Knalblauwe rallyheld is officieel kneiterduur

Auteur: , 47 Reacties

Als je dit huzarenstukje van de rallysport wil bezitten, mag je diep in de buidel tasten.

Toen Groep B werd afgeschaft in 1986, was volgens velen de rallysport niet meer wat het ooit was. Daarmee doe je de sport wel ietwat teniet. Uiteraard was Groep B extreem heftig en daardoor werd er bloedstollend snel en mooi geracet, maar je moet je wel bedenken dat de sport is afgeschaft nadat meerdere dodelijke ongevallen gebeurde. Een iets gematigder tempo mag dus wel. In de ‘lagere’ klassen van het nieuwe WRC was het namelijk ook spannend zonder levensgevaarlijk te zijn. Eén merk wat hierbij haar hele imago heeft opgebouwd is Subaru. Sinds zij begonnen in 1990 was het direct een potent team met de juiste auto’s. De Legacy was een doodnormale sedan (wel met vierwielaandrijving), maar als RS-model bleek dit een gouden greep voor de rallysport.

Zo erg dat er een model onder de Legacy kwam die zo ongeveer ontwikkeld is met de rallysport in gedachten. Dit werd de legendarische Subaru Impreza. Een kleine(re) vierdeurs auto met vierwielaandrijving. Het was de auto die ervoor zorgde dat Colin McRae enorme successen boekte in de sport. Vervolgens bleek er nog een troef te zijn die Subaru nog niet had gespeeld. De Subaru Impreza was met behulp van STi (bemoeienis van Subaru-huistuner Subaru Technica International) een nóg betere auto als tweedeurs coupé. Na het behalen van de derde constructeurstitel en het 40-jarige bestaan van Subaru, bundelde het Japanse merk deze vieringen in één speciaal actiemodel. Dit werd de Subaru Impreza 22B STi: een aangepaste Impreza STi waar niet alleen twee deuren afgesnoept werden, ook de bodykit is anders, de motor is uitgeboord van 2.0 naar 2.2 liter, hij was bovendien krachtiger en de versnellingsbak werd verbeterd. Ook bemoeide Bilstein zich met de vering. Kortom: een auto die niks dan rally schreeuwt. Door zijn speciale status kwamen er maar 400 en ze waren binnen één dag uitverkocht.

Subaru impreza 22B

Gelimiteerde versies zijn altijd waardevol en de 22B is dan ook niet alleen de meest iconische, maar ook de meest bijzondere Impreza die er is. Dat heeft voordelen en nadelen. Eén van die nadelen wordt bewezen door een Impreza 22B die wordt aangeboden op het internet. Een beeldschone 22B wordt aangeboden. Alles klopt: de staat, in hoeverre de auto origineel is, de lakkleur Sonic Blue (de enige beschikbare kleur) met gouden velgen: precies zoals de meest iconische Impreza hoort. Het gaat om nummer 196 van de 400, hij heeft in zijn 21 jaar zo’n 25.000 kilometer geklokt. Allemaal netjes, maar dat eerdergenoemde nadeel blijft.

Subaru 22B

Dat is namelijk de prijs. 99.995 pond, of 116.146 euro. Japanse auto’s zijn simpel en elegant en staan voor een prikkie op je oprit. Maar deze Impreza, naast bijvoorbeeld een Nissan Skyline GT-R V-Spec Nür, bewijst dat die dagen voorbij zijn. Is hij het waard? Waarschijnlijk wel. Maar als specialiteit je geen hol kan schelen, kun je voor slechts een fractie van dit geld een WRX STi vierdeurs vinden.47 reacties

Auch… wel een pareltje, dat wel…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

In 1997 reden ze ookal met de tweedeurs. Ook zijn er nog een paar andere opties om een twee deurs impreza te bemachtigen. De goedkoopste is een 2,5rs die voor de Amerikaanse markt was. De tweede optie, naar mijn mening de beste, is een Japanse sti r-type te kopen. Dan nog de derde, ondertussen ook al redelijk duur, een engelse prodrive p1.
@carfreakjim: Wat wel grappig is, is dat mitsubishi in die tijd nog wel met de oude regels reed. En dus wel 2500 homologatie modellen moesten verkopen. Daardoor zijn de evos uit deze tijd een van de weinige auto’s met een anti lag system af fabriek.
Leuk stuk om te lezen.Ik moest even halverwege terugscrollen om de auteur te checken…dacht even dat het @willeme was 😉
@redbeams: had ik ook! Subaru dealer in Rotterdam had er eentje. Ben zijn naam kwijt. Stond gewoon in een of andere vage kantoorruimte naast zijn ‘garage’

Cito of zoiets. Ben het even kwijt.
@stephane8200: CiTO zit in Capelle. Bedoel je niet ‘de residentie’?
@jpsienen: je hebt gelijk. Het heette IMMO groep. Zit nu in Bergschenhoek blijkbaar.
@stephane8200: Die zaten aan de Lombardkade inderdaad. Ben daar een keer naar binnen gelopen toen er een 22B op de brug stond om een praatje met de monteur te maken.
Machtig apparaat.
@torsen: ja, klopt. Ik ken de eigenaar vaag een beetje omdat hij dat bedrijf gestart is met een kerel die ik ook weer ken.

Beetje vaag allemaal omdat die eigenaar weer van allerlei witwaspraktijken werd beschuldigd. Contante betalingen en dat soort dingen. Weet het verder ook niet.

Was een 22B in onderhoud en hij had er ook eentje zelf.
@redbeams: die zit waarschijnlijk in een hoekje te mokken dat @720s dit gras voor z’n voeten heeft weggemaaid.

On topic: toffe wagen. Bizarre prijs. Misschien dat een flinke portie Brexit stress de koers van het Britse pond nog wat drukt, dan wordt-ie straks nog wat goedkoper.
@redbeams: fijn om te horen! Een paar aanvullingen komen wel vanuit zijn hoek, hij weet er immers veel meer vanaf dan ik ;)
@720s: Ik zou zeggen ga zo door want het is een bijzonder leuk stuk om te lezen 😉
FL49.995.-, da’s het eerste waar ik aan denk bij het zien van een blauwe Impreza, wat een feest was dat zeg, ook als huis-tuin-en-keuken GT-Turbo en daarna als 555… Die moest FL 55.555.- kosten..Heerlijke tijden!
@mcshine: die 555 herinner ik me nog goed van toen een bekende Dakar deelnemer (met een truck, enkele keren gewonnen) destijds hier in de buurt wonend, er driftend mee rond de rotonde kwam waar mn pa aan woont. Was een mooie wagen, die blauwe impreza 555
Wat een tijden . Prins laurant had hier zelfs een gt turbo op zen oprit staan! Machtig hok de 22b
Al eerder gezegd, had vroeger niks met dit soort auto’s. Nu vind ik ze geweldig!
Als ik het nog ergens op de plank had liggen was dit een no brainer. Wat een heftige auto zo’n 22b
Ik rijd inmiddels in m’n tweede GT Turbo in blauw met gouden velgen. Nog steeds onbegrijpelijk dat je de gewone turbo versies nog voor zo weinig geld kunt kopen en er zo ontzettend veel lol mee kunt hebben!
@1000bochten: valt het mee qua onderhoud? Ik durfde niet toen ik het bomvolle motorcompartiment zag, moet toch niet makkelijk zijn om aan te werken?
@Volvo_440_turbo: Ik kan niet uit eigen ervaring praten. Maar een goede vriend van mij heeft met die van hem nu ruim 30.000km gereden en eigenlijk nog nooit problemen gehad. Wel heeft hij altijd netjes de olie vervangen na 6000km. Hij heeft er overigens ook niet echt voorzichtig mee gereden, elk ritje eerst warm gereden, en daarna altijd flink mee getrapt. Grootste probleem is de roest bij de achterschermen en veerpoten.
@Volvo_440_turbo: goed onderhoud en goeie olie doet hem goed… en netjes warm laten worden uiteraard, heb je het langst plezier van 😉
@driver28: is dat niet met elke auto zo?
@emping: ik heb weet van misbruikte auto’s die het soms ‘eeuwig’ uithielden, dat je het gewoon niet verstaat en mensen die er zuinig op zijn hun op korte tijd ongehoorde kosten hebben. Ik heb wel ooit eens van een maat gehoord dat hij aan zijn Impreza’s turbo nooit kosten heeft gehad. Maar toch, aan elke auto komen ooit kosten. En volgens mij moet het blok van zo een Impreza er telkens helemaal uit voor de minste herstelling na wat ik gezien heb.
@Volvo_440_turbo: volgens mij niet meer dan gemiddeld voor een auto die bovengemiddeld presteert. Die zullen altijd wat meer aandacht vragen dan meer reguliere auto’s. Het enige wat echt fors duurder is, is de brandstofrekening. Gemiddeld 1 op 8 als je een vlotte rijstijl hebt en als je een keertje gaat trappen wordt dat gerust 1 op 7…
Die dikke uitbouw geeft de auto wel echt veel meer stance, de gewone zijn een beetje iel…
Wij willen @Desjonnies, wij willen @Desjonnies
@jack_abarth: Ik mis hem ook. Zeer erg. Onder artikelen als dit was ‘ie altijd present met een mooie anekdote. Bijvoorbeeld over zijn eigen Impreza, genaamd TEO.
@jack_abarth:
Precies!
Ik mis @desjonnies!

Weet iemand wie het is?
Kunnen we een smeekbede opstellen voor zijn terugkeer.
@sabrerator:

Ik heb hem een paar jaar op rij gesproken op een beurs in Houten, maar daar ben ik al even niet meer geweest en dit jaar kan ik weer niet.
Was paar jaar geleden wel grappig. Ik stond daar met de kraam van mijn schoonvader en raak aan de praat over auto’s met iemand. Volop over Frankrijk, z’n kameraad waar hij half Europa mee heeft gezien, en uiteraard over een Subaru. Dus gewoon op de man af gevraagd of hij Autoblog kende, en ja hoor het was ‘m😉. Sterker nog, z’n kameraad stond een paar meter verderop. Heb een hele middag met ze staan buurten, zeer goed gezelschap was het.
@jack_abarth:
Ben altijd benieuwd geweest wat voor iemand hij nou was.
Ik vermoedde altijd iemand die wat ouder was als ik (ik ben 49) en die een enorme ervaring had in de racerij. Iemand ook die in het racewereldje wellicht redelijk bekend is.

Maar leuk dat jij hem een paar keer hebt gesproken.
Ik hoop dat het goed met hem gaat en dat iemand hem ooit kan overhalen weer zijn zeer gewaardeerde bijdragen in de commentaren te geven.

Je weet maar nooit, tenslotte is @gtwillem als gewaardeerd reageerder ook binnengehengeld bij Autoblog en genieten we van zijn bijdragen verzekerd onder de naam @Willeme!
Even afgezien van het heerlijk stukje tekst, group B was een andere ralley klasse dan het WRC. Het WRC is een klasse dat later ontstaan is.
@werf76: WRC is geen klasse.
@karaya: Je hebt gelijk. Het is een kampioenschap. Echter waren er wel andere regels dan bij de Group B.
@werf76: Oorspronkelijk Group A.
@werf76: ik heb het even iets verduidelijkt!
Het zou me niets verbazen als de 22B de E30 M3 achter zich laat qua vraagprijs.
@Jochempie: zoek maar dan zie dat het zo is.
@Jochempie: van de M3 zijn er nog wel wat meer gebouwd ook.
knock knock!
who’s there?
Your subaru engine!
Tja, dan maar een namaak met het stuur aan de goede kant…
Als ik het geld zou hebben was ik nu de nieuwe eigenaar!👌🏼
Er stond in 1999 een mooie reportage in de Autovisie over de 22B, toen ben ik zo verliefd op deze wagen geworden, dat ik 4 jaar geleden de knoop heb doorgehakt..
Dus in 2015 één op de kop getikt ;-)
@keeshoek: foto’s!!!
@kennone: er staat een aantal foto’s van mijn auto bij de rubriek gespot.. kenteken NX 739 .
Dik machien voor 116k. Met een Minidisk speler!!!!
Japanese e30 M3

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).