Jeremy Clarkson in opspraak over racistische uitlatingen

Auteur: , 74 Reacties

Het is de derde keer dat Jezza van racisme wordt beticht. Dit keer zou hij the n-word hebben genoemd in een TopGear-aflevering.

Jeremy Clarkson in opspraak over racistische uitlatingen

Omdat de TopGear-presentator tijdens een test met de Subaru BRZ en Toyota GT86 niet tussen beide auto’s kan kiezen, doet Jeremy een iene-miene-mutte spelletje (in het Engels). Normaal gesproken begint het riedeltje met “Eeny, meeny, miny, moe. Catch a tiger by his toe”. Echter, volgens mensen met te veel tijd journalisten van The Mirror gebruikt Jeremy zijn eigen versie: “Eeny, meeny, miny, moe. Catch a nigger by his toe”.

The Mirror zou audiospecialisten hebben ingehuurd die er zeker van zijn dat Clarkson het n-woord noemt. Zucht. Op Twitter is de rel inmiddels trending topic. De onderstaande video laat het beruchte fragment zien. Ik kan weinig zinnigs uit het gemompel opmaken, jullie wel?

Clarkson kwam overigens eerder in opspraak toen hij zijn (zwarte) hond naar Didier Drogba vernoemde. Ook zou hij tijdens een TopGear-special een denigrerende opmerking jegens Aziaten hebben gemaakt. Iets met hoge bomen…

Jeremy Clarkson op Twitter

Jeremy Clarkson zegt het n-woord

UPDATE: Jeremy heeft een officieel statement vrijgegeven, hij biedt hier zijn excuses aan. Check de video op autojunk.nl!74 reacties

Ik heb het 5x opnieuw bekeken en heb echt geen N-word gehoord…
@timzupancic: Inderdaad ook paar keer gekeken en zelfs met paar oortjes in geluisterd, maar ik kan er werkelijk geen chocola van maken…
@timzupancic: het is inderdaad behoorlijk gezocht. Maargoed, aan de andere kant zal het me van Jezza ook niet verbazen
@timzupancic:
En ik heb niet gekeken, want in vind het de ophef niet waard.
@Hubert:
in = ik
Jezus, wat een mierenneukerij. De pers is altijd aan het azen voor zulke dingen, pathetic.
@diehard: Ik heb net trouwens de aflevering even bekeken en op dat stukje zegt hij duidelijk ‘Teacher’. Dit desbetreffende stukje is dus inderdaad er niet ingezet dus dat verbaasd me eigenlijk waarom je zoiets nu nog wilt publiceren.
@diehard: Tja, doet de pers hier in NL toch ook dat die burgemeester die zijn hand op de kont van Maxima had gelegd met Koningsdag haha.
@venividivici: een dergelijke vergelijking snijdt geen hout: de een is visueel verifieerbaar (je ziet dat hij zijn hand ook daadwerkelijk op haar achterwerk legt; abstraheren vd bedoeling!!), terwijl de ander auditief in extenso niet vaststaat (je hoort geen n-woord)
Gewoon gekkigheid.
Zucht. Hier word je toch moe van, ik hoor hem alleen de letter N uitspreken… Maarja, van zo’n ‘kwaliteitskrant’ als The Mirror kun je dit verwachten. Next!
hij is gewoon wat aan het neuriën. hierdoor denkt men misschien dat hij met de N begint, maar dat doe je met elk woord wanneer je aan het neuriën bent.
Tja, hij zegt het wel …….Foei hoor.
@norge: -1
@bofkont: Wat ben jij een zwarte piet zeg..
@bofkont: weet ik mijn beste negerzoen ;)
Jezus, wat wordt er weer spastisch gereageerd op een nietszeggende uitspraak, vertoond in een nietszeggend programma, uit de mond van een nietszeggend mens….
Triest.

Kunnen al die “Racisme!!11!!” schreeuwers niet gewoon doodgezwegen worden, of beter gewoon hun muil houden? Ik ben die beroepshuilebalken (hoi Quinsy Gario) wel een beetje zat.
@Rob: Gario heeft nog redelijke argumenten en een mening (of je het er mee eens bent of niet) die hij met zijn volste recht verdedigd. Wat The Mirror doet is gewoon puur sensatie zoeken, niets meer.
En zelfs als hij nigger zegt, wat dan? Een beetje een belachelijke rel om niets.
@Hupke: Ik ziet het punt ook niet, zelfs als hij neger zegt, dan wordt er nog steeds op geen enkele manier veroordeeld of benadeeld.
@dondeboer: Neger of nikker is nogal een verschil. (Negro/nigger)

Al vind ik de uitleg van het woord neger in de vandale vrij typisch omdat ze daar nog steeds van ‘ras’ spreken…

ne·ger (de; m,v; meervoud: negers)
1
lid van een van de zwarte rassen die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig zijn (tegenwoordig meestal zwarte)
@Hupke: Het is nogal een ding, “neger” zeggen… Zeker in wat meer conservatieve landen (UK, USA) wordt het echt gezien als een scheldwoord. Ook hier in Nederland loop je kans dat je een beuk krijgt.

Heb verder geen idee hoor maar een (donkere) vriend van me legt het uit als een verwijzing naar kolonialisme/slavernij. Daar kan ik me iets bij voorstellen maar aan de andere kant Is dat alweer honderden jaren geleden

Blijft een lastige kwestie, maar als je in een klein dorp bent opgegroeid (zoals ik) met weinig getinte mensen merk je wel dat “neger” onder de bevolking gewoon een geaccepteerd woord is. In de steden is dat al anders…
@Hupke:

Als je dat echt niet door hebt dan doe je het stereotype dat heerst onder Nederlanders over Belgen wel eer aan.

Zeker in landen als het VK heeft het “n” word een heel andere betekenis dan hier in Nederland of België.

Daarnaast mag je mij uitleggen wat voor toegevoegde waarde het heeft om iemand bij zijn huidskleur te noemen. Wat boeit dat nou.

Behalve dat geloof ik er helemaal geen ene r**t van dat hij Nigger heeft gezegd, mensen zoeken gewoon naar dingen die er niet zijn.

Als een normaal persoon dit zou zeggen is er weinig aan de hand, maar JC is een tv personage en hij zou redelijkerwijs een soort voorbeeldfunctie moeten hebben. Zeker als je je beseft dat TG wereldwijd door meer dan 250 miljoen mensen bekeken wordt.
Gezeik om niets !!
pure jaloezie en afgunst, JC is nu eenmaal briljant en onmisbaar voor TG!!
En the Mirror houdt ook nog even een leuke liveblog bij over hoe de hele wereld vindt dat Clarkson fout is, en tegelijkertijd wel even lekker reclame-inkomsten innen over die (honderd)duizenden extra pageviews… Triest hoor.
Tegenwoordig is het al racisme als je een gekleurd persoon geen hallo zegt in een menigte.
Alles wordt op racisme en discriminatie gegooid, wat in de meeste gevallen gewoon onzin is.

De verstandhouding op deze wereld wordt alleen maar slechter zo, voornamelijk door de media.
@RiKe: Klopt, als je tegen een Surinamer “hey bruine” zegt is het racisme, maar als die Surinamer tegen een blanke zegt “hey witte” dan lach je erom en trek je je schouders op.
Naggers
Het is in ieder geval al aangepast, ik zocht hem even op op de topgear site daar zegt hij: Eeny, meeny, miny, moe. Catch a teacher by his toe, when he squeals let him go”.

Maar als je van dat gemompel nigger kan maken ben je echt een racist.
The ‘n-word’ heeft in de UK en met name de US een heel andere lading dan hier. Grappig voorbeeld was bij VI maandag die gladde Genee het had over de ‘white negro’ tegen Jamie Oliver en die laatste meteen iets had van ‘ho, ho…dat kan je niet zeggen vriend’.

Ik ben het wel een beetje eensch met de ‘doe niet zo moeilijk’ mening, maar ja aan de andere kant dat woord is verworden tot alles wat er mis was met slavernij en uitbuiting dus misschien moeten we het ook gewoon opbrengen dat ene woordje niet te bezigen.

Niet dat JC dat doet hier…
@jaapiyo: maar dat moet iedereen ook consequent blijven. Laten we eerlijk zijn, de ‘witjes’ worden toch ook gewoon vaak voor de gek gehouden door de donkere mensen?
@utr1984: Ja wij kunnen niet springen he. Maar het verschil is dat ‘wij’ niet jarenlang onderdrukt zijn door ‘hun’ dus daarom mogen zij nou legitiem grappen maken over ons en wij niet over hun…op zich een acceptabele oplossing wat mij betreft, hoewel op den duur zou het mooi zijn als het weer beide kanten op kan gaan zonder racistische ondertoon.

Zelfde principe als met de Duitsers na de oorlog, daarvan accepteren we ook pas sinds 1988 weer dat ze ook soms grappen over ons hollanders maken. De jaren daarvoor moesten ze vooral flink bijdragen aan economisch herstel van Europa (lees Frankrijk) en verder hun bek houden.

Het is moeilijk voor te stellen maar in de VS is het nog steeds geen 50 jaar geleden dat niet alle zwarte burgers stemrecht hadden.
Wat een geouwehoer om niks weer.
Als je het racistisch vind dan kijk je het toch niet zo simpel
Ik heb deze discussie eigenlijk nooit begrepen. Waarom mag een Neger in een hip/hop/rap nummer of als “broeders”onder elkaar wel nigga en bitches roepen en wanneer een blanke het doet is het ontoelaatbaar.

RACISME!!!!11111111!!
@Laue: Waarom zijn de bananen krom.
@Laue: Is net zo krom als wanneer een vrouw naar de politie gaat en zegt ik ben verkracht door een man. Dan komen ze serieus in actie! Maar als een man zegt ik ben verkracht door een vrouw dan kijken ze die man aan en zullen ze zeggen, “nou en… lekker toch”.
@Laue: omdat het bitches zijn misschien?
@Laue: Welkom op aarde…
Je kan zeggen van the Mirror wat je wilt.Het fragment is pas twee jaar oud en ze zijn er meteen mee aan de slag gegaan.Oh wacht..

Jeremy kan altijd nog een basketbalclub kopen.Binnenkort staat er eentje te koop in L.A.
@sydney: haha goeie.
JC is an outgrown spoiled child
@asmulders: Really? And what is it exactly that he has outgrown?
@asmulders: spoilt…
@baasbas: Zo kan het ook. Jij weet iig wat ik bedoel
Kreeg ik maar een kwartje van elke keer dat ze een individu aanspreken op zijn nationaliteit .
Jaja, als Kanye of Jay-Z NIGGER roept, mag het allemaal en als een blanke zegt is het racisme? Dat is gewoon selectieve discrimintatie. NIGGER NIGGER NIGGER
@Edge: internetheld.
@Edge:

Je snapt toch wel het verschil in context tussen Jay-z en jezelf? Net zoals Marokkanen keihard lachen om de islamitische slager van Raymann.

Ze weten wat de context is…bij jou niet…En wees eens echt stoer en zeg het midden in het gezicht van een donker persoon. Durft je niet…stoer internetheldje
Of hij het zegt is nog niet eens zo’n probleem. Waar ik mij zo aan erger is dat het weer de media is die er een probleem van maakt. Het is alleen de media die er een probleem in ziet. De mensen waar het hier echt om gaat hoor je niet klagen. Ja mischien nu, nu de media erop zit.
welke auto vindt hij nu de beste? De toyota toch?
Of het woord “nigger” gebruiken nu fout Is of niet: ik hoor het hem in bovenstaand fragment niet zeggen.

Klassiek gevalletje sensatiezucht. Zo had je laatst ook die Amerikaanse recensent die de kookpottenattractie van De Efteling racistisch vond omdat donkere mensen “clichématig” neergezet zouden worden. Zo ken ik er nog wel een paar…
Oude Meuk!!

Spooky en de enige die racistisch zijn, zijn zij van de Mirror en alle andere die het woord Nigger er van maken, of menen te horen.
Trouwens in de oudere versies (tot 1888) van het rijmpje, wordt daadwerkelijk het woordje Nigger gebruikt, dus wat is het probleem?
Blanda’s wordt door de Indonesiërs toch ook nog steeds gebruik, als zij onder elkaar over blanke Nederlanders spreken, tenminste bij een oude vriend van mij wel, ook bij andere en tijdens feestjes heb ik heb meermaals gehoord. Mij deed en doet het niets, ik ken de context goed genoeg, om mij er niet aan te storen.
@Orichy: Dat is de enige juiste instelling me dunkt… Altijd maar dat zoeken naar racisme/discriminatie. Zet eens wat in context. Mij hoor je ook niet janken als iemand eens wat zegt over mijn uiterlijk
Britney Spears let him go?? Hahaha
Neger. Zo, ik heb het gezegd. Boe-hoe
Ik hoor het er niet in. Wat een mierennikkers… ehh, -neukers.
UPDATE: http://www.autojunk.nl/2014/05/clarkson-maakt-statement-over-gebruik-n-word
@autoblogger:

Wat een kalme en politiek correcte reactie van die brullaap. Zonde
@Hupke: gevoelig onderwerp
@Hupke: Dit is het beste en zeer goed onderbouwde antwoord, wat Clarkson had kunnen geven. Aangezien hij niet altijd de brulaap is, waar sommige hem voor houden.
Hij laat zien dat je met beschaafd gedrag, een nonsens oprisping van de media kan neutraliseren, tot iets wat het al was.
Hieraan is ook af te leiden, dat heel veel in de TopGear-shows is geacteerd, maar in dit geval niet onterecht.
Ik heb er maar een ding over te zeggen (los van triest figuur ‘Edge’]…“Tabloids will be tabloids”

Ik heb / hoop op een fikse ‘bounce-back’ voor de Mirror…
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/jeremy-clarkson-top-gear-host-3484849

“Michelle Bowman, a digital audio expert who analysed the footage before the Mirror published the story, provided a report which included a word for word transcript of the clip.”

Aan de andere kant…
Ik vind het erger dat in de UK er voor elke 10 GT86’s er maar 1 BRZ verkocht mag worden.
Bovendien is iets pas racistisch als het racistisch bedoeld is…
Hoe kan een kinderrijmpje racistisch zijn?

Oh, wacht, zelfs in Nederland kan sinterklaas al racistisch zijn….
Net zoals dat alle donkergekleurde mannen in de VS meteen roepen “racist” als ze staande gehouden worden omdat ze 80mph reden waar ze 30 mochten met een kofferbak vol marihuana van hun Sedan deVille… Zelfs als het een donkergekleurde agent is, want dat zijn Oreo’s.
Veel inteelt waarschijnlijk want het zijn allemaal broeders…
@schuimbekje3:

En je punt is?
Alle zwarten zeggen toch zelf: “my nigga my nigga”? Dus ik zie het probleem niet hoor niggas!
Een grote drama als men eens nigger zegt , maar in Afrika sterven miljoenen “NEGERS” van het honger. Maar daarvoor geeft men geen reet.
@pureturkish1:

Negers of Afrikanen….Essentieel verschil…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).