Zo ziet deze Jaguar E-Type eruit na 2956 uur restaureren

Auteur: , 53 Reacties

Wat leek op de overblijfselen van een veredelde skelter was ooit een heuse Jag E-Type. Gelukkig is de historische Brit met heel veel liefde in al zijn hoedanigheid herrezen.

Wat een deftige taal. Maar dat kan, want we hebben het hier over een Jaguar E-Type. De klassieker was het vijftiende exemplaar met een stuur aan de rechterzijde. De witte E-Type rolde in 1961 van de band en diende als showcar op de Scottish Motor Show in datzelfde jaar. Zoals vaker met dit soort verhalen eindigde de auto in handen van een verzamelaar. Door een onbekende reden raakte de E-Type vergeten tot drie jaar geleden. Classic Motor Cars (CMC) trof de auto in een beroerde staat aan te Cernay, in Frankrijk. Dit was eind 2013.

We zijn inmiddels drie jaar verder en het witte gehavende exemplaar is volledig gerestaureerd. CMC heeft 2956 werkuren nodig gehad om de auto in een perfecte originele staat te krijgen. De auto is de komende dagen te aanschouwen tijdens de London Classic Car Show. Of de klassieker in een later stadium eventueel geveild zal worden is niet bekend.



53 reacties

Toch mooi als je zo’n chassis-nummer vind.
via iPhone app
@martinus: Heb nog een paar escort en kever chassisnummers liggen, maar heb z’on gevoel dat dat minder rendabel is dan dit.
Prachtig gedaan, schitterend. Ik had hem alleen wel een ander kleurtje meegegeven.
@viezefreddyw: Hangt er vaak vanaf wat de originele kleur was van de auto. Maar in dit geval had ik het niks gevonden als ‘tie dat bordeauxrood was geworden.
Donkerblauw of donkergroen vind ik erg chique bij zo’n oude Jag.
@JCS: Dat is waar, maar er was niets meer van de auto over. Een ander kleurtje was denk ik niet zo erg geweest. Wat ik nou mooi had gevonden zie je hier
@viezefreddyw: Nee, niet daar, maar hier
@viezefreddyw: Oeh, ook erg lekker!
@viezefreddyw: Het houd nu ook niet meer op he? ;-)
@kilum: Ik zal proberen het te beperken haha.
@viezefreddyw:

Nee.

Als ‘old english white’ de originele fabrieks kleur stelling was geweest tezamen met de bekleding en je verder alle origineel geleverde onderdelen zoals de motor hebt, is het financieel bijzonder onverstandig om de wagen een andere kleur te geven.

Quentin Willson -ooit een TG presentator- heeft ook zo’n vroege gerestaureerd en betaalde grif een vermogen voor een originele met de hand bediende antenne, die draai je omhoog met een sleutel en hij betaalde nog veelmeer voor een setje bougie doppen -ik verzin dit niet- die op de eerste E-types net ff anders zijn dan op latere.

Wat ik wil aangeven is : zo ver gaan mensen om een E – type origineel te krijgen.

En ik zei de gek heb stad en land afgestruind voor een blindplaat voor de radio en een stuurdop met de ‘rallye’ kleuren voor mijn 106 Rallye phase 1 -zoals de wagen hoort te zijn-
Een originele Impreza uitlaat gebruikt gekocht voor mijn 2-deurs STi limited edition, moest wel van het andere eind van de wereld komen.
Had ik een Fransman die serieus de lampen uit mijn Renault 8 wilde jatten voor zijn Gordini en DUIZEND Euries in het holle lampgat wilde steken.
De lichtmetalen DeltaMics velgen die ik ff in Sarrebourg Frankrijk ging halen


Sprak ik ooit een nobele Brit op Le Mans die de carburateurs van de Aston Maritn Zagato JA een echte met WD40 stond te smeren in de stad om naar de parade te gaan op het circuit.
Hij vertelde me vol trots dat de Webers die tegen de motor aangeschroefd zaten, dezelfde waren waarmee de wagen in 58?? was uitgerust toen’ie van de fabriek kwam.

“Four thousand pounds “vertelde die me.
Ik antwoordde : ” That is quite fair for a set of tripple Webers ”

“No, No, No “zie de ma, ” Four Thousand pounds per carburettor ”

Er zat dus voor 12 mille ponden tegen het blok aan geschroefd……..

En dan zwijg ik nog wat ik heb gedaan toen ik een beetje rommelde in Britse sportwagens of wat we soms deden en nog doen voor rallywagens.

Het houdt niet op, niet vanzelf, maar laten we maar zeggen dat het kleur geeft aan het leven !

Dus ik begrijp deze man, heel, heel erg goed !

En bij een E-Type Jaguar is het omgekeerde meestal de waarheid : Het is VEEL erger met zo’n hok dan dat het LIJKT !
@desjonnies: Ja, je hebt helemaal gelijk, absoluut. Plus dat je weer een schitterende anekdote weet neer te zetten. Altijd leuk om te lezen.
Mijn opa en vader hebben toen me vader 16 was (nu 42) een jaguar e-type convertible 4.2 zes cilinder uit Texas gehaald, zon beetje de zelfde staat als deze, hebben ze in 6 jaar tijd helemaal gerestaureerd, ik vind het nog steeds mooi om te zien hoeveel uren ze er in hebben gestoken!
En die ene minuut waarin dat kenteken erop geplakt werd verpeste alles..
Hebben ze het plaatwerk aan de voorkant helemaal zelf gemaakt? Ik neem aan dat er niet heel veel body-onderdelen in omloop zijn, zeker niet een complete voorzijde
@gitaarknul: Er zijn wel degelijk onderdelen voor in de omloop. Kijk eens op limora.com. Kun je zowat een nieuwe wagen uit opbouwen. In de tijd dat mijn vader een e-type Series I 2+ 2 met de 4.6 l6 aan het opknappen was heb ik daar als jochie van 12 uren op rondgekeken. Prachtige spullen leveren ze!
@merc-94: 4.2 * typefout…. Ik moet mij schamen
@gitaarknul: Ik denk dat je je verbaasd als je ziet hoeveel onderdelen van Britse klassiekers nog spiksplinternieuw kunt kopen. Magazijnen vol, je kunt er compleet nieuwe wagens van opbouwen

Behalve natuurlijk net dat ene setje achterspatborden voor de Mk2 Sprite die ik nodig had, die zijn dan weer nergens te vinden…
Na de primer ging het snel !
3000x€40 per uur is €120.000
+ 50.000 aan materiaal en onderdelen,
Ik weet niet wat er voor het wrak is betaald
Maar iets zegt mij dat dit project best nog wel eens winstgevendheid kan zijn.
@martinus: iets in mij zegt dat het uurloon van een vakman (inclusief werkplaats en overhead) hoger ligt. Vooral als het een zeer gerenommeerd bedrijf is.
@lekbak: Zo’n restauratie kost inderdaad veel en veel meer dan dat. Het uurloon van dat soort mensen is van een hele andere klasse!
@martinus:
Het uurtarief waar een regulier schadebedrijf voor werkt bij verzekeringswerk is ca. €60,- ex.
Hier hebben we het over CMC, een van de meest gerenommeerde restauratiebedrijven ter wereld. Denk dat €100 per uur eerder komt.
Die bouwden bijvoorbeeld voor Audi een nieuwe replica van een jaren ’30 racer. Zo’n Auto Union D type met V16. Kostte miljoenen.
Wat een geweldige wagen! Zal flink wat opleveren als die daadwerkelijk geveild wordt.
“Restaureren” dat is een compleet nieuwe auto, was amper wat over om aan te werken
Dit zijn dus auto’s die geschikt zijn om te verbouwen zoals eerder deze week. Dit is niet veel meer dan een chassisnummer, uitermate schikt dus om iets nieuws van te maken wat vrij weinig meer met het origineel te maken heeft (behalve het uiterlijk en de naam).
De motor en bak uit een andere donorauto gehaald ofzo?? Hadden ze die dan niet beter kunnen restaureren…
Als de werknemers van CMC een 10tje per uur kregen heeft dat alleen al een slordige 30.000 gekost, nou is zo’n auto veel waard.. Maar dat is best een aardige bedrag!
@cliosport2000: een 10tje per uur??? Als ik dit zo zie zal geen sociale werkplaats zijn hoor….
@michiel1: Neeee maar bij wijze van spreken, al zouden ze maar een 10tje krijgen, dan is het werkloon zelfs al een enorme kostenpost!
@cliosport2000: sommige mensen hoeven niet naar de kosten te kijken..
@cliosport2000: je hebt het over de werknemers. Dan heb je nog het gebouw, de gereedschappen en machines en de administratie. Een werkplaats uurtarief van 60 euro is echt niet gek hoor.
@lekbak: 60,- is bij dit soort bedrijven niet het geval hoor, dat ligt een heel stuk hoger vrees ik
@merc-94: daar ben ik ook bang voor. Maar ik hoor erg vaak mensen zeuren over de uurtarieven van hun garage. Iedereen die het voor minder dan 60 doet moet zijn inkomen halen uit de onderdelen en de verkoop van andere meuk. Een werkplaats is nou eenmaal duur, zelfs zonder bijzonder geschoold personeel. Net als die service monteur die op zondag de cv ketel moet komen maken. Die 100 euro is echt niet zo gek hoor!
@lekbak: precies en ik vind het niet (altijd) onterecht
sexiest car ever.






period
@sneak: is het weer die tijd van de maand?
Als je die foto’s ziet zou je toch rustig kunnen stellen dat dit een gloed nieuwe E-Type is. Net als die Enzo van laatst. Zelfs het chassis nummer zal er wel weer nieuw op gezet zijn.
Leuk project, maar ik had een collega met een gerestaureerde E-type series 1, die ‘m voorlopig niet van de hand doet omdat de markt voor e-types compleet verzadigd is.
Lijkt weer helemaal nieuw
Het is misschien niet helemaal economisch, maar wel gaaf.
50 jaar geleden hadden ze er hooguit 30 man/uren voor staan om zo een ding de fabriek uit te rossen ..

Die Britten zijn er wel heel erg op achteruit gegaan ..
@lincoln:

Nee.

Is geen enkel Brits bedrijf ooit gelukt.

Anders hadden we nu geen Japanners gehad !

‘ tradition ‘ my dear Watson !
@desjonnies:

Ze doen bij Rolls Royce 2956 man/uren over het naaien van een stuurtje ..
En bij Bentley 2956 dagen over het spuiten van een motorkap ..

Dat soort pompeuze gewauwel om een kostprijs te rechtvaardigen is the most important part of the “tradition” ..
@lincoln:

Och lieverd, dat figuren als jij en ik daar niet intrappen, daar gaat het toch eigenlijk om, niet?
Dat jij en ik dan weer stomverbaasd zijn hoe zulke naïevelingen die zo’n Engels schuurtjes hok kopen zo rijk zijn geworden, da’s weer een heel ander verhaal !
@desjonnies:

Idd .. Jappen verkochten auto’s ..
En Britten zichzelf ..
@lincoln: Is dat inclusief of exclusief de dagen/uren waarin werd gestaakt?
2956 X €80 = €236480 euro aan uurloon alleen al, uitgaande van 80 per uur. Ik gok dat er nog zo een 50-75k aan parts aan zitten, dus zeg voor het gemak 3ton restauratie… Denk niet dat deze auto zoveel zal opleveren….
E- types zijn duur geworden en juist de vroege exemplaren zijn daardoor weer veel meer gewilde verzamel objecten geworden dan latere stervelingen van het E-type ras.

Een Series I met de vlakke vloer die kokend heet wordt ’s zomers ; misschien komt het wel door het klassieke auto-journaille die in T&CC uitgebreid hebben beschreven hoe het show model van de E-type dat in 1961 in Genève op de Jaguar stand stond weer terug ging naar zijn roots.
De wagen is overigens nog steeds in Zwitserse handen en ook daaraan is een vermogen gespendeerd om’em maar mooi te houden !

Het zij zo; de E-type is natuurlijk legendarisch maar aan de andere kant van de plas zijn er nog duizenden te vinden in schuurtjes en op de bodem van ondiepe parkeer garages, en meren.
Zo’n E was in de States buitengemeen hot maar ook buitengemeen betaalbaar toen!

Dus om de boel een beetje omhoog te speculeren wordt er een gotsvermogen betaald voor vroege productie exemplaren en van mij, van mij mogen ze !

Ik ben niet in de markt en houd meer van die andere, die eigenlijk liever, betaalbaarder en zeker net zo chique kan zijn in de juiste kleurstelling, waar bij de keurslager achter chroom en bumpers worden verkocht, de bakker overhaalde motoren heeft liggen en de visboer in elektrische rommel doet voor deze nederige Brit.
De Volkswagen Kever onder de sportwagens : Een lekkere MGB – Gt !

http://www.mgexp.com/pictures/63460/1967_MG_MGB_GT_000.jpg
@desjonnies: de slet van de Britten, en zoveel mooier dan een e-type. Al ben ik meer van triumphs, zowel de tr6 als de spitfire.

Ik moet zeggen dat ik de mgc gt mooier vind. Die bulb in de motorkap heeft wel wat, al is de V8 natuurlijk de motor om voor te gaan, alleen vanwege het geluid. Klopt het trouwens dat die V8 daadwerkelijk de lichtste motor was in de mgb/c?
@lekbak:

Ja dat klopt, de B series motor (1800 cc) is een groot onhandelbaar stuk Brits gietijzer, de C zes-in-lijn is een Australisch blok gietijzer ( het is namelijk niet dezelfde als de Austin Healey motor) -stel je eens voor zeg !

Maar de lichtgewicht is inderdaad de Aluminium Buick V8, die we kennen als Rover V8 !
Mooie verhalen allemaal. hoe dan ook dit zijn helden. Keep them rolin’!
Het is een speciale auto en zijn tijd was hij wel wat vooruit, maar eigenlijk vind ik dit niet zo’n mooie auto. De verhoudingen bij zo’n coupe kloppen echt voor geen meter, ook al is een lange motorkap en een korte kont meestal wel mooi om te zien.
Serieus overrated naar mijn mening.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).