Kevin Abbring schrijft geschiedenis tijdens rally van Sardinië

Auteur: , 26 Reacties

Het is de eerste 'overwinning' voor de Nederlander.

Hyundai

De 27-jarige coureur is daarmee ook gelijk de eerste Nederlander ooit die een klassementsproef op het WK rallyrijden weet binnen te slepen. Hij pakte de tweede plaats. De Belg Thierry Neuville schreef de uiteindelijke overwinning op zijn naam, alleen niet geheel onverdienstelijk. Daarover straks meer. Doordat Abbring als tweede wist te eindigen scoorde hij bonuspunten voor zijn team. Het was voor de Brabander de eerste keer dat hij voor Hyundai twee punten wist binnen te slepen. De prestaties van Abbring is extra opmerkelijk omdat hij reed met een Hyundai i20 WRC in de specificaties van vorig jaar.

50.000 euro boete voor sjoemelen met ramen
De overwinning van Teamgenoot Neuville kreeg later op de dag een andere wending. De modellen waarmee Hyundai deelneemt aan de races wijken namelijk af van de modellen die gepresenteerd zijn op papier aan de FIA, zo werd gisteravond bekend.

Het verschil zit ‘m in de ramen. Teambaas Michel Nandan gaf toe dat de i20 van Thierry Neuville over lichtere ramen beschikt dan het homologatiemodel. Het gaat hier om ramen die respectievelijk 17 gram en 19 gram lichter zijn. Volgens Nandan werden deze ramen gebruikt omdat de ramen in het homologatiemodel in de praktijk niet pasten. Ten tijden van de keuring van dit model waren de deuren nog niet volledig geassembleerd en dus zaten de ramen er toen nog niet in.

Het feit dat er vervolgens andere ramen werden gebruikt voor de racer is nooit gemeld bij de FIA. Na een onderzoek van de technische staff van de autosportfederatie werd Hyundai Motorsport gestraft met een boete van 50.000 euro!

Foto via Neuville26 reacties

50k voor een paar grammetjes maakt dat Colombiaanse waspoeder in 1 klap relatief goedkoop.
@atrak: maar om nou glaspoeder door je neus te snuiven…
@atrak: och is ook maar net waar je het inkoopt dat waspoeder, vriend van me was in Colombia op vakantie en daar werd het ze voor 3 euro / gram aangeboden! ;)
@maartenoosterbaan: Wat ook logisch is.
@maartenoosterbaan: Had hij het mee moeten nemen ;) Goede handel!
Dat is een fikse boete voor een paar grammetjes lichter in gewicht. Beetje overdreven lijkt mij dit. Voor de rest dus een knappe prestatie van Kevin, Nederlands succes in de autosport is altijd erg mooi.
@viezefreddyw: gaat niet om de paar grammetjes maar om het niet naleven van regels. Als de straf 100 euro was geweest gaan meer teams dit soort geintjes uithalen.
@stfu: Daar heb je ook wel weer een punt.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

OT: Zijn de marges in de rallywereld echt zo klein dat die ramen de uitslag kunnen beïnvloeden of is de FIA gewoon regeltjesgeil aan het doen?
@dikdraak: maar ook wel superscherp dat de FIA heeft opgemerkt dat het andere ramen zijn.
Verschil zal dus toch wel niet zo klein zijn
@dikdraak: Nja, nu zijn het ramen van een paar gram minder. De volgende keer zijn het een paar high strength bouten en hollow axles hier en daar, wat al gauw een paar kg minder kan zijn. Dan kun je je nog afvragen of dat uitmaakt, maar ze moeten een lijn trekken en door hierop al 50.000,- te stellen doen ze dat erg goed.
Misschien is het nog te vroeg voor mij maar de eerste Nederlander die een klassementsproef op zijn naam weet te zetten, hij werd tweede? Snap ik niet.
@pomoek
Ik kom daar ook niet uit, Abbring won proef 10 en werd 2de op proef twaalf.(op zaterdag)
Neuville won voor Latvalla en Ogier (VW). Abbring werd 15de overall.

Nog een Nederlands succes lees ik net, Jan Lammers (inmiddels 60) won met de Jumbo LMP3 in Spa.
De Lage Landen hadden een mooi weekend.
Het lijkt wel alsof al het Nederlandse sporttalent voetbal de rug heeft toegekeerd en in een auto is gestapt…
@pomoek: lijkt me een mooie ruil.
Abbring is echt de Max Verstappen van de Nederlandse rallysport. Hij reed in een 2015 auto, echt een wereldprestatie! Gefeliciteerd Kevin!
Mooi resultaat toch?
Succes jaar voor de NL’ers in de autosport, en dat is mooi.
Oef! Bijna de overwinning van Hyundai uit het raam…
Oh ja die autosport hebben we ook nog
Is die nou 2e overall geworden? Wat is er met de polo’s gebeurt dan. En hoe komen ze er ooit achter dat je ramen te ligt zijn…
@mrrallycross: won 1 stage, 2e in de powerstage (=2punten), 15e overall
Prima weekend voor de Nederlandse autosport, Abbring, Verschoor, Lammers, Max met een mooie 4e plaats. Ik mis alleen nog een artikeltje over de overwinning van Nick Catsburg, dan hebben we echt al het Nederlandse autosportsucces van dit weekend voorbij zien komen.
die Belgen toch, ze doen overal mee en winnen dan ook nog, blijkbaar is er ook nog een EK aan de gang waar belgen met mee doen.
Een goed resultaat, van een enorm talent
Ooit met Kevin in de auto mogen zitten op een vaardigheidsparcour. Wat een totale controle! Fijn dat hij eindelijk wat wint. Super talent!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).