Volkswagen Passat GTE: rijtest en video

Auteur: , 75 Reacties

Als er één auto is waar Volkswagen dealers geen moeite voor hoefden te doen om deze te slijten, is het wel deze Passat GTE. Zeven procent bijtelling in combinatie met alle praktisch genot wat een Passat biedt en de GTE's vlogen de toonbank over alsof het Outlanders met 0% bijtelling waren.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De aandrijflijn: een bekende uit de Golf GTE
Onder de motorkap van de Passat GTE is wederom het trio van 1.4 TSI, elektromotor en DSG-bak te vinden. De 1.4 TSI motor met directe injectie en een turbo levert 150 pk en 250 Nm en de elektromotor biedt nog eens 115 pk (tegenover 102 pk bij de Golf GTE. De DSG dokters en andere specialisten kunnen wellicht hun lol niet op over enkele jaren. De DSG bak in de Passat GTE heeft namelijk drie (!) koppelingen. Twee koppelingen zijn net als bij reguliere DSG-bakken bedoeld om razendsnel te kunnen schakelen, De additionele derde koppeling wordt gebruikt om de TSI-motor te ontkoppelen wanneer deze niet nodig is, wat uiteraard weer gunstig is voor het verbruik.

Volkswagen Passat GTE

Zoals bij alle plug-in hybrides zijn er diverse modi om in te rijden. Standaard start de Passat GTE in de volledig elektrische modus. Dankzij het feit dat de elektromotor voor de DSG-bak zit, kan deze ook gebruik maken van versnellingen. Dat maakt dat de de Passat GTE nog relatief snel is in de volledige elektrische modus en de elektrische top van 130 km/u haalbaar is.

Volkswagen Passat GTE

Echt niet sportief
Over de Golf GTE concludeerde ik dat deze niet echt zo sportief is als een Golf GTI. Over de Passat GTE kan ik veel kort zijn: hij is echt niet sportief. Gelukkig voor VW zal de meeste kopers dat aan hun anus oxideren, een Passat koop je niet om lekker mee te hoeken. Binnen het concern doet Audi het veel beter met de A4 en als het achterwielaandrijver mag/ moet zijn, dan zijn de BMW 3-serie en de Jaguar XE betere opties.

Volkswagen Passat GTE

Een serieuzer minpunt is dat de Passat GTE op nat wegdek regelmatig tractieproblemen heeft. De elektromotor levert het volledige koppel van 330 Nm al vanaf stilstand. Zelfs als je relatief rustig een weg opdraait, krabbelen de voorbandjes om grip. Houd je er wat een sportiever rijgedrag op na en de Passat GTE kan je tot 50-60 km/u op een schaatsende voortrein trakteren op nat wegdek. Het ESP-systeem houdt het uiteraard in toom, maar het betekent wel dat de Passat GTE waarschijnlijk niet heel lang met de voorbanden doet.

Volkswagen Passat GTE

Prestaties
Bij de hybrides mag het over het algemeen niet zomaar de vermogens van de verschillende motoren worden opgeteld. De elektromotor en verbrandingsmotor pieken over het algemeen bij andere toerentallen. Voor de Passat GTE geeft Volkswagen een systeemvermogen 215 pk en een maximumkoppel van 400 Nm op. Verwacht daarmee niet dat de lijvige Passat GTE echt heel rap wordt. Sprinten naar de 100 doet die in 7,6 seconden en bij 225 km/u is de koek op. Het is absoluut vlot genoeg, maar geeft geen extra cachet aan de GTE badge.

Volkswagen Passat GTE

Ruimte, afwerking en gadgets

Alles kan en alles is goed. Er zijn diverse infotainment-systemen, veiligheidssystemen en diverse andere opties verkrijgbaar. De afwerking is bijzonder goed en als GTE levert de Passat geen noemenswaardige ruimte in. Rationeel is de Passat GTE een absoluut briljante keuze, zeker nu die dit jaar nog 7% bijtelling heeft.

Volkswagen Passat GTE

En met 15% bijtelling?
Voor diegenen die enthousiast zijn geworden komt nu de zure boodschap: de Passat GTE is voor 2015 al praktisch uitverkocht. In 2016 gaat de bijtelling op plugin hybrides over de kop en stijgt naar 15%. Met alle extra technologie en de nog steeds kostbare accu’s aan boord is de Passat GTE niet de meest voordelige uit de reeks. De Passat GTE limousine is er vanaf 44.590 euro, de Variant vanaf 46.090 euro.

Voor het bedrag aan bijtelling van een Passat GTE in 2016 kan ook een 21% bijtellingsauto rond de 32 mille worden geleased. Er is dus nog een klein voordeel, maar in 2016 zal het zeker niet meer zo storm lopen voor de Passat GTE. De brandstofkosten zijn voor echte kilometervreters bij een diesel immers lager en daar zal de baas/ de wagenparkbeheerder ook naar kijken. Filmpje!75 reacties

Doe mij dan toch maar de V60, meer Performance en ziet er een stuk beter uit.!
@steef2: maar wel 15 (!) mille duurder (als bijtellingswonder), is dus eigenlijk geen serieus alternatief.
@gtwillem: beetje aangekleed komt de Passat bij mij ook rond de 60k uit. Belangrijkste argument voor mij was de kofferbak die normaal bruikbaar is.
@mrs250: Neem je een MB C-klasse Estate ?
@dawwg: ben geen MB-man. En vermogen interesseert me voor deze auto ook niet. Ik heb nu ruim meer dan 300pk en een wegligging die vele malen beter is dan al die hybride-hokken, maar écht vaak gebruik je het niet.

Lage bijtelling zolang het kan vind ik prima en een riante achterbank met dito kofferbak vind ik op het moment spannender. Daarna zit iedereen op 22% en hoop ik dat ik tegen die tijd ben doorgegroeid tot het niveau dat een M4 erin zit.
Wat een prachtwagen
Slap artikel Wouterrr; we weten allemaal al dat de regelgeving gaat veranderen, en wat dat voor consequenties heeft. Had liever gezien dat je de test wat meer zou beschrijven. Straks thuis maar eens even filmpje checken, hoop dat dat meer toevoegt dat dit.
@camber24: filmpje vind ik wel een stuk beter. Wat ik graag wat meer zou zien; nieuwe auto op de markt, zet m dan ook direct tegenover z’n concurrenten. En de diesel wordt genoemd; zet die dan ernaast. Loop vooruit op regelgeving 2016, en neem daarvan al een voorproefje.

@wouter ?
Heb tegenwoordig nul komma nul met VW, maar tegen een Passat sedan (GTE) zeg ik geen nee!
Geef mij maar een dikke 5 serie! Echte premium bak met status
@kimholland: Laat me raden, of jij least niet, of je hebt een hele goede baan of je least maar woont nog thuis. Met een normaal salaris, huis, man/vrouw, kinderen etc kan ik me niet voorstellen dat een ‘dikke 5serie’ echt heel erg lekker in het budget past. Noch in dat van de werkgever…
@looijschelder: kijk eens naar de naam…geld zat !
@Megakix: Geboren in 1996? dan zijn de filmpjes toch al enige jaren niet helemaal legaal geschoten ;)
@looijschelder: haha, +1
@looijschelder: voor de leaseprijs van een GTE heb je ook een nette 5 diesel. Mensen die leasebudgettechnisch in aanmerking komen voor een GTE kunnen een 5 in 25% bijtelling waarschijnlijk ook wel betalen. Of ze dat willen is een tweede..
@thomasbol: mensen wat een geneuzel over een 5-serie. Heb hier als voorloper een 518d business lease nogwattes voor de deur staan. NP=53K en zo goed als optie-loos. Daar zit dus nog wel een verschilletje in, daar heb je heel wat ‘meer’ Passat voor.
@dick1980: of minder, vergelijk een Passat met een drie’er. Daarnaast had ik het niet over aanschafwaarde maar leaseprijzen. De Passat GTE is moeilijk duur wegens ongunstig brandstofverbruik (plug in eigen) en laadkosten. Veel wagenparkbeheerders vergissen zich daarin.
@dick1980: Dank u, I rest my case
@ThomasBol: Voor 45K heb je geen 5er diesel hoor … 518d automaat (want: 20%) begint bij 49K en is dan echt superkaal, waar de Passat GTE niet helemaal instapuitrusting is. Je moet eerder aan een 3-diesel of MB-C klasse of Audi A4 of Volvo V60 denken …
offtopic (nou ja half dan..):
heb wel eens verteld over de passat van mijn ouwe heer, DSG-bak nummero 3 zit er voortaan in, met 112000 km pas op de teller en nu al z’n 3e automaat! kwaliteitje.. verder rest turbo nummero 2, nieuwe waterpomp en nog iets, bij de vorige reparatie’s hadden ze al een spruitstuk, turbo, bodemkast, wielkast en nog het een en ander moeten vervangen. nu zijn we 2 weken verder en begon hij dit weekend weer te trillen bij het wegrijden. wat een stuk stront zeg..

Ontopic: volgensmij heb je voor hetzelfde geld een skoda superb 2.0 TSI 4×4 met 280pk met lekker veel optie’s erop, oke je hebt dan geen 7/15% bijteller maar goed.. was laatst bij volkswagen eindhoven en daar stond een passat die weg mocht voor 55000 euro, niet eens de speciaalste maar wel een paarse kleur. hoor al van zoveel mensen die vroeger passat reden gevlucht zijn naar de opel/ford/skoda dealer omdat de passat simpelweg veel te duur is. overigens zou mijn keuze gaan naar (natuurlijk) de Mercedes-Benz C350e, lekker veel pk’s, bloedsnel en ook nog luxe en ruim.
@henkhupelschoten: Ben ik dan echt de enige in Nederland die nog niks heeft gehad aan zijn VW? Want die van mij doet het eigenlijk nog veel beter als verwacht .. :-)
@silenro: mijn passat alltrack liet me al staan na 13000 kilometer langs de duitse autobahn dsg bak naar de klote. Verder een hele fijne auto eerste vag overigens maar ik denk ook de laatste vag.
@dirkiii: Dat is niet leuk inderdaad .. Wat voor motorisering heb je?
@silenro: 2.0 tdi 4 motion met 177pk 350nm
@dirkiii: Dan heb je echt stomme pech gehad denk.. Heb zelf ook een 2.0 TDI met DSG en ben er erg blij mee.
@dirkiii: De achteruit versnelling van onze Golf 2 GTI was niet meer perfect en dat al na slechts 440.000Km!

Nu een Golf 2 TDI, die start wel slecht als hij warm is. Maar goed dat is een bekend software probleem.
@reistje: zo,n afstandje is peunuts voor een 1.8 gti hé
@reistje: golf 2 TDI zeg je, heb je zelf die TDI erin gebouwd?
@reistje: Golf 2 TDI? Volgens mij kwam de TDI pas beschikbaar bij de Golf III…
@silenro: same here, nog nooit problemen gehad. Ligt misschien ook aan hoe je een auto rijdt en behandelt. Minnetjes en bijdehante opmerkingen, leef je uit!
@pjeey: Dat mag niet gezegd worden! Want fouten en gebreken zijn bij andere merken altijd “incidenten” en “maandagochtend modellen” en bij VAG noemen ze dat “structurele kwaliteitsfouten”.
@pjeey: Zal zoals altijd een enorm verschil maken. Maar de versnellingsbakken zijn niet VAG hun sterkste punt geweest.

Niet perse slecht. Maar 300.000km meegaan vind ik ook niet extreem goed. En extra koppel is vaak ook geen succes. Zeker bepaalde DSG bakken waren gewoonweg slecht…
@reistje: waren = zijn bedoel je. De 7-DSG met droge koppeling is nog steeds niet echt heel spetterend. Daarom geef ik zelf ook altijd het advies om voor een 6/7-DSG te gaan met natte koppeling, deze zijn een stuk meer hufterproof.
@henkhupelschoten: en welke techniek zit er in een Superb? Ohja….
@henkhupelschoten: Geen GTB maar een GTE, je had het bijna helemaal goed, maar het valt toch flink tegen begrijp ik? ;)
@henkhupelschoten: polo bluegt van 2013 bij 55000km ook de mechatronic kapot en koppelingsplaten versleten. Wordt altijd netjes bereden en als er vlot gereden wordt is het half gas. Zodra de nieuwe bak er onder zit ga ik direct naar JDengineering voor een dsg remap. De reden dat de boel snel slijt/kapot komt door het te vroeg opschakelen en wegrijden in de 2 ivm milieu eisen.
@henkhupelschoten: dus je gaat dan wel weer een vag adviseren? Weet je dat dat bijna dezelfde auto’s zijn of niet?
Geen 300pk r36? Is toch veel ruiger dan zo’n hybride todde bak.
@kennone: Leuk om heel hard mee rechtdoor te rijden, en de sound van een V(R)6 blijft niet te versmaden.. Maar voor dat geld is er zat leukers te koop op stationwagen gebied…
@silenro: Eens!!
@kennone: Ja want de mensen die in de markt zijn voor een Passat GTE willen een R36 of C63.
@reistje: ik denk dat ze daar meer over dromen dan over een Prius uitgevoerde Passat.
Mercedes C350e Estate is de betere keus voor mij geweest!
@jesperschoofs: is uitverkocht, was ik vergeten te melden, ik was naar een nieuwe wagen aan het kijken voor me vader maar daar kreeg ik het slechte nieuws dat hij uitverkocht was en dat ze hem ook niet via duitsland, belgie etc hier naar toe konden halen..
@henkhupelschoten: scheelt dat die van mij begin augustus geleverd wordt ;)
@henkhupelschoten: en niet door mij genoemde dealer heeft er 1000 van die c350e’s in Duitsland rijden tot en met december met max 1000 kilometer op de klok en die importeert ze dan allemaal voor 31 december naar Nederland.
@audirijder: Zou je die nog kunnen leasen??
@henkhupelschoten: Ik denk het wel! Volgens mij verkoopt hij er een aantal aan leasemaatschappijen.
@henkhupelschoten: in dat geval een 2e handse C63 amg, hele mooie optie!!
@kennone:
Ja, of een oude Ferrari……
@kennone: Een nieuwe Passat GTE zakelijk rijden of gebruikte C63 met kilometers kopen..Natuurlijk pik.Ik geloof dat jij niet helemaal begrijpt wat de de doelgroep van deze auto(en het specifieke segment waar deze in valt) is en wat haar wensen,eisen en mogelijkheden zijn.

Voor 60K kan je ook een boot kopen, is dat ook een idee voor je? Het is alleen een beetje lastig om je werk en/of klanten te bereiken.
@jesperschoofs: Ieder zijn ding uiteraard, maar ik vind zelf de C-klasse eruitzien als een waterballen met kikkerogen.. Maar gelukkig hebben we allemaal een andere smaak, anders zouden we ook allemaal achter één vrouw aanrennen (als je die aantrekkelijk vind dan).
Wouter toch, een hele nieuwe auto meekrijgen, en er dan een paar van die lelijke bakstenen achterin gooien.
Het zou geeneens in mij opkomen, foei!
@eddythedriver: tja, het is wel een Passat hé.
Wat een jurkenauto is die Passat toch ! En maar blijven hopen dat de rest van Nederland niet in slaapt valt…
Niet om het 1 of ander maar de Volkswagen Passat is
@norge: vertel!
@gtwillem: Sorry viel in slaap…
Wou eigenlijk zeggen dat de Passat e
Ik mis pit in de test. Zit niks in, komt wellicht ook door hoe de auto neergezet wordt. De advertentie van BP had trouwens echt NIET gehoeven.
@BmwMPower: moet je lid worden, probleem opgelost!
@BmwMPower: commentaar leveren op reclame terwijl je gratis ergens gebruikt van maakt is niet gepast.
Leuk gevonden, die bakstenen in de letters GTE in de kofferbak.
Slippende banden tot 50-60km/h? Wat is dat voor prutonderstel dan. Of kun je deze ook met extra brede voorbanden krijgen… Echt slecht hoor sorry. Als je dat anno 2015 nog niet onder de knie kan krijgen… Op je ‘sportieve’ variant…
@e34m5touring: Heb je enig idee hoeveel koppel dat ding wel niet heeft op een laag toerental? De mercedes c350e heeft al 600 nm koppel ter vergelijking heeft een c63 AMG 650 nm koppel. Ik denk dat ik met die mercedes c350e ook wel het esp lampje krijg branden met 70kph op een nat wegdek en dat is dan met achterwielaandrijving.
@audirijder: Ja 330Nm. En dr staat tot 50-60km/h. Mijn A3 diesel levert meer koppel dan 330Nm en die rijdt onder alle weersomstandigheden gewoon zonder spinnende wielen bij 50/60km/h. Hoe hard ik ook gas geef. Flutonderstel dus. Zelfs bij de Golf GTE is het minder aanwezig, dus nogmaals, flutonderstel.
@E34M5Touring: De Volkswagenbrochure zegt 400 nm aan koppel, wat aanzienlijk is voor een voorwielaangedreven auto.
Overigens is hier het grootste gedeelte van het koppel direct beschikbaar ( geen vertraging die jij met je turbo wel hebt). Ergo jouw auto is niet te vergelijken met een plug-in.
@audirijder: Fijn al die leuke feitjes uit de folder. Maar wielspin bij 50-60km/h is gewoon niet normaal. En bij 50-60 zit ik prima in mijn koppelzone dus is dat best vergelijkbaar. Vanuit stilstand wielspin heb ik ook wel als ik er goed op ga staan. Bij dergelijke snelheden dat koppel nog steeds niet kwijt kunnen duidt gewoon op een te softe afstelling of een slecht onderstel.
@E34M5Touring: nee. Geen van beide. Het euvel laat zich heel erg makkelijk verhelpen. Fatsoenlijke banden. Sinds de jacht op zuinige auto’s is geopend, proberen de fabrikant de beste waarden te behalen. Dit kan door allerlei aanpassingen. Een heel beruchte aanpassing is het monteren van zogenaamde ‘lage weerstandsbanden’. Deze hebben als voordeel dat ze een extreem lage rolweerstand hebben, dus een laag verbruik en op papier gunstige prestaties. Maar in real life is het compleet waardeloos. Als de omstandigheden minder dan perfect zijn, sta je met spinnende wielen. Zoals hier gebeurt. Zeker omdat het koppel ineens bruusk vrijkomt, hebben de banden daar geen weerwoord op. Ala er een setje Dunlop SP SportMaxx (of andere kwaliteitsbanden) onder gelegen hadden was er niets aan de hand geweest.

Mijn moeder heeft thuis twee Polo BM’s voor haar bedrijf. Eentje een beetje aangepast met 16″ wielen en fatsoenlijke banden (inclusief chip tot maar liefst 105pk Jonguh!). Het is een wereld van verschil met de andere BM, die veel sneller met spinnende wielen zit en traag is als drie zakken str*nt. En allebei exact even zuinig: 1 op 23.
Heeft hij de hele rijtest volgehouden zonder pech?
Mondeo voor mij. Al dan niet alleen voor het uiterlijk!
Typisch Passat groot geworden door nooit haantje de voorste willen te zijn
Nergens in uitblinken en ook geen slecht punt te vinden dat is de kracht van vw
De zakelijke rijder wil toch een zuinige car die alles kan vervoeren en niet al te spannend is
Wouturr, wat een oervervelende ,wanstaltige, populistische houding neem jij aan man, wie ben je dan?ik heb nog nooit zo’n slechte en irritante review gezien, zo slecht dat ik er speciaal een account voor aan maak om je dit even te laten weten. Wat mij betreft jouw laatste test, hier wordt niemand blij van, o ja ik heb er gewoon 1 in bestelling staan hoor, hopelijk redden we 1 januari

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).