Max Verstappen is wereldkampioen karten [KZ-klasse]

Auteur: , 65 Reacties

Afgelopen weekend leverde Max Verstappen, de zoon van, een knappe prestatie door de wereldtitel karten in de KZ-klasse op te eisen. Is dit de opmaat naar een glansrijke carrière van Vettel-esque proporties?

Max Verstappen op podium eerder dit jaar

Dat is misschien wat prematuur, maar talent mag Max, die volgende week 16 wordt, niet ontzegd worden. In 2010 werd hij kampioen in de KF3-klasse, dit resultaat herhaalde hij afgelopen weekend in de (hogere) KZ-klasse.

De nieuwe generatie Verstappen is al even in de maak, we zijn benieuwd wat we in de toekomst nog van hem gaan zien. Naar verluidt wil hij volgend jaar zelfs al zijn intrede in de Formule Renault maken.65 reacties

Helaas voor Max telt talent alleen niet meer in de F1. Zijn vader weet daar alles van en het is er niet beter op geworden nadat Jos uit de F1 verdwenen is. Het is dus hopen op goed management om sponsoren aan te trekken die overtuigd zijn van de ‘long term investment’ in Max Verstappen en dat de juiste contacten legt bij goede teams.
@tweetyv6: misschien juist omdat zijn vader ervan weet, dat ie een kans maakt?
@Onehp: Ik hoop het ten zeerste.
@Onehp: Bill gates maakt meer kans om wereldkampioen f1 te worden. Het is tegenwoordig een grote politieke soap en heeft geen zak meer met racen te maken. Het team dat de grote bazen het hardst zuigt en de meeste centjes neer legt krijgt aan het einde van het seizoen een niets zeggende beker. Het was ooit een boeiende sport om naar te kijken, maar tegenwoordig is het spannender om rond het spitsuur naar de A2 te kijken.
@tweetyv6: Beweer je nu dat Jos Verstappen een groot talent is?
@str8six: Jos heeft in ieder geval het talent voor grindbakken op te zoeken ;)
@osmo: mijn idee!
@osmo: Kon je natuurlijk verwachten. Maar zo’n opmerking zegt meer over jou dan over Verstappen, dat dan weer wel.
@osmo: Helemaal goede Nederlands!
@osmo: wie op het randje rijdt gaat er ook wel eens overheen, gelukkig kun jij het veel beter.
@str8six: Ja. Zonder blikken of blozen. Ik durf, hè? Maar ff serieus, Verstappen was een megatalent, vraag dat maar eens aan de ingenieurs van Ford, Honda of Porsche. Michael Schumacher zei ooit dat hij (in een kart, op de baan) maar voor 1 coureur bang was en dat was Jos Verstappen. Mensen die altijd met grindbakgrapjes komen of beweren dat Jos Verstappen geen talent had, die snappen de sport en de politiek erachter niet zo.
@tweetyv6: Toe maar, jij durft ;-) Maar hij heeft na zijn tijd bij Benneton toch geen poten meer kunnen breken? Ik kan me nog wel Canada 2000 herinneren, Jos in de Arrows met de oranje KNVB helm ivm EK in NL. Op een zeiknatte baan die Arrows naar de vierde plek rijden, waanzinnig was dat!!
@str8six: ik dacht dat dat poten breken juist wel goed ging bij hem ;-)

Flauw flauw ja oké sorry
@baasbas: Ik vind jouw grap wel oké, haha! Betere manier om een typefout op te merken dan zo’n kansloze betweterige opmerking die we normaal in zo’n gevallen zien. :-)
@str8six: Klopt. Maar moet je ook ff kijken in wat voor achterhoedeteams hij na Benetton terecht gekomen is. Als Honda was doorgegaan, was het, denk ik, een heel ander verhaal geworden.: http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/19990209/teksten/spo.autosport.verstappen.html
http://www.verstappen.nl/overjos/1999.html
@tweetyv6: Dat Schumi bang was voor Jos, kan twee dingen betekenen, of Jos was levensgevaarlijk in een kart, of hij was razendsnel en zelfs Schumi had ontzag voor Jos. Ik ga maar uit van het tweede, Jos had wel het talent, maar helaas niet genoeg sponsorgeld, om hem op een hoger podium te brengen.
Als topcoureur moet je wel een echt haantje zijn, een echte killer, durf en lef hebben en tonen.
Jos heeft het geprobeerd en is er met het beschikbare materiaal, redelijk ingeslaagd een zo’n goed mogelijk resultaat uit te halen.
Jos, als coureur, was oké.
@Orichy: Idd het 2e. Razendsnel. Politiek heeft Jos’ carrière vermoord. Niet Jos nog zijn management.
@Orichy: hij rijdt op z’n zachts gezegd met ballen. Misschien niet de snelste van het plateau maar wel degene die er 105%uithaal en jou van de baan rijdt als hij de kans krijgt :-p
@str8six:
Het was tot nu in elk geval wel Neerlands meest succesvolle F1 coureur, dat wordt je niet zonder talent. Nu heb ik Jos vanaf de kart meegemaakt dus heb ik wel enig idee van zijn rijkwaliteiten. Dat hij (gedongen door de crash van Lehto) te vroeg in de F1 kwam en in dat jaar de nodige races heeft beëindigt in de grindbak wordt wat mij betreft ruimschoots goedgemaakt door zijn 3de plaatsen in Hongarije en Spa.

Populair roeptoeteren is zo makkelijk als je er zelf geen snars van kan….
@str8six: Ja Jos is een groot talent. Hij is ver gekomen zonder een zak geld. Dat kunnen veel andere rijders niet zeggen. Dat zijn allemaal rijkeluiszoontjes.
@midasracer: hmm, daar ben ik het niet echt mee eens velen zijn geen rijkeluiszoontjes: Vettel, Hamilton, Schumacher, Alonso, Button komen allemaal van modale gezinnen af die alles aan de kant hebben gezet en moeten laten voor de carriere voor hun zoon. Een Rosberg, Perez of Maldonado, ja die hebben van huis uit een zak geld mee, maar dat betekend zeker geen garantie tot succes blijkt wel!
@str8six:
Even voor de duidelijkheid, de ouders van de door jou genoemde rijders hebben er veel voor opzij gezet, maar modaal waren zij zeker niet.
In de tijd dat die heren op de kart zaten kostte een seizoen in de 100cc op EK niveau zo’n 100K in eurootjes (omgerekend daar je die toen nog niet had), niet een bedrag dat je kan uitgeven van een modaal salaris.

Mijn zoon reed in die tijd minikarts (met Hulkenberg en Vettel) en wij (2x modaal) gaven destijds zo’n 10k uit in die klasse, bij de toppers liep dat destijds al op naar 30k.
Let wel, dat was destijds de instap voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
In de huidige tijd is het dusdanig veel duurder geworden dat je de door mij genoemde bedragen minimaal mag verdubbelen.
@jrk68: het probleem is dat de minder rijke teams (die als opstap voor de grote merken kunnen dienen) nu heel veel geld eisen van nieuwe coureurs en dan worden er wel eens vreemde keuzes gemaakt. Dat geldt ook voor de tweede divisie van de F1. Kijk maar naar die hele talentvolle Nederlander die aan de kant is gezet, omdat ie geen geld meebracht. Ook GvdG had echt niet in de F1 gereden zonder zijn schoonvader.
@str8six: Je hebt gelijk, niet allemaal. Gelukkig hebben teams tegenwoordig kweekvijvers voor jong talent. Gelukkig maar. Ik heb een bloedhekel aan rijkeluiszoontjes met hun poeha. Het is altijd iemand anders zijn fout als het mis gaat op de baan.
@str8six: Jos was zo’n groot talent dat Ayrton Senna bewonderend naar de monitoren kwam kijken hoe hard dat snotjong in zijn allereerste keer testen in een F1 (komend uit f3) door de laatste twee bochten van Estoril knalde…
Als je niet weet waar je het over hebt hou dan je teksten liever voor je.
Zijn vader slaat ‘m wel naar binnen :-)
@ropbp: schrijf dan niks, als je niks zinnigs weet.
-edit: nutteloze bijdrage-
@tweetyv6: inderdaad. Een volstrekt zinloze bijdrage van jouw kant.
Knap resultaat van Max. Nu wordt het inderdaad afwachten of het in de monoposto’s ook wat wordt, wat niet alleen afhangt van talent maar toch vooral ook een goede funding. Jos zit er vast nog wel redelijk warmpjes bij (anders zou dit kart avontuur ook al niet gefundeerd kunnen worden) maar ik betwijfel of hij genoeg heeft om Max een aantal jaar ervaring te laten opdoen in categorieën als Formule Renault (op topniveau zo’n 350K per jaar), GP3 (600K per jaar, WSBR (750K per jaar) en/of GP2 (1,5-2 miljoen per jaar). Er zal dan nog flink wat sponsorgeld gevonden moeten worden en je ziet aan iemand als Frijns die zich toch redelijk bewezen heeft dat dat niet meevalt.

Tsja zeker als je niet de juiste nationaliteit hebt (lees het uithangbord kan zijn voor een product in een land met een enorme interne markt zoals India, Brazilië of zoals nu Mexico) is zelfs gewone rijkdom niet meer genoeg om de top te halen in de autosport, je moet nu als jong Nederlands talent (schoon)ouders of familie/kennissen hebben die echt loaded zijn om het tot de F1 te schoppen, want ‘onze’ multinationals sponsoren over het algemeen ook liever iemand met een ander paspoort.

Maar ondanks deze negativiteit is het in de tussentijd is het natuurlijk al leuk voor Max dat hij op dit podium kan strijden en succes heeft.
@jaapiyo:
Wat een negatief wijsneus getut zeg.

Als Max echt dezelfde ballen heeft als pa met een beetje meer mazzel (denk even terug aan Brazilië debuut) dan zie ik grote mogelijkheden.
@gallardogt:
Hoezo ?
’t is een algemeen bekend gegeven dat de F1 alleen maar draait op enom het geld, er minder Nederlanders zijn dan bv Brazillianen, de autosport onder de gevestigde televisie orde nou niet bepaald populiair is, dus zal een sponsor altijd andere belangen hebben.

Mooi voorbeeld hiervan was de crash van twee door Candy gesponsorde bolides in Monaco.
De eigenaar van Candy was erbij en liep te brallen als een klein jongetje again, let me show again, great publicity………………………….

Alleen voor jou, met commentaar van Murray Walker

http://www.youtube.com/watch?v=cS8a7-Uj_Ck
@desjonnies:
Jouw voorbeeld geeft juist aan dat je ook als sponsor de ballen moet hebben om in de F1 te blijven na een ongelukje, daar short het ook aan.

Alleen voor jouw met commentaar van John Watson, ook een miskend talent:
https://www.youtube.com/watch?v=Vg3WCsDKZTg
@gallardogt: Ha…toen ik het allemaal opgeschreven had dacht ik ook zo dit is wel een downer, maar je ziet gewoon aan iemand als Frijns dat het wel gewoon de realiteit is. De CV van Frijns kan bijna niet beter, maar voorlopig staat hij langs de zijlijn.

Als Nederlandse autosport fan hoop ik natuurlijk dat we eindelijk een racewinnaar krijgen in F1 maar er is gewoon nog een ontzettende berg te beklimmen, zowel qua geld als de vertaling van dit karttalent naar kampioenschappen in de eenzitters. We hebben al zoveel Nederlandse kartkampioenen gehad die het uiteindelijk niet redden en of Max anders is moet blijken. Kan alleen maar zeggen mooi resultaat en so far so good…
@jaapiyo:
Je hebt helemaal gelijk dat je als nederlander niet de beste uitgangspositie hebt, zelfs niet als je van der Garde heet met een rijke schoonvader. Maar naar mijn idee was Jos toch een uitzondering op de regel. Ik hoop dat Max meer geluk heeft, enne, via Jos heeft Max inmiddels veel meer connecties, Jos en Micheal zijn toch nog steeds vrienden?

Overigens, met mijn youtube filmpje van Alesi hier boven spreek ik mezelf wel behoorlijk tegen, ahumm. Alesi heeft na Tyrell natuurlijk volop kansen gehad bij Ferrari en Benetton maar hij was naar mijn idee iets te zachtaardig voor die wereld.
@jaapiyo: Finland is ook een klein land……
@rob68:
Maar wel een 100% autosportland.
En dat weegt natuurlijk ook
Max verstappen is het grootste talent dat Nederland qua autosport kent.

Ik volg zijn kartresultaten dit jaar in het bijzonder. Hij heeft dit jaar bijna elke wedstrijd met overmacht gewonnen incl. de EK. Ook uitstapjes naar andere soort karts zijn winnend afgesloten.

Een hele bijzondere, nog nooit eerder vertoonde, overwinnings reeks.

Alle teambazen hebben Max al op het vizier. Max gaat het echt maken in de autosport!

Mark my words!
@dutchmark: Yes Mark I will ;)

Soms is talent genoeg…. een uitzondering in de geldsp… euhm, autosport.
@dutchmark: helemaal mee eens…
volg zijn wedstrijden ook.. hij heeft bergen talent.. niet alleen de ballen van jos maar rijdt ook met verschrikkelijk veel verstand.. aggresief als het moet, zonder gekke zotte acties..

nederland heeft veel karttalent gehad, dat met regelmaat belangrijke EK’s en WK’s heeft gewonnen, maar volgens mij nooit zoals Max. de overmacht waarmee hij dit jaar alles wint, in elke klasse waar hij uitkomt, is echt bijzonder. Dat hij het ook in de auto’s gaat laten zien weet ik eigenlijk wel zeker!

vind het beschamend dat dit zo weinig waardering krijgt in het nieuws.. in een willekeurige krant staat wel de uitslag van de 3eklasse F voetbalwedstrijd, maar kan hier niets eens melding van worden gemaakt…
@hans75: Ja jammer dat er te weinig publiciteit is voor autosport in dit land, vanwege allerlei factoren zijn we gewoon geen autosport land, teveel nivellering, teveel milieu gedoe rond geluidsdagen en dergelijke, te weinig plaats voor goede racebanen en niet of nauwelijks inheemse auto-industrie.

Ondertussen hebben die zuiderburen waar we altijd een beetje om lachen op sportief gebied stiekem al 3 verschillende F1 racewinnaars gehad.
vergeet Nyck de Vries niet ….doed het het goed in de Formule Renault 2 liter klasse
Max kan nog een wereldtitel in de KF-klasse pakken op 23 november 2013 in
Bahrein ik blijf hem volgen als kart liefhebber….
@max2slow:
Nicky de Vries is zeker een heel groot talent (onlangs zijn eerste formule Renault race gewonnen), met een goede financiële en persoonlijke (McLaren) support. Toch wordt hij lager ingeschat dan Max. Max is nog dominanter dan Nicky op de kart was en Nicky is fysiek niet zo sterk als Max. Beide volg ik al jaren en ik gun ze beide het beste, dat verdienen ze wat mij betreft.
@jrk68: helemaal mee eens die talenten komen er wel…
Aan alle haters en kneusjes;
Je mag trots zijn op een andere Nederlander, echt waar..
@spylegion: waarom? Waarom zou ik trots zijn op iemand wiens paspoort toevallig op dat van mij lijkt? Trots ben je op iets wat zelf of wat je kinderen bereikt hebben. Maar een vreemde? Nee, daar kun je volgens mij niet echt trots op zijn. Ik ben zelfs een beetje bang dat mensen die trots zijn op de prestaties van anderen (het lokale voetbalteam bijvoorbeeld) dat een beetje doen omdat ze zelf niets hebben om echt trots op te zijn.
@mashell: Ja, zo kun je het ook bekijken, maar misschien zegt het meer over jou en is bij jou de individualisering al erg binnen geslopen, om welke rede dan ook.

Je mag best trots zijn op andermans prestatie, ook al heb je zelf niets, of nauwelijks iets gepresteerd, wat maakt dat uit. Ben je minder, omdat je minder talent voor dingen hebt, maar in het algemeen gewoon mee kunt draaien in de maatschappij?
Ook als je daar zelfs niet toe in staat bent, ben je nog steeds gewoon mens en heeft ieder ander je maar te accepteren, zoals je bent.
Uiteindelijk moeten wij dat met jou ook doen, bekijk het eens van die kant.
@Orichy: joh, die types als Machal brullen het hardst dat je niet voor je land hoeft te zijn. Ondertussen zijn ze tegen de EU en voor Geertje. Dan snap je het niet zo. Natuurlijk ,AG je trots zijn op een prestatie die door een landgenoot geleverd is.
@Orichy: zeker een interessante stelling. Ik denk dat we trots wat anders definiëren. Bij mij kun je geen echte trots hebben buiten je directe invloedssfeer. Trots op derden is voor mij maar schijntrots en het zoeken naar verbondenheid met succes waar je eigenlijk al door een abstract gegeven mee verbonden bent.
Ik hoop echt dat Max wat van zijn carrière weet te maken, en dan voornamelijk op het gebied van sponsorwerving. Talent heeft hij, nu het geld nog. Als dat lukt, hebben we over een aantal jaar misschien wel twee (Frijns en Verstappen) Nederlandse coureurs in de F1
@Edge: En wie weet Beitske Visser..
@Edge: Frijns heeft mooie resultaten geboekt….Ben alleen erg benieuwd wat de toekomst hem gaat brengen. Ik zie hem volgend jaar geen F1 rijden, nu hij bij Sauber wegbezuinigd is.

Hoe blijft hij zonder grote zakken met geld bij de teams onder de aandacht?

Ben bang dat hij er heel dicht bij was maar nu zijn kansen verkeken zijn…. Weet iemand wat Robin volgend jaar gaat rijden??
@dutchmark: Hij heeft in ieder geval nieuwe managers aangetrokken die wat meer thuis zijn in het werven van sponsors en paaien van bedrijven, dus ik hoop dat hij daarmee het benodigde sponsorgeld kan regelen. Het is echt geen schande als hij zijn zitje koopt, want hij heeft het talent dat nodig is om zijn plek in de F1 te rechtvaardigen.
@Edge: ene Huub R. toevallig? :-)
Mooie resultaat

en nu maar afwachten hoe het verder gaat, vooral na het moment dat hij er achter komt dat dat ding tussen zijn benen niet alleen om mee te pissen is
@IJsblok: Jouw nickname tussen zijn benen en dan komt het wel goed…
Zet dat jong gelijk in een F1…..
Ik denk dat jas verstoppen al contact heeft gehad met michiel mol en good old Harry Muermans. Al is harry wel niet meer de harry van voor de vastgoed bubbel..
Max is een supercoureur, daar twijfel ik niet aan, maar je moet wel heel veel uitgeven om daar te kunnen rijden. Ik rij zelf ook in de KZ klasse, voorheen ook KF3, KF2 en nog verschillende andere klassen. Maar om enigszins mee te kunnen komen op dit soort events moet je minimaal aan 150.000 tot 200.000 euro per seizoen wat helaas mijn ouders en ik dus ook niet hebben. Met zon 30.000 op jaarbasis kom je er jammergenoeg dus niet.
En dat zonder slag of stoot?:p oke oke, ik zal me gedragen;)

Congrats @ Max iig. Ik hoop dat die jongen een mooie toekomst tegemoet mag gaan. Talent zat, helaas is dat tegenwoordig niet meer voldoende…..
Ik heb altijd met veel plezier naar Jos gekeken vooral in het begin van zijn carrière was hij super maar heeft toen iets te veel afgegeven op de auto’s wat bij de teambazen niet echt in dank werd afgenomen dat heeft hem waarschijnlijk zijn carrière gekost op termijn want in mijn opinie was hij gelijk aan Schumacher in het begin
Ben ik nou de enige die zijn raceoveral ziet alsof er een enorme pisvlek in zit… letterlijk en figuurlijk…
Max verstappen super rijder. En het gaat hem denk ik ook wel lukken in de F1. Het geld zou een puntje worden. Maar max heeft voor WSK wedstrijden ook al een butget van 5 ton per jaar. DuS geld is er misschien wel en Jos heeft natuurlijk zijn contacten denk ik:s
Dat ventje is natuurlijk maar om één reden geboren en dat is het beter doen dan pa. Dat hele leven draait om racen en de top bereiken en hij ligt behoorlijk op schema. Wat mij opvalt is dat hij niet is opgenomen in zo’n junior programma van Red Bull of McLaren. Aan het talent ligt het niet, zou je zeggen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).