Lexus RX 450h: rijtest en video

Auteur: , 45 Reacties

De Lexus RX 450h is een aparte jongen om te zien, maar razend populair bij beroepsdieven. En saaie SUV's zijn er al genoeg, dus waren we erg benieuwd naar deze opvallende verschijning!

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Laten we meteen maar met dat uiterlijk beginnen. Het is een zooitje, er vliegen lijnen alle kanten op en de verhoudingen zijn niet optimaal. En tóch vind ik het een tof apparaat. Misschien omdat ik een zwak heb voor underdogs, misschien omdat ik ervan houd als mensen net iets aparter durven te zijn dan anderen. In ieder geval kan ik het waarderen, maar ik begrijp het ook heel goed als je dat niet kan. Dit is geen dertien-in-dozijn en voldoet niet aan dat wat de maatschappij van je verwacht als je een dikke SUV kan betalen. Iets met een kop en een maaiveld.

Lexus RX 450h rijtest en video
Maar wat misschien je hachje redt als je je kop tóch boven het maaiveld uitsteekt, is de aandrijflijn. De Lexus RX 450h is namelijk een hybride, voorzien van een 3,5 liter V6 en elektropower. De gecombineerde output van deze motoren komt neer op een fijne 313 pk en 335 Nm koppel. Dat is geen enorme bult vermogen en je gaat de concurrentie er niet mee zoekrijden, maar het is meer dan genoeg en de auto voelt zeker niet traag aan. De honderd wordt in 7,7 seconden bereikt en je kan doorstoempen tot 200 kilometer per uur als je een lange adem en een lege autobahn voor je hebt. Stekkeren? Dat kan niet bij Lexus. Scheelt weer vieze handjes.

Sturen doet de RX 450h ook netjes, zeker in de Sport S+ modus die deze auto heeft. Het gaat om een F-Sport uitvoering, wat geen extra performance maar wel een hoop fijne goodies oplevert. Kost echter wel wat: ongeveer €20.000 euro aan F-Sport goodies zijn op deze auto geschroefd en voor dat geld krijg je geen extra pk’s, alleen opties die het weggedrag wat sportiever maken en verder een hoop uiterlijk vertoon zoals spoilers, grotere wielen en een fijn aangekleed interieur.

Lexus RX 450h rijtest en video
Lexus RX 450h rijtest en video
Wat erg prettig is, is het interieur. Zeker in deze F-Sport met fijn pornorood (© W. Karssen) lederen interieur is het erg fijn instappen. Alles voelt solide en degelijk aan. Het infotainmentsysteem (met 12,3 inch scherm!) werkt ook prettig en vlot, maar enige gewenning met de controller in de middenconsole zal wel nodig zijn. Het ziet er allemaal wel erg prettig uit. Veel cleaner en rustiger dan de chaotische buitenkant ook, vreemd genoeg. Als je telefoon het ondersteunt kun je draadloos laden met de Wireless Charging Tray.

Lexus RX 450h rijtest en video
Qua prijs is de auto met een prijs van €71.435 concurrerend geprijsd ten opzichte van de voor de hand liggende Duitse concurrentie zoals een BMW X5, Mercedes GLE en Audi Q7 (met vergelijkbare motorisering en uitrusting). De F-Sport zoals wij die reden kost dus €20.000 euro meer, maar je kan nog meer uitgeven als je voor de überluxe President Line kiest. Voor bijtellingsvoordeel hoef je niet naar de Lexus RX 450h te kijken overigens, daar doen ze niet meer aan bij de Japanners.

Lexus RX 450h rijtest en video
Aandachtspuntjes: de achterklep doet er bijzonder lang over om te openen en te sluiten. Zo gebeurde het me dat ik al bij mijn voordeur met de sleutel in het slot stond (20 meter van de parkeerplaats) toen ik de achterklep opnieuw open zag gaan. Bleek dat ik zelf iets niet helemaal goed in de auto had gelegd waardoor de klep niet wilde sluiten, maar normaal gesproken verwacht je eerder een waarschuwing dan pak ‘m beet 20 seconden nadat je op een knop hebt gedrukt.

Lexus RX 450h rijtest en video
Een ander heikel punt is de diefstalgevoeligheid van de RX 450h. Men is nogal dol op hybride SUV’s in bepaalde delen van deze wereldbol. Daardoor werd de RX 450h naar verhouding vaker gestolen dan de populaire hatchbacks van bijvoorbeeld Volkswagen en Opel. Goed op slot zetten dus, is onze Autoblog Top Tip.

Lexus RX 450h rijtest en video
Gaat de RX 450h zorgen voor benauwde gezichten bij de Duitse Drie? Nee. Absoluut niet, daarvoor is het teveel een vreemde eend in de bijt. Maar als jij op zoek bent naar een statement, of als je gewoon niet mee wil gaan in de trend van grijze muizen in het SUV-segment, dan is er in ieder geval een fraai alternatief in de vorm van de Lexus RX 450h. Filmpje!45 reacties

Mooi is anders.
Voor zowel het interieur als exterieur.
Maar wel een heerlijke auto.
Bijzondere auto, heeft zeker wat!

Jammer alleen dat er in de test niets voorbij komt over hoe de aandrijflijn voelt.
inb4 de ‘haatreacties’ over de looks vab deze wagen: rlx. Je zult deze wagen niet veel in NL tegenkomen. Hier houden we te veel van steriele duitsers.

Ik kan zijn looks wel waarderen. Prima wagen, voor iemand die anders durft te rijden.
@toyotafortuner: Hoe zo haat reacties? Over smaak valt niet te twisten…
Tja, met een F-Pace ben je ook ‘anders’, maak je ook een statement en betaal je ook veel bijtelling en 90k. Maar dan hoef je niet naar die klont lelijkheid te kijken. Ik vind dit echt niet om aan te zien. Van binnen ook niet. Niks voor mij.
@E34M5Touring: F-place is alleen een slagje kleiner.
@granlusso: Dit is geen formaat X5 hoor. Zo wordt ie wel geplaatst maar qua afmetingen zit ie dichter bij de F Pace. Sterker nog, de verschillen tussen een F pace en RX450 zijn kleiner dan die tussen een RX450 en X5. Qua prijs zit ie ook dichter op de Jag dan op de BMW. Qua gewicht wint ie het dik van beide overigens. 2700kg voor de 450H…
@E34M5Touring: 2700kg voor de Lexus? Pffff….
@e34m5touring: De Lexus weegt 2075kg, het maximale trekgewicht is 2700kg ;)
@jeroen13: je hebt helemaal gelijk. Scratch that last one then.
@e34m5touring: haha idd, dan zou ie nog weer wegen dan een Phantom :)
@E34M5Touring: LOL, grapjas! De RX is groter dan de X5! En duurder. Voor de rest is de X5 inderdaad geen concurrent. Autovisie heeft ze net naast elkaar gezet en ‘Er is geen reden te verzinnen om de X5 te verkiezen boven de Lexus, en dat doen we dan ook niet’… De Lexus wint makkelijk. In dit artikel zit een link naar de volledige test: http://blog.lexus.nl/updates/lexus-rx-450h-to-plug-or-not-to-plug/#.WCDCHMvvJnE

Veel leesplezier
@svenska_aeroplan_ab: Maatvoering op internet zegt toch wat anders.
@E34M5Touring: http://www.autoweek.nl/carbase_data.php?id1=85883&id2=82589&id3=85818&cache=no

Gevalletje hans anders denk ik zo
@redbeams: Zou ik zeker eens langs gaan als ik jou was idd. Kun je zien dat ik boven al toegegeven heb een leesfout gemaakt te hebben.
@e34m5touring: Ik heb het ook niet over het gewicht maar over de buitenmaten.
IMHO exterieur geen mooie auto!
Interieur is wel erg mooi!

Maar wat hebben die jappen weer goed naar de Duitsers gekeken
Front grille doet me denken aan die van een Audi
en het interieur : het display aan iDrive en het design van de middenconsole aan dat van een BMW 6-serie.
Ook zijn Japanse wagens meestal te druk met de lijnen in het design : me no gusta.
@Alexke: brilletje nodig??
Prachtig! Mijn auto… Ik hou van anders dan anders. Combineer dat met topkwaliteit, topservice, übercomfort en een heerlijke aandrijflijn en je hebt me…
@svenska_aeroplan_ab:
Ik hou ook van wat anders maar dit juist dan weer niet.
Inderdaad nauwelijks een woord over de aandrijflijn. En wat is het praktijkverbruik? Ben wel benieuwd hoe de Lexus (V6, niet opladen) zich verhoudt tov de BMW X5 40e (vierpitter, wel opladen).

Verder ben ik helemaal voor iets anders dan Duitse einheitswurst, maar dit is wel érg potsierlijk. Het probleem met de Duitsers is dat ze gewoon heel goed zijn.
@frederik: in de praktijk is de Lexus zuiniger dan de X5! Zie mijn reactie hierboven voor een link naar een vergelijkingstest.
@svenska_aeroplan_ab: Klinkt alsof Lexus het goed voor elkaar heeft, wel nog jammer van de styling…
Mooi he!
Gadver wat een lelijk hok net de nieuwe Prius.
Ik moest toch even denken toen ik las;’een fijne 313 pk en 335 Nm koppel. Dat is geen enorme bult vermogen.’ Nog geen 15 jaar geleden was dit een enorme bult vermogen.
@sleurs: In 2001 was dit toch ook geen extreem vermogen? Een ML500 uit die tijd zit rond die waarden.
@E34M5Touring: Net geen 300 PK en dat was een beul van een V8. Ben het vaak met je eens Tim, maar ik vind het wel een krom vergelijk.. Desalniettemin zou deze Lexus best wat minder zwaar kunnen zijn he.
@viezefreddyw: Hij praatte over de waarden. Niet over motortype. Ik vind vooral het koppel tegenvallen. Zeker voor een hybrid. En geen lage bijtelling. Dus wat nou precies het voordeel is…
@e34m5touring: Dat ben ik zeker met je eens. Ik zie ook niet zo goed het voordeel van deze auto. Maar ik denk dat Lexus zich totaal niet richt op de Nederlandse markt met deze auto.
@viezefreddyw: Volvo en Mitsubishi hebben dat beide wel gedaan en zeer succesvol ook. Terwijl Lexus de techniek in huis had. Vind ik sowieso raar. Hybrid merk bij uitstek. Maar verkopen hier geen stuiver.
@e34m5touring: Heb je zeker een punt. Maar Volvo en Mitsubishi hebben altijd wel een sterke naam gehad in Nederland, Lexus wat minder. Het enige wat Lexus echt goed heeft weten te verkopen in NL is de CT200H vanwege zijn lage bijtelling.
@viezefreddyw: Simpel: Lexus kijkt naar de praktijk, en niet naar de theorie… In de praktijk is full hybrid 9 van de 10 keer zuiniger dan plug in. Ook past Lexus zich minder aan aan de NL markt. De IS300h bijvoorbeeld, stootte bij de introductie 2 gram CO2 teveel uit voor 14% bijtelling… 2 gram!! Veel merken monteren dan fietsbanden en hop, 14% bijtelling. Zoniet Lexus. Helaas.

Gelukkig is die bijtellingsellende in 2 maanden over… Kunnen we weer naar de praktijk kijken! De TCO van Lexus is uniek in de premium klasse. Écht zuinig, onderhoudskosten veeeeel lager dan de DLD merken (bron Autoblog) en dan gaat er ook nog minder stuk! Ik verwacht dat Lexus komende jaren flink gaat groeien in NL. In de rest van Europa is dat namelijk al het geval…
Smaken verschillen….gelukkig. Ik houd niet van SUV’s , vind ze allemaal lomp en totaal niet functioneel dus deze Lexus zal het voor mij ook niet worden. Maar….1 ding hadden jullie wel mogen noemen: kwaliteit. Al jaren bovenaan in betrouwbaarheidsindex en de IS 250 stond zelfs in de top 5 van “lage onderhoudskosten”. Tussen de Corrola’s en ander klein grut. Met V6. Met 200 PK. Dus kwaliteit zal voor deze RX ook wel snor zitten.
Ik blijf voorlopig wel in mijn IS 250 rijden…..na ruim 8 jaar weet je de super kwaliteit van het merk wel te waarderen. Dus dames/heren potentiele SUV kopers: niet miepen over lijntje/vouwtje/grilletje. Gewoon de beste kopen.
Tja.. ik word er in ieder geval niet vrolijk van. Niet als ik hdm zie rijden en ook niet als ik achter het stuur zit denk ik
Ik weet niet. Voorheen vond ik Lexus altijd wel een mooi merk. Bouwden echt chique auto’s met een elegante uitstraling. Zeker qua zakensedans en limousines. Als je de Duitse drie maar niks vond, kon je bij Lexus heel mooi terecht. Maar sinds de laatste acht jaar zijn ze er wat mij betreft op achteruit gegaan qua styling. Ik vind het echt maar niets. Gewoon een erg lelijke auto als je het mij vraagt. Wat styling betreft doen de Europeanen het wat mij betreft veel en veel mooier dan Lexus. Jammer.
Video is paar maanden geleden opgenomen of niet? Voor de rest niet mijn auto ofzo maar wel leuk om te zien. Weer is wat anders!
Nee Lexus dit gaat hem niet worden vrees ik.. zoveel andere en betere keuzes op de markt.
Origami op wielen, kan mooi zijn, in dit geval niet
Kwa ontwerp helemaal niks. Ik vind het afschuwelijk.

Maar. Het is een topding. Tenminste, dat vind ik van de vorige generatie. Nu zal de nieuwe ongetwijfeld wat verbetert zijn her en der, de vorige is ook vandaag nog supergoed. En die is wel goed kwa ontwerp. Rustig en toch anders als de rest.
Lijkt me een ideale bak voor een coachbuilder, sublieme techniek maar een volstrekt infantiel design. Moet toch een goudmijntje zijn als je hier wat fraais van weet te maken.
Mooiste voorkant van alle huidige SUV’s uit dezelfde klasse. Lelijke kleur rood in het interieur en zie ook stiksels die er niet zo goed uit zien op de bestuurderstoel. Overall: zeker in het zwart komt deze er goed uit de verf en dan gewoon een wit interieur erin, miss even langs een tunert, dan heb je echt een keer iets anders wat er lekker dik, chique en apart uitziet. Ik vind die grille trouwens gewoon geweldig. Oh en de meeste mensen zullen deze auto niet kopen maar vooral leasen..
Ik denk dat hij zo vaak gestolen wordt omdat ze Casper zijn respect willen. Schijnen die oostblokkers gevoelig voor te zijn.
Misschien dat ze op een dag nog eens een fatsoenlijk dashboard kunnen ontwerpen bij Lexus en kan die grille alsjeblieft nog groter? Waarom niet gewoon een grille maken die ook de helft van de motorkap beslaat en waarin ook de koplampen zijn geïntegreerd.
vraagje, waarom rijden jullie de laatste tijd elke keer op en rond papendorp nabij nieuwegein/utrecht?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).