Koop een dikke Porsche uit 1957 voor weinig in Gelderland

Auteur: , 37 Reacties

Altijd al gedroomd om een klassieke Porsche in bezit te hebben? Dit is je kans.

Deze Porsche ALL Diesel Junior 108 is niet de tractor van de toekomst maar een tractor uit het verleden. Het grappig ogende exemplaar in de sportieve rode kleur stamt namelijk uit 1957.

De geschiedenis van de Porsche tractoren is niet zo bekend als die van de auto’s, maar toch onstonden deze ontwerpen parallel aan elkaar. Hitler gaf Ferdinand Porsche namelijk niet alleen de opdracht om een ‘Volkswagen’ te maken, maar ook een ‘Volksschlepper’.

Porsche produceerde drie tractor-prototypes in 1934, alle drie uitgerust met een benzinemotor. Het Porsche-Dieselmotorontwerp met luchtkoeling was destijds nog niet klaar voor productie. Na vele tests met deze luchtgekoelde dieselmotor kwam die uiteindelijk uit met vermogens van 12 tot 50 pk. In de vroege jaren vijftig had Porsche vier basisontwerpen: een een-, twee-, drie- en viercilinderversie. Alle hadden apart vervangbare cilinders en cilinderkoppen.

Als onderdeel van de afspraken met de ‘Allies’ mochten na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland echter alleen de bedrijven die voor de oorlog al tractoren bouwden dit voortzetten. Porsche bouwde officieel nog geen tractoren voor de oorlog en mocht dus niet beginnen met productie. Om een mouw te passen aan deze impasse, maakte Porsche licentie-afspraken met het Duitse ‘Allgaier GmbH’ en het Oostenrijkse ‘Hofherr Schrantz’. Deze twee bedrijven gebruikten ontwerpen van Porsche en noemden deze respectievelijk de Allgaier-Systeem Porsche en de Hofherr Schrantz-Systeem Porsche.

In 1956 nam Mannesmann AG het besluit tractoren te gaan bouwen en kocht het de licentie van de Porsche-Dieselmotoren en het Allgaier tractorontwerp. Mannesmann herbouwde en breidde een oude Zeppelinfabriek iets ten westen van Friedrichshafen uit tot een moderne tractor-productiefabriek met de modernste machines die destijds voorhanden waren. De Porsche-Diesel tractoren zijn in deze fabriek geproduceerd tot het einde van 1963 bij een divisie van Mannesmann AG die Porsche-Diesel Motorenbau GmbH genoemd werd. Aan het eind van 1963 nam Renault deze productie over en werden er geen nieuwe tractoren met de naam Porsche meer gebouwd.

Tussen 1956 en 1963 zijn er meer dan 125.000 Porsche-Dieseltractoren geproduceerd waarvan er tot op de dag vele nog gebruikt worden. Ben jij een hobby-boer en lijkt het je wel leuk om zo’n stukje geschiedenis in huis te halen dan kan dat nu, want dit exemplaar staat bij Porsche Centrum Gelderland te koop voor 16.500 Euro.37 reacties

Heb het altijd geinige tractortjes gevonden. Vooral de neus met de grill. Leuk ook dat een Porsche Centrum het te koop heeft staan maar wel veel knaken..
Ik denk dat de meeste hobby boeren liever de helft van dat geld uitgeven aan een trekker die 3 keer zoveel kan…

Toch is het wel een leuk ding zo. Mooi gerestaureerd en een geinig ontwerp.
@lekbak: Nou deze trekker kan veel. Ferdinand porsche heeft heel veel tijd erin gestoken, om te zorgen dat die niet onderkomt met andere trekkers. Een hobby boer kan hier prima mee uit te voeten. Maar hij kan inderdaad minder dan een 10
Jaar oude trekker.
@toeter11: geen hydraulische hef. Eigenlijk helemaal geen hydrauliek. Geen vermogen, waarschijnlijk ook geen regelbare aftakas.

Je kunt hier dus eigenlijk alleen maar een kar mee trekken. Zelfs gras maaien gaat niet.
@lekbak: zie het in z’n tijd, TOEN kon die alles wat een boer wilde. En was zelfs sneller dan de concurrentie want: Porsche
@toeter11: ok. Die zag ik niet aankomen…

Ik heb het uiteraard over de tegenwoordige tijd. Zoals in het artikel. Lijkt me ook wel zo logisch eigenlijk.
@lekbak: Porsche heeft nog een eigen zijmaaier /maaibalk geproduceerd voor in ieder geval de junior
@lekbak: maaien kon met de vingerbalk.
@marinepower: en @audiworker: op autoblog hebben ze het over een hobby boer. Ik zeg dat die niks aan deze trekker heeft omdat er bijna geen functies op zitten die tegenwoordig nuttig zijn. Natuurlijk konden ze er vroeger alles mee. Toen konden ze ook alles nog met paarden. Voor een derde van het geld van deze kan onze hobby boer een fatsoenlijk apparaat van 30 jaar oud kopen met alles wat hij nodig heeft voor de wat modernere machine.
@lekbak:Jjammer voor de hobbyboeren worden Porsche tractors opgekocht door een Belg die zo op z’n eentje schaarste creëert … Z’n collectie zit nu op meer dan 170 stuks and counting. Dus inderdaad deze trekker zullen ze niet kopen, deze zal naar een industrieel gaan.
Zo ben ik nog op zoek naar een Lamborghini, de oudste zijn de mooiste.
@fordnut: mijn zwager heeft er een uit de jaren ’80. Met voorlader. Het is dat zo’n ding verrekte handig is maar het is één groot probleem…
@fordnut: en de slechtste, de lambo tractors zijn vaak toch een stuk minder goed dan de concurrentie
Poah, mooi ding. Das mien merk
Mooie occasion. Mis echter wel de heflatten en stangen om de inrichting functioneel te maken. Geef mij maar een leuke MF 65 of 35X uit deze jaren. ;)
@nelissaab: Een hefinrichting was in die perioden nog optioneel. En pas zo’n 10 jaar geleden uitgevonden dus nog lang niet de standaard.
@robert110: Het staat een beetje raar, ik bedoel natuurlijk 10 jaar voor dat deze Porsche gebouwd was.
@robert110: Ik begrijp je. Ben wellicht ook wat in een voorkeurspositie aangezien opa ooit begon met een Ferguson TE met benzinemotor, blijft prachtig hoe de landbouwmechanisatie zich heeft ontwikkeld de laatste 60-70 jaar.
@nelissaab: nou echt enorm. Het is (gelukkig?) nog niet doorgedrongen tot de gemiddelde kleine boer. Hier rijden ze nog rond op van die prachtige trekkers uit de jaren 50 en 60. En niet voor de lol, maar echt voor het werk.
Staat wel leuk naast de lamborghini trekker
Tractor .. :C

TREKKER!
@sr20det: Jij begrijpt het!
@sr20det: tractor is een volbloed Nederlands woord hoor.
@Soulmaster: Dat ken wel wezen maar in de sector ben het gewoon een trekker.
@Soulmaster: Je zus ook, Jezus overigens ook.
@sr20det: Jezus is een naam geen woord.
De voorloper van de Cayenne
Staat al weken zo niet maanden te koop…
Prachtig ding, mijn buurman heeft er ook altijd nog een staan
Wide five outlaw!
In Bayern zie ik ze nog geregeld gebruikt worden op het land.
@schreute01: daar hebben ze ook nog veel van die snorretjes die precies onder de neus zitten…..
Zo’n trekker moet je natuurlijk kopen van een andere hobby boer, en niet van een Porsche dealer die de prijzen met een vork schrijft.
Dit is een trekker om mee naar clubdagen te gaan. Van die dagen voor oldtimers en stoom machines.Niet om het land mee te bewerken. Zwager van de heeft ook zo’n Porsch als op de foto hierboven.Moet je er alleen roest bij denken,haha.
Das een hoop geld, nee laat maar.
Deze Porsche of een Zetor 25A, als ik plaats (lees bossen en weiden ergens in Frankrijk ofzo) en geld had, kocht ik ze meteen…
Gewoon om mee rond te tuffen, af en toe een boom uit het bos te slepen,… Omdat die dingen “alles” kunnen als je tijd hebt…
De prijs is belachelijk hoog. En het is nog een kale ook. Op marktplaats staan ze voor 4 a 5 duizend met wel hefinrichting. Ik weet niet wat ze bezielt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).