoeken, meld je aan zou ik zeggen. Mijn zegen heb je, meestal verschijnt er wel wat zinnigs uit je digitale pen.
@escort77: Ik was er niet naar opzoek maar bedankt voor het compliment! ;)
@Rick-dos: Kijk, mooi genuanceerd verhaal. En dan zijn al die corrupte Franse (auto)sport federaties ook nog ergens goed voor, die krijgen ’t wel rechtgeluld in Brussel.
@rick-dos: Het verhaal van AB en de andere media klinkt alsof kickboksers hun tegenstander na een partij kunnen aanklagen wegens mishandeling. Goed om te lezen dat de soep niet zo heet gegeten zal worden.
@rick-dos: Wat dus aangeeft dat dit in de basis een goed idee is. Zet er een regeltje in die officieel georganiseerde sport uitsluit .. probleem opgelost.
Vaag verhaal…!
Haha, zal allemaal wel. Hier in NL komt de politie al niet eens meer bij een ongeval (zonder letsel) op de openbare weg…
Wat een storm in een glas water weer. Alsof dit allemaal zo ver zal gaan dat de racerij ermee kan stoppen. Lekkere titel weer jongens! Maar je hebt me, ik heb geklikt.

Ik verwachtte eigenlijk een artikel dat door de dalende bezoekersaantallen de meeste leuke races van de kalender gaan en een klein blikje in de toekomst over hoe de nog bestaande circuits voorspellen het niet meer te kunnen bolwerken.

Jammer dat het dus WEER een sensatiekop is en ik er WEER intrap.
LOL ..
De “hoger opgeleiden” massaal in de jank modus om een simpele soap ..

En omdat dat zelfs te moeilijk voor ze is Trump maar de schuld geven ..

Mooi volk die NLertjes ..
@lincoln: Heb je hem weer met zijn hoog opgeleiden. Het zit je wel dwars he dat je de basisschool nooit hebt afgemaakt?
“Je vindt het document HIER.”

Maar de HIER is niet klikbaar.
Brexit niks Europees Hof in Engeland. Opgelost RACEN!.
Moet de link van HIER wel werken uiteraard, dit moet voorkomen worden compleet zinloos en puur geld innen van mensen weer.

Ik wil de petitie in ieder geval zeker wel een miljoen x tekenen onder andere namen :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).