Jaguar XE: rijtest en video

Auteur: , 62 Reacties

Terug van weg geweest: niet alleen het merk Jaguar is er terug, ook de echte rijdersauto met achterwielaandrijving keert weer terug in het D-segment.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Natuurlijk is het met de RS, M en AMG modellen lekker boenderen, maar als ik me goed heb laten informeren is het gemiddelde leasebudget niet toereikend. Dat is blijkbaar geen issue voor de doelgroep, want verhalen over wilde stakingen bij ICT project-, marketing- en salesmanagers bereikten ons nog niet.

Jaguar XE

Das beste oder nichts
Jaguar heeft veel werk gemaakt van het onderstel, niet alleen is er veel gebruik gemaakt van aluminium, ook de configuratie is high-end. In plaats van de veel toegepaste MacPherson voorwielophanging koos Jaguar voor een betere configuratie met dubbele draagarmen. Voor de achteras vond Jaguar multilink wielophanging nog niet goed genoeg en monteerde het eigen Integral Link systeem waarbij een grotere stijfheid kan worden gerealiseerd. Onder andere de camber stijfheid maar ook de camber gain is vergroot, waardoor de band rechterop blijft staan in bochten. Dat betekent dat er effectief meer rubber in contact is met het asfalt en dat helpt bij het realiseren van hogere bochtsnelheden.

Jaguar XE

Zelfs op mij onbekende, soms gladde en voor het mooie iets te smalle wegen, was de XE een ideale reisgenoot om het tempo hoog te houden. Zelfs in de S met 340 pk sterke V6 met supercharger is de tractie voortreffelijk, de feedback van de besturing is goed en het bochtgedrag voorspelbaar. Wellicht nog het knapste aan dit alles, is dat de XE ook nog comfortabel is.

Jaguar XE met een fan

Stil
Volgens Jaguar is de XE de stilste in zijn klasse, doordat we de decibelmeter en alle concurrenten waren vergeten, hebben we die claim niet kunnen controleren. Toch geloof ik het, want de XE is prettig rustig, tenzij je volgas geeft in de XE S, die maakt dan wel duidelijk dat het een zespitter is, maar dan mag het ook.

Jaguar XE

More power
Op zoek naar all show en weinig go? Steek je licht eens op bij de andere premium-merken. Motoren met minder pk’s dan de huidige instapper (163 stuks) komen er niet. Die beslissing is ongetwijfeld geholpen door het gegeven dat Jaguar nu niet de beschikking heeft over kleinere motoren en deze dus zelf zou moeten ontwikkelen. Toch kan ik ze geen ongelijk geven in hun keuze. Zelfs als je nooit stoplichtsprint of topspeedruns doet, dragen wat meer motorreserves bij aan veiligheid, comfort en een gevoel van luxe. Laten dat nou net ook de eigenschappen waaraan een premium merk moet voldoen of gaan jullie echt alleen voor de geile badge op motorkap en sleutelhanger?

Jaguar XE

Don’t mention the X-type
Het is zeker niet Jaguars eerste poging in deze klasse, van 2001 tot 2009 bouwden de Britten de X-type. “Liefhebbers” bleven die auto de Mondeo-roots nadragen, maar Jaguar maakt al ettelijke jaren geen deel meer uit van het Ford concern. Voor de XE ontwikkelde Jaguar een volledig nieuwe modulaire architectuur waarbij voor meer dan 75% gebruik is gemaakt van aluminium voor de gehele carrosserie. Op basis van hetzelfde platform zullen de toekomstige XF opvolger en F-Pace worden gebouwd.

Jaguar XE

Motoren: van 99 gram tot 250 km/u

Zonder moderne motoren (met lage CO2-uitstoot) heb je in Europa niets te zoeken, dat is mede de reden dat Jaguar een compleet nieuwe motorenfamilie heeft ontwikkeld. De 2.0 Ingenium dieselmotor is de eerste variant die leverbaar gaat worden, later volgen de benzinemotoren. Jaguar doet het meteen goed en scoort een normverbruik van 3,8 liter per 100 km (99 gram CO2/km). Dat is geen slechte prestatie voor een premium sedan in het D-segment die niet alleen 163 pk, maar ook nog achterwielaandrijving heeft.

De XE valt daarmee met de 163 pk diesel zowel met handbak als automaat in het 20% bijtellingstarief. De 180 pk sterke variant van hetzelfde blok lukt dat overigens ook, maar dan alleen met 17” velgen. Gelukkig weet de moderne leaserijder dat je grotere velgen alsnog als accessoire kan monteren, zonder dat de fiscus het bijtellingspercentage aanpast. #lifehacking

 
2.0 163 pk hand
2.0 163 pk auto
2.0 180 pk hand/auto
Vermogen120 kW/163 pk120 kW/163 pk132 kW/ 180 pk
Koppel380 Nm380 Nm430 Nm
0-1008,4s8,2s7,8s
Topsnelheid227 km/u227 km/u228 km/u
Normverbruik3,8 l/ 100km3,9l/ 100 km4,2l/ 100km
CO2-uitstoot99g/ km106 g/ km109 g/km
Bijtelling20,00%20,00%20,00%

Jaguar XE

De benzinemotoren zijn nog oude bekenden. De 20t en 25t zijn allebei twee liter groot, uiteraard turbo-geblazen en komen oorspronkelijk van voormalig moederbedrijf Ford. Echt feest wordt het met de V6 met supercharger die in de XE S wordt gelepeld. Die kennen we uit de F-type en geeft de XE vleugels en dan te bedenken dat er ook nog “echte” performance versies van de XE komen. Dat belooft wat.

 
20t
25t
S
Cilinderinhoud199919992995
Vermogen147 kW/200 pk177 kW/240 pk250 kW/ 340 pk
Koppel280 Nm340 Nm450 Nm
0-1007,7s6,8s5,1s
Topsnelheid237 km/u250 km/u250 km/u
Normverbruik7,5 l/ 100km7,5l/ 100 km8,1l/ 100km
CO2-uitstoot179g/ km179g/ km194 g/km
Bijtelling25,00%25,00%25,00%

Touchscreen navigatie
Het is heerlijk als een infotainment systeem ook via het touchscreen kan worden bediend, maar het trefwoord is hier ook. Sommige zaken gaan simpelweg veel sneller met een fysieke knop. Stel je eens voor dat een licht verwijfde presentator en zijn reisgenoot de cameraman meer hadden verwacht van het weer in Portugal. Beiden willen ze dan de stoelverwarming aanzetten, maar aangezien ze dat via het touchscreen moeten doen, kunnen ze dat niet tegelijkertijd. Het concept multitouch houdt nog steeds niet in dat er twee knoppen tegelijkertijd op één scherm kunnen worden bediend.

Het in- en uitzoomen op de kaart leek ook alleen via het touchscreen te kunnen, dat is niet snel en niet gebruiksvriendelijk. Verder is het systeem goed genoeg, het formaat van 8 inch is prima, er is voice control, updates kunnen via een SD-kaart worden uitgevoerd en er komen diverse connected apps. Een benchmark in zijn klasse is het systeem echter niet, maar als dat een serieuze koopoverweging is, dan adviseren wij van Autoblog een iPad en een NS-jaarkaart. Kan je lekker de hele reis swipen genieten zonder het verkeer in gevaar te brengen.

Jaguar XE

Conclusie en prijzen
Een Nederlandse instapprijs van net geen 40 mille, 20% bijtelling, onderhoudsintervallen van 33.000 km, een verwachte hoge restwaarde en daarmee dus relatief gunstige leaseprijzen. En dan kozen jullie in de XE ook nog als de leaseauto waar jullie het meeste naar uitkijken. Alle ingrediënten voor succes zijn aanwezig. Filmpje!62 reacties

Betere rijtest als die kia sorento, overigens mooie wagen benieuwd wat het allemaal wordt
@henkhupelschoten: Noem me een taalnazi maar dat woordje “als” valt gewoon op als een brandplek in de stoelbekleding. We zijn niet in Duitsland.
@Jochempie: Dan, oke? Nu goed? Voel je je beter?….
@henkhupelschoten: Dat scheelt inderdaad. Bedankt, Henk!
@henkhupelschoten: dan die Kia Sorento..
@henkhupelschoten: O, dit was niet de KIA? De auto lijkt goed in orde, maar in deze klasse/prijs wil je niet iets wat op een koreaan lijkt.
@healey:
Daarom zou ik voor de XE gaan i.p.v. een A4….
via Android app
Hij is mooi, ik denk zelfs wel mooier dan een XJ. De achterkant doet me aan de A5 denken en dat is een groot compliment. De 20% diesel klinkt mij mooi in de oren, veel power, maar niet de hoofdprijs betalen. Dat de kwaliteit van het infotainment niet belangrijk is durf ik te betwijfelen. Ik zou me dood ergeren aan een sloom aftermarket systeem. Dat geeft toch een domper op de lol de je met je auto hebt.
@knipperlichtje:
De snelheid was bij de vorige generatie inderdaad een issue, maar ook daar gold al dat het gewoon went. Ik neem aan dat deze generatie aanzienlijk sneller zal zijn. Een touchscreen blijft niet optimaal maar als je eenmaal weet waar alles zit valt er heel goed mee te leven. Mijn enige echte kritiek is dat de regeling voor de stoelverwarming een fysieke knop had moeten zijn, maar als dat een breekpunt is…
Hmm de meerwaarde van de 180 versie ontgaat me een beetje en ik vraag me af of een Vd twee benzine varianten niet overbodig is maar oké.
Qua prijs niet slecht maar de Infiniti Q50 is wel flink wat goedkoper… De rest heb ik er niet bij gezocht maar het gevoel is dat Jaguar bovenin de prijsrange zit tov BMW, Audi en Mercedes… Wel een stuk fraaiere auto dan de c klasse, de A4 en de 3serie in mijn ogen.
@w0o0dy: Ik weet de standaard uitrusting niet van de Jag, maar een 320EDE zit ook rond de 35k kaal. En kaal is kaal bij BMW. Jaguar zit over het algemeen standaard wat beter in de spullen. Dus zo heel erg lijkt het me niet. De Jag begint natuurlijk wel op niveau 220CDI, 2.0TDI170, 320EDE. Die heeft geen 316d of een C180CDI.

Ik vind het een prachtige auto. Kan niet wachten tot de eerste dealer demo’s de markt op komen voor een leuke prijs. Zou dit graag rijden ipv de Audi.
@E34M5Touring: de goedkoopste 3 serie kost volgens “die andere site” 38 mille en dan heb je een “kale” 316 met maar liefst 116 briesende shetlands (al is die niet eens zo kaal als ik verwachter).

Hier een linkje (sorry autoblog, maar een vergelijker hebben jullie (nog) niet) met de 3 serie ede, de Q50 en de Xe pure 163 naast elkaar
http://www.autoweek.nl/carbase_data.php?id1=63754&id2=78693&id3=80180
@E34M5Touring: de BMW is dan in de basis 500 euro duurder maar met gelijke uitrusting komt er nog bijna 1900 euro bovenop…
De q50 blaast beide auto’s compleet weg qua uitrusting en kost maar 40900… vrijwel compleet. Hmm best een leuk aanbod van Infiniti en zo heel gek is de prijs van de Jaguar dus helemaal niet.
@w0o0dy:

Op papier is die infinity effectief leuk, ook wel een relatief mooi ding. Maar wat de boer niet kent… dus je ziet ze niet.
@Hupke: De infinity is mooi, maar is veel te zwaar en stuurt als ik de video mag geloven lang niet zo strak. En natuurlijk allemaal 25% bijtelling.
@E34M5Touring: de Mercedes is trouwens flink wat duurder… scheelt zomaar 4k voor dezelfde prestaties en luxe
@w0o0dy: Daarom, denk dat Jag een prima prijsstelling heeft gerealiseerd. Goddank ook 20% bijtelling anders was ie op voorhand al kansloos geweest. Ik denk dat er best mensen zijn die na hun 3e BMW/Audi/Mercedes wel is wat anders willen. En dat dit een prima alternatief is. Kun je toch goed zien wat een enorme zak geld met een merk kan doen. Vond de rijtest ook erg positief. Is in het verleden wel is anders geweest.

De Infiniti, ik denk dat alleen de prijs/uitrusting niet kan overtuigen. 0 historie (restwaarde) in NL, nauwelijks dealernetwerk en styling waar je wel echt van moet houden. Prima auto die kwalitatief goed mee kan met de concurrentie. Nu de omliggende problemen nog.
@E34M5Touring:
Dat is inderdaad denk ik heel belangrijk. De Duitse drie en Jaguar hebben een ruime historie in Nederland, een goed imago, een degelijk dealernetwerk en daaruit volgt gewoon een betere restwaarde. Infinity heeft absoluut objectief gezien een goed aanbod maar de restwaarde (en daarmee dus ook het leasetarief) zullen Infinity in ieder geval de komende jaren nog volledig uit de markt prijzen.
Ik denk dat de XE het inderdaad goed gaat doen.Maar dan wel de eerste twee jaar.Daarna is het nieuwe eraf.En massaal ordertjes bij die 3 uit Duitsland vandaan pikken is sowieso al heel moeilijk,helemaal gezien er straks weer nieuwe A4 staat.En natuurlijk alle cross-overs die er zijn/aankomen.Ik hoop dat ik ongelijk krijg, want afwisseling is nooit verkeerd en ik vind het wel een te gekke auto.Leuke test trouwens.
Als ik heb leasebudget er voor had dan zou ik deze zonder blikken of blozen meteen bestellen. Helaas is dit alleen voor managers / accountants weg gelegd dus misschien dat ik er over 4 jaar eentje voor 20k op de kop kan tikken…

Ik kijk er in ieder geval naar uit om dit ding veelvuldig over de Nederlandse wegen te zien tuffen, alles beter dan de zoveelste BMW / Audi / Merc!
@mazdarx: Alleen voor managers/accountants wel gelegd. Dat zijn 3 series, c klasses etc. dan ook? Zijn wel erg veel managers en accountants in nederland dan. Zeur niet zo. dit is gewoon een leasebak die je in elke bovenmodale vinexwijk gaat zien, mits jan ietsbovenmodaal zijn 4 ringetjes of.propellertje er voor in durft te ruilen
Wat een ding! Heerlijke verrassing op de woensdagmorgen.
Ik vond de XF een beetje onrustig reageren op hobbels in het wegdek , en weinig ruimte achterin. Is dat bij deze beter?
@norge: Kleine kans. XE is kleiner als de XF
@norge:

Ruimte achterin in het laagste middenklasse segment kan je precies vergeten.
A4, 3-serie,… hebben dat ook niet, moet je eentje groter voor kopen, of nuja de baas doet dat wel voor je tegen dat je kinderen boven een meter 40 beginnen uit te groeien moet je van de premium fabrikanten een ‘carriere’ hebben.
@norge:
Probeer dan de Sportbrake! Achterin stukken ruimer, in ieder geval qua hoofdruimte en door luchtvering op de achteras aanzienlijk rustiger op slecht wegdek. Wel blijft die achterbank vrij hard, echt lekker zitten doet het op ritten van meer dan een paar uur niet, maar welke auto die bedoeld is om te rijden ipv gereden te worden heeft dat niet?
Op de styling na is het dus een prima auto geworden. Ik mis wel wat belangrijke info zoals ruimte achterin en in de kofferbak.
Wat betreft de styling: de voorkant vind ik prachtig, de zijkant erg anoniem en de achterkant erg Japans. En nee dat is niet positief. Gemiste kans.
Heel mooi, zou deze zelfs nog verkiezen boven een Ghibli S .
@maseratizzzzzzzz: Met maseratizzzzzz als gebruikers naam? Wat een schande….
@remylahaye: zo’n reactie verwachtte ik al, maar alle maserati’s van 2013 en ouder vind ik totaal niks, kwa geluid en uitstraling, behalve de Granturismo dan.
@maseratizzzzzzzz: Snap ik, was natuurlijk sarcastisch, ieder zijn eigen mening!
@maseratizzzzzzzz: bedoel je 2013 en nieuwer? Of was 2014 echt jouw jaar?.. P.s die Ghibli S klinkt echt heel lekker naar mijn mening
@maseratizzzzzzzz: Grappig dat je dan een Maserati GranTurismo MC Sport Stradale die al sinds 2009 in productie is als profielfoto hebt.
Ik vind het een prachtige kar en zou’m zeker verkiezen boven de Duitse concurrentie.
De achterkant lijkt (van ver) veel op een Audi A5. Ik ben benieuwd of ze het dit keer gaan halen. Jaquar is m.i. toch een beetje een oude mannen auto. Te hoog cognac, sigaren en corduroy broek niveau.
@bartsmit: Die zijn al lang en breed overgestapt naar de c-klasse
Lekker wakker worden, 2x een XE rijtest video op de vroege woensdag morgen ;)
Heerlijke bak en veelbelovend. Hopelijk gaat hij veel geleased worden, zodat ik mijn slag kan slaan over een jaar of 5.
Mooie auto, goed dat er weer een wat beter betaalbaar alternatief is voor de Duitse merken.

Maarre, “een verwachte hoge restwaarde”. Waar is dat op gebaseerd? Wat betreft afschrijving heeft Jaguar toch echt een slechte reputatie.

(of dat terecht is doet er niet toe, uiteindelijk een kwestie van vraag en aanbod. mijn mening: profiteer ervan door een gebruikte Jaguar of Saab te kopen)
@escort77:

De grootste komedie : de inruilprijs cq restwaarde.

Die bestaat niet.

Je hebt altijd het verkeerde bouwjaar, het verkeerde type en de verkeerde kleur.

En ook duits schrijft af als een malijer, indien het geen deaudnormale E klasse 200
Diesel is o.i.d. wat de Taxijongens willen gebruiken.

Zo klaagt een vriend steen en been over de hyper inflatore afschrijving van zijn A klasse AMG (een gedrocht overigens) van 30 Mille Euries per jaar; om nog maar niet te spreken over de giga bijtelling.

Hij is wel veel sneller weg bij het stoplicht als ik in mijn 8 jaar oude 159 Diesel, die ik ooit kocht voor 2/3 van de prijs van zijn eerste jaars afschrijving en in the end ben ik toch sneller : Ik rijd meer dan 1000 kilometer op een tank brandstof, hij nog niet de helft !
@desjonnies: Appels en peren.. Ik rij ook bijna zonder afschrijving en dat doe ik omdat ik de markt van dat ding goed ken.
“niet snel en niet gebruiksvriendelijk”; “een benchmark is het niet”. Als je veel onderweg bent mag je de hoogste eisen stellen aan je onboard electronica en bediening van alles rondom de bestuurder. Dat is iig voor mijzelf een belangrijk aankoopargument. En nee, als je dat allemaal goed wilt hebben hoef je echt niet met een iPad in de NS, dan kun je ‘gewoon’ bij de duitse merken kijken…
@eaudi: ik kijk toch liever naar dit interieur dan naar dat van mercedes, met die belachelijk goedkoop ogende losse schermpjes in het interieur. Daar kan ik mij dan weer heel erg aan storen, ondanks dat het wel werkt.
@eaudi: Dat kan, maar ik koop een auto om het rijden, het uiterlijk en hij moet een beetje speciaal zijn. Al die elektronica meuk in een auto is na een paar jaar toch hopeloos verouderd. Je smartphone in een steuntje op je dashboard lost dat simpel op.
Mooie auto! En laffe instappers doen ze dus niet aan;)
Echt een vette bak. Doe me die maar hoor ipv een van die duitsers.
Ik hoor Wouter rond 1.37 zeggen dat de auto heel erg stil is. Terwijl je duidelijk afrolgeluiden hoort of windruis, of wat het ook is. Ik hoor in ieder geval iets wat ik niet zou willen horen in een erg stille auto.

Heeft dat te maken met de positie van de microfoon? Of is ‘erg stil’ in een Jag nu eenmaal anders dan ‘erg stil’ in een Benz?
Geweldig mooie auto! Ook het interieur ziet er geweldig uit. Het neusje oogt lekker agressief, maar die kont… Het doet me iedere keer weer denken aan een nieuwe SEAT Toledo.
Mooie auto en ik heb hem meteen maar gezet op mijn lijst “moet ik hebben”; @Wouter bedankt voor de test! Top!
Racing green zal de XE goed staan!

Wederom goed werk afgeleverd de heren/dames van Jaguar
wat ziet die front er heerlijk agressief uit, de achterkant kan mij minder bekoren, vooral die achterlampen vind ik niet staan…
Zo’n V6 met supercharger is best wel leuk (lees bloedgeil). Maar qua aandrijvingen is toch allemaal niet helemaal mee met motoren van mercedes, bmw en VAG. Leuk dat er enkele op papier zuinige lease-sletten tussen zitten, dat is ook hetgene dat nodig is om de wagens te slijten op de leasemarkt. Maar het is meelopen met wat de anderen 5 jaar terug al deden. Niet dat ik hybride aandrijving verwacht of electronische supercharging maar toch… Alhoewel misschien als het goed verkoop dat ze bij een face-lift wel inzetten op wat nieuwe motoren. Ze gaan wel voorruit bij jag.Los daarvan, leuke lexus IS is het deze XE type. Als ik hem van de baas krijg rijd ik ermee rond, maar ik vrees dat die wat buiten het ‘A-klasse’ domein gaat vallen.
Privé als ik een RWD wagen wil met zo’n smoel die betrouwbaar, snel en zuinig is dan kies ik wel voor de echte IS. Als ik een wagen wil met RWD en een leuke smoel is er de Q50 nog. En als ik ‘prestige’ (lees een dure badge) wil dan is er BMW of Merceds. Verder de passat niet vergeten als ik waar voor m’n geld wil. Maar ja ik zou deze boven de A4 of mondeo verkiezen.
@Hupke: Ik zat er ook al aan te denken, er zijn op het moment best wat goede concurrenten voor het standaard Duitse trio.

De Lexus IS 300H, de Infinity Q50, de Jaguar XE, en voor de dikkere motoren ook nog de Ghibli. Zal dit de markt doen veranderen? Of zijn deze merken niet Duits en Premium genoeg? Verder ben ik het wel eens dat de Jaguar niet echt vernieuwend is qua technieken.

Mijn keuze gaat in ieder geval naar de Infinity
@reistje: En ga je naast je soundsystem ook nog een Infiniti auto kopen?
Ik zie in die achterkant toch wel een beetje een Audi, maar dat zal wel aan mij liggen. Mooie kar verder.
Prachtige wagen, vind alleen de achterlampen niet geweldig. Maar daar zie je gelukkig niks van als je in het prachtige interieur zit.
Dus… Is dit de eerste en voorlopig enige ‘runner up’ voor het premium D-segment die geen enkele steek laat vallen. Of het moet het infotainment systeem zijn, maar de keuzes die de grote drie maken zijn op zijn minst ook smaakafhankelijk.
Motor – prima. Zelfs voor CO2 NL. Al zou een benzine plugin vast helpen qua marktaandeel.
Bak – prima
Onderstel – prima. Sterker: Top of the bill
Looks – Kwestie van smaak. Als mooi en saai voor jou synoniemen zijn, dan wordt het ‘m niet.
Interieur / dash / kwaliteitsbeleving – prima
Techniek – prima
Prijzen – competitief

Hij is niet ruim – maar dat is de concurrentie evenmin (nou, C-klasse kan wel meevallen)

Dan hou je alleen de factor ‘lef’ over, om de verkopen tegen te laten vallen.
@mout: Nee hoor, zeker niet de eerste. De Saab 9-3 Sedan maakte (ooit…) het de Duitse 3 ook errrrg moeilijk. Won bij de introductie diverse testen.
Wat is het toch een lekkere wagen zeg!
Ik vind hem van schuin achter juist veel lijken op de kia optima. Zeker met deze velgen. Of ben ik de enige die dat vindt?
Achterkant lijkt op een mix tussen een audi A6 en een Tesla Model S?
Co2 ootstuit =P
Ziet er goed uit!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).