Justitie rolt bende Citroën-autodieven op [video]

Auteur: , 32 Reacties

Het Openbaar Ministerie heeft deze week een bende van meest Bulgaarse autodieven opgerold. Hun voertuigen van keuze waren voor de verandering eens geen dure Mercedessen, maar voornamelijk Citroëns, Mini Coopers, en ook BMW's.

Op de beelden die het OM vrijgaf zien we een veelheid aan DS5‘s, niet direct een model dat je verwacht in de loods van een autodief. Hoewel, dat Oostblokkers met onzuivere intenties een bovengemiddelde interesse voor hybrides etaleren was reeds bekend, en laat de DS5 er nou ook als hybride zijn.

Op maandag en dinsdag werden acht personen, vijf Bulgaarse mannen, een Nederlandse man, een Bulgaarse vrouw en een Nederlandse vrouw (allen EU-burgers dus), opgepakt. Zij worden ervan verdacht de auto’s “op zeer professionele wijze open te maken”. De gestolen voertuigen werden in een loods in Vlaardingen voorzien van een valse identiteit. De auto’s kregen andere kentekens en het chassisnummer werd weggeslepen.

Vermoedelijk werd de hete waar, mogelijk tientallen voertuigen, verkocht in Bulgarije. Bij de ontruiming, waarbij zes complete voertuigen werden gevonden, zijn ook beelden gemaakt:32 reacties

Dit voelt een beetje als een “kijk-wij-zijn-ook-populair”-viral van Citroën! ;)
@MartijnGizmo:

Dus > Citroën > huurt Bulgaarse criminelen in > om hier te lande Citroëns te laten stelen > om zodoende populair te worden ?

Zodat mensen zichzelf een Citroën gaan aanschaffen en ‘hopen’ dat ‘íe gestolen wordt?

Me begrijpt u niet.
@desjonnies: je hoort er niet bij als merk als jouw auto’s niet populair genoeg zijn om te stelen!
Autodieven met een goede smaak?

Het moet toch echt niet gekker worden..
@tupperware: neen, autodieven op zoek naar hybrides, ongeacht welk merk, omdat subsidie als ze als taxi worden ingezet in diverse landen. Gratis taxi lage running costs dankzij subsidie = hobby maffia
Ik denk ook dat de perschef van Citroën stiekem een beetje trots staat te gniffelen bij het horen van dit nieuws.
@poursuivant: Ja… Altijd leuk als in het nieuws komt dat jouw auto’s schijnbaar dusdanig makkelijk te jatten zijn dat dieven zich er op focussen.
Toch vind ik die DS5 alles behalve een lelijke auto en ze zijn ook zeker niet goedkoop. Een instap 3 serie is 33.500 en een instap DS3 is 30.000.
De ds3 en ds5 kunnen hier relatief makkelijk gejat worden en zonder problemen in frankrijk ingevoerd worden. Dat maakt die auto’s erg populair bij dieven…
@abevleeming: Het is vrijwel onmogelijk om een gestolen auto officieel weer in te voren in een EU-land. Buiten de EU is het wel mogelijk.
Ik vind het ook wel een mooie auto die DS5, heeft Citroen eindelijk weer eens een hit mee te pakken. Ze schrijven voorlopig ook weinig af zeker voor een grote Fransoos dus kennelijk zijn er meer mensen die er wel een zien zitten.

Ik vind alleen het dashboard nét niet; zeker in contrast met het mooie leder van de duurdere versies is het dash IMO net wat te kleurloos en te plastic. En het ding heeft natuurlijk geen RWD maar ja goed als je dat toch een merk moet vergeven dan is het Citroen wel.
Hebben de dieven een bepaalde truc om de auto’s op een makkelijke wijze mee te nemen of stelen ze meestal de sleutels en nemen ze dan de auto’s mee? Ziet er allemaal erg professioneel uit en er is waarschijnlijk ook erg veel geld mee verdiend. Een voordeel voor de criminelen dat de grenzen open zijn, een nadeel voor de gewone burger.
@minnie: Citroëns kun je met een stokbrood starten, dat weet iedereen..
@parker: Sommige mensen kunnen zich beter bezighouden met het fabriceren van kwalitatief goede pennen, dan reacties.
Hebben de dieven een bepaalde truc om de auto’s op een makkelijke wijze mee te nemen of stelen ze meestal de sleutels en nemen ze dan de auto’s mee? Ziet er allemaal erg professioneel uit en er is waarschijnlijk ook erg veel geld mee verdiend. Een voordeel voor de criminelen dat de grenzen open zijn, een nadeel voor de gewone burger.

Misschien kunnen ze hier ook een kijkje gaan nemen. http://www.marktplaats.nl/verkopers/20496241.html?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=68211
Auto’s weghalen met de huidige techniek was nog nooit zo eenvoudig (op de Opel Kadet na).
Er zit in Bulgarije een bedrijf genaamd Edilock, dit is opgericht door toenmalige studenten van de technische universiteit van Sofia.
Edilock ontwikkeld en maakt gereedschappen om onder andere auto’s op alle mogelijke manieren open te maken, en zeer snel en eenvoudig sleutels in te lezen, ze doen echter nog veel meer, ze maken tevens voor vele overheidsinstellingen internationaal zeer geavanceerde gereedschappen voor bijvoorbeeld paspoorten op echtheid te controleren.
Sinds kort hebben ze voor Mercedes-Benz en BMW een systeem dat de auto kan openmaken zonder picking tools, dus een volledig digitaal systeem.
Tevens hebben ze voor zowat alle automerken een interface waar bijvoorbeeld componenten kunnen worden ingelezen (incl sleutels), koplampen navigatiesystemen enzovoort.
Ook kilometer correcties en de daadwerkelijke kilometerstand (na terugdraaien) kunnen worden achterhaald. Je kunt wel zeggen dat zij zowel voor de goede kant als de slechte kant van de wet werken, met andere woorden de dievengilde en voor overheidsinstellingen waardoor ze dus van 2 walletjes snoepen.
Het is niet voor niets dat dieven zoals op youtube filmpjes auto’s meenemen zonder sleutels en binnen no-time zijn ze vertrokken met jou auto, grote kans dat dit klanten zijn van Edilock….
Meer weten ? kijk eens op hun website: http://www.vag-info.com
@kwaliteituitturijn: Bedankt voor je reactie, erg interessant om te lezen. Binnenkort krijg je bij een nieuwe auto een ouderwets stuurslot in plaats van een bosje bloemen.
@minnie: De gasten van Edilock hebben hun hele studieperiode gewijd aan reversed engineering, omdat de ontwikkelingsorganisatie kleiner is dan die van de automobiel industrie spelen zij altijd zeer snel in op de ontwikkeling van auto elektronica, de fabrikanten worden letterlijk gek van die Bulgaren, enkel doen ze niets wat niet mag.

Aan de ene kant is het zorgelijk, aan de andere kant is autodiefstal van alle tijd, de mogelijkheden van Edilock’s producten zijn vele malen uitgebreider en goedkoper dan originele diagnose systemen waardoor zeer geliefd bij handelaren en universele garagebedrijven.

@hammerman Ja, want ze doen dus niets wat niet mag, al zijn er veel producten die ook op mij een nogal dubieuze indruk maken, want welk belang heeft een handelaar of garagist erbij om binnen een minuut een sleutel in te lezen ?

@gregorius Wat voor auto betreft het? dit kan ik in de meeste gevallen wel voor je ;-)

@Alfarobert Straf? die lachen om een celstraf van een paar jaar, ik ben in Bulgarije geweest en die gasten zien ons land als een onuitputtelijk roofparadijs, en worden ze gepakt dan hebben ze het in een Nederlandse cel altijd nog vele malen beter dan in het thuisland.
De Nederlandse politiek zit al jaren te slapen, en bagitaliseren en verplaatsen het probleem continue, laat je niks meer wijsmaken door die beroeps leugenaren, Nederland is misschien wel net zo corrupt als Bulgarije, alleen blijft hier het meeste binnenskamers.
@kwaliteituitturijn: hmm, ik moet deze gasten dus inhuren voor mijn live-file en ‘goedkoopste route’ systeem. ( slash spy-on de zakelijke rijden systeem).
@kwaliteituitturijn: Meer weten ? kijk eens op hun website: http://www.vag-info.com

Hier staat o.a.: “All devices are sold for official use only!!! If you use them for any illegal purposes, this is your own responsibility !!!”

Lekker makkelijk, ze weten dus dat hun ‘gereedschap’ gebruikt wordt door criminelen. Komen ze er zo makkelijk van af?
@hammerman: volgens mij wel. De fabrikant is volgens mij nooit verantwoordelijk voor de dingen die de klant met hun product doet, het is immers niet hun plan en dus ook niet hun probleem. Vergelijk het met Lamborghini die een auto verkoopt; dat de klant zijn Lamborghini drie dagen later (bewust) door een groep mensen boord is niet hun verantwoordelijkheid maar enkel en alleen die van de klant.
Hmm heel toevallig hebben de Mini en diverse Citroën’s hetzelfde 1.6 turbo blokje.. Zal ook wel uitgewisseld worden door die oostblokkers..
@theveenmeister: hmmm….heel toevallig is die samenwerking aleen tijdje geleden gestopt.
@rufctr01: Wat dus betekent dat een groot deel van de niet nieuwe Mini’s en Citroëns nog steeds over het BMW/PSA blok beschikt. Het nieuwe blok ligt er namelijk pas in sinds de laatste Mini.. Welke pas een paar maanden verkocht wordt..
Vooral de grens lekker open laten staan !
Deze bende is niet vorige week begonnen zo te zien.Ziet er proffesioneel uit.Wat voor straf krijgen die lui nou? Boete waar ze om lachen,zodat ze volgende week weer in bussines zijn?
@Alfarobert: twee dagen schoffelen en een dagje thee schenken in het lokale bejaardetehuis?
@Alfarobert: Idd. Omdat ze hier ook geen bezittingen hebben, kun je je gestolen materiaal of de waarde ervan niet terugkrijgen. Enkele dagen/weken cel, gratis onderdak en voeding en daarna kunnen ze opnieuw beginnen. De grenzen staan toch wagenwijd open.
Dit soort praktijken in Vlaardingen, denk ik aan “Altijd raak Penders”.
@MrShifra:
Over oplichters gesproken, die maakt zelfs van Jetcars een clubje koorknaapjes.
Zie daar een uitgeklede g klasse staan… Dus toch Mercedes!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).