Lexus IS occasion aankoopadvies

Auteur: , 50 Reacties

Weinig auto's zijn in staat tot wat deze Lexus heeft gedaan, want met de IS200 en IS300 schrijft het merk geschiedenis met de 'Lexus achterlichten'. Nog steeds een opvallend accessoire en het misstaat de auto niet. Waarschijnlijk hebben er inmiddels wel meer mensen 'lexusachterlichten' op een ander model gemonteerd dan andersom.

Lexus IS

De Lexus IS in het kort
Terwijl het millennium op het punt staat te knappen werkt Lexus aan iets nieuws. Ze willen iets kleins. Er rijden op dat moment alleen grote, zeer luxe ‘directeurs’ Lexussen (Lexii?) rond en de Japanners willen met C-Klasses en 3 Series concurreren. De Lexus IS wordt een middelgrote auto met achterwielaandrijving, toch veel luxe aan boord en een pittige doch comfortabele zescilinder onder de motorkap.

Tot in de puntjes werkt de premium afdeling van Toyota het concept uit. De eerste generatie Lexussen IS200 en later IS300 zijn fel en sportief als je ze op de staart trapt. Voorin ligt een op toeren gebouwde zescilinder lijnmotor. Binnen is er luxe in allerlei vormen aanwezig. Lexus kleedt haar auto’s goed aan. Elektrische ramen voor en achter, heel veel airbags, elektrisch verstelbare stoelen met geheugen, tractiecontrole, een sperdifferentieel en volautomatische airconditioning. Bijna alles zit op executive- en sportuitvoeringen, de standaard auto ontbeert eigenlijk alleen stoelverwarming en een open dak of leren bekleding.

Geen diesels, geen turbo’s en geen zorgen om CO2. We schrijven immers begin 21e eeuw, energielabels zijn er genoeg maar niemand denkt aan de werkelijke uitstoot. Twee zes-in-lijn benzinemotoren zijn er beschikbaar: de Lexus IS200 krijgt een 2 liter groot exemplaar met 155 pk, de IS300 is met zijn 3 liter goed voor 214 pk. Bij 6100 toeren voelen zij zich het lekkerst.

Na de sedan in 1999 volgt de ‘SportCross’ station in 2001. Beide auto’s blijven in productie tot en met 2005. Dan vervangt een nieuwe generatie ‘IS’ het model en vervalt de station als carrosserievorm. Lexus achterlichten verdwijnen weer, zo ook 1G-FE en 2JZ zescilinders.

Lexus IS SportCross

Als occasion
Inmiddels leven we ruim 14 jaar na de introductie van deze eerste middenklasser Lexus. Sindsdien is er veel veranderd. Lexus bouwt nu eigenlijk alleen nog hybride auto’s met soms een sportief randje. Aan een heerlijk in de toeren klimmende zescilinder lijnmotor met 6-versnellings handbak kan de Lexus van vandaag echter niet tippen.

DE IS200 SportCross met 155 pk en handbak is de meest bijzondere variant die je kan krijgen. Een snelheidsmonster is het niet, een fijne auto is het wel. Met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 9,5 seconden blijf je moderne spaardiesels gewoon voor. De topsnelheid bedraagt een nette 215 km/u. Tegelijkertijd blijft het gewicht steken op een bescheiden 1400 kg en ligt het praktijkverbruik met 9,8 liter per 100 km zelfs lager dan het opgegeven verbruik (10,5 l/100km).

Indien meer snelheid gewenst is, zoek dan een IS300. Deze is altijd voorzien van een automaat, heeft ruim een seconden minder nodig om de 100 km/u te bereiken en stoomt door tot 230 km/u.

Lexus IS occasion prijzen

Luxe is ruim voldoende aanwezig en dat eigenlijk in iedere uitvoering. Ten opzichte van een moderne auto mis je hooguit wat elektrische snufjes zoals automatische ruitenwissers, grootlichtassistent en lane-assist. Het comfort is toch van een zeer hoog niveau. Soepel rijden, rust in de auto en power als je er om vraagt. Prijzen lopen uiteen van €3000,- voor een simpele IS200 tot €9000,- voor een best wel dure IS300. Helaas zijn Japanners ‘puntjebijpaaltje’ toch net zo saai als Duitsers: je kan ze in alle kleuren krijgen, als het maar grijs of zwart is. Eén fraaie uitzondering op de regel is de diepblauwe lak en er staat welgeteld één geel exemplaar te koop op moment van schrijven.

Aandachtspunten
Helaas is het ook bij het oerdegelijke Lexus niet altijd koek en ei. Defecten treden zo nu en dan op. Zo gaat dat, waarmee een tweedehands IS200 of zelfs IS300 absoluut geen slechte keus hoeft te zijn.

Gevoeligheden zitten bijvoorbeeld in de versnellingsbakken, handgeschakelde bakken kunnen last hebben van een slechte koppeling. Dit merk je door een onzeker gevoel in het koppelingspedaal of slippen van de koppeling. Uiteindelijk leiden veelvuldige reparaties en/of een slecht werkende koppeling ook tot overmatige slijtage van de versnellingsbak. Voor het zover is zal het schakelen hakeriger gaan door die slechte koppeling. Dan maar een automaat kiezen is helaas geen optie. Ook automaten kunnen stuk. Als deze slecht schakelen is er zeer waarschijnlijk iets mis met de elektrische aansturing van de bak. Hier gaat een automaat uiteindelijk aan onderdoor. Fouten in de aansturing kunnen ook komen door ondeskundig vervangen van versnellingsbakolie. Het opnieuw (pogen te) inleren van de bak is de enige redding.

Verder kan er overmatige bandenslijtage optreden. Zwakke rubbers in de ophanging van de voorwielen veroorzaken deze slijtage. Terwijl een auto goed uitgelijnd kan zijn, geven de rubbers te veel mee tijdens rijden. Hierdoor veranderd de stand van de wielen en kan vooral de binnenkant van voorwielen kaal slijten.

Houdt er ten slotte rekening mee dat onderhoudskosten niet mals zijn. Stap je uit een premium Duitser dan is de verrassing wellicht klein. Kom je uit een Toyota dan kan de IS choqueren. Prijzen van koppelingen, bougies, ophangingsonderdelen en een snaartje hier of daar kunnen oplopen. Onthoudt dit ook bij de ‘aankoopcheck’. Het eerste jaar autobezit levert vervelende verrassingen op als de vorige eigenaar op onderhoud heeft bespaard. De Lexus IS tolereert veel, maar uiteindelijk houdt het op.

Conclusie
Achterwielaangedreven, dubbele draagarmen rondom, een sperdifferentieel en desgewenst een 3 liter met automaat of 2.0 zescilinder handbak. Dit is geen BMW, maar wel een geduchte E46-concurrent uit het verre Oosten. Hoewel ook sportief, is de Lexus IS vooral comfortabel. Rust in de cabine en een soepel motor maken reizen korter. Een veelgehoorde klacht is het gebrek aan kracht ‘onderin’ bij de 2.0 zescilinder. Met automaat heeft de 3.0 hier geen last van. Kijk nog eens goed naar de helderwitte achterlichten en zoek een verzorgd exemplaar uit. Het volledige aanbod aan Lexus IS occasions is hier te vinden.50 reacties

zal ongetwijfeld goed en betrouwbaar rijden, alleen jammer dat deze er al uit ziet als een hyundai uit de jaren 90
“Lexus bouwt nu eigenlijk alleen nog hybride auto’s met soms een sportief randje.” Ze zijn ook echt niet bezig met een nieuwe IS-F coupé ofzo… (Verder altijd interessante artikelen hoor.)
@mdemooistelettervanhetalfabet: Die zou ik niet onder het normale modellenaanbod scharen.
Een 6-cilinder die ervan houdt om hoog in de toeren te gaan, die vervolgens standaard aan een automatische versnellingsbak is gekoppeld (IS300). Hoe rijdt zoiets dan?

Vroeger vond ik dit een hele mooie auto, maar inmiddels is dat toch wel ietsje minder geworden helaas. Al zou ik er nog steeds graag een hebben.
@SJ: dat rijdt fantastisch. Ik rij nu een GS300 na een is200 te hebben gehad. Zet de bak op sportstand en zodra je de kickdown intrapt schakelt deze 2 versnellingen terug en zien de meesten je achterlichten snel kleiner worden.
Naast de normale slijtage delen geen gekke dingen dus. Dat is een first in deze rubriek.
Rararara, hoe zou dat toch komen…?
-=edit: dit soort links zien we hier liever niet=-
@bofkont:
Dank u, die van mij is echter wel een tikkie sneller. Die Brabus versie is zo’n 60kg zwaarder en bij die van mij is o.a. de schakelsoftware aangepast waardoor hij sneller schakelt. Helaas blijft het besproken probleem van het wegrijden bestaan, dat gaat de eerste meters traag. Desondanks zit hij nu toch nog in 8.2 aan de 100, niet supersnel maar rap zat om met het verkeer te kunnen meekomen.
Volgende maand mag hij mee naar Zwitserland voor Smarttimes 2013, kijken hoe hij zich houdt in de Alpen.
Blijft lachen als je dat geblaat over de betrouwbaarheid van die motoren leest, die van mij heeft inmiddels 1,5 ton op de klok en gebruikt nog geen druppie olie.
@jrk68: Ah geweldig man!!

Ja die betrouwbaarheid is een terugkomend iets, is was eerst ook in de veronderstelling dat ze allemaal slecht waren. Maar dat is absoluut niet het geval!

Hmm mag geen linkjes neer zetten van de concurrentie zo blijkt.
Mijn excuses dan, zal het niet weer doen.
Alles, maar die ene toko niet :)
@sir_smokalot: en waarom mag die ene toko dan niet? Als je zegt dat alles mag behalve die, dan vraag ik mij echt af wat de reden is, aangezien t niet om een categorie gaat wat ik nog zou kunnen begrijpen ;-)
Het ontwerp was zeker modern voor zn tijd. Echter is het ontwerp niet klassiek en daarom oogt het ding nu in 2013 toch wel aardig outdated. De A4 en C-klasse in die tijd zien er misschien nog wel ouder uit. Naar mijn is alleen de 3-serie uit die tijd wat tijdlozer. Als ik er 8 jaar geleden het geld voor had, was het misschien 1 van de mogelijkheden geweest; nu niet meer.
Leuk stukje zoals altijd, dat wel!
@gregorius:
Nu is de E46 ook een tijdloze schoonheid.
Een nette niet versjonnieficeerde vind ik fraaier dan zijn beide opvolgers. Zeker waar het de coupé/M3 betreft.
@jrk68: Absoluut mee eens, De e46 in originele toestand is een tijdloze schoonheid.
Heb er 2 van gehad, e46 328i en een 328ci, echt geweldige wagens.
Op termijn komt er bij mij toch weer een E46 zoals het nu lijkt.
Zou de volgende review een Renault Twingo 1e generatie kunnen zijn? Die is ook erg leuk met zijn lange loopbaan en 3 tussen generaties. En ook voor beginnende autokopers erg interessant.
@aadzor: Simpele tip. Koop een zo kaal mogelijk exemplaar als je voor de eerste versie gaat. Alle opties zijn nu wel zo’n beetje stuk, of zullen net stuk gaan als je m een maand of 2 hebt.
Prachtige wagens deze lexus, vooral de tellerwinkel in het dashboard.
Ik zou altijd gaan voor de schaarse 300, de 200 is idd zwakjes, heb er ooit eens in gereden.
9000 euro hoeft een knappe 300 echt niet meer te kosten.
Hier een aantal erg knappe exemplaren met niet al te schokkende kmstanden.
Vergeet die laatste sjonie drol.
http://www.gaspedaal.nl/Lexus/IS-Serie/?trfw=300&kmax=160000&srt=pr
Lexii. Analoog aan de vel Toyota Prii.
@sjamp: Lexa?
@sjamp: de enige opties zijn volgens mij lexi of lexera (respectievelijk analoog aan servus en corpus).
Lijkt me een heerlijke wagen om te bezitten. En hoe ze de dash hebben aangepakt, prachtig! Het design is dan niet de mooiste evah maar toch. Doe er maar 1.
De IS300 is in Europa relatief zeldzaam. Als ik voor zoiets zou kijken, zou de keuze moeilijk zijn: de comfortabele, rappe, zelf schakelende IS300 met 215 pk 6-cilinder of de onzettend hitsige, snellere Toyota Altezza RS200 met 210 pk 4-cilinder. Beide hebben iets wat mij aanspreekt.
@ej20g: Wist echt helemaal niet dat er zoiets bestond als een Toyota Altezza.
Werd deze alleen in Japan geleverd? (Zoals dat wel vaker gebeurd met al de echt leuke Japanse auto’s daar)

Dan zou ik toch voor de Altezza gaan, hoewel die er nog minder zijn dan de 300 als ik zo rond kijk.
Financieel ga je kapot aan zo’n Lexus, ik heb 4 jaar een GS300 gehad welke 15 jaar was toen ik hem kocht en de garagefacturen waren altijd 500 euro+.
@monsieurleloure:
Tja, als je 500+ euro voor onderhoud aan een 15 jaar oude klasse bak teveel vindt is het misschien wijzer om met een Toyota Aygo te gaan rijden. Mij klinkt het heel redelijk….
@jrk68:

Als je dat een keer of 4 per jaar meemaak en dat 4 jaar lang is de lol er snel af.

Let wel, ik praat alleen over tussentijdse reparaties, daar zitten de banden niet eens bij meegerekend.

Wat ook leuk was ,was dat ik een lekke hoofdremcilinder had, levertijd ruim 2 weken uit ellendigheid maar een Hyundai Atos a 25 p/d gehuurd,, wat een hondenhok was dat…

Één ding moet ik ze wel nageven ,ze kunnen wel goede aircosystemen bouwen in die 4 jaar tijd heeft die het nooit laten afweten.En dat voor een 19 jarige auto.

Onderdelen waren ook duur, je kon uitgaan van de onderdelenprijs van een Passat en dat maal 3.

Remklauwtje : 350 euro ex btw
Bovenste wieldraagarm 300 ex per kant.
En laat nou net alle twee de voorste remklauwen kapot gaan, kassa

Toen het geouwehoer met speling op de wieldraagarmen begon heb ik hem eruit gebonjourd.


Durf niet een meer in de boekhouding te kijken om te zien wat de precieze kosten waren.

Maar ik heb wel een supertijd met dat ding beleefd, niemand kende dat model, je ziet ook bijna nooit rijden

Motor was dezelfde 2jz als de IS300 en liep zijdezacht, het reed ook voortreffelijk.
Maar in dat opzicht doet mijn Lybra 2,4jtd er niet echt voor onder, alleen jammer dat die geen automaat heeft.
@monsieurleloure: Nou, elke 15 jaar oude auto heeft zulke problemen lijkt mij? Ik heb met mijn E46 ook genoeg problemen en onderhoud gehad.

– Kapotte bobine zonder foutmelding, dus handmatig zoeken
– Raammechanisme kapot, gaat niet meer omhoog
– Airco drukregeling kapot
– Top mounts rammelen, vervangen
– Draagarmrubbers en stabilisatorrubbers liggen klaar om te monteren
– Centrale vergrendeling kapot
– Expansievat gescheurd

Ongetwijfeld nog meer aangepakte dingen, maar dit is een kleine greep. Ondanks dat toch nog verliefd op mijn wagen. Blijft een heerlijke auto en het concept is vergelijkbaar met de Lexus, heb zelf ook wel getwijfeld over een Lexus maar was nooit 100% ervan overtuigd.
Hallo allemaal,

Aardig artikel natuurlijk en ik ga de fanboys van de duitsers en de auteur niet aan de balletjes kietelen.

Maar dit artikel geeft wel blijk van een zeer korte blik. Kijk eens over de grens in bijvoorbeeld Japan maar ook Amerika waar Lexus niet enkel hybrides neer kan zetten. Daar staat bijvoorbeeld gewoon een moddervette IS350 die in alle testen de Duitsers het nakijken geeft. Dus niet enkel op kwaliteit waar ze al jaren de Duitsers hun hielen laten zien.

Gewoon eens niet .nl intypen maar bijvoorbeeld na het woord Lexus een keer .com of co.jp intypen. Dan geeft alle jongetjes hier een realistischere blik op het wel en wee in de wereld van bijvoorbeeld Lexus. Nederland is op dat vlak helaas een enorm truttenland en wij doen hier hard aan mee helaas.

Overigens is het ook zo dat al het lekkere spul door Europeesche heffingen (co2 op totaalverkoop bijvoorbeeld) de Japanners een nadeel geeft tov lokaal geproduceerd spul.

Blijft het alleen jammer dat Lexus vaak die hokken zo lelijk maakt….Alhoewel deze natuurlijk niet te versmaden is in de dikkere uitvoeringen. Blader maar eens: http://www.lexus.com/models/IS/gallery/lookbook.jsp?i=0&j=10

Groeten van Audi A5 rijder
@trickiedickie: kortzichtig? Het is een blog, dat is één. Ten tweede gaat het artikel over Nederlandse occasions, dus een vergelijking naar DE of zelfs Japan is hier niet van toepassing, ook niet voor nieuwe auto’s. Niet in combinatie met dit artikel.
@trickiedickie: op je verhaal heb ik niks aan te merken op het laatste na, ik vind de auto’s die Lexus maakt vaak erg mooi!
alles maar dan ook alles staat me tegen aan zo,n kutding ..

sinds 1994 is dat hele Lexus een flapdrol merk ..
@lincoln: Tja ieder zijn meug zullen we maar zeggen dan ;)
Ik heb 5 jaar lang in een is 200 gereden.hij heeft me nooit.in de steek gelaten .de auto is nu de deur uit omdat we nog een bedrijfswagen hebben een Peugeot 308 maar we zijn nu toch aan kijken voor een nieuwer type is250 met zo een dikke navi en geluids installatie. Echt 1 van de betere auto’s
Ik weet niet, ze missen iets.
Als bedrijfswagen zou (een nieuwe dan weliswaar) lexus sowieso een optie zijn maar als prive mobiel… ik weet het niet. Het zou een verstandige keuze zijn, maar als je voor dat soort dingen kiest dan is een audi a2 of ene citroën c2 een nog verstandigere keuze.
@Hupke: citroen c2? Heb he daar al eens mee gereden? Een vriend heeft zoiets. Op de snelweg herrie alsof er geen ramen inzitten, en als je de deur dichtklapt hoor je gewoon goedkoop blik.
Koop dan een c3, fiesta of i20
@nasty:

c2 eigenlijk nog nooit mee gereden, op papier zien de specs er redelijk uit.
De C3 heb ik al wel mee gereden, m’n nichtje had er zo een omdat het er ‘schattig’ uitzag, uiteindelijk heeft ze toch een golf moeten kopen om iet wat klein en comfort te hebben.
Ik had gehoord dat de C2 stukken beter gebouwd was dan de C3, niet dus.

Maar m’n punt was gewoon als je per se op je centen wil tellen is een lexus nog niet echt een optie, en als je iets wil dat comfort, plezier, … enzo heeft dan zijn er ook veel andere opties.
@Hupke: ik heb ook op het punt gestaan eentje te kopen. Witte is200 sport met lage kmstand. Enige wat me tegenhield waren de vele commentaren op het hoge verbruik en de dure onderhoudskosten.

Ben zowiezo geen citroen fan, dus k ga het je niet aanraden ;)
@nasty:

Ik ben sowieso nooit echt fan van een automerk. Citroën heeft best wel een paar leuke wagens gemaakt. Maar ook serieuze mislukkingen.
Is een geweldige auto. Van bijna alle gemakken voorzien. Zelf mis ik de navi en electrische stoelen.
Problemen ben ik (nog) niet tegen gekomen.
@Fatigue:

Volgens mij is het verhaal redelijk generalistisch opgeschreven wat zinsnedes als dit bevestigen:

“..Lexus bouwt nu eigenlijk alleen nog hybride auto’s met soms een sportief randje…..”
“..Tot in de puntjes werkt de premium afdeling van Toyota het concept uit…”

Dat zijn toch echt generalistische stellingen die niet specifiek voor NL zijn. De rest over de occasionmarkt etc natuurlijk wel.

Waar het mij om gaat: ik snap dat er een beeld bestaat van Lexus in NL en je een blogger niet moet vragen om een ander beeld te schetsen. Echter als je toch een ietwat expert stuk schrijft dan moet je wel iets verder kijken dan hier is gedaan. Specifiek de eerste stelling is simpelweg onjuist voor Lexus. Lexus bouwt prachtwagens qua techniek en capaciteiten, maar in NL krijgen we niet het beste te zien. Dat zou een toevoeging op dit artikel kunnen zijn.
Ik vind de IS200 nog altijd een plaatje, vond de auto altijd al wel iets hebben.

vind de IS300 Sportcross dan weer afschuwelijk met die achterkant.
Doe maar een IS200 met de 3.0 6cilinder, maar die bestaat dan weer niet.
@reistje:

Jawel dat is dan juist weer de is300 ;)
@redbeams: Maar die is weer zo lelijk vanaf de achterkant dat je dooooowd gaat.
En een stuk duurder dan spaar ik liever een beetje door voor een Supra.
Mensen begin er niet aan. Ding zuipt je arm! Geloof me ik heb er 1 gehad voor 2 maanden!
Gisteren een IS300 aangeschaft met maar 54000 km op de teller!
@bofkont: welke link stond r:)
@icenigga: ??
-edit: nutteloze bijdrage-
@icenigga: Hmm vreemde reactie, maar ik begrijp nu wat je bedoeld.
Stond een link van de concurrent.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).