Jongeren willen nog altijd graag een auto

Auteur: , 65 Reacties

In tegenstelling tot een hoop berichten dat jongeren liever een tablet of smartphone hebben dan een auto, is de auto nog altijd een zeer gewild object onder jongeren, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Jongeren willen nog steeds een auto

Het autobezit onder de zogenaamde Generation Y (geboren tussen 1980 en 2000) neemt af, dat is een feit. Door veel “onderzoekers” en “journalisten” werd daar de aanname aan gekoppeld dat jongeren bijvoorbeeld liever een iPhone hebben dan een rijbewijs. Wetenschappelijk onderzoek van het KiM toont nu aan dat er absoluut geen sprake is van een verminderde autowens bij jongeren. Wel blijkt dat de mobiliteitsbehoefte is veranderd en dat heeft een aantal zeer concrete oorzaken.

Feit: er zijn steeds meer studerende jongeren. Die gaan daarom vaak in de stad wonen. waar ook gestudeerd wordt. Aangezien studeren al duur genoeg is wordt dan vaak gebruik gemaakt van een fiets of OV-kaart. Er is dus minder behoefte om op die leeftijd al een auto te kopen, “gelukkig” is de overheid momenteel druk bezig om studeren te ontmoedigen dus wellicht dat deze oorzaak binnen een paar jaar teniet gedaan is.

Een tweede reden dat jongeren minder auto’s kopen is de crisis. Ja, het c-woord, we moeten het noemen. Los van de hogere werkloosheid onder jongeren is het in economisch lastige tijden veel lastiger om een auto te bekostigen.

Social media zouden ook een negatieve invloed hebben op de autowens van jongeren. Dit blijkt echter onzin: jongeren geven namelijk aan dat ze meer nieuwe mensen leren kennen en makkelijker afspraken maken met anderen via social media. De mobiliteitswens neemt daarmee alleen maar toe.

Als jongeren eenmaal ‘settelen’ neemt de mobiliteitsbehoefte flink toe en worden er weer meer auto’s gekocht. Nederlandse jongeren hechten nog altijd veel waarde aan een auto en zien de auto ook als een statement over hun identiteit. Het zijn situationele factoren die ervoor zorgen dat er minder auto’s worden gekocht, maar de wens om een auto te bezitten is nog altijd groot. De kans is groot dat met het aantrekken van de economie de mobiliteitswens weer groter wordt en jongeren weer meer auto’s zullen kopen.

“Nederlandse jongeren kiezen niet voor autoloos maar voor auto later.” aldus de conclusie van het onderzoek. Het volledige dossier en een samenvatting van het onderzoek vind je hier.65 reacties

Klopt, ik (student) stond op het punt een MX-5 te kopen, maar na rationeel te hebben gekeken naar alle kosten moest ik concluderen dat het niet te betalen is met al die nazibelastingen (zowel houderschap als brandstof) in Nederland
@mierenneuker: is een motor niks?
@rolov: een motor is helemaal niks meer tegenwoordig, voor een volwaardige motor moet je 3 verschillende rijbewijzen halen die allen erg duur zijn, en een verzekering voor een motor als jongere lijkt mij ook erg duur.
@mclarenf1lm: ik betaal zo’n 80-90 euro per jaar, en op een 35kW fiets (als je ouder bent dan 20/21 kun je dacht ik direct instromen in A2) kun je je prima verplaatsen. nadeel is alleen dat je dus nog een extra RBW moet halen (auto is meestal wel standaard) en kleding moet kopen.

OT: ik wil best een auto, maar de busverbinding is voor mij uitstekend, en anders hop ik op de EL250. de kosten zijn gewoon te hoog, aanschaf, wegenbelasting en een hoger verbruik hakken er best in. ik werk ook nog zo’n 12 uur in de week; maar een beetjewas niet onverstandig nu de regering weer eens met die domme bezuinigingen komt
@NLBUURMAN: 80-90 per jaar? Wat voor een motor rij jij dan als ik vragen mag?
In de VS betaal je voor de meeste staten voor een sportieve motor al makkelijk 1000+ dollar per MAAND.
@mierenneuker: of een piaggio mp3!
@mierenneuker: Of een Nissan Micra? Goedkoop en niet kapot te krijgen.
@s13owner: Yeah Micra!
En het is me inderdaad nog niet gelukt om hem stuk te krijgen, heerlijk autotje.
Ps; ja ik hoor ook bij de generatie Y, ik merk dat erg veel leeftijdsgenoten geen auto(rijbewijs) hebben
@mierenneuker: Daarom heb ik pas na m’n studie, tijdens mijn eerste baan een MX-5 gekocht..
@mierenneuker: Snappcar!
@mierenneuker: Ik heb precies hetzelfde gedacht, nu is de aanschaf van een tweedehands mx-5’je niet zo flitsend, bovendien zijn de verzekeringen en wegenbelasting ook niet zo schokkend, maar toch is het door het grote aantal belastingen in ons kleine land redelijk onmogelijk (waar een klein land groot in kan zijn, zullen we maar zeggen), zeker als je nog naar school gaat en dus geen vaste/goed betaalde baan hebt. Je kan zonder schadevrije jaren al snel rekenen op een euro of 100 per maand, en dan heb je nog geen enkele kilometer gereden. Tel daarbij nog de geldklopperij (accijnzen enz.) over de brandstof en je bent helemaal straatarm, zelfs als je een auto koopt. :P
Als de verzekeringen, belasting en brandstofprijzen zo hoog blijven is een auto straks alleen voor de rijken weggelegd
@marikoelolo: Da’s niet helemaal waar, ik heb een auto (eigen bezit, en draai dus op voor alle kosten) en daarom ben ik nu arm, dus armen kunnen ook autorijden. ;-)
@eddythedriver: Lees: straks, maw*: over een tijdje


*met andere woorden(niks persoonlijks, gewoon voor de duidelijkheid)
@marikoelolo: Oh fuck!! I’m screwed, dus straks kan ik ook geen auto meer betalen.. En het leek nog wel zo goed te gaan (tot nu toe dan) ;-)
@marikoelolo:
Onzin, in mijn tijd was het echt niet anders dan nu, ook toen kon je als student alleen een auto rijden als je ouders de studie betaalden.
Het enige wat in die tijd anders was, was dat wij wel keuzes konden maken en niet en, en wilden en als dat niet kon afgaven op de overheid..
@marikoelolo: mooi toch? Ov is er niet voor niks..
Ik heb nu al sinds m’n 19e een auto (nu al bijna 2.5 jaar), en ik zou me het leven zonder auto moeilijk voor kunnen stellen. Voornaamste reden is dat ik in een klein boerengat woon zonder OV, winkels etc., maar het is voornamelijk de vrijheid die je hebt.. Als ik zomaar even snel ergens heen wil, kan dat gewoon, normaal moet je dan helemaal alles moeilijk inplannen, regelen, bla bla bla, nu pak je gewoon de auto en rijd je gewoon lekker heen waar je zin in hebt. Ook voor ritjes naar school is het ideaal, bespaart me toch weer een half uur op een uur reistijd..

Kosten zijn inderdaad niet heel fijn, maar ik rook niet en heb geen 5S Gold Edition, dus uiteindelijk is het nog net te doen.
@thijsied: Voor mij zo goed als het zelfde.

Sinds mijn 18e al een auto, Boerengat, hier rijden niet eens bussen, er is geen supermarkt. Het scheelt mij een uur reistijd… Het is slechts 40km maar dat is 400km in de week+verzekering+wegenbelasting+onderhoud (al doe ik alles zelf). Komend schooljaar ga ik op kamers en gaat de auto de deur uit huur+stroom/gas+eten/drinken is iets duurder… Maar na het meerekenen van de extra studiefinanciering maakt het qua kosten weinig verschil.

De auto zal ik missen. Maar niet omdat ik dan niet meer naar school kan rijden, straks kan ik een uur langer uitslapen in plaats van een uur in de spits/file te rijden.
Ik had een auto, een mooie 306. Ik woonde toen nog thuis. Nu studeer ik en woon ik niet meer thuis maar op mijzelf. Auto heb ik moeten verkopen om meubels etc te kunnen kopen. Ook was de auto niet te betalen icm alle kosten die ik nu heb.

Conclusie, ik wil heel graag een auto maar heb er simpelweg het geld niet voor. En ja, ik werk ernaast en nee, ik drink niet.
Tablet heb ik al :) Wil alleen een rijbewijs dam ben ik blij genoeg :)
@jensgib: en dan?… op de fiets?, met de bus?
Ik heb al heel lang een apart plekje op mijn rekening waar iedere maand de helft van mijn loon naartoe gaat. Zodra ik mijn rijbewijs heb (wat niet lang meer zal duren) zal ik daarvan een mooi stuk blik van uitzoeken. Wekelijks kijk ik op het net of er toevallig een buitenkansje opduikt. Al zitten de maandelijkse kosten mij nog wel wat dwars, zodra het kan koop ik een auto.
@robert110: ik heb precies hetzelfde al duurt het voor mij nog anderhalf jaar voor ik echt alleen mag, ben nu nog 16,5 jaar. Ben al wel aan het kijken of ik een auto kan vinden en die van de zomervakantie kan opknappen lijkt me geweldig om te doen, maarja ouders -__-
Ik moet nog minimaal 6 maanden wachten tot ik überhaupt mag beginnen aan m’n rijbewijs.. Daarna snel auto, wacht al te lang hierop ^^
Pas op mn 22e, 5 jaar geleden, een auto gekocht toen ik betaald werd naast mn opleiding. Het is toen een fraaie 2002 E39 530i geworden met anderhalve ton op de klok. Inmiddels alweer toe aan mn 2e auto.
via Android app
Kijk, als je geen ‘echte’ baan hebt kun je van wat spaargeld best een leuke alfa/BMW/Audi kopen van zo’n 10-15 jaar oud, maar vervolgens gaan de inkomsten die je daarna hebt allemaal in de auto zitten. En dan is er ook nog het risico dat iets kapot gaat en de reparatie duurder is dan de dagwaarde van de auto. Economisch gewoon niet verantwoord op die leeftijd, hoe groot het autohart ook is.
@knipperlichtje: En waarom zou je ook? Als student zat ik precies waar ik wou : op loopafstand van de kroeg.
gelukkig maar, Ook zijn de auto’s redelijk duur geworden de laatste jaren niet alleen in Nederland maar ook in andere landen kostte in Duitsland bijvoorbeeld de S-Klasse nog geen 10 jaar geleden ongeveer €66.000 als basisprijs tegenwoordig moet je minimaal €80.900 daar neerleggen voor de instap….
@arias: als je 10 jaar een cumulatieve inflatie van 2% rekent kom je op 10 jaar op een prijsstijging van 21% uit. Een S-klasse van 10 jaar terug 66.000 kost nu dan “tadaa”: 80.453. Met alle extra meer uitrusting, extra vermogen en extra veiligheid is er maar 1 conclusie mogelijk: auto’s zijn relatief gezien de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden!
@mashell: Gelukkig, iemand die inflatie kent. *buigt*
@mashell: Ja klopt inflate speelt ook een rol en een doorsnee student zou niet een S-Klasse kunnen betalen maar nog steeds vindt ik dat Duitse auto’s enorm duur worden in vergelijking met Japanse of Franse auto’s en ja en dan zijn Duitse auto’s wel meer luxeus maar autofabrikanten moeten nu meer rekening houden met prijzen anders kost een basis Clio over 10 jaar €18.000 als basisprijs… nou weet niet of mensen dat bedrag er voor willen betalen
Ik heb al sinds mijn 17 een wagen (900 euro) 1jaar kosten gedeeld met mijn moeder die er toen ook mee reed , nu 2 jaar verder gaat bijna al mijn geld dat ik verdien er in maar ik heb ook geen fancy smartphone of dergelijke , met ov zou ik 2 uur langer onderweg zijn dus ook geen optie .
Het is maar net waar je prioriteiten liggen. Ik zelf kocht een ’03 206 toen ik net een maand 18 was. Kosten zijn te doen als je een bij baantje hebt en het geld er voor over hebt natuurlijk.
Begon toch wel erg te kriebelen als monteur in opleiding.
Ik heb juist uit rationeel oogpunt mijn auto verkocht als student zijnde. Kosten/afschrijving in 4 jaar tijd zijn eigelijk niet te verantwoorden maar het is wel erg leuk om een eigen auto te hebben!
Ik had op 17de een opel kadett klaar staan (omdat die kennis ging emigreren)1tje uit 1987 ik ben zelf van 1983
Een auto is als student eigenlijk rationeel gezien niet slim om te kopen. Maar toch, dat is iets wat je zelf moet bepalen. Ik betaal me vanaf komende maand scheel aan wegenbelasting, relatief gezien scheel aan verzekering en de brandstof is ook niet goedkoop (al kan ik in Duitsland tanken). Gelukkig heb ik een trouwe Tomos staan en ben ik daarom in staat de auto te laten staan en te pakken wanneer ik wil. Als hobby is het nog te doen, als dagelijks vervoer wordt het al snel te duur en emotioneel gezien is iets kleiners/langzamers gaan rijden geen optie.
Als student kun je een oudere wagen kopen en verzekeren als oldtimer . In Belgie kost dat ongeveer een 250 euro aan verzekering . Als je echt liefde hebt voor je wagen zul je hem wel onderhouden en als je is een maand krap bij kas zit laat je hem gewoon staan . Het geeft wel beperkingen een oldtimerverzekering maar er bestaat ook nog zoiets als een fiets.

Ik denk als je wat je prioriteiten stelt en echt zo’n grote autofan bent . Dat het als student zeker mogelijk is met iets tof rond te rijden .
@tim.c: Klein probleempje : om een oldtimerverzekering te nemen moet je een auto al onder normale verzekering hebben.

Overigens een jonge chauffeur in een auto zetten met remmen die niet meer meekunnen met het verkeer, desastreuse crashveiligheid, geen abs etc… he, daar heb je Darwin!
@heidekonijn:
Ben 22 en rij ondertussen al 4 jaar met een oldtimer T3, nog nooit een moment gehad dat ik moderne remmen, ABS miste. Kost geen bal aan verzekeringen, taks of verbruik en dan heb ik een 66 mustang met V8 die verzekerd is als oldtimer. Dat samen komt mij jaarlijks goedkoper uit dan gewoon een sportieve nieuwere wagen.
@shiva: Same here! Rijd al een tijdje met veel plezier rond in een oldtimer BMW. Veel goedkoper als student met een voorliefde voor oud blik kan bijna niet. Goedkoop verzekeren en belastingvoordeel (in de winter laat ik hem toch staan). Nog nooit het idee gehad ik in een onveilige auto reed. En elke keer weer uitstappen met een glimlach van oor tot oor, daar hoef ik nieuwe auto voor te hebben!
@rickr: in Nederland kun je bij (de meeste) verzekeraars helaas geen oldtimer verzekeren als je jonger bent dan 24 jaar. Ik wilde dat ook doen omdat de auto die ik momenteel op het oog heb me dan maar €7,50 in de maand aan verzekering zou kosten. Dat wordt nu €48,50, een wezelijk verschil maar gelukkig nog wel te overzien. Al met al kost de auto me zonder ook maar een meter te rijden maandelijks toch al ruim €114 in de maand. Je moet er wat voor over hebben.
@ej20g: Ze zijn er wel hoor. Dat was ook het enige waar ik mee zat toen in de aanschaf van een (hobby)auto overwoog. Ik ben zelf ook jonger dan 24 en heb een oldtimerverzekering waar dat allemaal niet uitmaakt. De enige eis is strikt hobbymatig gebruik van de auto. Wat zoeken op internet en rondbellen levert al heel wat op!
@rickr: zelfs als ik een verzekeraar vind die de auto op mijn leeftijd wil verzekeren, kom ik in de knik met het hobbymatig gebruiken van de auto. De auto komt er alleen als hobby, maar wordt niet enkel hobbymatig gebruikt. Dat maakt het wat lastiger en bovendien staat de auto de komende 5 jaar nog aangeschreven als youngtimer en die regels zijn vaak weer net even anders.
Wat een zuurpruimen.

Ja, de belastingdruk is in Nederland enorm hoog en moet naar mijn mening zeker naar beneden, maar als student kun je met een bijbaantje prima een auto financieren.

Ik rijd een twingo op lpg en die kost me excl. brandstof nog geen €30 per maand aan mrb en verzekering.

En ja, ik woon ook op kamers en ga op vakantie, feestjes etc.
@Heidekonijn . Bij sommige verzekeringen ik dacht waaronder ethias lukt het om enkel een oldtimer te verzekeren .Ik heb het in combinatie gedaan met nog een goedkope moto , waarvoor het voor mij niet echt problemen gaf .

Inverband met veiligheid heb je wel een punt . Ik voel me in men mercedes w115 nog redelijk veilig , maar in de vw kever van 1 van men kennissen is dat al een pak minder .
Net 19 sinds mijn 18e al een 156ie 2.0 jts uit 2002 dus met alle luxe van dien die kapot kunnen gaan. soms wel even een maandje krap maar dat ligt dan meer aan mijn werk. Verder heb ik altijd nog een ruime buffer van 1000+ voor omkosten en je weet maar nooit dingetjes.

conclusie

Zelfs een alfa rijden kan een student :)

(in de vrienden groep zelfde leeftijd vinden wij ook nog een a4 en een 525i beide uit 2002 en 2001) Dit zijn tevens geen 3 tonners maar gewoon allemaal +- 150.000 zonder schade leuk uitgevoert.

Het kan dus allemaal makkelijk prio’s prio’s dat hebben weinig studenten.

(wat een heerlijk stukje opscheppen was dit maar ik hoop dat jullie begrijpen wat ik hier mee bedoel)
@sjeppie156: ik heb toen ik bijna 18 werd ook een alfa gekocht. Een 156 1.9 jtd 16v van 2005 met nog geen ton op de teller.
Ik ging wel elke zaterdag en zondag werken, maar dat moet je er voor over hebben. Studeren en auto rijden als student heeft mij nooit problemen opgeleverd, en ik kreeg geen financiële hulp van mijn ouders.
Als (werkende) student ben ik blij met mijn Golf 5 en Huawei smartphone, besparen kun je doen door op de juiste puntjes te letten. Voorbeeld is mijn Huawei die hetzelfde kan als een veel duurdere Iphone. Als je echt een autoliefhebber bent, zijn er altijd wel mogelijkheden.. ;)
Ik ben student en kan helaas geen auto meer betalen, woon op kamers, mag graag een biertje drinken en een sigaretje roken… bovendien heb ik niks aan een auto. Woon in Groningen en dat is denk ik wel de meest auto onvriendelijke stad ter wereld….
@Jeyo: Nou, dat valt ook wel mee in Groningen toch?

Ps. dan ben je sowieso nog nooit in Parijs geweest..
via Android app
@Jeyo: ik scheur altijd door de stad met men auto vind het geen vervelende stad om te rijden
Ik ben student, 20, ga zuipen wanneer ik kan, heb een auto, een iPhone, een Macbook, een vriendin, en werk niet. Y’all jealous?
@jensdm: nope, ik ben niet jaloers: ik heb sinds een tijdje een hele leuke vriendin die ik kan zien wanneer ik wil omdat haar luie twintigjarige vriendje nooit tijd voor d’r heeft. Die zuipt liever of is met de auto, iPhone of MacBook aan het spelen.
@moveyourmind: Soms speel ik ook met haar hoor.
@jensdm: Blijkbaar nemen veel butthurts mijn comment serieus..
Eerlijk gezegd was een CLK ook niet haalbaar geweest zonder back-up van daddy. M’n studiefinanciering is niet om over naar huis te schrijven…
Ik heb van m’n 11e tot m’n 17e gespaard (zo’n 20k) om vervolgens een heel dikke auto te kopen. Was toen gelukkig verstandig genoeg om het in een opleiding (iva) te investeren. Ik ben in 2011 afgestudeerd en heb net een huisje gekocht op 1 salaris. Dan maar niet zo’n dikke auto; zoals iedereen zegt is het een kwestie van prioriteiten stellen.
@rc1990: Investering in jezelf kan niks tegenop!
@rc1990: op huizenblog.nl zitten ze nu allemaal te fappen..
Ik ben student, 18 jaar en heb 1 week na mijn verjaardag een auto gekocht. Ik heb maandag tot en met vrijdag stage waar ik niks verdien maar werk elke avond nog zo’n 3 uur plus elke zaterdag en regelmatig ook nog op zondag. Jullie moeten allemaal niet zo zeiken, als je het maar graag genoeg wil kan het best alleen zijn de meeste studenten luie flikkers die niet willen werken maar wel zeiken dat ze te weinig studiefinanciering krijgen.
Ik ben n 24 jarige student, op 18 mn rijbewijs gehaald en op mn 19e eerste auto gekocht, studeer nu nog en rij dagelijks een mr2 turbo, kwestie van keuzes en prioriteiten
Mwah, als ik de keuze had gehad tussen de auto en 1 van de twee dames op de foto, dan had ik de dame gekozen…

Net zo duur, en een primaire behoefte zullen we maar zeggen…
Ik kan niet echt geld sparen. Ik heb alleen voor mijn rijbewijs en auto geld kunnen sparen zonder er aan te komen. Nu gaat het sparen nog moeilijker door het tanken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).