Kaart: zo veel mag je overal ter wereld drinken (en rijden)

Auteur: , 27 Reacties

Alcohol en rijden gaan niet samen, maar het kan nooit kwaad om goed geïnformeerd te zijn over de regels van een land dat je gaat bezoeken. Daarom: de wettelijke verkeers-alcohollimieten over de gehele wereld in kaartvorm.

Alcohollimieten wereldwijd

In Nederland is de limiet voor niet-beginnend bestuurders 0,5 promille, of 220 μg/l (microgram per liter). Dit is een vrij gebruikelijke grens over de hele wereld, maar er zijn uitschieters.

Aan de bovenkant hiervan vinden we zuidelijk Afrika en de VS, waar de meeste staten een limiet van 0,8 promille hanteren, aan de onderkant vanzelfsprekend landen met een islamitische wetgeving, en een bijbehorend alcoholverbod.

Ook wel grappig: in Rusland, waar soms iedereen dronken achter het stuur lijkt te zitten, is de limiet scherper dan bij ons. Maar goed, de wetgeving an sich zegt nog niets over de handhaving ervan.

Grote versie van de kaart HIER. (via Jalopnik)27 reacties

Het gaat idd niet om het limiet maar om of er ook gecontroleerd wordt. Rusland is een goed voorbeeld.
Gebeuren nog steeds meer ongelukken zonder alcohol dan met…..dus.
@rob68: Dus wat? Dus is alcohol ongevaarlijk? Dus is zelfs de grootste dronkenlap tussen de bedrijven door af en toe nuchter?
@mout: Dus iedereen moet een borrel nemen voor ze gaan rijden.
@rob68: relatief gezien niet slimmerik..
@lambo4all: Google jij even op “trollen”, praten we daarna weer verder.
@rob68: pfff weer zo’n profiteur van de maatschappij. Alleen maar zuigen tot er iemand reageert, zit je ook op nu.nl hele dag reacties te posten? Of ben je zelf na 55 jaar nog een echte kroeg tijger die niet vies is van een drankje achter het stuur?
Vroeger was het bij ons toch ook 0,8 wat toch al iets redelijker is dan 0,5 vind ik persoonlijk.
@Hupke: 0,0 is pas redelijk en gepakt worden is direct voorgoed rijbewijs kwijt.
@Soulmaster:
0,0 klinkt misschien wel redelijk maar dan vergeet je dat het menselijk lichaam zelf ook alcohol kan aanmaken. Zo kan het dus zijn dat je na het drinken van vruchtensap ineens positief blaast.
Ook bij mensen met diabetes doet zich een dergelijk verschijnsel voor.
Dat is dus de rede dat wij hier 0,2 en 0,5 als maximaal hanteren.
@tupperware: Zo wilde de overheid het eerst voor beginnende bestuurders zolaag maken dat je niet eens een appel kon eten zonder een te hoog promillage te blazen..
zeg bij controlle steevast dat ik drie biertjes achter me kiezen heb ..

gaan die kneuzen na het blazen me altijd bestraffend toe spreken dat ik door het oog van de naald kruip terwijl hun schermpje gewoon 0,00000 aangeeft ..

arme stakkers ..
Ik verontschuldig me in gezelschap wel eens voor het laten van een scheet opdat men denkt dat de mijne niet stinken.
@lincoln:
Ik antwoord op hun vraag of ik gedronken heb ook steevast JA, om er na een voor die dienders uiterst teleurstellende meting en hun vraag wat dan, te antwoorden met, koffie.
@lincoln: omg badass!!
@lincoln: Dan lok je het ook wel een beetje uit haha! Ik heb een keer hetzelfde meegemaakt. Ik drink nooit een druppel omdat ik veel sport, en toch was het bij de controle net aan. Denk dat ze een beetje gefrustreerd waren omdat ik ze op tijd zag: mijn snelheid was wel een beetje hoog.
Rode gebieden: kleiner dan 0.

Hoe dan?
@rovalo: haha +1, scherp
@rovalo: Net gekotst.
Maar wat is de pakkans? In Australie rijden heel veel mensen met te veel op in hun auto. Kan je schrijven dat de Russen een drankprobleem lijken te hebben. Australie heeft er zeker 1.
@autogek123:

op 20 miljoen lui ??
dat valt dan toch best wel mee ..
@lincoln: ha ha. Ja 1! Australie heeft 1 drankprobleem. Het probleem dat 90% van de bestuurders het normaal vind om na meer dan 2 drankjes gewoon achter het stuur te kruipen (soms letterlijk).
@autogek123: met 2.5 inwoner per km2 moet die ene dronklap wel erg dronken zijn om iemand anders te raken
@jollykart: Zou idd zo zijn. Was het niet dat de gemiddelde Australier net als hier in steden woont. :-(
@autogek123: Dan wordt de kans iets groter maar Sydney heeft maar 345 inwoners / km2 vs bijvoorbeeld Rotterdam 2900 /km2 of Schiedam 4200 /km2. Maar dit kan natuurlijk ook het gevolg zijn van de ene dronkelap :-)
Geen data = geen limiet?
In Roemenistan is het idd 0,0 promille. Ben blij toe, echter zit er nog wel eens verschil tussen theorie en praktijk.

Overigens wordt de Roemeense verkeerswet flink gewijzigd (boetes gaan giga omhoog) en wordt een glaasje wijn en sturen toegestaan…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).