Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Hongarije 2016

Auteur: , 18 Reacties

Klokslag twee uur was de goulashsoep opgeschept en waren de ogen gericht op de TV. Alleen het regende in Hongarije, dus werd de start even uitgesteld. Hoe ging het verder toen Bernd en Charlie de baan vrijgaven?

ROS

Op vrijdag was er in (de buurt van) Budapest veel te doen om de digitale kerbstones die de FIA introduceerde om bochtensnijders de pas af te snijden. Ook het nieuwe asfalt op de baan en de hier een daar gewijzigde randstenen zorgden voor gemopper van veteranen Vettel en Hamilton. De laatste gaf de levenloze objecten zelfs de schuld van zijn slippertje in de training. Gisteren leken de Mercedes-bolides desondanks weer volslagen superieur, maar vanochtend kwam onze Max héél dichtbij.

Q1:
Even zijn we bang dat de kwalificatie door de harde regenval misschien helemaal uitgesteld wordt tot de zondagochtend zoals in het verleden al gebeurde in Amerika en in Japan. Maar twintig minuten later dan gepland is het dan toch zo ver, de baan wordt vrijgegeven voor de kwalificatie. De auto’s staan in slagvolgorde opgesteld in de pitstraat op de ‘full wets’ met blauwe randen. De coureurs glibberen over de baan en doen minimaal 101 seconden over een rondje. Dat geldt tenminste voor de twee Force India’s van Perez en Hulkenberg die de tijdlijst aanvoeren. Al snel horen we echter de stem van Vettel op de radio. Het is te nat. FIA-baas Charlie Whiting is het eens met de Duitser en zwaait met de rode vlag. Daarmee is de sessie voorlopig gestopt. We zien een mooi shot van de twee RBR12’s die als synchroonzwemmers terug de pitpox ingeduwd worden. In de virtuele dropzone staan op dit moment interessant genoeg de twee Mercedes coureurs, de twee Manor coureurs, Kimi Raikkonen en Marcus Ericsson.

Rond de klok van kwart voor drie staan de coureurs voor de tweede maal klaar op hun Pirelli Cinturato’s. Hamilton maakt zich een beetje zorgen om de rook die er uit zijn Mercedes komt. Rosberg krijgt te horen dat de verwachting is dat de regen ophoudt over 8 minuten. Mocht dat kloppen krijgen we weer zo’n sessie waarbij de laatste man die zijn ronde kan afmaken de beste kans heeft op de beste tijd. Terwijl Vettel zich wederom ontpopt tot een oude bromsnor op de radio, beleeft Ericsson een slecht momentje. Hij stuitert de baan af en de boarding in. De zon breekt door maar schijnt niet op de Zweed. Wederom neemt de wedstrijdleiding het zekere voor het onzekere en wappert de rode vlag. Leuk voor Red Bull: ze staan met precies negen minuten in de sessie nog te gaan op P1 en P2.

Om vijf minuten voor twaalf drie staan de coureurs voor de derde keer opgelijnd in de pitstraat. Gaan we ditmaal dan eindelijk Q1 tot een goed einde brengen? Je verzint het niet, maar het antwoord is ‘nee’. Nadat Hamilton een stukje doorschiet op hetzelfde punt waar hij in het verleden een aanvaring had met Rosberg, verliest Massa zijn Williams op de intermediates. De omstandigheden lijken eigenlijk oké te zijn om door te rijden, maar Charlie heeft kennelijk besloten dat vandaag rood de kleur van ons allemaal is.

Poging vier. Vanwege de jinx-factor durf ik niet nog een keer de vraag uit te typen of we het dit keer gaan halen. Het mag niet baten. Haryanto glijdt in zijn Manor van de baan af. Heel even is er de hoop dat het bij een gele vlag blijft maar nee. In de regen rijden in de F1 mag niet meer anno 2016. De sessie wordt wederom afgebroken en omdat er nu te weinig tijd overblijft om een outlap en een vliegende ronde te doen betekent dat het einde van Q1. De twee Renault’s, Manor’s en crashpiloten Massa en Ericsson mogen in Q2 niet meer aan de start verschijnen.

Q2:
Q2 begint nog steeds met een vochtige baan, maar het zonnetje is nu wel echt doorgebroken boven het Hongaarse landschap. De temperatuur van de baan is iets meer dan 30 graden warm, dus die gaat wel droog worden. Desalniettemin starten de coureurs nog op inters. Als het droog blijft hebben we in feite dezelfde situatie als in Q1. Wie heeft de beste timing aan het einde van de sessie om er nog even een snelle ronde uit te persen? Of durft er misschien iemand vast voor de droogweerband te gaan?

Opvallend genoeg komt Bottas van het normaal gesproken vrij conservatieve Williams-team het eerste binnen voor droogweerbanden. Het lijkt de goede keuze te zijn, want in zijn eerste vliegende ronde pakt hij de tot dan toe beste tijd af van Hamilton met bijna een volle seconde. Dat betekent dat de toppers ook naar droog zullen moeten wisselen, want op de opdrogende baan zijn de ronderijden die ze tot nu toe hebben neergezet niet goed genoeg. Het maakt het einde van de sessie spannend en stressvol. Het is alleen jammer dat het pas Q2 is, dus alleen als een van de toppers een fout maakt wordt de grid echt opgeschud. Even lijkt het fout te gaan voor Ricciardo als hij zich verslikt in bocht één. De Ozzie komt echter nog nét op tijd over de meet om het goed te kunnen maken in de laatste ronde. Het leaderboard lijkt op een flipperkast, omdat iedereen die een tijd neerzet naar boven schiet maar dan weer meteen verbeterd wordt door de coureurs daarachter. Uiteindelijk delft Kimi het onderspit, op het moment dat hij zijn tijd neerzet is hij nog P1, maar uiteindelijk tuimelt hij terug naar P14. Hamilton heeft alle geluk van de wereld, want na een foutje valt ook hij bijna uit de top 10, maar blijft precies op P10 hangen. Het verschil met Grosjean op P11 is slechts één tiende van een seconde. Samen met Kimi en Grosjean valt het doek ook voor Kvyat, Perez, Guttierez en Nasr. Max pakt nog even in stijl P1 en laat zien dat hij goed uit de voeten kan in alle omstandigheden.

Q3
Q3 gaat van start en behalve de twee Red Bull’s en de twee Merc’s zijn ook allebei de McLaren’s nog van de partij. Een positief resultaat voor McLaren-Honda dat zich langzaam maar zeker wat lijkt te verbeteren. De andere vier coureurs die de eer hebben om nog rond te rijden in de laatste sessie zijn Vettel, Sainz, Hulkenberg en Bottas. Dat de baan nu praktisch droog is, in ieder geval op de ideale lijn, lijkt de Mercedes coureurs in de kaart te spelen. Of kan Red Bull dan toch écht het gevecht aangaan? In het begin van de sessie is de volgorde HAM-ROS-RIC-VES. Helaas komt er wel een vervelend bericht over de radio van onze landgenoot. Hij heeft een probleem met zijn auto. Om het nog erger te maken gokt Red Bull om zo laat mogelijk over de finish te komen voor de laatste vliegende ronde. Dat snode plan faalt, want Max komt niet op tijd over de finish en wordt afgevlagd na zijn outlap. Een taktisch blundertje van het team. Het lijkt in eerste instantie niet uit te maken omdat Alonso met zijn neus in de verkeerde richting op de baan staat en er dus een gele vlag zwaait in sector één. Hamilton lijkt daarmee wederom te zwijnen, want tijdverbeteringen zijn hiermee ongetwijfeld onmogelijk, toch? Het doet denken aan de situatie in Monaco twee jaar geleden toen Rosberg een gele vlag veroorzaakte in de laatste seconden van de kwalificatie. Hamilton gaat van zijn gas. Opeens zien we Rosberg echter op volle snelheid naar de finish razen. In sector twee heeft hij zoveel tijd gepakt dat hij toch nog een kans maakt op de snelste tijd. En jawel, met nog een kleine tow van Vettel op start/finish bietst hij de pole weg voor de neus van Hamilton. Die laatste zal daar niet blij mee zijn, maar mag zich gezien de gebeurtenissen in Q2 alsnog gelukkig prijzen met P2. Ricciardo en Max zijn op relatief korte afstand van de Mercedes coureurs weer P3 en P4, vóór Vettel en een goed presterende Sainz. De McLaren’s eindigen op plaats zeven en acht en Hulkenberg maakt samen met Bottas de top-10 compleet. Na twee uur kijken voelt het al alsof we net de race gezien hebben, maar die wordt toch echt pas morgen verreden. Het belooft weer een hete middag te worden in Oost-Europa.

De volledige uitslag:
kwali18 reacties

Beetje jammer van die spin van Alonso, beide RedBull’s hadden Mercedes misschien nog wel kunnen pakken. Als Max z’n timing op orde had gehad tenminste…. ;)
@trustmeiamanengineer: Had niks uit gemaakt, want als Max zijn timing wel op orde was dan had hij nog niks kunnen uithalen door het geel wat er hing!
@venividivici: uhm dan hing er ook geen geel..
Maar dan nog zouden ze te kort komen idd.
Hoe moeilijk kan het zijn om op het juiste moment je laatste ronde te starten.
@HZW: Dat is wel gebeurd.
Alleen VES koos ervoor om in de ronde ervoor was meer tijd (2S) tussen hem en zijn voorganger te laten vallen. Om niet in de vuile lucht van de persoon voor hem te zitten.

Het is onhandig.. maar niet rampzalig, zeker niet als je de delta in tijd tot Mercedes meerekent, en de gele vlag.
Jammer van de foute timing.
Maar ik weet ook niet of er nog wel een halve seconde extra af kon.
Daar waar Q1 te lang duurde door de regenval en crashes was Q2 geweldig. Q3 wat minder vooral omdat de Mercedessen weer superieur waren. Maar goed, P4 voor Max. Hij heeft een beetje pech gehad tijdens het vallen bij de vlag. Maar goed, er valt genoeg te scoren morgen. Wat ik eigenlijk het allermooist vind is dat McLaren weer helemaal mee doet. Daar waar het vorig jaar en begin dit jaar moeilijk was om Q3 te halen en punten te scoren, daar zijn ze nu mooi op hun plek! Vind ik leuk.
Max komt nog goed weg dat alonso dwars stond, anders hadden wellicht nog een paar anderen een sneller rondje kunnen doen. De Red Bulls zitten wel vlakbij mercedes dus het kan echt spannend worden morgen!
Uitslag gaat nog wel een staartje krijgen lijkt me. Rosberg toch duidelijk door dubbel geel gereden. En snelste sector tijd neergezet aldaar…
@sanki: nog steeds niks gehoord over ene straf.
Na vanochtend had ik gehoopt op meer, maar P4 is gewoon netjes in deze chaos. Ricciardo in bocht 1 meteen pakken morgen, en kijken of er een gevecht met de Mercedessen inzit. Zin an!
@harrie: Max moet gewoon goed starten en gelijk 1 of 2 Mercedessen passeren.
Als Rosberg morgen van Pole vertrekt dan begrijp ik het niet meer.
In de eerste sectoren langzamer zijn dan Hamilton en dan ondanks dubbel geel toch sneller zijn dan Hamilton.

Voor de rest was het een beetje een anticliMAX….
Rosberg is eindelijk slim en venijnig, zoals Lewis H. dat vaak is. Hij snapte heel goed dat hij gas kon blijven geven aangezien Alonso weg was, en heeft daardoor een keertje geluk gehad. Dat mag ook wel eens.

Overigens is het niet de eerste keer dat Alonso de kwalificatie van Hamilton ver*****t, dus iemand met een beetje zin voor overdrijving zou kunnen stellen dat Alonso bewust gespind was.
Ik geloof daar niet in, want Fernando had weer eens zijn dagje, en ik had hem een top 5 plaats gegund. Mooi zo!

Dat Max de vlag net mist is inderdaad het gokje van achteraan te rijden, hetzelfde gokje dat Rosberg de pole heeft opgeleverd. Het was net niet, maar dankzij Alonso heeft Max eigenlijk niets verloren. Goede hoop voor morgen dus!
HOE GOED WAS ALONSO!??

1 van de dingen die ik haat aan F1 is dat onder de huidige regels de beste coureur(s) in het veld met zwaar ondermaats materiaal moeten doen, zonder hoop op verbetering. Ik ben geen fan van McLaren, maar God beware me, wat ga ik gillen als McLaren een front row car gaat maken voor 2017.
Die digitale kerbstones kunnen ze beter vervangen door waterbakken, dat remt prima af en zorgt nog een beetje voor spektakel :)
Wat maakt die 1 of 2 seconde nou uit… Stel een soort blessuretijd in net als bij voetbal.
p4 is niet zeker, check autosport

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).