Kijk en luister hoe een 28,5 liter Fiat-motor gestart wordt

Auteur: , 32 Reacties

Vroeger was alles beter. Vroeger had je nog geen sub-1-liter tweecilindertjes met turbo. Vroeger was er no replacement for displacement. Ook in Italië.

Dikke klappen

Als je door het vorige Top Gear-bericht nog geen glimlach op het gezicht had, dan moet dit wel afdoende zijn. Een team van Britse restaurateurs legde de hand op een enorme oude Fiat uit 1910, een voorloper van de Mephistofele, die werd gebouwd om landsnelheidsrecords te verbreken. Het hart van deze manshoge Italiaan is een S76-motor met..wait for it.. een inhoud van 28,5 liter! Hoe dat er 104 jaar geleden uitzag? Nou, zou. Like a sir!

Como un signore!

Via een prachtige video mogen we anno 2014 meegenieten van het moment suprême: het aanzwengelen van Il Bruto, wat zoals je ziet echt mannenwerk is. Bovendien moet je na het draaien heel snel wegwezen om een paar gebroken ledematen door een eventueel doordraaiende zwengel te voorkomen, maar het lukt, en hoe.

Mamma mia, wat een oorverdovende en zalig inefficiënte symfonie produceert dit blok! Het is alsof je met oud en nieuw bij de plaatselijke Chinees toekijkt hoe een duizendklapper wordt afgestoken. Dikke walm en een vonkenregen van heb-ik-jou-daar vallen ons ten deel, als het apparaat zijn zware slagen maakt. Dit…dít is emotie, mensen.

Driewerf hoera voor Duncan Pittaway, die met zijn team na veel hard werk het motorblok lopend kreeg. Bekijk de video op Mannenjunk! (mirror, via GRRC)

Met dank aan iedereen voor de tips!

Klik!32 reacties

Dat is geen auto voor watjes
Holy Fuck…… Da’s nog eens een blok! Ik denk dat we geeneens hoeven vragen om een nieuw artikeltje als er ook rijdende beelden komen.
In videotje: actie vanaf 1:45; daarvoor is het een timelapse.
BMW Brutus is ook zo’n geweldige machine.
ik zag hem vanochtend wat een geweldig geluid, benieuwd of hun trommelvliezen nog in takt waren haha
Fantastisch zeg, echt wát een blok!
Hopelijk verschijnt er binnenkort een filmpje van een driveby. Ding is in staat de 200km/u te halen met de 300pk die dit blok produceert.

Nog een filmpje van het lopende S76 blok;
[url]https://www.youtube.com/watch?v=PlPbhGeMu4U[/url]
Er zijn al rijdende beelden van… Van vroeger wel te verstaan. Maakt de ‘madness’ van dit soort machines/deze tijd ook gelijk lekker duidelijk.

https://grrc.goodwood.com/race/historic/video-28-5-litre-fiat-s76-attempting-land-speed-record

Genoteerde topsnelheid: 214,4 km/u….
Dit zijn echt geweldige projecten! Doet me denken aan Brutus, met de 46 liter BMW-vliegtuigmotor.

https://www.youtube.com/watch?v=FcowsggJ1ok
Wat een bazenbak !
Er is nog zo’n Fiat met een enorme motor. De Mephistofele. Met een 27 liter zes in lijn, geloof ik.
Wat een geluid komt daar uit. Vet om dat blok te zien lopen, sta je dan met je zuinige driepitter.
Ohja en hier las ik raar overheen..:
‘Vroeger was er ‘no replacement for displacement.’ Ook niet in Italië.’ ?
Kippenvel.
Gaaf! Als ik opYouTube het filmpje kijk van een Australiër met een ‘chevy55 met merlin motor’ dan krijg ik ook bijna tranen in mijn ogen, zo mooi…
Gaaf man, dit is wel anders dan een 1.4 tjet blokje ;)
Vroega was alles beter..
En dan te bedenken dat je hiermee 190km/u kunt halen, in 1910!

Niks 5-punts gordels of composiet integraalhelm… een lapje leer over je hoofd en goggle’s, daar moest je het mee doen. Moet er niet aan denken.
@motoragent: 214,4km/u zelfs, als we de meetmethodes van toentertijd mogen geloven.
@FlighTom: Touw met knoopjes?
Wow, wat een brute bak. Stefan Marjoram (de filmer) maakt overigens ook heel mooie tekeningen van auto’s Heb er hier een paar aan de muur hangen. Hij is de “officiele kunstenaar” van Bloodhound SSC, de nieuwe contenders voor het land speed record.
Leuke info! Die link had ik zelf nog niet gelegd.
@sir_smokalot: ik moet af en toe toch even door laten schemeren dat ik iets kan toevoegen, he ;-)
De Italiaanse wiki spreekt van een record van 290 hele kilometers per uur, gezet op april 1912 op een strand in Long Island, USA.

Of dat Zuid-Europese bravoure is is een ander verhaal.l, maar dat zou toch wat zijn…290 met een grote ladder op fietsbandjes aangedreven door kettingen waar je half uit hangt…
@carmasterr: Lijkt me sterk, dan vind ik de 115 mph toch aannemelijker. Het duurde nog wel wat jaren voordat de 300km/u in zicht kwam bij recordpogingen.
@motoragent:

Dat leek mij ook.
Iedereen weet ook dat Italianen graag mogen opscheppen.
Heel vet, maar de Bentley-met-Spitfire-blok toch nét iets vetter
Zet dat ding in Syrië neer, start ‘m en die IS-gasten weten niet hoe snel ze weg moeten komen ;-)
Leestip: “Motor-racing ’s strangest races”, geschreven door Geoff Tibballs. Beschrijft een stukje historie van de Bomb of Turin en andere wonderbaarlijke races van vroeger. Schitterend geschreven en lekker leesvoer voor de donkere dagen vooor Kerst.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).