Kinderen in de auto leiden meer af dan mobieltjes

Auteur: , 31 Reacties

Kinderen, ze zouden verboden moeten worden!

Hoeveel kinderen passen er in een Rolls-Royce Phantom?

Een vrouw rijdt over de snelweg met drie drukke koters achterin een Ford Fiesta. Meerdere keren vraagt ze de kinderen rustig te gaan zitten, zonder succes. Constant werpt ze boze blikken achterom, waarbij ze geen oog heeft voor het overige verkeer. Plotseling heeft ze er genoeg van. Ze gooit de waarschuwingslichten aan, smijt haar Fiesta in één beweging de vluchtstrook op (andere auto’s kunnen haar net op tijd ontwijken), trapt op de rem en begint een scheldtirade tegen de drie lijkbleke meisjes.

Dit hele tafereel heb ik vanuit mijn eigen auto zien afspelen, en kan mij daarom heel goed vinden in de onderzoeksresultaten van de Australische Monash University. Volgens onderzoekers leiden kinderen 12 keer meer af dan mobiele telefoons achter het stuur. De “gemiddelde ouder”, wat dit ook moge zijn, let tijdens een rit van 16 minuten maar liefst 3 minuten en 22 seconden niet op de weg.

Wie alleen in de auto zit en rijdend belt, heeft een 2,8 keer zo grote kans om te verongelukken. Praten of luisteren tijdens het rijden verhoogt de kans met 1,3 keer. Echter, het grote verschil met kinderen is dat je tijdens het telefoneren niet steeds de neiging hebt om achterom te kijken.

Met verborgen camera’s werd gekeken hoe vaak de kinderen op de achterbank hun ouder(s) afleidden. De grootste boosdoeners hierbij waren achterom kijken of het kind via de achteruitkijkspiegel in de gaten houden (76,4 procent), praten met het kind (16 procent), het kind helpen (7 procent) en spelen met het kind (1 procent).

Hoewel we ons steeds meer bewust zijn van de gevaren van bellen, sms’en / WhatsAppen, Twitteren en Facebooken achter het stuur, vergeten we dat onze kinderen een nog grotere storende factor zijn. Volgens de onderzoekers moet hier meer aandacht aan worden besteed. Zij zetten het onderzoek dan ook voort met meerdere gezinnen.



31 reacties

In NL zouden ze het ook nog voor elkaar krijgen om je een proces te geven als je je kinderen probeert stil te krijgen tijdens het rijden.
Taxichauffeurs hebben kinderen op de achterbank of in hun busje, contact met centrale, boordcomputer taxi, mobilofoonverkeer en noem het maar op… Daar gaat het ook meestal goed. Gek dat het sommige mensen niet lukt om hun eigen kinderen in bedwang te houden ;-)
@Luke Banning: En dat zijn beroepschauffeurs. Met veel ervaring. Niet alleen met rijden, ook met passagiers. En door die ervaring zijn ze gehard en kunnen ze beter hun aandacht verdelen tussen passagiers en de weg. Passagiers 0%, verkeer 100%
@FB_1119267807: dat heet ‘vreemde ogen dwingen’. Kom je wel achter als je koters krijgt.
@Luke Banning:
Als het ergens chaos is, dan is het wel in die taxi-busjes die scholieren naar school rijden.
Ervaring leert dat de meeste chauffeurs totaal niet met inderen overweg kunnen.
Tijd voor een verbod om tijdens het rijden een kind in de hand te houden dus.
Je zou ze bijna verbieden…..Kinderen ? Neen, domme onderzoekers.
@rob68: Goeie onderzoekers. Kinderen zijn immers een excuus voor alles?

Als er een vrouw bezig is een kind in te laden, mag je daar niet naast parkeren. Dan wordt manlief boos. Als je als ouder met je koter bezig bent en je knalt tegen iemand aan, is dat minder erg dan wanneer je tegen iemand aan knalt als je een andere zender aan het opzoeken was. Als je niet je koter midden in een sjiek restaurant aan de tiet mag leggen is de wereld te klein. Kinderopvang moet door de overheid betaald worden. Ook door kinderlozen dus, terwijl je ook al kinderbijslag ontvangt.

Hou je probleempjes die voortkomen uit het feit dat je je hebt voortgeplant eens voor jezelf.
Bij voorbaat dank.
@citroends3: + oneindig veel!
@citroends3: moet lastig voor je geweest zijn om jezelf als kind mee te maken….
@citroends3:
Hadden jouw ouders geen anti-conceptie kunnen gebruiken?
@citroends3: hahaha, wat een commentaar, zie je over 10 jaar wel als je eindelijk je rijbewijs hebt en je vriendinnetje zwanger hebt gemaakt.
Gelukkig zijn mijn kinderen strikt handsfree.
Lijkt wel zo’n saai theoretisch stukje tekst uit Autoweek.
@bsxc2: helaas voor jou wordt niet álles geschreven door Ricardo.
Gelukkig hebben de onderzoekers met hand op hun hart gezworen dat ze nóóóóit kindertjes zullen maken.
Als ze nog klein zijn vallen ze al in slaap voordat je weg rijdt en zijn ze wat ouder zijn vermaken ze zichzelf meestal zelf wel.Duidelijk weer een onderzoek door studenten die niet in de weg worden gezeten door enige vorm van ervaring.
@sydney:
Hahaha…Waar heb jij deze wijsheid vandaan?
Kinderen die zichzelf vermaken?
Klinkt leuk en natuurlijk zijn je eigen kinderen engeltjes, maar kijk eens om je heen.
Kinderen kunnen ook een eigen wil hebben.
Als ik met mijn kinderen in de auto onderweg ben zeg ik rustig dat ze nu even stil moeten zijn omdat papa nu even op de auto’s moet letten. En wanneer het weer rustiger is om de auto dan keuvelen we weer verder. Hebben ze geen moeite mee.
Ik viel altijd als een blok in slaap in de auto vroeger. Zo snel zelfs, dat als ik niet kon tukken thuis, ik in de auto werd gesnoerd voor een blokkie om. En ik kreeg later zo’n stuur, wat je aan de stoel kon maken. Uren druk mee geweest onderweg. Vreemd genoeg waren er bij mij altijd veel meer bochten in de weg.
Binnenkort als optie: Stereo met antigeluid.
En hoe gevaarlijk is het om als een zombie in de morgen, tussen de andere zombies, naar je werk te rijden?
@gregorius:

Inderdaad, betrap mezelf er af en toe ook op.
Ineens zo’n bewustwording: “Huh, ben ik hier al”?
Is dat onderzoek eigenlijk wel recent? Tegenwoordig zitten de meeste kinderen braaf op de achterbank dvd te kijken, te gamen of te Facebooken en hoor je ze de hele rit niet. Sterker nog, als je het waagt om tegen ze te praten krijg je commentaar omdat ze niet uit hun eigen wereldje gehaald wensen te worden,
Kids on the back seat causes accidents
Accidents on the back seat causes kids
So,…NO BACK SEAT = NO ACCIDENTS
@Emile_Benz: Hahahahahaha, da’s een goeie! Die houden we erin…offuhh die halen we maar uit…de achterbank dan ;)
Of Hunkemöller / Sapph lingerie reclames langs de weg, dat zorgt ook voor de nodige afleiding hoor!
Children in the backseat cause accidents,
Accidents in the backseat cause children,
No backseat= No accidents !
@numpty:
Déjà vu…..
@Hubert: Sorry, de rest viel weg, er stond nog achter “Briljant”
Die kinderen willen gewoon niet achter in een fiesta gezien worden is toch logisch

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).