Londen zet duiven in om luchvervuiling te meten

Auteur: , 17 Reacties

*Kijkt in agenda* nog geen 1 april, dus dan zal het wel echt zijn.

Dit is een duif

Aangezien autofabrikanten vooralsnog bedacht lijken te hebben dat dinsdagavond 14 maart niet het ideale moment is om nieuwe modellen te lekken, hebben wij tijd voor een ouderwets portie Waku Waku. Zijdelings aan auto’s gerelateerd natuurlijk, want deze gevleugelde vrienden moeten in kaart gaan brengen waar in Londen de luchtvervuiling (lees uitlaatgassen) het hevigst is. Een twaalftal duiven werden gisteren door Plume Labs voorzien van een rugzak je met GPS en luchtkwaliteitssensor.

Hoewel de duiven vooral bedoeld zijn als publiciteitsstunt, kun je via een kaartje wel degelijk checken hoe schoon de lucht is waar de duiven doorheen vliegen. De startup is momenteel bezig met een crowdfundingcampagne om deze kleine meetinstrumenten aan de man te brengen om zo overal de luchtkwaliteit in beeld te kunnen brengen. Aan de man (of vrouw) en dus niet aan de duif, het idee is dat zo’n heel netwerk van lokale sensoren beter in staat is de actuele luchtvervuiling in beeld te brengen dan de vaste meetpunten die nu gebruikt worden.

Londen kampt met enorme smog-problemen, waarbij de luchtkwaliteit soms slechter is dan die in Beijing. Op Groen7.nl is er al dikwijls aandacht geweest voor de plannen van de Britse hoofdstad om de uitstoot terug te dringen. Denk aan snelwegen voor fietsers, stekkertaxi’s en bussen op biodiesel en elektriciteit.17 reacties

-edit: dank u, ik ga even in een hoekje staan…-
@alfablog: neeee, beter he!
@alfablog:

Er is altijd wel een wethouder te vinden die je gelooft ..
Zo .. Weer iemand schofterig zijn zakken gevuld met complete onzin met dank aan corrupte politici ..
Je kan ook gewoon een kanarie in een kooi meenemen om de luchtkwaliteit te meten…

Deden mijnwerkers vroeger ook. Zodra er geen geluid meer uit de kanarie kwam en het beest op de kop aan het stokje hing wisten de mijnwerkers dat de concentratie mijngassen te hoog werd en ze zich uit de voeten moesten maken…

Al is een app op de smartphone natuurlijk wel iets makkelijker dan continu zo’n vogel meesjouwen…
Okee….
Best een goed idee toch? Ook in London heb je mensen die duiven houden.
Gemeente zoekt ze op, geeft er wat voor en laten de beestjes vliegen en data verzamelen.
Zou best kunnen werken.
Niet eens zo’n gek idee, als ze drones hadden gebruikt zou het alleen al vanwege het woord ‘drone’ toegejuicht worden, dus noem ik dit niet ‘duif’, maar ‘biologische drone’. Ze gebruiken dus biologische drones die zichzelf in korte tijd opladen met zwefvuil, geen bestuurder nodig hebben en zelfstandig een willekeurig patroon door de stad vliegen. Als zo’n biologische drone dan uiteindelijk sterft zoek je ‘m aan de hand van het GPS-signaal terug en plak je het meetapparaat aan een nieuwe biologische drone. De oude biologische drone is 100% biologisch afbreekbaar. klinkt goed, of niet dan? ;)
Helemaal niet zo’n gek idee.
De luchtkwaliteit verandert altijd dus de graadmeter slechter dan in beijing Gaat niet echt op
@derkoning: er staat soms slechter dan Beijing…
Goed dat ze luchvervuiling daar zo serieus nemen ;)
Niks mis mee op zich, maar willen de duiven het apparaatje wel dragen? Ik hoop dat het niet storend is voor hen.
De duiven hebben geluk dat ze niet bij volkswagen hoeven te vliegen
Zet je in een bepaald woord er een N tussen of een T? ;-)
Dinsdagavond 14 maart?
Met al die supercars zal de LUCH daar wel niet proper zijn

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).