Lachgas in auto zorgt voor steeds meer ongelukken

Auteur: , 60 Reacties

Nee, niet dit type lachgas.

Lachgas in auto zorgt voor steeds meer ongelukken

‘Even een ballonetje nemen’. De ontwikkelingen met betrekking tot lachgas gaan zo hard dat gemeenten en de politiek achter de feiten aanlopen. Men gebruikt lachgas allang niet meer alleen tijdens het uitgaan, maar steeds vaker komt het voor dat automobilisten met een ballon achter het stuur zitten.

Hoogst idioot, want het inhaleren van lachgas kan voor een tijdelijke roes zorgen. Om dit in een auto tussen het overige verkeer te doen is zo’n beetje het achterlijkste wat je kunt bedenken. Het komt echter voor en, zoals het lijkt, in toenemende mate.

Voor de politie ligt er een lastige klus. Lachgas gebruiken in de auto is, net als onder invloed zijn van een bepaalde hoeveelheid drugs en alcohol, illegaal. Die laatste twee zaken kunnen achteraf gemeten worden. Daar zit precies het probleem met lachgas, want het gebruik is niet achteraf aan te tonen. Agenten kunnen alleen actie ondernemen als ze het zien gebeuren. Dit maakt handhaving moeilijk.

In 2016, toen lachgas nog niet echt een ding was, waren er 60 incidenten in het verkeer. Dit jaar staat de teller al op 960 verkeersincidenten met lachgas en dan is het pas augustus. Een onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert en de NOS wees uit dat jongeren geen gevaar in het gebruik van lachgas zien, ook niet achter het stuur. Veilig Verkeer Nederland is inmiddels een campagne gestart.60 reacties

Geen gevaar zien… Is dan iedereen achterlijk?
@w0o0dy: Nou, kijk eens goed om je heen. De meesten wel. Heb niet het gevoel dat de bevolking er slimmer op wordt…
@w0o0dy: Vanaf het moment dat de maatschappij naar Boef, Famke Louise, Bizzey, Lul’ Kleine (en nog meer van die autotuneshit) zijn gaan luisteren wist ik al waar het naartoe ging in NL…
@venividivici: Gelukkig waren vroegah de heren van De Jeugd, Opposites en Opgezwolle (om maar wat lokale te noemen van zelfde formaat en genre) de braafste en werd drugs niet verheerlijkt in de nummertjes.. :)
@olivier420: je comment klopt als een bus. Compleet irrelevant voor dit topic: the opposites en de jeugd, die maakten iig nog wel muziek die erg goed in elkaar zat. Nu is het snel snel instagram commercieel. Zien en gezien worden. Stoer stoer doen. En de volgende nietszeggende 13 in een dozijn autotune hit.
@grasvreter: Behalve dat dat destijds ook over de jeugd en the opposites werd gezegd door de ‘oudere’ generatie. Slechte muziek is van alle tijde en de invloed van artiesten wordt vaker door een oudere generatie afgekeurd en gezien als controversieel. Zelfs artiesten die nu legendes zijn konden niet rekenen op goedkeuring van de oude generatie… The Stones, Beatles, Elvis….. te seksueel, verheerlijken van drugs etc.
@Pordon: pfsh, the Beatles, met hun haar tot over hun oren en alleen maar zingen over meisjes met hun elektrieke gitaren. Schorem is het!
@gulli: Gelukkig ging Lucy in the Sky with Diamonds alleen maar over een tekening van John’s zoon ;)
@gulli: Schobbejakken!
@gulli: Schorriemorrie!
@gulli: Belhamels!
@svenska_aeroplan_ab: tuig van de richel
@grasvreter: Ja dat is helemaal waar!

Zaterdag Opposites @ Appelsap gezien? Kippenvel.
@grasvreter: Opgezwolle ook.
@olivier420: Of verder terug naar de tijd van al die 40 ers die klagen over de moderne muziek: nederwiederwiederwier… Achhhhh… Wiederwiederwiet… En: heroïne godverdomme heroïne godverdomme heroïne godverdomme… En welke bende er allemaal wel niet gemaakt is in die tijd.
@venividivici: In België toen VTM op de buis kwam.
@wimof: gelukkig hebben we Canvas nog
Laatst nog gezien op de Witte de Withstraat in Rotterdam. Raampje naar beneden, stoeltje naar achter gekanteld, ballonnetje erbij. Echt de leven. Gelukkig is het daar niet zo druk met overstekende mensen.
@kartmans: inderdaad en ik heb er ook zo al een paar met een ballon achter het stuur zien rijden in Rotterdam.
Snap ik ook niet…neem dan speed ben je sneller thuis ook
@driver28: dan moet je inderdaad harder dan 50mph gaan
Schijnt ook goed voor je hersenen te zijn dat lachgas
@bigbrabo: dat is wel duidelijk ja.
@bigbrabo: ongeveer even slecht als je adem 1,5 minuut je adem inhouden. Dat moet je niet 50 keer op een avond doen, maar verder een van de veiligste middelen.
Haha, perfecte foto bij dit artikel!
Als er eens begonnen wordt met strenger straffen met rijden onder invloed…. Snap sowieso niet dat mensen na het veroorzaken van een ongeluk hun rijbewijs weer krijgen. Je hebt dan toch vrij duidelijk aangetoond dat je niet aan het verkeer kunt deelnemen
@edward330d: probleem is vaak dat het gebruik niet vast te stellen valt. Tijdens de roes veroorzaken ze het ongeluk, maar tegen de tijd dat de politie ter plaatse is is er al niks meer in het lichaam te vinden van het lachgas.
Ze worden steeds dommer en gekker. Net als die onbenul van een Art Rooijakkers. Zit er zo’n mongool die er in handelt bij hem aan tafel tezamen met een arts. Eigenlijk het perfecte voorbeeld van hoe het nu gaat. Aan alle kanten worden ze er voor gewaarschuwd maar ze doen er maar wat lacherig om en doen een pet achterstevoren op met een hesje en handschoentjes en blazen nog een ballonnetje op. Wat een slechte televisie is dat zeg.
@viezefreddyw: tja staats tv hè…..
@amersfoorter: Was RTL4.
@viezefreddyw: het is niet illegaal, daarom mag dat dus gewoon…
Nog ff en we gaan chloroform achter het stuur gebruiken. Snappen die imbicielen niet dat ze gewoon bezig zijn met medische verdovende middelen?
Kan toch prima in de auto? Balonnetje op nakken, autopilot aan van je Tesla’tje en spacen maar….


Oooh wacht..
Nu maar hopen dat die rommel zoveel hersenschade veroorzaakt zodat het probleem zich zelf oplost….
@dutchdriftking: dat vraag ik me inderdaaf af. Als je al redelijk ‘incapacitated’ bent, wat blijft er dan over?
@stephane8200: Zoals Harrie Jekkers ooit zei : “Alcohol vernietigd een aantal hersencellen, en bij sommige mensen luistert het nogal nauw”….. Wellicht is het met lachgas het zelfde.
De overheid heeft dit volledig zelf veroorzaakt. Zij besloten op een gegeven moment om lachgas niet langer meer als ‘medisch hulpmiddel’ te registreren, waardoor dit middel vrij beschikbaar werd, o.a. in de voedingsindustrie, waar het als drijfgas werd gebruikt (voor slagroomspuitbussen), want het gas werd als ‘niet giftig’ beschouwd.

Boy, were they wrong…
@rrrobert: Is te gemakkelijk om op de overheid af te schuiven. Als je lachgas gaat verbieden, dan zal wel men aanstekergas beginnen inhaleren, of lijm. Ga je die ook allemaal beginnen reguleren dan?
@SimonMc: gewoon een hype beginnen dat pure CO2 ook gaaf is. Lost het probleem zich vanzelf op.
@simonmc: ik heb het niet over verbieden. Wat ik aangeef is door meerdere deskundigen ook al aangegeven: breng lachgas weer terug in de categorie ‘medische hulpstoffen’; daarmee maak je de productie, handel en gebruik weer vergunningplichtig. En daarmee controleerbaar en beheersbaar
Wij deden dit vroeger (+10j geleden) al. Je bent echt wel zo’n 30s weg vd wereld, waarom zou je dat in godsnaam achter het stuur doen?
Hihihiii grappig verhaal
Er wordt te kwistig met rijbewijzen gestrooid…

Of wordt er te kwistig met zaadcellen en eicellen omgegaan?

Of zou het te zuinig met een weloverwogen pak opvoedkundig slaag zijn?
Of is je (kut)kinderen opvoeden gewoon te moeilijk geworden door insta-tweet-tube?

Man man ik hoop dat zulk gedrag binnen een paar jaar weg-gedarwind is…
@tjorque: Precies de ouders met jouw gedachtengang hebben meestal kinderen die dat soort dingen doen
@1audi1: is dat zo? Ik doe nog zo m’n best om m’n kinderen zelf op te voeden… jij lijkt te weten dat ik dat niet doe, dus vertel me maar wat ik verkeerd doe…
Idiots gonna idiot.

De meeste mensen die dit soort domme dingen doen hebben echt geen lachgas nodig om dom te doen. Anders pakken ze wel alcohol, pilletjes, rookwaren, noem het maar op. Je kunt het wel verbieden maar dan is het wachten op het volgende fenomeen.

Zolang er idioten zijn (en dat lijken er steeds meer te worden) hou je dit soort onzin.
Gelukkig woon ik niet in de randstad. Hier gaan mensen nog gewoon ouderwets met een paar bier achter t stuur zitten..
@1audi1: Alhoewel ik veel reacties lees met steeds meer idioten, steeds dommer etc etc. Valt het mij juist op dat een groot deel van de jeugd tegenwoordig veel voorzichtiger is met alchohol en wiet achter het stuur. Dit is ook gewoon aan de statistieken te zien(de alcohol dan) Die achterlijke ballonnetjes achter het stuur vallen niet goed te praten, maar dat is een bepaalde groep idioten, degene die vroeger waarschijnlijk weet ik veel welke drugs toen het ding was gebruikte.

Erg hoog de jeugd van tegenwoordig gehalte weer hier
@1audi1: sowieso is iedereen die mij niet is een idioot natuurlijk 😄

Iedereen is gek, behalve ik
@gulli: Is inderdaad ietwat onhandig geformuleerd.

-mensen die lachgas gebruiken tijdens het autorijden vertonen idioot gedrag en zijn dat ook meestal.

Dat bedoel ik
@1audi1: je hebt ook wel gelijk, het “jeugd van tegenwoordig”-geklaag is natuurlijk van alle tijden en ik merk dat ik er inmiddels ook hard aan meedoe. Ik voelde me terecht aangesproken 😊

Overigens heb ik toen ik jong was natuurlijk ook genoeg ongein uitgehaald, gelukkig wel altijd verstandig genoeg geweest om daar geen anderen mee in gevaar te brengen maar alleen mezelf, wat me hopelijk alleen een halve idioot maakt 😊
Het vreemdste is nog dat mensen er zelf geen probleem in zeggen te zien, terwijl ze het lachgas toch gebruiken om een roes te krijgen. Roes van welke aard dan ook en autorijden gaan niet samen, dat is de essentie van wat je tijdens je rijopleiding meekrijgt of tenminste mee zou moeten krijgen.
Een tijdje terug zag ik het een halve gare het op de snelweg doen. Nu snap ik niet hoe mensen het in het verkeer gebruiken. Mijn ervaring is: een seconden of 30-60 verdwijnt alles en daarna gaat het nog een minuut of 2 door, dat is veel heftiger dan alcohol, wiet, xtc al duurt het veel korter. Neem je dan kleine haaltjes ofzo? Hoe dan ook is het een slecht idee.
Je bent wel een echte sukkel als je die spullen nodig hebt, zelfs buiten het verkeer.
Ik denk dat ik ook maar een tank ga restaureren om nog met enig gevoel van veiligheid de weg op te kunnen.
Ondanks dat het bericht teleurstellend is is de foto echt fucking ruig
Zelf totaal geen ervaring met lachgas. Geen idee hoe het voelt. Wat ik niet goed begrijp is dat je onder het autorijden nog behoefte aan een lachgas roes. Is dat gevoel dan zo verslavend dat het niet kan wachten tot je op de bestemming aangekomen bent? Of is het dat de auto een gevoel van privacy biedt?

Had ook nog even na zitten denken hoe je een verbod zou kunnen handhaven. Verbod op het vasthouden van een ballon in de auto invoeren :-). Verheug me nu al op toekomstige afleveringen van wegmisbruikers….
Giller.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).