Kies Maar: Opel Calibra of Volkswagen Corrado

Auteur: , 85 Reacties

Jarenlang het domein van liefhebbers met zonwerende hoofddeksels, ondertussen weer gewaardeerde yountimers.

Calibra versus Corrado

In de jaren ’60 en ’70 waren kleine, betaalbare coupé’s met techniek van middenklasse auto’s heel gebruikelijk, vrijwel elk merk had wel iets in zijn showroom staan. Twee merken die nog tot ver in de jaren ’80 door gingen met hun betaalbare sportwagens waren Opel en Volkswagen met respectievelijk de Manta en de Scirocco. Beide merken besloten nog één maal met een opvolger te komen en beide kozen daarvoor een andere naam.

Volkswagen Corrado

Volkswagen kwam met de Corrado en die auto werd officieel niet genoemd als opvolger van de iets goedkopere Scirocco. Beide modellen zijn dan ook nog enige tijd naast elkaar geleverd. Het feit dat er echter foto’s bestaan van mockups van de Corrado met Scirocco-logo’s bestaan, zegt echter genoeg. Hoewel het uiterlijk van de uit 1988 stammende Corrado een flinke hint geeft naar VW’s designtaal in de vroege jaren ’90, is het onderhuids toch vooral een Golf 2. Alleen de in 1992 gepresenteerde VR6 deelt veel ondersteltechniek met de een jaar eerder gepresenteerde Golf 3. Ondanks de beproefde techniek, was de Corrado volgens de pers de best sturende VW tot dan toe. Een heuse primeur voor de Corrado is de actieve achterspoiler die bij 80 km/u naar boven komt, de Porsche 911 (964) zou dit pas een jaar later krijgen.

Volkswagen Corrado

Opel Calibra

Met het uit productie gaan van de Manta in 1988 was het gedaan met achterwielaangedreven Opels voor de gewone man. Alleen topmodellen Senator en Omega stuurden de aandrijfkrachten nog naar achteren. Ook voor de opvolger van de Manta wordt geen uitzondering gemaakt, onderhuids is de Calibra uit 1989 simpelweg een Vectra A. Een zeer sportieve rijdersauto was de Calibra dan ook niet, maar dat maakte de auto goed met zijn looks. Oogt de Corrado al gestroomlijnd, de Opel doet daar een flinke schep boven op. Daar zijn ook harde bewijzen voor, want de Cw-waarde was met 0.26 ongewoon laag voor die tijd. Pas in 1999 wisten de Honda Insight en Audi A2 het beter te doen met Cw 0.25. Zo spannend als het exterieur was, zo saai was het interieur. Zwart Vectra-plastic waar je ook keek.

Opel Calibra

Levensloop

Dat de Corrado bij introductie al gebruik maakte van redelijk oude ondersteltechniek is ook terug te zien in de levensloop. Na zeven jaar was het in 1995 al klaar met Corrado, na 97.521 exemplaren. De Calibra hield het vol van 1989 tot 1997, al stond de Vauxhall Calibra zelfs tot 1999 in de Britse showrooms. In totaal werden er 239.118 exemplaren gebouwd. Beide auto’s kregen geen directe opvolgers. Volkswagen probeerde het later nog eens met de Scirocco III, maar zonder al te veel succes. Bij Opel zijn recent voor de zoveelste keer geruchten te horen over de terugkeer van een Calibra, maar tot dusver nog zonder zichtbaar resultaat.

Veel exemplaren van de Corrado en Calibra zijn in hun tweede leven ten prooi gevallen aan jeugdige eigenaren die de standaard schoonheid van deze automobielen niet konden waarderen en daar een eigen draai aan gaven met slecht passende bodykits en opzichtige velgen. Er is een periode geweest waarin er in Nederland zelfs meer Corrado’s rond reden dan er nieuw verkocht waren door de welig tierende import vanuit Duitsland. Momenteel zijn beide wagens bijna uit het straatbeeld verdwenen en is ook het aanbod op bijvoorbeeld Marktplaats karig. En tussen de overgebleven exemplaren is het nog steeds goed zoeken naar een eerlijk, origineel exemplaar.

De voorkeur van ondergetekende gaat uit naar de Calibra, al is het maar omdat mijn ouwe destijds een witte Vectra A als eerste leaseauto koos en deze kleine autoliefhebber van de dealer een folder én mok kreeg van de Calibra. Elke ochtend een beker melk uit een Calibra-mok, dat soort dingen tekent je voor het leven. Mag ik een knalrode pre-facelift please?

Calibra versus corrado85 reacties

Geen van beide
@dhrwilders: Tja, wat moet je met een Corrado of Calibra als je zelf al een foute coupé… Ik bedoel coupe hebt.
@dhrwilders: Je hebt volkomen gelijk ik mis deze auto’s ook niet.

Ik ben heel blij dat ik bijna nooit meer een Calibra zie en ach de Corrado dat is ook niks maar nog enigszins te verdragen.
@csx3000: dankjewel dat is wat ik dacht, maar was een beetje lui om het uit te typen :)
Calibra. Schitterende lijnen. Een echte coupe.
@smulders: Hans Anders of Specsavers.
Corrado. Reed bijzonder goed voor zijn tijd, in tegenstelling tot de Calibra. Maar qua uiterlijk had ik altijd stiekem een voorkeur voor de Calibra…
Corrado VR6 uiteraard! Zo’n plaatje!
@dutchdriftking: Had ik serieus niet verwacht :-D
@gtwillem: Haha ach ja, ik kan het nou eenmaal niet helpen altijd de zelfde uiterst correcte mening te hebben. Maar zo`n Calibra heb ik altijd gaaf gevonden hoor. Dat zeker. maar ja, zo`n uitschuif-spoiler…….
@dutchdriftking: heb ik gehad 2.9 vr6. Wel een leuke auto, maar vond m’n 5 deurs Golf 2 G60 leuker, veel leuker.
@cpp1: Logisch want die VR6 had 0 koppel … Alleen bovenin de toeren werd het leuk maar onderin leek het nergens op. Je had al moeite met een 1.8 8 klepper bij het stoplicht.
De G60 was direct thuis bij gas op het pedaal, was eenvoudiger te tunen en het geluid was werelds !
lettend op geometrie Stuur/Stoel/Stick de Corrado pls.
Corrado VR6.
Zou nooit een Opel overwegen maar de Calibra was toen hij net uitkwam uit 1991 wel iets unieks waar over gepraat werd. Dat heeft de Corrado nooit gehad.
@thomasthomas: klopt als een bus. De Calibra heeft een perfecte introductie gehad.

Als ik nu zou moeten kiezen: de VW!
Hoewel ik een absolute softspot heb voor de Corrado, ga ik toch voor de Calibra. Ik heb die auto (mits origineel) altijd al schitterend gevonden. Vooral als 2.5 V6 best rap, als 2.0 turbo 4×4 gewoon snel en als DTM Edition nét dat tandje specialer.
Calibra Turbo 4×4 echt wel een kanon. Beetje turbodruk omhoog en je reed alles zoek toendertijd.
Sowieso de Calibra. Als kind een klein schaalmodelletje van gekregen en vind ‘m tot op de dag van vandaag nog een heel mooi gelijnde coupé.
Calibra! Anytime! Vooral met v6 en dtm pakketje
@allesmetturbo: je naam is alles met turbo pak dan een calibra turbo en geen v6 ;-) die is veel trager dan de turbo.
@schellekens006: heb je gelijk in! Die turbo is een toppertje, maar een v6 blijft vet klinken bij zon bak vind ik
Wel 1 groot nadeel bij de Calibra en dat is roest Bij de wielranden achter. Dat hebben ze bijna allemaal, schijnt een fabrieksfout te zijn.
@schellekens006: De in Finland geprocuceerde exemplaren hebben dat niet tot weinig ;).
Uiterlijke voorkeur voor de Calibra. Maar toch maar een Corrado met de 2.9 VR6.
Zelf een Corrado vr6 gehad, top ding!
Ik heb vroeger een Calibra DTM speelgoedautotje gehad met stickers van het WK98 er op. Maar ik kies toch voor het heerlijke geluid van de VR6 van de Corrado.
Hmm, toch maar de Corrado.
@corrado16v: also, de spoiler komt bij de 80km/u omhoog bij de 2l 16v en ik dacht bij de VR6 100 of 120 km/u.
@Corrado16v: Check, een verhaspeling met mph. Dank, is aangepast!
Maat van mij was hét stereotype.

Hij is een boer. Lust alleen van Grolsch bier. Deed af en toe aan etherpiraterij. Rookt zware shag. En, jawel, hij had altijd een zwarte Opel Calibra. Mét DIKKE wielen. En, wederom jawel, hij heeft ‘em de sloot ingereden. Spelen in de sneeuw gaat niet altijd goed namelijk ;-)

Was wel een fijne auto vond ik. Kwam ook nog wel heel aardig van zijn plek met die V6.
Allebei kamp. Maar dan nog liefst de Calibra (v6).. de VW hoort gewoon sowieso thuis tussen de Mikeys en Wesleys met voetbalkapsels en blingbling oorknopjes.
Corrado. Zat destijds iets meer en mooiere techniek in. G-lader bijvoorbeeld. Niet dat het een succes was. Maar uniek en bijzonder was het wel!
Oei, wat vond ik deze auto’s vroeger mooi. Een Calibra zie je amper nog op de weg, allemaal weggerot. Een mooie originele Corrado kan ik zeker waarderen, zeker de 16v uitvoering, zeer zeldzaam tegenwoordig!

@Autoblog: de Citroën XM (1989) had al een Cw waarde van 0.28!
De Calibra
https://m.youtube.com/watch?v=JK4vLkUGOs4

De merc dus hahahah
@st33fie: je was me voor.😉
Opel calibra. De bouwvakkwrs Ferrari
De Corrado, mits in originele staat uiteraard.
Tja, ik ga voor de Corrado dan toch maar… wel de G60 of beter nog, de VR6. Maar verdorie, wat zijn die interieurs me toch een partij lelijk, ik rijd zelf met een ’98er Fiat Coupé (introductie 1993) maar dat is tenminste wél fraai standaard, danku vrienden van Pininfarina!
@rd1991: Maar die was weer niet te pruimen aan de buitenkant
Opel calibra!
Calibra v6
Voor mij de Opel Calibra, heb zelf een 2.0 turbo 4×4 gehad, heb ik 4 jaar veel plezier van gehad. Reed menig subaru impreza zoek met mijn 295 pk en 420nm.Dat vermogen was goed op de weg over te brengen dmv de 4×4. Heb nog steeds spijt dat ik hem toen heb verkocht, het was nog een originele Nederlander ook.
Die Corrado zat behoorlijk goed in elkaar voor z’n tijd. Kocht destijds een bijna tien jaar oude met bijna 2 ton op de klok, en er zaten minder rammels en kraakjes in dan in een splinternieuwe Opel. Werd bij Kharmann in Osnabrück gebouwd en had daar ook ergens een typeplaatje van. Hij was nieuw ook niet voor niets 2x zo duur als een Astra GSI, en daarmee eigenlijk pas bereikbaar als geimporteerde occasion uit Duitsland. Je ziet ze soms nog wel rijden maar ik heb er nog nooit één met roest gezien. Het vermogen was niet bepaald spectaculair, maar de grip in bochten weer wel.
Ik heb zelf een hele mooie corrado vr6 gehad.
Super vet geluid met dikke vlammen uit de pijp.
Alleen het verbruik was wat onaangenaam voor iemand die 18 was en studeerde.
De Opel Calibra, niet alleen omdat hij ongelofelijk mooi was (de enige waardige opvolger voor dit soort auto was de Peugeot 406 coupe, meteen ook de laatste ‘mooie’ peugeot) maar omdat mijn bompa (grootvader/opa voor de Nederlandse vrienden) er een had. Heb ik nooit gesnapt, maar vond het wel de gaafste grootvader ooit :)
@nemus: dankzij Philippe Geubels weten wij ook wat een bompa is ;-)
@escort77: haha precies!
MR2..
@norge: celica
@rob5nismo: Wel zo’n carlos sains of hoe het ook heette..
@norge: helemaal met je eens.
Vooral de uitvoering met het illegale membraan bij de turbo😄
@norge: 200 SX..
@gtwillem: Altijd lekker…
@gtwillem: zeker fijn bakkie
Er is maar 1 goede keus (wat mij betreft dan) en dat is de Calibra. Wel met V6. Die had ook een andere achteras dan de rest.
Calibra want DTM. Ben verder geen Opel-liefhebber.
De Calibra!

Eind jaren 80 mocht ik als puber voor het eerst naar de IAA in Frankfurt met kennissen van mijn ouders. Mijn ouwelui gaven niks om auto’s, maar die kennis die gaf er zijn laatste centen aan uit. Alleen al de reis was een hele belevenis, want die kennis had net een dikke rode Sierra sedan met powerbulge op de motorkap, spoilers, RS stuur en velgen en met 180! (dat was bloedsnel, het waren de jaren tachtig) waren we zo in Frankfurt.

Één van de auto’s op die Automesse die het meest indruk op mij gemaakt heeft was toch wel die Calibra. Funkelnagelneu, wát een dik apparaat was dat toen. Én nog steeds een mooie verschijning als er niet teveel aan het uiterlijk verprutst is. Een beetje spoilerwerk en mooie velgen kan de Calibra trouwens wel hebben. Naast die Calibra stond er nog een heerlijk foute auto, nou ja staan.., hij hing metershoog in een kraan, die gifgroene Honda CRX met opvallend spoilerwerk en dikke velgen. Eigenlijk zou ik die CRX nóg liever hebben, puur rijplezier met zijn lage gewicht en Vtec motor.
@moveyourmind:

Als er dan toch at random mogen kiezen ..
De FIAT Coupe voor mij dan ..
In het kort de Opel Calibra,
Doe mij maar de volkswagen .
De Calibra, naast het petjes imago heeft VW er nu nog een tweede bij smaak bij gekregen en deze Opel is gewoon bloed mooi.
Van allebei droomde ik als 18 jarige. Vind ze allebei mooi
Toch de Calibra. Een echte coupe. De VW is toch meer een hatch.
De corrado natuurlijk.
Ik heb overigens in mijn polotje stoelen van een corrado zitten.
Bijna de beste upgrade die ik gemaakt heb.
Maar totaal niet relevant ;)
Moeilijk moeilijk moeilijk…

Calibra ziet er van buiten gewoonweg fantastisch uit en is daarmee ook de laatste Opel die dat doet. Interieur van de Calibra ziet er wat jonger uit, maar dat van de Corrado is nog steeds mooier…
Doe mij de Corrado VR6 maar, met facelift dashboard! :D
Keuze is voor mij gauw gemaakt. Corrado is het en zal het altijd blijven!
De Calibra heeft toch een opvolger gekregen in de vorm van de Astra G Coupe?
@escort77: Was niet echt de opvolger. Calibra was ook gebaseerd op de Omega een klasse hoger dan de Astra / Kadett.
@thomasthomas: op de Vectra, was die op de Omega gebaseerd had die RWD gehad.
Ik mis m’n Calibra….
Dit dilemma heb ik ook gehad… Uiteindelijk werd het de Corrado wegens de bijzondere techniek van de g-lader en het feit dat er in ons gezin vooral VW gereden werd. Ik heb de Corrado na 15 jaar nog steeds. Hij is na 8 jaar stilstand weer bijna APK klaar. In februari staat er een artikel over mijn Corrado in Klassiek & Techniek…
Beide komen qua stijl en klasse pak em beet 100% tekort. Brrrrrr
Leuk om te lezen dat beide auto’s voorzichtig aan klassieker-status gaan verwerven ..

Ook al zullen er nog een hoop naar de sloop moeten voor het zover is ..
Als ik uit deze 2 zou moeten kiezen dan de Corrado.
Maar ergens had ik (gezien de Italiaans klinkende naam/alias van de poster) eerder iets Italiaans verwacht als Coupe Fiat of Lancia K coupe.
Destijds in ’90 een rode corrado g60 gekocht van 1 jaar oud, meteen een (verbeterde) upgrade van de g-lader gemonteerd, andere software erin (ja toen al) deed toch ff 225pk ipv de standaard 160, ik denk nog vaak met weemoed terug aan die tijd, want wat klonk dat mooi en liep dat hard! En toen reden er zeker weten nog geen petjes in ;-)
De Corrado. Paar jaar een G60 gehad met uiteindelijk 280pk. Dat gehuil en gefluit van die G-lader, kippenvel. Zolang je hem fatsoenlijk warm rijdt is het een heerlijk stuk techniek.

Overigens snap ik de verwijzing naar het zogenaamd verouderde onderstel niet. Zoals Top Gear een paar jaar geleden zei over de wegligging “they took some parts from the Passat and mixed them with the Golf, but they knew what they were doing.”
Geen van beiden. Ford Escort RS of Lancia Delta Integrale.
Ik neig naar de Calibra, heb het uiterlijk van de corrado nooit echt mooi kunnen vinden…

Maar ook de Calibra staat noet echt hoog op m’n lijstje, van rond die tijd is er een “hete” Mitsubishi waar ik veel meer mee had.
Ik zou voor de Calibra gaan. Niet dat de Corrado geen super leuke 2e handse auto is. Ik vind de Calibra gewoon mooier. Zeker in het zwart met een paaar fatsoenlijke, doch niet overdreven brede, velgen…

Zou ik echt voor een foute coupe gaan, kies ik voor de Honda Prelude tussen 94 en 98…
Ik had destijds meer met de Corrado, maar achteraf vind ik ze allebei niet echt spannend meer. De interieurs zijn echt slaapverwekkend saai. In 1997 verscheen de Alfa 156 op de markt, toen wist ik het wel…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).