Jippie! Het aantal pubers op brommers is gehalveerd

Auteur: , 79 Reacties

Nog maar één helft te gaan!

New Kids

Sinds 2007 is het aantal jongeren op brom- en snorfietsen gehalveerd, zo heeft Bovag uitgedokterd. In 2007 reden nog 89.000 jongeren (16 tot 20 jaar) op brommers rond en begin 2016 waren dat er nog maar 41.000. Daar staat tegenover dat ouderen juist massaal op de bromfiets zijn gestapt. Dat aantal groeide van 268.952 personen in 2007 nar 483.186 aan het begin van 2016.

Overigens nam het totale aantal brommers in Nederland met twee derde toe in de afgelopen negen jaar. Momenteel rijden er namelijk 1,1 miljoen van die dingen rond binnen de landsgrenzen. Een fluks rekensommetje leert dat bijna de helft wordt bestuurd door ouderen.

Volgens Bovag rijden minder jongeren op brom- en snorfietsen omdat er sinds 2010 een apart (en kennelijk behoorlijk pittig) praktijkexamen moet worden afgelegd. Ook stappen pubers steeds vaker op elektrische fietsen, waar ouderen juist de switch naar scooters lijken te maken.79 reacties

Voor jongeren is het totaal niet meer interessant om op de brommer te gaan. Daar waar je voorheen even een theorie-examen moest afleggen voor vijf tientjes om daarna te kunnen gaan rijden, moet je nu praktijklessen nemen en praktijkexamen afleggen. Als je twee jaartjes wacht ga je voor je autorijbewijs en kan je dan gaan brommeren.
@viezefreddyw: Een jaartje bedoel je, je kan met je 17de al op voor je autorijbewijs.
@viezefreddyw: Inderdaad. Plus dat je tegenwoordig je autorijbewijs op je 17e mag halen, waarmee je ook mag brommerrijden. Toen ik 16,5 was, ben ik begonnen met rijles en op m’n 17e mocht ik afrijden. Heb wel een jaar moeten toekijken hoe mijn middelbare schoolvriendjes ‘stoer’ deden met hun Aerox achter het gebouw, maar terwijl zij nog aan het sparen waren voor hun autorijbewijs, reed ik al mooi in een auto. Dat m’n moeder ernaast zat vergeten we dan maar even ;).
@pesu: Heb hetzelfde. ‘Stoere’ scooters/brommers. Komt alleen maar een rotgeluid uit.
@viezefreddyw: daar ben ik het niet mee eens. Ik ben op het moment 20 en een auto kopen zit er niet in doordat de verzekeringspremie torenhoog is. Daarom heb ik een snorfiets gekocht zodat ik no-claimkorting kan opbouwen.
@jordip: vroeger was een beetje scooterverzekering nog duurder dan die van een auto…
@jordip: volgens mij geldt je snorfiets no claim niet voor een auto, mijn auto no claim gold namelijk ook niet voor mijn motor. Alleen als je je auto bij dezelfde verzekeraar onderbrengt willen ze beide onder dezelfde no claim korting hangen. Doe je de snorfiets weg, of wil je je auto elders verzekeren, ben je de sjaak.

Ik snap je overigens wel. Ik kocht op mn 22e een E39 530i, waar ik in den beginne een goeie €100+ per maand betaalde voor een WA+ verzekering hahaha!
@jordip: ik snap je helemaal. Ik ben 19 en ga ook geen auto kopen nog. Eerst maar een scooter
via Android app
@jordip: ik ben 18 en heb beide, beide niet op mijn naam. Mijn ‘verzekeringsagent’ heeft uitgerekend dat ik dit moet blijven doen tot mijn 23e, en dan de hele ratteplan op mijn naam. Scheelt doekoe.
@fabiotol: als je een ongeluk krijgt dan kan dat nog wel eens nadelig uitpakken voor je financieel gezien..
via Android app
@jesse_rutjes: nee hoor, aantal weken terug mijn auto total loss gereden, niet mijn schuld. Financieel alles behalve achteruit gegaan.
@fabiotol: bij een aantal verzekeringsmaatschappijen ligt t toch anders als je als jonge bestuurder met wen scooter een ongeluk krijgt die je op je ouders naam staat..
@jordip: ik ben nu 19 en rijd nu al een goeie 1,5 jaar al motor om dezelfde redenen. Ook veel goedkoper, alleen ook geldverspilling eigenlijk door A1, A2 etc.
Oh vreselijk vind ik dat. Van die net iets te zware vijftigers met z’n tweeën op een neppe Vespa om een dagje te cruisen.
Maar goed, ik gun iedereen een leuke invulling van het weekend.
@granlusso: Verder wel mooi dat er minder jongeren op brommers en scooters te vinden zijn. Dat betekent dat ze sneller voor het autorijbewijs gaan en daardoor (iets) ouder zijn voordat ze (zelfstandig) de weg op gaan met een gemotoriseerd voertuig.
@granlusso: hmhmm… En minder ervaring hebben opgedaan met meer ‘serieuze’ verkeersdeelname dan een fiets. Brommer is best een handige overgang daarin, omdat je daarmee regelmatig op dezelfde wegdelen moet rijden als auto’s. Kijk bijvoorbeeld naar rotondes, als fietser zijn die compleet anders dan voor automobilisten.
@davelepeef: Dat is waar, maar ik heb nog altijd het idee dat het volwassen worden van grotere invloed op het verkeer is dan dat extra jaar aan ‘gemotoriseerde’ ervaring.
@granlusso: je bedoelt rinus en romana?
Je kan nu ook al met 17 aan je rijbewijs beginnen. Tegen de tijd dat je je brommer hebt gekocht. Verzekerd en een rijbewijs hebt ben je al bijna 17 en kan je al aan je auto rijbewijs beginnen. Ik denk dat dat ook een rol speelt, gek dat dat niet genoemd wordt door de Bovag.
@stationcar: Correctie: Je mag van je 16,5 beginnen met lessen :)
Tja het is ze dus toch uiteindelijk gelukt om de jeugd zo veel mogelijk van tweewielers af te krijgen. Iets wat overduidelijk al jaren het doel was. Een duur praktijk examen voor de brommer, eerder je autorijbewijs (waar bij je dan wel weer je brommer papiertje krijgt), ook het motorrijbewijs is een stuk minder aantrekkelijk gemaakt tot een bepaalde leeftijd.

Persoonlijk vind ik het jammer omdat ik en mijn vrienden er vroeger zoveel plezier mee hebben gehad, maar goed het is vast geweldig voor het milieu en minder ongevallen blablabla.
ik ben zelf 17 en heb gewacht tot ik mijn autorijbewijs gehaald had en heb toen een brommer aan geschaft omdat ik 21 km naar school moet
@camro98: best handig. Jaartje geduld, maar t scheelt toch!
@davelepeef: ja klopt was ook mijn intentie, ik wou niet voor 2 rijbewijzen betalen dus heb ik maar een half jaar gewacht
@camro98: ik heb dat inderdaad ook gedaan, ik was alleen wat later. Begonnen met lessen toen ik 17 was en een maand voor mijn 18de verjaardag afgereden. Daarna een maand of 7-8 op een Tomos en in de auto van mijn moeder gereden. Dat was heerlijk goedkoop maar toen ik het zat was heb ik gelijk een auto gekocht. Ben nu bijna 21 en bezig aan mijn tweede auto, maar ik ga nooit meer terug naar alleen een brommer, dat moet ik wel bekennen.
Gelukkig nog veel plezier gehad van mijn derbi
Nu nog een verplichte Apk op die dingen en dat scheelt nog een hoop jongeren en gevaarlijke brommers
@mat1980: Doe maar niet, dan beginnen ze ook met die onzin voor motoren…
@racerx: motorrijders zijn over het algemeen liefhebbers en kennen hun verantwoordelijkheid wel een beetje.
Over het algemeen worden motoren niet gebruikt voor woon werk verkeer of nuttige ritjes. Brommers wel!
Klote dingen zijn het dus hoe minder er zijn hoe beter het is!
Ik snap de motivatie van jongeren tegenwoordig wel om geen brommer/scooter te nemen. Het is allemaal zo duur geworden! Het praktijkexamen vind ik persoonlijk wel een goed initiatief, het is zoveel drukker op de wegen geworden. Beetje kennis van zaken is natuurlijk nooit verkeerd.

In de jaren 90 2 jaar met plezier op m’n Honda MB naar school, mooie herinneringen aan! Heb hem nog steeds, paar jaar geleden helemaal teruggebracht in originele staat. Met mooi weer tuf ik nog wel eens een rondje.
Nu nog het aantal bejaarden in auto’s halveren en we kunnen weer relaxed de weg op met z’n allen.
@str8six: en als je dan toch bezig bent ook gelijk maar vrouwen en mannen zonder eelt op hun handen van de weg halen. Lekker rustig!
@lekbak: maareh, als je nou eelt op één hand hebt, mag je dan wel gewoon blijven rijden??
@davelepeef: volgens mij rijdt een man met eelt op één hand nu ook al niet.
@lekbak: tuurlijk wel, eelt vd pook ?
Dat is alvast een goed begin. Nu nog de snelheid van de snorbrommers handhaven. Tuig wat met 50 over het fietspad gaat is tuig. Oh en als je dan toch bezig bent met brommers, verbied dan gelijk ff de verkoop van die tweetakt zooi.
Toch flink lol gehad met de scooter toen ik 16 was. Yamaha Aerox met uiteindelijk een terugloper en een top van 80 km/h. 20.000km mee gereden in 4 jaar tijd. Op het moment eigenaar van een iets groter model Yamaha motorfiets en een auto. Veel geleerd van het verkeer en de addictie van snelheid in de tijd van de scooter.
Ouderen willen op scooters rijden? Je ziet ze juist massaal op elektrische fietsen, waarbij ik de eerste puber op zo’n ding nog tegen moet komen.
Jammer voor de jeugd van tegenwoordig, mijn vrienden en ik hebben zo veel lol en goede tijden beleefd met onze scooters en brommers..
@pinut187: idd . Maar de jeugd van tegenwoordig zijn niet meer wat wij waren. Ik had een zip die 100 liep. En mijn vrienden hadden ook snelle scooters . Politie kwijtrijden enz. Met 6a 7 scooters naar de plassen . Soms met meer. Lachen was dat. Ik had het er met mijn mattie nog over laatst. De scooter tijd was de mooiste tijd . Alles kon en alles deden we. Niet alles mocht ;)
@rolov: jij snapt het helemaal!
Ik woonde vroeger in een dorp. De bromfiets gaf mij destijds mobiliteit, meer actieradius. Veel plezier van gehad.
Tegenwoordig houden ze het verkeer op met invalidenwagentjes. Geen vooruitgang.
Brommer rijden blijft leuk
Vooral op een zomer avond dan mag de kreidler nog wel eens even onder zijn kleedje vandaan komen
Wat ruikt en klinkt dat toch lekker zon oude 2 takt
“Pubers stappen vaker op een elektrische fiets” Mijn hemel, dat is toch een uitvinding voor minder valide bejaarden.. Bovendien niet bepaald goedkoop dus aan de financiën ligt het niet.
@justy: 2e hands goed te betalen hoor, wel ff die ondersteuning onzin eraf slopen en gewoon een gashendel eraan
Wat een goede ontwikkeling!! Zelf reed ik vanaf 12 jarige leeftijd al op puch maxi en mv50. Zwaar opgevoerd. Levens gevaarlijk. Op mijn 16e aan de Honda ss50, wederom zwaar opgevoerd. Op de dag dat ik mijn rijbewijs haalde kreeg ik ‘s,avonds een ongeluk met mijn ss50. Niet eens mijn schuld. Levensgevaarlijk die krengen. Mijn zoon van 13 heeft gelukkig totaal geen interesse in een brommert. Tegenwoordig erger ik mij groen en geel aan die aso,’s op een scooter
Meestal zijn het van die ligt getinte noordafrikaanse klootzakjes die maaltijden bezorgen. Wat mij betreft mogen ze dit soort 2 wielersport afschaffen. De elektrische fiets is een goede opvolger en van deze tijd. Tevens een goede voorbereiding op het komende tijdperk. Het is immers de bedoeling dat er in 2025 alleen nog elektrische auto,’s worden verkocht.
@boltiev6: zegt genoeg over de opvoeding die je hebt genoten, op je 12de al op een brommert rijden, goed opgevoed..
@pinut187: oh, zegt jou dat genoeg?? Nou jij hebt er verstand van…
In mijn tijd was dit allemaal mogelijk. Mijn vader leerde mij auto rijden op mijn 12e jaar.
@boltiev6: leren om een auto te rijden als je 12 bent is iets heel anders dan je daadwerkelijk los te laten gaan op een opgefokte Puch dat is gewoon onverantwoordelijk, je bent 12 dus onverzekerd en dus een gevaar voor jezelf en vooral de al de medeweggebruikers. Ja ik snap het, het klinkt lekker stoer maar het feit dat je ontwetende vader je lekker los laat zegt echt een hoop over je vader, ik hoop echt dat je moeder wat slimmer is maar jammer genoeg ben ik bang dat dat niet zo is want ze is uiteindelijk met die idioot getrouwd..
@pinut187: wat is er allemaal aan de hand jochie? Heb je zojuist slaag gekregen van je vader? Je kan het hier kwijt. Of ben je zo,n vervelend ventje op een scooter die maaltijden bezorgd? Zeg het maar, dan praten we erover.
@boltiev6: Ik zou je er nogmaals graag op willen attenderen dat jij geen enkele vorm van opvoeding hebt mogen genieten. Het feit dat je onverantwoordelijke ouders je op je twaafde al op een opgevoerde brommert lieten rondrijden blieft al van een kwalijke vorm
van onverantwoordelijkheid. Ik kan best begrijpen dat je dit berichtje aan je ouders zal moeten voorleggen want er zitten nogal wat moeilijke woorden in. En dat zul je naar alle waarschijnlijkheid nog steeds niet begrijpen. Wellicht dat dat die blonde mevrouw, waar je vader
net is mee getrouwd, je wat meer duidelijkheid kan verschaffen mits ze niet te druk is met haar @nus te bleken. Tegelijkertijd zal je in de tussentijd wel moeten beseffen dat het punt dat je daadwerkelijk hebt willen bereiken onbereikbaar is geworden. En dat is dus precies wat jij bent,
een zielig ventje, die het moet doen met centjes van anderen, jammer..
@pinut187: ben je bezopen of zo? Je spoort niet idioot. Waar haal je godverdomme het lef vandaan man???? Ik ga een ban tegen jou indienen gek.
@boltiev6: doe maar lekker,
Je snapt tegelijkertijd niet dat jij gewoon hard gebasht bent, weet ook niet of je dat woord überhaupt begrijpt..
@boltiev6: slaag van mijn vader, juist ja. Hij sloeg mij met een riem, daar werd ik een man van, jij bent gewoon nog steeds een (pussy) jongetje…..
@pinut187: haha ja laat die pipo het allemaal maar geloven..
@pinut187: tjemig jij bent echt gefrustreerd. Zorgelijk, ga eens naar de dokter. Je bent niet lekker. En blijf weg van deze site. Mafkees
@boltiev6: ik vind het toch jammer. Mensen die vroeger de gekste streken uithaalden zitten nu het hardst te zeiken op de jeugd van tegenwoordig.
@lekbak: nee zeker niet lekbak, ik heb een zoon en ik hoop dat hij nooit gaat doen wat ik in mijn tijd heb gedaan. Ik heb een geweldige tijd gehad met mijn brommers en vrienden. Misschien wel de mooiste tijd van mijn leven. Tegenwoordig wordt ik helaas vaak geconfronteerd met idioten die door de stad scheuren en aan alles en iedereen schijt hebben in het verkeer. Dat was in mijn tijd echt niet zo. Het is niet voor niks dat ze in Amsterdam het scooter verkeer zoveel mogelijk willen afschaffen of sterk willen inbinden. Ik gun ook de jeugd hun plezier, niet ten kosten van anderen.
@lekbak: juist ja
Als pubers beleefde we prachttijden met onze brommers en scooters. Samen sleutelen, lekker toeren als het goed weer was. Heerlijk was dat.
Ik begon op de tractor in huis,toen de skelter op straat en de aangepaste crossfiets, al snel kwam het eerste SP- ‘tje hoge voorvork, waterkoeling, sterwielen, etc, daarna de MT en MTX volledig uit laten fracen bij de metaal bewerker oh wat heb ik een lol gehad met die dingen, lekker sleutelen en buiten test rijden en zo hard mogelijk met school vrienden. Had het geluk in die tijd 15/16jaar om ook eens op een Nico Bakker Suzuki Gamma te rijden 250 en een Yamaha XT-500 in de stad op de Overtoom knallen kon toen nog. Wat een tijd heerlijk.
tractortje had 2 pedaaltjes op het voorwieltje.
Zie toch liever “pubers” op een brommertje dan die dikke luie uitgezakte volwassen lui op die blauwe kenteken dingen.
Ik heb nog een brommer (25km/h) en het is gewoon handig voor korte stukjes. En in de zomer is het best lekker. Maarja ik ben dan ook geen puber meer ?
Ik heb toch mooie herinneringen aan mijn brommertijd. Ik had een onbetrouwbare Spaanse schakelbrommer, heb meer met dat ding gelopen dan gereden. Maar als ie ging, dan ging ie ook écht. Heb er op leren sleutelen en daardoor was de overstap naar een auto onderhouden ook makkelijker. Met 110 over het fietspad in een korte broek… Zou ik nu niet meer zo gauw doen. Althans, dat denk ik. Heb nu een motor en altijd beschermende kleding aan.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel:

Onbetrouwbare Spaanse schakelbrommer. Klinkt bekend.

Een Rieju of een Motohispania?
Ik heb zelf een RR Unlimited van 2004, haalt ook 120.
@carmasterr: Het was een Derbi. Motorisch prima, maar dat kwam ook omdat er niets standaard meer aan was.
Uit m’n hoofd had ik de cilinder (80cc), vlakschuif carburateur van een 80cc crosser, uitlaat, koppeling, krukas enz. Vervangen. Maar het rijwielgedeelte en elektronica waren echt beneden maats. Zeker voor een brommer die nieuw duurder is dan 2K euro’s. Gelukkig niet nieuw gekocht want dan zou ik me echt genaaid voelen.
Ze hebben het ook bijna verboden gemaakt.
En toch is een auto nog te duur voor de meeste jongeren als je kijkt naar de maandelijkse kosten… Een scooter daarentegen is ideaal en stukken goedkoper
@jesse_rutjes: ja is het ook maar dat vergeten de meeste denk ik. Of mag iedereen in hun ouders auto rijden ?
@rolov: ik in ieder geval voorlopig nog niet haha
Ja duh alles staat toch op naam van ouders want das veul goedkoper
beetje op de zaterdag middag door de bossen beunen met de tomos vinden ik mijn maten toch wel een van
n de leukere dingen
Nou mooi. Ik ben nou net mn 76cc tweetakt schakelgeval weer aan de gang aan het brengen.

Dan is het tenminste lekker rustig op de weg.
Niks Jippie aan.. Scooter en alles op twee wielen is cool als je 16 bent en dat moet je gewoon rijden, zo hard mogelijk ook, leovinci uitlaat en alles er op en er aan.. Valt me ernstig tegen van AB dat ze denken dat dit goed nieuws is..
Dat er nog niemand een opmerking heeft gemaakt over onze Duitse held good old ‘Scooter’ in het plaatje. Kwaliteitsmuziek als ‘One’ en ‘Hyper Hyper’ hoorde je destijds al krakend uit brommertjes knallen met ingebouwde Halfords speakers incl neonverlichting natuurlijk.
Ik denk juist dat alle kinderen de scooter nu op de naam van hun ouders zetten, aangezien de verzekeringen anders niet te betalen zijn.
In 2001 weer mijn oude jeugliefde opgepakt, Kreidler Florett. Eerst brommertjes en nu op motorkenteken……dus legaal scheuren op een opgevoerde brommert. Zet een paar Harleys of dure cabrio.s op een rij met daarnaast een aantal Kreidlers….éénmaal raden waar de meeste mensen blijven stilstaan met een glimlach op het gezicht.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).