Jaguar XJR-15 gaat onder de hamer

Auteur: , 29 Reacties

De overheerlijke Jaguar XJR-15 is gebaseerd op de XJR-12 en de XJR-9, de racewagen waarmee Jan Lammers de 24 uur van Le Mans won.

Het gaat in dit geval om chassisnummer 21 van de vijftig geproduceerde XJR-15’s. Deze XJR-15 is één van de 27 straatlegale versies en werd geleverd in 1991. Deze bizarre straatlegale racer is in samenwerking met Tom Walkinshaw Racing gebouwd en is een zeer zeldzame en begerenswaardige auto. Het was de eerste straatauto met een chassis dat was vervaardigd uit een combinatie van carbon en kevlar.

Toch lijkt de auto wat ondergewaardeerd als je kijkt naar de verwachte opbrengst van de veiling. Er wordt geschat dat er tussen de £180,000 en £250,000 Britse Pond mee wordt opgehaald. Omgerekend is dat ongeveer €226,000 tot €314,000 euro. Voor een 6,0 liter V12 supercar met 450 pk uit het begin van de jaren ’90 is dat niet bijzonder veel, zeker niet als we de zeer gelimiteerde productiecijfers meenemen. De sprint naar 100 kilometer per uur werd in ongeveer vier seconden afgerond en de topsnelheid lag op 307 kilometer per uur. Schakelen gebeurde met een niet-gesynchroniseerde handbak met zes versnellingen.

Dit exemplaar heeft 1362 mijl op de teller, een kleine 2200 kilometers dus. Wil je dit stukje autohistorie bezitten dan kan je bieden op de veiling van RM Auctions op 8 september.29 reacties

Spetterende klassieker! Spijtig genoeg ook een spetterend prijskaartje.
Ik heb 3 tests gelezen/gezien met de XJR-15 en de conclusie was bij alle 3 hetzelfde. Onhandelbaar, versnellingsbak uit een tractor en eigenlijk all round gewoon een slechte auto. Kan me voorstellen dat dat de prijs ook geen goed doet. Bovendien heb je ook een XJ220 voor om en nabij dat bedrag. Zou dan mijn keuze zijn. Vind ik ook een stuk mooier.
@E34M5Touring: staat nog een interessant stukje over op http://en.wikipedia.org/wiki/Jaguar_XJR-15
Oh wauw, was niet van z’n bestaan op de hoogte mar wel een prachtige wagen! Ergens wel jammer dat hij ‘ondergewaardeerd’ is aan z’n prijs te zien.
Zal nu vast vloeken in de Italiaanse kerk maar en profil heeft de Zonda hier wel wat van weg
@rodger: Verdorie ja die heeft ook achterlichten!
@rodger: Heeft inderdaad ook 4 wielen.
@rodger: Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze beide een redelijk rond rak hebben in het midden van de auto. Verder zie ik het niet echt tbh.
Begeerlijker dan de XJ220, maar onbekend maakt onbemind..
Zie hier wat Tiff ervan vond.
ww.youtube.com/watch?v=jwX0Ej1vIPA
Is dat van een recensent van EVOmagazine? Las pas dat er een rijke “lezer”/”berichtjesschrijver” hem weg ging doen, omdat er een P1 voor in de plaats komt.
@rd1991: Zou wel kunnen, hij moest zijn F50 ook al weg doen ivm. verhuizing naar de VS. Zoveel XJR’s zullen er in ieder geval niet zijn.
Is vast veel te puur voor de patsertjes en beleggers.
Zou het komen omdat hij gewoon LELIJK is?
Nog wat actie beelden van de XJR 15 cup in Monaco met commentaar van de great Murray Walker. Ook onze Cor Euser reed destijds mee.
@tupperware: https://www.youtube.com/watch?v=Nrh2_1TIGs0
Mot je wel de link erbij plakken ei..
Bij http://www.zwakmanmotors.com/ in Alkmaar staat er ook eentje te koop!
Eerlijk ik vind hem niet mooi,wel de variant xj220.
Maar das een kwestie van smaak
Een ongesynchroniseerde versnellingsbak? Het zal wel een hele kluif zijn deze auto fijn te rijden. Zeker op de openbare weg, elke keer dubbel moeten koppelen!
@rickr: niks lastig aan dubbel ontkoppelen, ik doe het elke keer bij het terugschakelen en heb moeite om het niet te doen in een gewone wagen.
Dit of een F40? Zonder twijfel de F40…
Echt mooi kan ik ‘m niet vinden en als ie is gemaakt door TWR snap ik de lage kilometerstand ook wel.
Waarom heeft het chassis nummer 021 en staat op het motorblok nummer 026?
retegoedkoop man…..ik gok toch dat ie rochting half miljoen gaat …..
Ander blok in de jag.. Want die heeft nummer 026 en het chassis 021 vandaar dat hij niet veel opbrengt…
Geen matching numbers inderdaad, viel mij ook al op.
Need for speed 3 (en4)!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).