Max Verstappen wint Zandvoort Masters F3 [updated]

Auteur: , 55 Reacties

Nog maar 16 jaar jong, nu al geschiedenis geschreven. Max Verstappen heeft zijn zegetocht in de F3-klasse vandaag voortgezet tijdens de 24e editie van de Zandvoort Masters. De race die precies 21 jaar geleden door zijn vader werd gewonnen.

Max Verstappen wint Zandvoort Masters F3

Max wist zich zaterdag als snelste te kwalificeren en mocht vandaag aan de kop van het veld starten. Na de start kreeg hij enige tegenstand van Sam MacLeod, die vlak achter hem zat, maar daar kwam abrupt een einde aan toen hij door Nederlander Jules Szymkowiak de grindbak in werd getikt. Max sloeg vervolgens een gat en hield de #1-positie de volle 25 ronden vast. Een solonaise van start tot finish. Hij sloeg uiteindelijk een voorsprong van zes seconden.

Een bijzondere overwinning. Niet alleen omdat hij dit weekend voor een nieuw team reed, ook vanwege het feit dat zijn vader precies 21 jaar geleden de Zandvoort Masters-overwinning pakte. Daarnaast is de winst op het circuit aan de kust niet meer in Nederlandse handen geweest sinds de zegetocht van Tom Coronel in 1997. Het is voor Max de zevende overwinning op rij.

Het complete podium was trouwens voor Nederland. Op de tweede plek eindigde Jules Szymkowiak, gevolgd door F3-debutant Steijn Schothorst.

Waar eindigt deze glorieuze run van Max? Hij mag zich na vandaag in ieder geval in het illustere rijtje met David Coulthard, Lewis Hamilton en Nico Hülkenberg scharen, die eerder de F3 Masters of Zandvoort wonnen. En Jos the Boss natuurlijk.

Update: Het volledig Nederlandse podium bleek van korte duur. De wedstrijdleiding gaf Szymkowiak namelijk een tijdstraf van twintig seconden voor zijn rol in het incident met MacLeod. Schothorst schuift daarom door naar P2, terwijl Nabil Jeffri de derde plek overneemt.

Episch beeld. Vader en zoon.55 reacties

Ik kon tijdens het kijken van deze wedstrijd toch niet anders concluderen dat dit niet meer de masters van vroeger zijn. Een mager veld van 11 auto’s. Wel een groot talent die Max
@jeps90: heeft te maken met de planning/logistiek(komend weekend is er weer een EK race in Moskou) en met het veranderde motorenreglement: de teams in het EK rijden met motoren volgens de nieuwe reglementen, het Brits, Duits en F3 Open kampioenschap nog niet(buiten het EK gebruikt alleen het Japans kampioenschap al de nieuwe motoren).

Het Brits kampioenschap start dit jaar met 6 of 7 auto’s per race.
Leek wel F1 zo saai. Er staat geen maat op Max op dit moment, lullig voor de rest van het veld. Met de juiste manager en sponsoren gaat hij het wel redden.
@terazino: had je maar f1 moeten kijken vandaag. Heb me geen moment verveeld.
@lambo4all: op dat hele dooie uur na dan, waarin je de hele F3 race en podiumceremonie kon zien.. Kwam goed uit.
Go max go
Jos Verstappen vond ik niks. Zowel op als buiten het circuit. Maar zijn zoon legt daadwerkelijk megatalent aan de dag. Neerlands F1 hoop in bange dagen.
@gearhead: Jos Verstappen won ook de Masters en een (Duitse) F3 titel en werd destijds door het Engelse blad Autosport betiteld als “F1’s hottest new boy”.

Hij reed ook 107 GP’s zonder geld mee te brengen, haalde 2 3e plaatsen en 17 WK punten(waarvan het grootste deel gehaald werd in een tijd waarin alleen de 1e 6 punten kregen en er 10 punten waren voor een overwinning).

Geen Nederlander die hem dat kan navertellen.

daarnaast won hij in 2008(Samen met Bleekemolen en Van Merkesteijn) de LMP2 klasse op Le Mans en de LMP2 klasse in de Le Mans series.

wat moet een coureur wel niet doen voordat jij het wat gaat vinden dan?
Wat is de masters een trieste bedoeling dit jaar, 11 deelnemers, mooi voor Max maar vraag me af of er volgend jaar nog wel een masters is.
Het was een armoedige optocht!
Dat er zo weinig EK-deelnemers aan de Masters meededen had te maken met de EK-race in Moskou volgende week. Daardoor waren teams logistiek niet in staat ook in de Masters te verschijnen.
@stevenGurain: van de F1 rijders is en was Jos zwaar onder de middelmaat. Ten opzichte van een Tim coronel was hij goed…. Wow
Daarbij heeft Jos zich meerdere malen buiten de baan een zeer slecht verliezer getoond door enkel mensen te slaan. Jos is en blijft een domme rukker, afvoerputje van F1 coureurs. Hij heeft wel een getalenteerde zoon.
U kent Jos persoonlijk @gearhead:?
@MARS:
Gewoon laten lullen, hij weet niet beter en plusjes levert het hem ook al niet op.

Dat het een mager veld was mogen we danken aan de FIA, na bekendmaking van de Masters datum besloten zij dat het een fijn plan zou zijn om de F3 Open vandaag in Hongarije en de Euroseries volgend weekend in Moskou te laten rijden.
Dan wordt de spoeling erg dun, zo kon Max niet met z’n eigen auto rijden daar die al op transport naar Moskou is. Nu reed hij met een 2008 auto van het Duitse Motopark team.

@AB
Kort na mijn mailtje werd bekend dat Jules Szymkowiak door een straf (hij kegelde zijn teammaatje MacLeod na de start het grind in) zijn 2de plek mocht inleveren.
@tupperware: Thanks, heb het verwerkt in een update
@gearhead: Je moet niet alle sensatieverhalen geloven, dat is allemaal opgeklopt en het echte verhaal(van die 1 keer dat dat gebeurd is) is nooit in het nieuws geweest, maar ik weet wel beter.

En de F1 teambazen weten gelukkig wel hoe talentvol Jos was, dat blijkt wel uit zijn 107 GP’s(zoals ik al zei: zonder geld mee te hoeven brengen), en het feit dat hij ook door teams als Benetton en Honda en bandenfabrikant Bridgestone als testcoureur gevraagd in de periodes dat hij geen GP’s reed.

Lees ook deze column van Frans Verschuur eens, dan kom je misschien nog eens verder dan die domme vooroordelen van je:

http://www.equipeverschuur.nl/column
@gearhead: Probeer het eens met steekhoudende argumenten, nu kom je over als een sneu mannetje.
@gearhead: Wat een negativiteit over Jos weer hier. De man heeft een paar fouten gemaakt in z’n leven: dat is waar. Ook heeft zn’ goede relatie met m Schumacher hem veel gebracht en het ook weer een beetje z’n carrière beperkt: die Benetton was geen winnaars-auto in ieders handen (Jos, Lehto), maar wel in de handen van MS. Uiteindelijk waren de top stoeltjes bezet en kreeg Jos ook niet de pieken mee; dus hij heeft net pech gehad. Hij was helemaal zo ver niet af van het blijven in een auto waar hij ook een wedstrijd mee kon winnen.
Goed, na z’n carrière kwam ie paar keer slecht in t nieuws. Maar op het moment doet ie precies wat ie moet doen.
Met z’n naam weet ie z’n zoon de juiste dingen te laten doen en op de juiste plaatsen te krijgen. Hij helpt m met dingen waarmee ie kan helpen en laat de dingen waar ie minder van af weet over aan anderen. Da’s niet makkelijk als pa: hij zou t liever allemaal zelf doen! Maar hij geeft zn zoon nu wel een kans. Welke 16 jarige jongen zou niet in een F3 willen racen? En dan ook nog kunnen winnen! Die Masters waren natuurlijk een aanfluiting; maar ja, het staat wel op je lijstje. De 2e indy 500 die Luyendyk won, was ook in een tijdperk waar niet alle topteams meededen (omdat de Indy toen niet bij de indy/champ cars hoorde): boeiend: hij won m wel!
Jos kan er ook voor kiezen om zich terug te trekken uit het wereldje (het is natuurlijk een vriendjes, sponsor en gunnen-wereldje: je moet er maar van houden). In dat geval zou Max opscheppen kunnen over z’n pappie, misschien het mannetje uithangen op school, maar daarna moet ie ook gewoon werken voor z’n pieken. Nee, nu heeft ie andere opties: race opties. Als ie het ene beetje handig aanpakt en een beetje geluk heeft: hoeft ie nooit een stomme 9 tot 5 baan te doen en kan ie voldoende centen in deze wereld verdienen. Door de hulp van z’n pa. Dus: goed bezig Jos!
Argumententen? Dwaas….. Hoe vaak heeft Jos een race gewonnen? Kuch
@gearhead: Hoe vaak Jos een race gewonnen heeft?

in 2008 in de LMP2 nog 5 van de 6 races waarin hij startte.

in de F1 inderdaad niet, maar geen enkele andere Nederlander heeft zoals Jos op het podium in de F1 gestaan en er zijn ook maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze op een 2e plek hebben gereden met een Arrows.
@stevenguerain:
ik ken er 1 die met een Arrows op kop heeft gelegen en bijna de Grand Prix van Hongarije won, Damon Hill. Begin jaren ’80 reed Ricardo Patrese zeer verdienstelijk met de Arrows, maar inderdaad een hoogvlieger was dat team niet.
Die 2de plek waar Jos reed in Maleisië was heel netjes en een bewijs van zijn talent, helaas droogde het snel op en kon hij de tekortkomingen van die auto niet verbloemen.
Later dat jaar werd hij keurig 5de in Montreal.
Als hij zo getalenteerd was? Waarom reed hij dan bij simtek?
@gearhead: omdat hij de meest geweldige manager had, maar niet heus.
@gearhead: Waarom hij voor Simtek reed? omdat hij daar door Flavio Briatore van Benetton neergezet was om meer ervaring op te doen, daarom dus.

maar uit AL jou opmerkingen merk ik dat jij echt 0,0 verstand van autosport hebt.
Een coureur als jarno trulli (wie kent hem nog?) is vele malen succesvoller….. Nee de vlag mag uit voor koning grindbak. Boksen was ie veel beter in. Wel op een kartbaan dat wel. Een echte faal die Jos!
@ Stevenguerain: verhalen uit de pers moet ik niet geloven maar autoblog bijdragen wel? Jij bent incrowd van Jos? Ik geloof je direct!!!!! Wanneer gaat Jos bij Ferrari tekenen? Zo’n supermega ubertalent is een zege!!
@gearhead: Jij weet kennelijk niet eens wie Frans Verschuur is?
Nog meer???
@gearhead: Hij was een goede coureur met een flinke dosis pech. Feit is dat hij in de F1 reed en niet geheel onverdienstelijk….
@norge:
Yep, ik heb Jos vandaag nog gesproken en gelukkig bemoeit hij zich alleen op rijtechnisch vlak met Max en laat hij het management over aan mensen die emotioneel niet betrokken zijn.

Zakelijk zijn ze leuk bezig, vandaag stond er een merchandising truck met Max goodies bij de entree van het paddock.
Laat maar schuiven dus, helaas heb je altijd types die hun frustraties over hun persoonlijke falen hier moeten ventileren..
Daarom schreef ik al eerder: tov een coronel heeft hij het heel goed gedaan. Hij kan echter nog niet in de schaduw van Trulli staan. En hij heeft losse handjes. Voor een matige F1 coureur die klappen uitdeelt heb ik totaal geen respect. Maar goed, sommige zielen vinden matigheid blijkbaar top. Gefeliciteerd!
@gearhead: Onze kenner heeft het hier waarschijnlijk over Tom en niet over Tim Coronel.
In de formule 1 is er altijd een tekort geweest aan stoeltjes en aan sponsors wat betekende dat in de praktijk een coureur een hele goede kruiwagen moest hebben om er een te bemachtigen of een hele berg geld mee moest brengen om er een te kopen. Nou was er in Nederland nooit niet zoveel animo om ergens geld in te investeren en aangezien Jos ondanks zijn talent niet over de beste connecties beschikte heeft hij het toch voor elkaar gekregen verschillende seizoenen formule 1 te rijden dat is op zich een hele prestatie van hem maar ook van rothengatter ,dat hij niet over de beste auto’s kon beschikken is daardoor ook logisch en de resultaten waren daardoor ook navenant.ik heb altijd gelooft dat er meer in heeft gezeten


Ik heb bovendien de overwinningenlijst van Trulli is bekeken omdat gearhead er zo hoog van de toren blaasde maar volgens mij is die ook maar vrij magertjes ondanks dat hij over beter materiaal als Jos beschikte
We kunnen elke keer weer die schaamlap van sponsorgeld gebruiken…. Blijkbaar is dat een vereiste kwaliteit. Die heeft jos niet dus is hij een incomplete F1 coureur. Daarbij; als hij werkelijk meer dan gemiddeld F1 talent had, zat hij bij betere teams. Of was hij langer bij Bennetton geweest. Maar nee…. Dus tov bijvoorbeeld Jaime Alguesuari heeft ie het verdomde slecht gedaan. Minder dan de helft van het aantal punten in dubbel zoveel wedstrijden. Moehaha
@gearhead:
Na 1 reactie was mij al duidelijk dat je niets van het politieke spelletje dat de F1 is snapt.
10 reacties is misschien een beetje veel om je domheid te etaleren, of ben jij toevallig die kneus die Jos ooit op zijn bek geslagen heeft en heb je dat nooit kunnen verwerken?
If so, zoek een goede psychiater en bespaar ons je frustraties..
@gearhead: Jaime Alguersuari die 31 GP’s reed met als best een 7e plek is dus volgens jou beter dan iemand die 107 GP’s reed met 2 podiumplaatsen?

laat me niet lachen!

en Jarno Trulli?: al die jaren bij Jordan, Toyota en Renault en slecht 1 overwinning, nou: indrukwekkend hoor………..
@tupperware: speel je op de man?

@ stevenguerain: Alguasuari heeft in 46 races 31 punten bij elkaar gereden. Onze grindbak specialist heeft in 107 races een droevige 17 punten bij elkaar gesprokkeld….En Jarno Trulli heeft tenminste een GP overwinning op zn naam staan.

Wie is er dan beter?

Ik denk dat Jos redelijk hoog staat in het lijstje van geflopte F1 coureurs/eendagsvliegen.

Misschien iets voor de AB redactie…..
@gearhead:
Yep, net als jij, met het grote verschil dat jij onzin uitkraamt uit frustratie over je eigen onvermogen iets te maken van je leven..
Het is duidelijk dat je redelijk alleen staat in je mening, die je bij elk bericht over Max moet uitbraken.
Het gaat hier immers over Max en niet over Jos, helaas weiger jij dat onderscheidt te maken. Zie daar 1 van de redenen waarom het gros van de reaguurders over je heen valt.
@gearhead: 31 punten ja, maar zoals ik al zei haalde Jos Verstappen zijn punten in een tijd dat alleen de 1e 6 punten kregen.

Als je de huidige puntentelling zou gebruiken had Jos 87 punten gehaald.

dus je toont met je zoveelste domme opmerking alleen maar weer aan hoe weinig verstand je er van hebt.
@gearhead:
Even over Jaime, die reed in een tijd dat de eerste 10 punten kregen, in het geval van Jos kregen de eerste 6 punten. Pak je alle uitslagen van Jos er bij en je zou punten uitdelen naar het huidige puntensysteem dan had Jos die 47 punten al in zijn eerste seizoen gehad.

Weer een bewijs dat je duidelijk niet weet waar je over praat..
@gearhead: En dat betekent dus ook dat volgens de puntentelling waarin Jos zijn punten haalde Alguasuari helemaal GEEN punten gehaald had(want voor een 7e plek kreeg je geen punten in die tijd)
Ja hoor typisch weer: indien, mits, als. Als je dat soort woorden moet gebruiken om je “argumenten” kracht bij te zetten faal je.

Maar goed beweer maar lekker dat Jos Verstappen een succesvolle F1 carrière heeft gehad. Prima. Ik vind Jos de risee van de F1 met veel races op z’n naam en akelig weinig punten.

Maar goed, het ligt allemaal niet aan Jos. Nee aan z’n manager, aan z’n portemonnee….

Jos is blijkbaar in een verkeerde tijd geboren. Bijvoorbeeld met uitloopstroken ipv grindbakken. Oei korte teentjes.
@gearhead: mijn god man, leer eens lezen.

volgens de huidige puntentelling had Jos Verstappen 87 punten gehaald en volgens de puntentelling van vroeger had Alguasuari helemaal GEEN punten gehaald.

snap je dat nu niet of ben je zo dom dat ik het moet uitleggen?

tegenwoordig krijg je 25 punten voor een overwinning, 18 voor een 2e plek en 15 voor een 3e plek en zo verder tot plek 10.

in de tijd dat Jos reed kreeg je voor een overwinning 10 punten, voor een 2e plek 6, een 3e 4 punten, voor een 4e plek 3 punten, voor een 5e plek 2 punten en voor een 6e 1 punt.

Alguasuari kreeg voor zijn 7e plek al meer punten dan Jos Verstappen in 1994 voor zijn 3e plek.

snap je het nu wel?

Jos had dus met de huidige puntentelling 87 punten gehad en Alguasuari met de puntentelling van toen 0 punten(NUL dus)

En Jos is in de hele F1 wereld nog steeds een gerespecteerd persoon bij monteurs, coureurs en teambazen. Maar ja, dat zal jij niet weten, jij hebt duidelijk geen verstand van autosport.
Leer eens lezen. En lees je eigen post nog eens door….Ik heb het over woorden als “als”, “indien” die jij gebruikt…. Moeilijk he?

Jos was te slecht. Hij heeft de nieuwe puntentelling niet eens meer mee mogen maken. Dus het heeft geen zin om te roepen dat ALS Jos meegedaan had in deze tijd hij EVENTUEEL, MITS niet de grindbak in gereden was hij meer punten had gehad als een andere middelmatige coureur.

En als hij door de gehele F1 wereld zeer gerespecteerd wordt (zoals jij schrijft, of dagdroomt), waarom heeft hij na enkele races bij een topteam enkel nog met rotzooi gereden? Omdat hij zo ontzettend goed was? Omdat hij nooit de grindbak inreed? Omdat hij nooit iemand in elkaar sloeg? Ja ja droom verder.

Ik blijf erbij: als je de nuchtere feiten op een rij zet, stelt hij binnen het F1 wereldje geen ene moer voor.

Maar goed, dagdroom jij zelf maar weer het omgekeerde.
@gearhead: zoals ik al zei: leer eens lezen, die woorden gebruik ik niet eens.

en je leest nog meer niet goed: ik heb gewoon de resultaten van Jos genomen en daar de huidige puntentelling op toegepast.

en nuchtere feiten: als ik lees wat jij hier neergezet hebt tot dusver ben je volgens mij stomdronken, of gewoon erg dom , dat kan ook.
-=Edit: genoeg nu. Het gaat hier over Max Verstappen, niet over Jos. Einde discussie vwb Jos dus.=-
-=edit: zie bovenstaande. Einde discussie=-
In mijn eerste post in dit draadje ging mijn bewondering juist uit naar de zoon van de grindbakkoning. Echter werd mij meteen verweten waar ik het dan wel niet vandaan haalde om de vader van het megatalent te kwalificeren als zeeeeer middelmatig. Ik gaf enkel mijn visie.

Klaar nu!
@gearhead: En ik heb toch heel duidelijk uitgelegd dat je visie nergens op slaat en je vergelijkingen niet kloppen omdat de puntentelling anders was.

Als je ook maar enig verstand van autosport gehad had had je dat soort opmerkingen niet gemaakt.

en dat is zoals ik gemerkt heb niet alleen mijn visie, maar de visie van zo’n beetje iedereen uitgezonderd @gearhead.
Over Max: wat hij doet is heel erg goed. Zoals ik eerder heb opgemerkt in dit draadje. Hij staat toch al in de belangstelling van McLaren en Ferrari? Is dit concreet?

-=edit: klaar nu=-
@gearhead: Max staat in de belangstelling van wel meer teams (o.a. Mercedes en red Bull) maar Jos vind het nog geen goed idee zich aan 1 team te binden en dat is ook wel logisch.

momenteel kunnen Jos en Max zelf kiezen waar ze gaan rijden, als je in een talentenprogramma zit kiest het F1 team:kijk daarbij ook naar Nyck de Vries die in het Mclaren junior programma rijd en al 3 jaar Formule Renault 2.0 rijd, die had dit jaar graag F3 gereden, maar het mocht niet van Mclaren.
Zo zie je maar; je kunt veel winnen voorafgaand aan de F1 maar slagen in de F1 vergt een heel andere mentaliteit/talent/slimheid/sluwheid.

En toch denk ik dat Max een van de weinigen wordt die het gaat maken in de F1. Dus daadwerkelijk een rol gaat spelen ipv een rolletje in de grindbak eh achterhoede.

Verder heb ik totaal geen verstand van autosport nodig om de vader van Max te kunnen beoordelen op grond van harde cijfers.
@gearhead: als je wil vergelijken op basis van cijfers moet je wel de zelfde puntentelling aanhouden, anders klopt er niks van die vergelijking.

dus dan heeft of Jos 17 punten en Jaime 0 of Jaime 31 en Jos 87

dan vergelijk je pas op basis van dezelfde puntentelling.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).