Luchtvervuiling verdubbelt wellicht kans op autisme

Auteur: , 35 Reacties

Zwangere vrouwen die in gebieden wonen waar veel dieseldampen en kwik in de lucht zitten lijken twee keer zoveel kans te hebben een kind op de wereld te zetten met autisme, zo blijkt uit onderzoek.

Autisme is de schuld van BMW-rijders

In Amerika is onderzoek gedaan naar het verband tussen autisme en de luchtvervuiling in de leefomgeving van zwangere vrouwen. In het onderzoek dat zich over heel Amerika uitspreidde werd een verdeling gemaakt in vijf schalen van luchtvervuiling, van schoon tot ranzig en alles wat daartussen zit zullen we maar zeggen.

En wat blijkt: zwangere vrouwen die in de meest ranzige omgeving leven lopen twee keer meer risico om een kind met autisme op de wereld te zetten dan vrouwen die in schone lucht leven. Met name de dampen van diesel en kwik worden daarbij genoemd. Kwik in medicijnen werd in het verleden ook al regelmatig genoemd als aanleiding voor autisme door gebruik van de stof in medicijnen maar daar staat tegenover dat die beweringen ook vaak middels andere onderzoeken ontkracht zijn en dus lijkt met name diesel een boosdoener. Diesel zorgt overigens voor meer problemen in Amerika, maar dat terzijde.

Overigens worden ook lood, mangaan en andere zware metalen gelinkt aan autisme maar die risico’s lijken volgens het onderzoek veel kleiner dan die van diesel en kwik. “Alle bestudeerde chemicaliën zijn bekende neurotoxinen,” aldus Andrea Roberts, die meewerkte aan het onderzoek door de Harvard School of Public Health “en al deze stoffen kunnen door een moeder overgedragen worden op hun kind. Het is zeer goed mogelijk dat deze overdracht van chemicaliën de ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt.”

Tegelijkertijd waarschuwen de onderzoekers nog niet teveel conclusies aan het onderzoek te verbinden. Een volgende stap in het onderzoek moet zijn dat er bloedmonsters bij moeder en baby’s worden afgenomen om vast te stellen welke stoffen wel en niet worden overgedragen. Op die manier kan wellicht uiteindelijk bepaald worden welke stoffen het risico op autisme daadwerkelijk vergroten. Het is nog altijd niet duidelijk wat überhaupt de oorzaak voor autisme is, onderzoekers vermoeden dat het ligt in een combinatie van genetische eigenschappen en andere factoren als complicaties tijdens zwangerschappen en de leeftijd van de ouders.35 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Megavaag onderzoek vol mitsen en maren omtrent een ziektebeeld waar je ook nog ‘ns alle kanten mee op kunt.

Next!
@lemans96:

Nouja, ze zeggen zelf ook dat er niet te snel conclusies getrokken dienen te worden. En het is een onderzoek van Harvard, wat toch wel iets mag zeggen..
Amerikaanse logica: in grote steden rijden meer diesels. In grote steden worden meer kinderen met autisme geboren. Het ligt aan diesel.
het verklaart in ieder geval het Audisme in Nederland, oh, sorry my bad, Autisme.
@norge: je punt weer gemaakt vandaag? Hup naar school jij…
@norge: haha, wie weet..
Wat een Diederik Stapel onderzoek, in de vervuilste delen van een stad wonen ook de zwakkeren in de samenleving, drugs en alcoholgebruik etc.
@porsche928: Maar dan zeg jij dat autisme veroorzaakt zou kunnen worden door drugs en alcohol en dat het meer voorkomt bij de laagopgeleide, slecht-verdienende onderklasse. Dat zul je ook eerst moeten bewijzen.
Zelfs als het veroorzaakt wordt door externe factoren, lijkt het me een andere vorm van autisme dan de erfelijke variant.
@dafmaf: Nee, precies andersom. Met autisme is de kans dat je buitengesloten wordt door de maatschappij veel groter, met als gevolg de dingen die porsche928 opnoemt.
@SJ: Ha, dat klinkt plausibel. Hoogopgeleiden kunnen trouwens ook autistisch zijn.
@porsche928:
Het is je misschien ontgaan, maar er wordt meer gesnoven en gezopen in de hogere dan in de lagere milieu’s. Iets met het wel en niet kunnen betalen van je verslaving….
@jrk68:
Maar je kunt beter wat coke met een goede whisky je lijf inknallen dan een plastic zak met lijm over je hoofd trekken.
@Hubert:
In beide gevallen wordt je geen 100, mocht dat je ideaal zijn….
@jrk68: Hoogopgeleide hockeykakkers ja
autisme .. obesitas .. adhd .. dyslectie ..

gouwe handel noemen we dat ..
@lincoln: Vooral ADHD wordt te snel geconstateerd, vooral in Nederland
@felix1989:

met je adhd pasje krijg je korting bij justitie ..
Vreemd, als je de conclusies van dat onderzoek gaat relateren aan de industriële revolutie in het Engeland van de 18 eeuw, had heel Engeland nu autistisch moeten zijn…………………………………………………….
@desjonnies:

zijn ze ook ..
da,s meteen ook hun beste eigenschap ..
Juist ja net als dat van verbrand rubber je rechter oog scheel gaat staan….
@beatjunky:

en in de fik staan brandwonden kan veroorzaken ..
Uien en bonen consumeren schijnt winderigheid te veroorzaken !
Ik wist het wel.. Er is iets met die mensen in Overschie
@kenner:
Er is iets met alle grootstedelingen in dit land. Oorzaak, medelanders in oude benzen….
Volledig terecht dus dat ze die oldtimerregeling op dat punt hebben aangepast.
De vervuiling hier in Nederland zou al stuk omlaag gaan als die afgegrapte 190d verdwijnen
@dahlback: Dat gaat toch ook gebeuren. iets met belastingen.
@the-budel-guy: haha idd en de mensen die een 190d rijden hebben het al niet breed dus hakt er goed in
@dahlback:
En waarop baseert u deze generaliserende mening?
Ik ken bijvoorbeeld iemand die in een kast van een villa woont met een Ferrari 355 in de garage en zijn dagelijkse kilometers maakt in zo’n oude geïmporteerde 190D.
Gewoon omdat hij een schijthekel aan de fiscus heeft….
@jrk68: een Ferrari 355 heeft niet iedereen maar gelukkig is dat niet echt een dure Ferrari. Tja een wat is een villa tegenwoordig? Vrijstaand huisje word al gauw zo genoemd en een flat tegenwoordig appartement.

Zie eens in de randstad hoe de 190d eruit zit dan begrijp je het wel waarom mensen die dingen haten. Zwaar vervuilend en geen belasting betalen wat anderen wel moeten doen in een nieuwe auto
@dahlback: Dat betekend dus ook minder mensen op de weg. Dus het file probleem is daarbij ook opgelost.
Als je autistisch bent (normaal- of hoogfunctionerend, dus Asperger of PDD-NOS) moet je trouwens elke drie jaar jezelf laten herkeuren voor je rijbewijs, sinds eind 2010. Gelukkig is dat sinds kort al afgeschaft voor ADHD’ers. Als er iemand is die zich netjes aan de regels houdt is het wel een autist…
@dafmaf: Idd is de grootste onzin die er is.
@the-budel-guy: Was het gevolg van een rapport van de Gezondheidsraad. Die concludeerde dat alleen in heel zeldzame gevallen… Het het CBR dacht toen, laten we het zekere voor het onzekere nemen, tot afgrijzen van de Gezondheidsraad.
@dafmaf: Wel verdomme! Kan ik mooi in 2016 mezelf laten herkeuren!
[D245T = autist zonder gegrond bewijs van autisme, beetje alles wat dus]
@dennis245turbo: Als het goed is, is die regel dan alweer verdwenen. Wat niet weet wat niet deert.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).