Kopt Prins Bernhard hier de F1-race in Zandvoort binnen?

Auteur: , 44 Reacties

Hmm, zojuist viel ons oog op dit plaatje. Het is vandaag gepost door Bernhard Lucas Emmanuel, Prins van Oranje-Nassau van Vollenhoven, op diens Instagram-account. De hashtags klinken ons als muziek in de oren...

prins-Bernhard-Bernie-Ecc

Die omschrijving bij de foto luidt namelijk als volgt:

“Some nice conversations about#formula1, #circuitparkzandvoort, #fia, #pricegiving2016, #f1, #f12020, #nofilter #nl.”

Slechts één van die hashtags heb ik daar zelf bijverzonnen. Klaarblijkelijk was de eigenaar van Circuitpark Zandvoort vandaag in Wenen aanwezig bij het jaarlijkse FIA gala in het Hofburg Imperial Palace. Dat de kleinzoon van Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld er al lange tijd van droomt om de F1 weer terug naar Zandvoort te halen wisten we al. Door dit soort foto’s zouden we echter haast gaan denken dat deze droom geen bedrog is.

Eerder gaf de fan van Bos-uit al aan dat hij zich voor de ontwikkeling van Zandvoort wilde focussen op de langere termijn. Het autosportmekka van Nederland moet als het aan de Prins ligt weer in oude glorie hersteld worden. De F1-race voor het eerst sinds 1985 weer terughalen naar de duinen zou de absolute bekroning van dat werk zijn voor de man die sinds 2013 niet meer in de lijn van de troonopvolging staat.

Maar ja, die kosten hè. Afgelopen week hadden we het er nog over toen er wilde plannen verschenen over een F1-race in Almere. Die zou vanaf 2019 verreden moeten gaan worden, mits er voldoende geld wordt ingezameld. Misschien kan de Prins een speciale deal met de overheid sluiten over belastingvrijstellingen of iets dergelijks. Anders wordt het waarschijnlijk toch lastig voor Bernhard om Bernard van voldoende valuta te voorzien om naar ons land af te reizen.44 reacties

Bernie: you get your F1 race if I can become king of Holland

Bernhard: Deal !
@desjonnies: you have to change everything on your track and pay me personally 20million with Dutch taxes and pay FIA another 60 million and then we have a deal
Zullen we eens ophouden over een onmogelijk(dure) Grand Prix in Nederland en samen met onze Belgische vrienden ervoor zorgen dat het mooiste circuit van het seizoen op de kalender blijft staan? Spa is een geweldige baan met een slechte infra en slechte faciliteiten. Als ik de berichten op deze site mag geloven. Als bedrijven in de Benelux dat circuit en die race nou eens massal gaan sponsoren dan hebben we de mooiste race van het jaar, goed bereikbaar, met voldoende invalidentoileten en goedkope bokworsten praktisch in onze achtertuin.
@pomoek: praktisch in de achtertuin, maar dit jaar wel 4 uur gedaan over de laatste 25 km.. Gelijk maar een nieuwe infrastructuur in oost België doen?
@pomoek:nee. Wij zijn ‘nollanders. CPZ is gewoon legendarisch. Spa ook natuurlijk, maar waarom niet allebei?
@pomoek: eens! Spa is een prachtige baan voor coureurs en toeschouwers. Als ik op Zandvoort rond loop heb ik altijd ‘het vergaande glorie gevoel’. Laten we ons dure belastinggeld een keer inlossen op de staatsschuld ipv dure hobby’s erop na te houden
@rickilicious: Staatschuld inlossen? Is gewoon een mooie reden om meer geld uit te geven dan dat er binnen komt. Altijd de schuld aan de staatsschuld geven! :)
@pomoek: eigenlijk heel verstandig wat je zegt…en ook een bindende gedachte. alleen ligt Spa niet in Nederland he? Sinds de VOC tijd hebben we toch dat nationalisme erin zitten…dat raken we niet kwijt! En misschien is dat maar goed ook…
@p993: toen hoorde België nog bij “ons”
@pomoek: oneens: ‘hoop doet leven’, ‘stilstand is achteruitgang’, ‘nee heb je … ja kun je krijgen’ , en meer van dat soort dogma’s.
Laat ze het maar proberen en laat ons het maar ondersteunen … of zijn wij geen voorstander van een Nederlandse GPS?
@por100: Nee en zeker niet in Zandvoort, zeer slecht bereikbaar, faciliteiten van niks, bovendien altijd kloten volk aan de poort en paddock. Kom je aan rijden met een racer achter de auto, dan zijn ze als in Zandvoort als enige in EU in staat om te vragen wat je komt doen…
@ronnys:
Ik dacht dat ik de enige was die deze mening is toegedaan……
@pomoek: ja idd.. spa is het enige stukje Belgische ‘snelweg’ dat nog goed te berijden is..
@pomoek: helemaal mee eens, tijd voor de Grand Prix van de Benelux. De regio rond Spa kan sowieso een boost gebruiken, iets wat Zandvoort wat minder hard nodig heeft. Ik zeg handen ineen slaan, de infrastructuur naar Nederlandse kwaliteit opbouwen, hotels en restaurants in de omgeving naar de Belgische maatstaven brengen en van Spa een centrum voor de autosport maken waar de Nurburgring z’n vingers nog bij af kan likken.
@pomoek: onze Belgische ‘vrienden’ wonen in Vlaanderen. Spa is Wallonië en daar heeft geen enkele NL’er vrienden (en dat wil je ook niet).
@pomoek:
Bokworst in Wallonië?
Fritten Menier !
@desjonnies: excuus, dat was fout van mij…
@pomoek:
Voor de rest zeg ik, prima betoog, wars van misplaatste nationalistische gevoelens.
@desjonnies: Ha, dan moet ik mij beter uitdrukken want in de echte wereld heb ik weinig tot geen nationalistische gevoelens. Mijn idee is nu juist om “de Nederlandse” Grand Prix lost te laten. Samenwerken met anderen in plaats van elkaar kapot te concurreren. Het ligt in deze, om diverse redenen, voor de hand om met België samen te werken. Het enige is dat een dergelijk initiatief wel vaart op de toegenomen populariteit van formule 1 in Nederland, en daar zit het nodige nationalisme tussen, daar heb je gelijk in.
@desjonnies: Jezus, lezen is ook een vak, je zei wars van nationalisme. Vergeet mijn reactie maar, excuses.
Heeft Zandvoort een snelweg? Nee. Heel Haarlem, Bloemendaal en Halfweg zullen gestremd worden. Liever een uithoek in Almere. Bij zowel F1 als Almere proef ik een kunstmatige sfeer.
@laraki: Dat niet alleen er zullen weer logio mensen zijn die gaan klagen dat ze zo goedkoop wonen, maar geen geluid willen horen van het circuit.
Dus leg iets aan waar niemand woont en zorg er voor dat dat zo blijft.
En niet als Zandvoort een stuk circuit verkopen aan een camping….
Zandvoort is leuk voor de hobbyist autocoureurs maar is totaal niet meer interessant voor de internationale topevenementen.

Als we F1 binnen willen halen dan moet of Zandvoort helemaal de prullenbak ingaan en overnieuw beginnen of we gaan op Assen racen of we gaan ergens in de glooiende heuvels van Limburg iets aanleggen. Een circuit dat twee schiereilanden in Zeeland beslaat is misschien ook nog wel leuk.
Maar dat Zandvoort kun je in de huidige staat als circuit gewoon niet serieus nemen.
Zandvoort is de Patty Brard onder de circuits.

In de jaren zeventig droomde iedere jongeman er nog van om er op te mogen rijden, maar een decennium later begon het aftakelingsproces al in rap tempo.

En anno 2016 is het in een zo deplorabele staat dat het zonde van het rubber is wat je verslijt.
@moveyourmind: Jij mijnheer, jij hebt mij heel erg aan het lachen gebracht. Hoe verzin je het?
@moveyourmind: haha goeie!
@moveyourmind: hahaha super
Het is al jaren een probleem om zandvoort in en uit te komen. Dus de komt van de F1 kan juist goed uitkomen. Twee vliegen in één klap als ze een nieuwe weg aanleggen. Wordt onze wegenbelasting toch nog eens aan iets nuttigs besteed!
@clarkson: en waar wil jij die nieuwe weg vandaan laten komen? Haarlem is een grotere bottleneck dan de Zandvoortse duinen (om een snelweg in te leggen dan).
@roppp: gewoon een tunnel vanuit het VK voor oom Bernie; Dream big or go home!!
@ghost: Precies. Of een snelweg over zee…
@ghost: dan gaan we dus naar huis :-))
Als Nederland iets organiseert is het gewoon qua organisatie top, de omkleding is foutloos, we denken aan alles en laten niets aan het toeval over, nochtans als je de jaarlijkse evenementen bekijkt waar de wereld naar uitkijkt komt Nederland niet in het lijstje voor, Nederland heeft geen Roland Garros, een Ronde van Vlaanderen, een 24 uur van Dakar, een Giro, een memorial Vandamme, een Wimbledon en noem maar op. We zijn toch beter dan die domme Belgen, die luie Italianen of profiterende Fransen. Wat hebben zij dan wat wij niet hebben. Karakter, eigenheid, menselijkheid met zijn foutjes en slordigheidjes ! Wij willen alles te perfekt doen, we roepen ook luid dat wij de beste zijn en willen zo graag dat de ander bevestigd hoe goed we wel zijn. Blijkbaar zijn onze talenten niet de ingrediënten om succes te hebben, en het zal ons ook nooit lukken te veranderen, zelf hier in de reacties willen we bvb Spa-Franchorchamps opcleanen, perfect maken, onder Nederlandse handen nemen zeg maar, want die Belgen bakken er toch niets van…
@go1707: de 24 uur van Dakar? Die kende ik nog niet, is dat me LMP’s door de woestijn? :-p
Wat is er mis met Assen? Motogp wordt er ook al verreden.
@baklava: Voor autosport gelden andere eisen dan voor motorsport. Assen is een FIA Grade 2 circuit, waardoor het in de huidige staat wel geschikt is voor een Formule 1 test, maar niet voor een race.Die mogen alleen op circuits met een FIA Grade 1 verreden worden. Ook Assen zal dus verbouwd moeten worden als men de F1 naar Nederland wil halen.
@edge:

Ik snap inderdaad dat het verbouwd moet worden, maar dat zal minder ingrijpend zijn dan het aanpassen van Zandvoort, laat staan het bouwen van een nieuw circuit. Daarnaast is de infrastructuur ook nog eens beter. Zandvoort is slecht te bereiken via de weg en trein. Assen is makkelijk te bereiken via de weg en via de trein en daarnaast ligt er ook nog een vliegveld in de buurt.
De ene Bernie is gewoon aan het vissen of de andere Bernie nog ergens een vrijgezelle dochter heeft ofzo.

Ik kan me niet voorstellen dat dit een serieus gesprek over Formule 1 in Zandvoort is. Bernhard is een zakenmannetje, en Mr. Ecclestone ook. Dus dat de een de ander een keertje opzoekt is niet meer dan logisch. Maar die lullen gewoon over iets heel anders. En als daar over 3847568 jaar een keer een F1-race in Nederland van komt, dan gaat Prins van Oranje roepen dat hier het zaadje is gelegd.
In Nederland kunnen ze beter een Formule E race proberen te organiseren. Stadsrace in Rotterdam bijvoorbeeld. Kijk maar naar de races in het centrum van Berlijn en Parijs!
Alsof de infrastructuur wel goed is vam CPZ keer een japfest bij wonen of je doet 2 uur file rijden tot de snelweg
Ik denk dat we Zandvoort met z’n allen veel te hoog aanslaan in de racewereld. Ik vind het een prachtig circuit om te rijden maar laten we niet doen alsof Zandvoort ook maar in de buurt komt qua aanzien en reputatie bij Monza, Spa of de Nurburgring.

F1 in NL gaat NOOIT meer gebeuren. Super jammer, maar helaas.
Ik zie de mogelijkheden ri de toekomst anders.

Bernard moet door Hans Ernst zijn gekozen om een commerciele reden.
Anders had Bleek het circuit wel gegund gekregen ( Bleek was ook een bieder op de aandeken van CPZ)
Bernard heeft het CP niet voor een paar DTM races gekocht…
Bernard en van Eerd kennen elkaar goed…
Afgelopen oktober via mijn werk instructeurs van de rensportschool gesproken, ( mannen die Duncan, de corenels en anderen hebben leren sturen) zie hinten op veel positieve energie wat er achter de schermen gaande is.
Vervoersplan is niet het probleem, NS prima capaciteit ( refererend ah verloop vd MaxverstappenRacingdays)
Vanaf Waarderpolder al ri Heemstede en andere kant Bloemendaal zijn mogelijkheden ‘groene golven in te stellen’ op de verkeerslichten.

Investeringsgelden, is men achter de schremen mee bezig.
Provincie, ministerie sport, en een bid-team ( zakenlieden als van Eerd, VDL o.a.) zijn aan het doorrekenen.

Mensen echt, we komen een heel end.
Die jaarlijkse ‘fee’ aan Bernie moet bij Bernard ondervangen zijn…anders had hij nimmer nooit het Circuit gekocht…
Bernie: luister Bennie. Het circuit is te smal, de infra er omheen is waardeloos, de faciliteiten op het circuit voor publiek om te huilen, de volledige pitsstraat lijkt uit de jaren 30 te komen. Stop met zeuren, het gaat gewoon niet gebeuren.
A. Moet het circuit behoorlijk aangepast worden. B. Is de infrastructuur om zoiets te huisvesten ver onder de maat. Houwen zo. F1 op een nieuw circuit in Almere zie ik dan meer zitten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).