Koenigsegg One:1 zet nieuw ronderecord op Spa (met video)

Auteur: , 73 Reacties

Eet dat, Nürburgring.

Koenigsegg One:1 zet nieuw ronderecord op Spa

Duitse motorsportautoriteiten verplichtten de Nürburgring om snelheidslimieten in te stellen na een dodelijk ongeluk, wat de geplande recordpogingsplannen van de Zweedse supercarbouwer ernstig in de war schopte. Niet getreurd, want Koenigsegg is met de 1360 pk sterke One:1 doodleuk opnieuw neergestreken in de Belgische Ardennen om het ronderecord op Spa Franchrochamps te claimen.

Koenigsegg zette een tijd neer van 2:32.14 minuten, waarmee het ronderecord voor straatlegale auto’s nipt werd verpulverd. Een record dat overigens al op naam van Koenigsegg stond, want in juni klokten ze 2:33.26 minuten met de One:1. Desalniettemin een kleine verbetering, en de voorsprong op de McLaren P1 (2:38.00) en de Porsche 918 Spyder (2:40.00) is weer iets verder uitgebouwd.

Koenigsegg is overigens niet helemaal tevreden met hun tijd. Het record werd op dag 1 gereden, tijdens de training, toen er een decibellimiet van 110 db gold op Spa. De hot lap stond gepland voor dag 2, maar toen hanteerde Spa echter een 7 db lagere geluidslimiet. Tijdens het recordrondje ging het decibelalarm af (dit bord) en werden ze naar binnen gezwaaid door de marshals. Ondanks last-minute aanpassingen aan de uitlaat wisten ze niet onder de 103 db te blijven.

Koenigsegg over de poging:

“This new record is a small positive, but we can do better.

We came to Spa with certain expectations and to a small degree, they were met. We have to admit, though, that this was an opportunity that we didn’t take full advantage of.

We hope to have another chance to run the One:1 at Spa again in the near future and meet our full potential.”

Daar gaan we dus nog meer van horen en zien. Enfin, de video – waarin de 1360 pk met moeite op het asfalt wordt gehouden – zie je op Autojunk.nl!

Koenigsegg One:1 zet nieuw ronderecord op Spa (met video)73 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Spa wordt gewoon keihard de nieuwe nurburgring als het zo doorgaat, ik kan het alleen maar toejuichen
@henkhupelschoten: inderdaad. Volgens mij is Spa ook wel een circuit waar je veel aan veel power hebt (om het zo maar even te zeggen). Laat ze daar maar lekker ronderecords gaan zetten! Ook veel minder regeltjes daar… tot nu toe.
@henkhupelschoten: alhoewel ik Spa echt een prachtig circuit vind is het totaal onvergelijkbaar met de ring, Spa is echt klein vergeleken met de ring.
@bofkont: goed te vergelijken, hoor. Beide banen zijn in het bos, beide banen kennen grote hoogteverschillen en beide banen kennen een enorme historie.

Spa is weliswaar korter, maar naar moderne maatstaven nog steeds vrij lang. De veiligheid is wel een groot verschil: Spa kent meer uitloopruimte en is breder.
@gtwillem: ring is veel intensiever door de grote, voordat je die goed door hebt ben je heel wat rondjes verder.
@bofkont: grote wat?
@norge: 😋
@gtwillem: racen op een circuit met uitloop en grindbakken is compleet niet te vergelijken met een circuit waar je bij het minste geringste je auto totall rijd. En dan hebben we het nog niet gehad over de infamous off curve bochten en alle andere reden waarom de nordschleife berucht en beroemd is, zoals de legte die er weldegelijk toe doet (ook wat concentratie betreft)
24h nordschleife winnen staat heel wat hoger aangeschreven dan Spa
En dan te bedenken dat de pole tijd van Rosberg vorig jaar 2:05 was..
@lambo4all: maar ja, de wagen van Rosberg kun je niet in je eentje starte en naar de Ring/Spa rijden
@lambo4all: en dat was op een niet-droge baan. Op een droge baan is 1:50.511 gereden tijdens de race. Echter, Icy Kimi reed 1:45.108 in 2004.
Dat sterretje lijkt me te groot voor Carglass
Wat zou ik hier graag naast willen zitten…
@appelvis: Als er een lichtgewicht coureur in zit is het al geen 1pk per 1kg meer, laat staan als er nóg iemand naast gaat zitten. Het zal de rondetijd in elk geval niet ten goede doen.
@nameless: dat boeit toch geen ene kale stuiterbal… een capabele coureur die een ding met 1360pk op het randje over een prachtig circuit jast, dáár wil ik naastzitten. Of ‘ie er nu 2.32 min of 2.42 min over doet, dat maakt niet uit.
@appelvis: je bent kaal ?
Wat een prestatie van koennigsegggg! Dit gaat al echt hard als je het filmje kijkt. En met een f1 wagen rijden ze nog bijna een minuut er af!
Ik vind Koenigsegg toch de absolute top in dit segment!
Prachtig circuit, komt er elk jaar Spa Italia, eht genieten.
*echt
@bofkont: ja, we geloven je wel…. :)
@Megakix: 😜
Mooi spul. Jammer dat ze daar ook al huilen over geluid op de circuits. Dacht dat dat alleen in ons bekrompen landje gebeurde?!
Zo de jankballen die beweerden dat Koenigsegg alleen rechtdoor snel kon zijn kunnen hun woorden inslikken.. Ook als is Spa een powercircuit net als de Ring er zitten een aantal listige bochten in. Het enige is dat het asfalt weinig hobbels ed kent en dat er minder rare offcamber bochten in zitten..

De afstand met de rest is groot… Wie hebben die tijden gereden?
@w0o0dy: mooi voor je man 😜
@bofkont: als je nou echt niets beters weet te verzinnen, zeg dan gewoon niets…
@w0o0dy: ik zal het filmpje is gaan bekijken, misschien is het dit keer wel objectief je weet maar nooit.
record gezet met Benzine of Ethanol ? al is dat volgens de kenners natuurlijk een futiliteit.
@thierryvth: e85 en een licht vochtige baan.
-edit: check!-

Kan me niet voorstellen dat een 1000 Pk GT-R dit record niet aan snot rijdt.
@Megakix: lijkt me sterk. Een GT-R is nogal zwaar, en 1.000pk is nog altijd 360 minder dan deze Koenigsegg kan neerleggen op de rechte stukken.
@gtwillem: lijkt me niet sterk, maar dan proppen we daar toch even 1360 pk in ? 4WD en agieler.
@Megakix: agieler??? De GT-R is flink zwaarder. Daarbij ook zwaarder daar waar je het nou juist níet wilt hebben. De 4WD is nuttig bij het uitaccelereren, maar bij het aanremmen en in de bocht zelf ben je in het nadeel.

Daarbij is de GT-R ontwikkeld als 480-600pk sterke auto. Nu zitten er flink wat reserves in, maar meer dan het dubbele vermogen vraagt om extreme aanpassingen. De Koenigsegg is al ontwikkeld met extreme vermogens in het achterhoofd. Daarbij is de driveability van zo’n zwaar getunede GT-R matig. Ook met 1400pk houdt zo’n GT-R het niet bij. De voordelen van de AWD wegen niet op tegen de nadelen.
@gtwillem: ben blij dat je precies kunt navertellen wat iedereen allang wist :). Over agiliteit valt te twisten; miijn mening is, dat je een GT-R wat sneller om een bocht kunt vouwen dan een Koenigsegg. De gedachte achter de GT-R was júist een auto te bouwen die dusdanig zwaar is, dat de downforce-versterkers niet langer nodig waren, zodat er geen vertraging zou ontstaan in bochten of op hogere snelheden. Als een GT-R (dus) alles en iedereen eraf rijdt, waarom zou dit dan niet kunnen gelden (met eenzelfde vermogen) tegen de Koenigsegg.
@Megakix: omdat een perfect rijdende auto met het dubbele vermogen niet vanzelfsprekend meer een perfect rijdende auto is. Dat een getunede GT-R bizar snel is, geloof ik wel. Maar op een circuit als Spa zie ik zelfs een getunede Nissan het niet redden, er zijn te veel grote lange stukken waar de Koenigsegg zijn voordeel kan dan. En in die lange doordraaiend heb je veel minder onderstuur dan met de Nissan, waardoor je hogere bochtsnelheden haalt.

De GT-R kan bij de Busstop chicane en opkomen rechte stuk wel flink inlopen. Het kan er om spannen, maar ik zet mijn geld op de Koenigsegg. Vooral omdat het Spa is. Op de Nordschleife is de Nissan weer in het voordeel.
@gtwillem: altijd leuk om te sparren :)
@gtwillem: Agera R, 940 PK tegen 1290 kg gewicht = 1,37 kg/pk neemt het op tegen de alpha 12+ met een gewicht van 1720 kg en een vermogen van 1200 pk = 1,43 kg/pk. I’m done.

https://www.youtube.com/watch?v=cOlP3te5AYU
@Megakix: oh, GT-R heeft 1550 Pk = 1,10 kg/pk. Toch is het verschil groots.
@Megakix: dus een mindere goede pk gewichtsverhouding. Bij een hoger gewicht. Nooit gunstiger ;-).
@gtwillem: filmpje kijken en stilvallen dan :)
@Megakix: niet echt een vergelijk: ze staan niet naast elkaar. De GT-R staat op veel egaler asfalt dan het bonkige beton waar de Koenigsegg op zit. Daarbij is het een gemonteerd filmpje, niet representatief te noemen.

@Megakix: 940pk is wat anders dan 1360pk…
@gtwillem: ja….
@gtwillem: Kan jij de 0,2 seconden winst van de CCX ten opzichte van de GT-R verklaren ?

http://fastestlaps.com/tracks/top_gear_track.html
@Megakix: op Dunsfold! Hahahahahaha! Dat is een Mickey Mouse baantje met een paar interessante bochten. Maar het is wel een baan waarbij je met 4wd enorm in het voordeel bent: de baan kent 4 bochten waar je in zijn I of II uitaccelereert. Als je bizar veel vermogen hebt, is 4wd wel zo prettig.

Voordat je weer hapt en tachtig berichtjes stuurt: ik heb niets tegen een GT-R. Ik ben ook geen Koenigsegg fanboy. Het feit dat een Nissan zo’n exoot het extreem lastig kan maken is al bijzonder indrukwekkend. In sommige situaties rijdt je met zo’n GT-R een Koenigsegg het snot voor de ogen (wat als het gaat regenen…). Op banen als Dunsfold en Tsukuba is een GT-R in het voordeel, maar op circuits als Spa en Monza geef ik de Koenigsegg het voordeel van de twijfel.
@gtwillem: check de tijden op de Nordschleife en bewijs daarmee verder je ongelijk.
@Megakix: dat de GT-R sneller is op de Nordschleife lijkt mij logisch. Dat heb ik hierboven ook aangegeven.

Nogmaals, ik ben geen fanboy, maar op Spa zie ik het biet gebeuren. Het is wel een interessante test. Een zwaar onderstuurde GT-R die zijn vermogen kwijt kan en een Koenigsegg met minder grip maar betere gewichtsverdeling en specifiek vermogen.
@gtwillem: je had het over een MM-baantje. Nu geef ik je een volledig parcour. Laten we gewoon kerels zijn en niet ‘slechts’ een rondetijd afmeten aan futiliteiten zoals pk’s. Een GT–R is kansloos in zijn fabrieksspec tov een Koenigsegg. Daarover zijn wij het beiden eens. Mijn vermoeden is echter, dat een hell-of-a-car zoals de GT-R met eenzelfde vermogen wellicht een snellere rondetijd zal klokken. Niet in het minst omdat hij zijn tegenstanders in het huidige segment volkomen de loef afsteekt (behoudens de Porsche GT2). Of, om alles samen te vatten…ik zie geen reden tot jubel over genoemde toptijd…ik zie auto’s die in potentie die uiteindelijk makkelijk kunnen verbreken.
@Megakix: dat het verbroken gaat worden, staat vast. En dat het al binnenkort zal zijn, staat ook vast. Hoeveel kost het eigenlijk om zo’n GT-R naar 1.200pk te tillen? 200k?
@gtwillem: net even opgezocht; lateral g-force GT-R is 2,8g en die van de Agera 2,0g. Sta je dan in je hemdje.
@Megakix: lijkt mij niet. Ik ben wel een gtr fanboy maar een Koenigsegg Is wel een maatje te groot denk ik.
@rolov: klopt, in de huidige spec-setting natuurlijk wel. Koenigsegg is de absolute recordbreker in rechte lijnen (en remmen !). Punt is dat met pk-geweld geen recht gedaan wordt aan de bochtensnelheden, in- of uitkomend. De GT-R is ongeveer heer en meester daarin, mede door zijn 4WD. Ben daarom absoluut niet onder de indruk van de prestatie op Spa en wacht met smart op auto’s die wèl een record kunnen neerzetten.
Was erg benieuwd hoe een groot hart de coureur zou hebben in Blanchimont, hij had daar wel de 300 kmh kunnen aantikken op een vrije baan.
@gallardogt: inderdaad en hoeveel sneller was de tijd wel niet geweest als hij daar niet op de rem was gaan staan ivm de andere coureurs op het circuit.
En als ze dat sterretje laten maken dan nog 0.5 sec sneller
Scandinavian Power…
Fantastisch!
Hoe snel dat toch blijft doorgaan in de 200+ zone … Letterlijk adembenemende acceleraties
Een auto als deze is niet te vergelijken met een LaFerrari, P1 of 918. Deze koning staat er boven.
Ik hoop tzt wel een nieuw record te zien waarbij er gewoon geknald lan worden.
Veel respect voor Koenigsegg, als kleine fabrikant laten ze oedereen afschrikken!
4 foutjes en wat verkeer.. Ik gok dat een tijd rond de 2:30 ook haalbaar is met deze One:1
De auto doet hier meer dan de coureur
Ik ga hier niet beweren dat ik het beter kan maar het was een erg rommelig rondje.
Een strak rondje zonder verkeer levert zeker een tijd onder de 2:30 op.
Hoop dat dit een nieuwe trend word voor meerdere merken
Jalopnik artikel over wat er precies gebeurd is tijdens de twee dagen op Spa-Francorchamps, met precies achter de schermen gekonkelfoes om Koenigsegg tegen te werken????

En een interessante quote -ik had dit nog niet eerder gehoord tenminste-:
“Either way, they don’t really have to prove anything, the One:1s are all sold. Three went to Germany, including one to a lady who specified her car with pink stripes, of course. The blue car went England, another to the Netherlands, while the final One:1 is still under wraps, as it’s something very custom.”
http://jalopnik.com/koenigseggs-record-attempt-at-spa-was-stopped-by-stupid-1718765458
“Nipt werd verpulverd” iets klopt er niet. 😀
Als je ziet hoe die door eau rouge gaat, da’s toch lang niet op de limiet….meer om het boeltje heel te houden.
@p993: volgens mij is de baan wat ze noemen greasy. Niet gort droog en met rubber op de racelijn in iedere geval.
@w0o0dy: lol, wat je hier ziet is dat dat ding geen tractie heeft (was al duidelijk geworden bij die drag races waar die op de eerste meters verliest). vervolgens zie je dat hij zo’n beetje alle apexen mist en veel onderstuur heeft. Hij vaart hier een boot, dit filmpje is een grote grap en als dit de snelste ronde op spa is dan is er nooit een serieuze poging gedaan.
Als iets duidelijk is dan is het dat het een on controleerbaar PK monster is.
@thierryvth: domme opmerking als je weet dat het de tweede ronde van Robert (de testrijder) was op een licht vochtige baan.. Ja hij mist de rempunten een beetje en de lijnen zijn niet optimaal maar dit was dan ook wat oefenen.. De echte poging de dag erna werd door het gelul (of manipulatie?) mbt de geluidsoverlast en een club Porsche rijders getorpedeerd…
@w0o0dy: tweede snelle ronde
@w0o0dy: altijd smoesjes, ze gaan ook een record zetten met 1 gopro die kapot gaat, heb je ook de temp zien oplopen in ronde 2 ?
als je nu koenigsegg weg laat, en gewoon kijkt naar het filmpje wat zie je dan ? dan zie je een auto waar de temp van oploopt, die iedere apex mist, die tractie problemen heeft aan het begin en uitkomen bij iedere bocht, vanaf de apex gaat het pedaal naar de vloer, hij moet wachten tot hij recht staat voor hij op het gas kan, Heb je het filpje gezien wel gezien ? als dit het snelste is dan a komt het door de rechte stukken (je ziet toch dat dat ding niet te sturen is in de bochten) en b omdat er nooit een serieuze poging gedaan is. bovendien zou een radical sr8lm het in 2:16 gedaan hebben. Maar dit filmpje is lachwekkend voor iedereen die ook maar iets van racen snapt, en dat door een factory test driver op ethanol natuurlijk
Rondetijd wordt bepaald door de banden en niet t vermogen……


2:32 is toch zo snel niet… Beetje coureur in een Ferrari doet dit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).