Kijktip: de beste documentaire ooit, vanavond bij 3doc

Auteur: , 20 Reacties

De VPRO zendt vanavond de veelgeprezen docu Senna uit, over de gelijknamige man op bovenstaande foto.

Senna-Imola

Als verstokt F1-fan heb je de docu natuurlijk al enkele keren gezien, maar mocht het alweer een tijdje geleden zijn is het zeker de moeite waard om nog eens te kijken. Dat geldt natuurlijk al helemaal als je een cultuurbarbaar bent die de docu op een of andere manier nog niet gezien heeft. Tijd om die onvergeeflijke misser recht te zetten!

Asif Kapadia maakte het historisch document aan de hand van de ettelijke archiefbeelden die er voorhanden waren van de sportheld. De film/docu neemt je mee van Senna’s vroege jaren in de karts naar zijn gloriedagen in de F1. Een belangrijke rol is uiteraard weggelegd voor Senna’s rivaliteit met Prost en alle stekeligheden die daaruit voortvloeiden, zowel op als naast de baan.

Regelmatig krijg je echter ook een inkijkje in Senna’s leven los van het F1-circus en de betekenis die hij had voor zijn thuisland BraziliĆ«. Als je geen Raikkonenesque ijskonijn bent lopen de rillingen af en toe over je rug. Bij enkele momenten is zelfs stiekem een klein traantje wegpinken niet uitgesloten.

De uitzending begint vanavond om 22:05 op NPO3 (gewoon Nederland 3 dus). Helaas gaat het wel de korte versie van de docu die een uurtje of twee duurt, maar ook die is de moeite waard. Bovendien kan je later dan nog eens de langere versie kijken, die een kleine drie uur duurt. De trailer check je vast hieronder.

Senna-trailer20 reacties

Beste docu ooit is Talladega Nights. Als je ziet hoeveel passie en drive die jongen heeft en wat hij allemaal met een auto kan dan is Senna er niks bij. Aanrader dus.
@Rick-dos: ricky bobby.. hahaha
@goodolddays: Shake n Bake!
@Rick-dos: je bedoelt letterlijk die amerikaanse action comedy die een 6.6 krijgt op imdb? Die vergelijk je met senna…….
@loesertje: Nee, ik bedoel die andere. Moet je maar eens Googlen. Beste docu ooit.
@Rick-dos: ow ja die ja. Nee die heb ik al zeker 3x gezien. Kan senna inderdaad een puntje aan zuigen
@Rick-dos: ik vond Boogie Nights ook een prima docu
@gulli: Zeker. Verschrikkelijk ook hoe het allemaal afliep met hun.
@Rick-dos: if you’re not first you are last
En waar staat de drie uur durende versie?
@joostie: in de betere speciaalzaken….
De man kon heel goed rijden, maar zijn houding was echt niet mijn ding. En dat besefte ik pas nadat ik deze docu gezien had…
@cossiekiller: goed, dit gaat waarschijnlijk mijn Autoblog account kosten, maar ja, ik heb die docu gezien en nee ik ben hierdoor niet overtuigd van zijn grootsheid. Een beetje een onduidelijk verhaal, veel ruzie met iedereen om niets, zoutloze en niet te volgen filosofische beschouwingen. Ik kijk ‘m vanavond dan nog maar een keer. Misschien dat ie mij nu kan overtuigen.
@cossiekiller: beetje als max verstappen eigenlijk…
VPRO Premium wie anders!. Senna Simply the best. Gezellig was hij natuurlijk niet, anders win je de (sportieve) oorlog niet.
Senna: wat Alfa Romeo is voor autoblog is Senna voor Autoblog.
Senna ..

Is dat die gast die in de Honda fabriek NSXen in elkaar sleutelde ??
Context verdampt snel, lijkt het wel. Alle rijders waren / zijn mannetjes met een attitude, Senna niet uitgezonderd.
Ik vond de docu goed! Vooral door de achtergrond informatie
Kippenvel momenten gehad. De docu was op sommige momenten wel wat kort door de bocht (badum tssjj) maar zeker vermakelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).