Mazda RX-8 (2003 – 2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 59 Reacties

Sportwagen looks, veel power en dat alles voor zeer schappelijke prijzen. En bovendien: een wankelmotor!

De RX-8 was de laatste productieauto die nog was uitgerust met een wankelmotor. Maar in 2012 viel na negen jaar het doek voor de vierdeurs sportwagen van Mazda. De geruchten over een opvolger (die weer RX-7 zou gaan heten) zijn er al jaren, maar voorlopig moeten we het doen met de occasions van de RX-8 als we willen genieten van een wankelmotor. De RX-8 is een superleuke auto die bovendien redelijk bruikbaar is als je kinderen hebt. De achterbank is makkelijker te bereiken dankzij de twee kleine suicide doors.

In 2008 kreeg de RX-8 een subtiele facelift, waarbij onder meer de koplampen van LED’s werden voorzien. Ook kwamen er nieuwe bumpers en werden de uitlaatsierstukken vergroot tot 90 millimeter. Maar de belangrijkste wijzigingen vonden onderhuids plaats: er werd een derde olie inspuitpoort in het blok toegepast om de smering te verbeteren. Ook werden de versnellingsbakverhoudingen van de handbak korter gemaakt. Bovendien werd het onderstel flink herzien en werd het chassis verstevigd voor meer stijfheid.

De Mazda RX-8 was verkrijgbaar in een 192 pk en een 231 pk uitvoering, waarbij de krachtigste een redline had van 8200 toeren per minuut!

Aanbod op marktplaats
Op Marktplaats.nl staan momenteel 30 exemplaren van de Mazda RX-8 te koop. Het leuke is dat er veel kleuren te vinden zijn: rood, geel, blauw, etc. Maar ook zwart en grijs zijn voldoende te vinden, mocht je liever wat anoniemer door het leven gaan. Er is weinig zicht naar achteren, dus een exemplaar met parkeersensoren is wellicht het overwegen waard.

De Mazda RX-8 is al te vinden vanaf zo’n 2500 euro en lopen op tot zo’n 9000 euro. Helaas zijn er op dit moment geen auto’s van na de facelift te vinden.

Pluspunten

 • Wankelmotor
 • Redelijk bruikbare sportwagen dankzij achterdeurtjes.
 • Prima prestaties en wegligging.

Aandachtspunten

 • Laat sowieso een compressietest uitvoeren.
 • De RX-8 heeft een wankelmotor, deze is ontworpen om olie te gebruiken. Heb je een pittige rijstijl (maak je vaak veel toeren) dan gebruik je ook meer olie. Check dus het oliepeil, en doe dit ook regelmatig na aanschaf. Begin met checken bij elke tankbeurt, en vind daarna je eigen ritme. En houdt er dus rekening mee dat je los van je brandstof (een RX-8 lust een slokje) er ook regelmatig olie aangeschaft moet worden. Ga je naar een trackday? Neem voor de zekerheid wat olie mee, en check regelmatig of er bijgevuld moet worden!
 • Rijd niet als je oma. De wankelmotor moet af en toe goed toeren maken om het blok schoon te blazen. Jep, we hebben je net een excuus gegeven om de hoonigan uit te hangen. Niet vergeten dat Oom Agent waarschijnlijk geen boodschap heeft aan deze verklaring.
 • Zet de auto nooit uit voordat de motor zijn optimale bedrijfstemperatuur bereikt heeft, dit is heel slecht voor het blok omdat er dan onverbrande brandstof achterblijft in het blok die het blok aantast. En rijd de auto altijd rustig warm!
 • De bobines zijn gevoelig, houd er rekening mee dat deze minstens elke 50.000 kilometer vervangen moeten worden.
 • De leiding van de oliekoeler is gevoelig voor roest. Als deze doorroest verlies je erg snel al je olie, waarna de motor kan stuklopen. Check de leidingen aan de achterkant van de radiatoren op roest.
 • De airco moet elke twee jaar worden bijgevuld.
 • De remvloeistof moet elke twee jaar worden vervangen.
 • De bevestigingspunten van de veerpootbruggen gaan soms stuk, wat ervoor zorgt dat de auto meer overhelt in de bochten. Dit is een APK afkeurpunt.
 • Die achterdeurtjes zijn grappig, maar om ze te openen moeten de voordeuren open, en de veiligheidsgordels losgehaald worden. En dan nog is het geen fantastische opening en moet je niet langer zijn dan pak ‘m beet 1.75 om er te kunnen zitten.
 • De xenon koplampen kunnen vollopen met water, vervangende koplampen zijn prijzig.
 • Er is een recall geweest voor het plaatsen van een hitteschild tussen de uitlaat en de benzinetank op auto’s van voor juli 2005.
 • Er is een recall geweest voor auto’s uit 2003 voor het vervangen van de onderste draagarmen omdat deze soms barsten vertoonden.

Zoek de RX-8 of een andere auto op Marktplaats.nl59 reacties

Flink lijstje aandachtspunten, maar als (voorlopig) laatste model met wankelmotor is dit iets wat je eigenlijk eens ervaren zou moeten hebben. Ik ben in elk geval wel benieuwd naar hoe de karakteristiek van zo’n motor me zou bevallen. Ik zie twee mogelijkheden:
#1 De wankelmotor laat me een nieuwe ik ontdekken die helemaal los gaat in de auto.
#2 Ik kan niet loskomen van de luie, comfortminnende Citrofiel die ik ben en vermoord de motor met het nieuwe rijden.
@Citrofiel: bizar veel aandachtspunten! Zou er zelf daarom al voorbij aan gaan.
@audir8v10: de meeste aandachtspunten betreffen het gebruik, geen dingen die zonder dat je er iets aan kunt doen verrot gaan. En hoezo klagen over olieverbruik als je Audi in je nick hebt? (Sorry, ik moest ‘m maken, niet boos worden hoor, grapje, geintje, jeweettoch….)

De grootste kunst is het vinden van een auto waar uit de historie heel duidelijk blijkt dat de eigenaar wist hoe ‘ie ‘m moest gebruiken.
@volvo-s60-adept: Als je bewust kiest voor een auto met bijzondere techniek, neem je de bijbehorende aandachtspunten voor lief. En inderdaad, het gaat vooral om iets meer onderhoud en opletten hoe je hem gebruikt. Behoorlijk overkomelijk imo, dat hoort erbij.
Blijft voor mij toch me favoriete auto ondanks de handleiding die er bij komt kijken.
Als je gewoon rekening houd met bepaalde punten(bijvoorbeeld warm rijden,afentoe hoog in de toeren) en je voor tijdig onderhoud zorgt dan is een rx8 goed te doen.
Het enige waar je mee zit is dat bepaalde onder delen gewoon sneller slijten en je deze dus eerder zal moeten vervangen. Dit kost op jaarbasis wel een paar centje maar ej krijgt er een geweldige rijbleving voor terug.
@Citrofiel: ik zie nog een derde mogelijkheid: #3 koop een GS Birotor of M35 ;-)
@silver: Ook leuk ja. Misschien moet dat wel toegevoegd worden aan mijn te-ervaren-lijst. Ik vermoed dat de karakteristiek van zo’n oude wankel enorm verschilt van die in de RX-8.
via Android app
@Citrofiel: toeren maken is leuk natuurlijk, maar het gebrek aan koppel is nogal vervelend. Hij voelt niet bepaald snel daardoor.
@stfu: Ik ben nogal een koppelrijder. Een normale motor zal ik niet vaak doortrekken tot hoge toerengebieden. Bij een wankel is dat noodzakelijk. Juist daarom ben ik benieuwd wat dat met mij doet. Een soort psychologisch experiment eigenlijk.
Het advies die je wist dat zou komen. Voor een Japanner valt het me tegen, maar gelukkig zijn het geen problemen die voor enorme rekeningen kunnen zorgen. Samenvattend kun je zeggen dat je pas echt aan de beurt bent als je niet goed voor je wankel zorgt.
@knipperlichtje: zijn nieuwe motoren zou goedkoop?
@mrrallycross: dat bedoel ik ook. Het meeste valt mee, maar als je niet om de wankel denkt ben je een flink bedrag armer.
@knipperlichtje: De wankelmotor ansich is niet het probleem. de techniek is redelijk simpel, je kan ze in principe aan elkaar plakken. de seals moeten gedaan worden om de +-100000. net zoals een distributieriem in vele gevallen. Ik heb zelf een rx7 fd gehad, maar tegen dat spectakel kan de rx8 niet op
@sleepyj: helemaal mee eens.
Met een paar rechter handen vallen de kosten ook best mee, het is meer de onbekendheid. Er zijn ook specialisten, maar niet allemaal schappelijk met de rekening.

Oja.. remolie om de twee jaar verversen is nou niet echt een aandachtspunt.
Ik vind het een schitterende auto, maar ik vind ze schrikbarend goedkoop. Hierboven is de reden goed terug te vinden. Ik zou het niet aandurven en voor een S2000 of 350Z gaan. Met iets minder spaargeduld voor een TT.
Eigenlijk zijn die aandachtspunten fantastisch, dit, dit is nog een echte auto die soms zacht en teder en soms met harde hand bereden (niet gereden) moet worden !
Wat een lijst met aandachtspunten. Echte liefhebber zal er echter geen problemen mee hebben
via Android app
@mrrallycross: Onzin zeg. Ik ben een autoliefhebber maar bij deze auto moet je met wel heel veel dingen rekening houden. Plus toentertijd wilden ze ook nog wel eens roesten of was het leer binnen no time beschadigd.
Hmm nog geen opmerkingen over olieverbruik in combinatie met VW?

Met reguliere motor zou het een leuke auto zijn voor het geld, nu moet je echt een liefhebber zijn wil je zo’n ding kopen…
@opgooier:
Ok daar gaat’ie dan, u hebt er zelf om gevraagd.
Dr Felix Wankel, de uitvinder van de Wankel motor wist het Duitse NSU te interesseren voor zijn uitvinding.
Men kwam met een klein leuk mooi sportwagentje op de markt, de NSU Wankel Spider en dat ging best aardig.
Mazda pakte de techniek vrij vroeg op met een auto die nu een zeer gewilde klassieker is : de Mazda Cosmo
Maar ondertussen kwam NSU met de R0 80 uit, een kloeke bijzonder modern gevormde grote sedan, aangedreven door diezelfde Wankelmotor.
Helaas brachten kwaliteitsproblemen NSU tot de bedelstaf, verhalen doen de ronde dat R0 80 rijders elkaar groetten door het aantal vingers op te steken voor de motoren die de R0 80 had verbruikt.
En ook zopen de R0 80’s olie als een tempelier
– hou je vast hier komt de link met VW –
Op een gegeven moment was NSU bezig met de ontwikkeling van een auto onder de R0 80 met een conventionele vier cilinder, de K 70.
Echter toen de K 70 productierijp was, nam VW de boel over bij NSU en werd de K 70 de eerste echte moderne VW, met een watergekoelde motor en voorwielaandrijving.

Moraal van dit verhaal : Olie zuipen is dus historisch des VAG’s
@desjonnies: de grap is dan ook dat het gros van de RO80-eigenaren in de jaren ’80 de oorspronkelijke motor al omruilden voor een Mazda motor die toen (pakweg 35 jaar geleden) al veel betrouwbaarder was.
@desjonnies: En NSU was niet de enige, laten we voor de volledigheid ook even vermelden dat Citroën ook bezig was met wankels. Na heel veel geld gepompt te hebben in een paar mislukte testprojecten werden ze overgenomen door Peugeot. Of Citroën het anders wel in zijn eentje gered zou hebben met zijn beperkte modellenpalet destijds is een tweede, maar zoals ik het begrepen heb is de wankel hetgeen wat Citroën voor de tweede keer over de kling joeg.
Voor de liefhebber een gewild exemplaar, oftewel niemand wil hem hebben
Mijn advies: pik er eentje op met motorschade, koop een LS swap kit en sleutel er een LS-blok in: http://www.ls1rx8.com/uploads/1/7/5/5/17556281/_1403823051.jpg
@gash: LS-V8 for the win!
@gash: Misschien een te puristische gedachte, maar als je een RX8 koopt met motorschade om er een LS in te gooien, is een RX8 misschien niet voor je weggelegd. Ik snap het mooie auto met een groot betrouwbaar wisselblok, maar dan gooi je het hele concept waar de RX8 voor staat weg. Nogmaals, mijn ongezouten mening ;)
Altijd al een leuk ding gevonden, maar technisch dramatisch slecht, vooral door verkeerd verbruik, dus enkel een wagen voor de liefhebber met verstand en feeling voor de wankel techniek.
Ik zou voor een Type R EP3 gaan in dit segment , uiterst betrouwbaar en de betere auto kwa sportief rijden.
@bofkont: toch niet geheel hetzelfde segment?
Komt er eigenlijk op neer dat deze auto geen kortere stukjes dan 10 km kan rijden ivm bedrijfstemperatuur… En dat is wel een heel groot nadeel.
@lotuselises2: precies om die reden heb ik geen RX8 gekocht.
@dondeboer: hmmm staat er nu wel plompverloren, toch maar ff wat toelichten. Ik wilde graag een bijzondere sportcoupe die toch ook redelijk praktisch is en ik was echt serieus geïnteresseerd in de RX8. Mijn eerste auto was een mazda en ik vind het een stoer en lekker eigenwijs merk. De auto was bedoeld om zelf lol in te hebben, maar ook voor mijn vrouw om boodschappen in te doen. En dan moet zo’n blok toch ook een beetje tegen korte afstanden kunnen.
Hij blijft gaaf.
Heb lang gewacht op dit filmpje. Een mooie bijzondere auto die hoog op mijn lijstje staat als 2de auto voor in de toekomst.
Gave bak, absoluut. Het heeft me altijd al kunnen bekoren en vandaag de dag heeft hij zeker geen verouderd design. Moest alleen wel even van binnen huilen dat hij bij Wensink te Heerenveen te koop wordt aangeboden. Niet al te prettige ervaringen met die vestiging.
@viezefreddyw: had je meer geld mee moeten brengen, dan zijn ze altijd poeslief.
@lekbak: Wat dat betreft zijn het net vrouwen..
@viezefreddyw: ik lig hier in een deuk. 😂
Ooit 1 willen kopen maar ze hebben bijna allemaal een nieuwe motor / seals nodig bij 100k. Schiet gewoon niet op de BMW E90 320is is ook zo’n geval gewoon afblijven.
@thomasthomas: je bedoelt 320si
Ik wil er een… ik wil er een… ik wil er een…
maar als dailly is dit geen goeie auto… :(

Als ik het me ooit kan veroorloven gaat er eentje komen , een kuro edition :)
Even onze wankel kennis aanboren: ik heb een sa gehad, en heb nooit de moeite genomen om de compressie te meten. Dit, omdat naar mijn weten, dit geen indicatie is voor een falende motor of gezonde motor. Klopt dat? Ik zou gaarne nog weer eens een wankel rijden, want die toeren en vermogensopbouw zijn verslavend. Ben alleen nu nog enorm tevreden met mijn GTV6…
Nog een voordeel, hij is super zuinig!
Naja niet dus… Wel jammer dat het rijden/onderhouden zoveel kost, had er graag een willen hebben.
@nielsnl1: Ik rijd gemiddeld 1 op 7. Op een 60 liter tank dus ongeveer 400 km… Inderdaad niet best. Onderhoud valt best wel mee, afhankelijk van het aantal kms natuurlijk. Remmen, bobines, bougies (x4), olie (geen synth!), banden, koppeling etc. zijn allemaal relatief goedkoop. Duren onderdelen zijn katalysator (weg ermee) en natuurlijk engine rebuild (seals + springs).

Ik vind het een perfecte weekend auto (5000km per jaar) maar als daily zou ik het de gewone sterveling afraden. Sowieso, voor een ieder die zich wilt voortbewegen in een Wankel-aangedreven vehikel raad ik aan om zich eerst te verdiepen in de tecniek.
@casperH: waarom zet je bij de aandachtspunten dat de remvloeistof elke twee jaar vervangen moet worden en noem je de airco?

Dat zijn punten die voor elke auto gelden. Die remvloeistof zelfs letterlijk voor elke auto!
@lekbak: tenzij je een auto met DOT5 remvloeistof hebt… 😉

Overigens is de wetenschap achter het verversen van de remvloeistof (tot en met DOT4) theoretisch. Zolang er geen vocht bij kan komen, als je remsysteem dus vacuüm/luchtdicht/waterdicht is, blijft de kwaliteit hetzelfde en is verversing in principe niet nodig. Wat de olieboeren ook beweren.
De natte droom werkelijkheid van @renesishp
Mijn oma rijd anders behoorlijk pittig, dus misschien wel iets voor haar.
Erg gave wagen!

Dit lijkt me een auto, waar je gewoon echt goed moet leren hoe je er mee moet omgaan. Gezien de motor ‘erg gevoelig’ is. Natuurlijk droom ook ik van een RX-8, maar ik geloof niet dat mijn technische onkunde e.d. ‘de wagen aankunnen’
@toyotafortuner: Dit is inderdaad in alle eerlijkheid de juiste mindset wat betreft de RX-8. Het is geen auto voor iedereen. Je krijgt terug wat je er in stop, zeg maar. Het goeie nieuws is dan weer dat er online echt veel info te vinden is. Ook hebben we in Nederland, in mijn ervaring, een hele goeie expert zitten in Rilland! En er is zelfs een heuze RX-8 Club!
Ik ben geïnteresseerd in deze, zou dit een goede deal zijn? Km stand en prijs ziet er goed uit maar toen ik belde zeiden ze dat de velgen 30 euro extra zijn. Is dat dan per velg of in totaal? Vind ik maar een rare prijs.

Kan iemand mij helpen?

http://www.autotrader.nl/auto/mazda-rx-8/2006/rotterdam/77b2q/mazda-rx-8-13-renesis/
@Stefje: Ze hebben een plaatje van Nationale Autopas op die pagina staan, dus dan weet je dat het vertrouwd is. Ik zeg doen!!
via iPhone app
@gash: Ik meen ook dat ze autobedrijf van het jaar zijn geweest. De zaak is in ieder geval goed bekend!
@Stefje: Ik had een heel verhaal getikt tot ik zag dat deze bij Jet Cars B.V. staat… Is dit een serieuze vraag? Zo ja: Ik zie op de foto’s dat het “check engine” lampje aan is… Dat kan vanalles zijn maar meestal niet veel goeds. Verder is 130.000km veel voor een wankel dus altijd compressie test laten uitvoeren, bij Mazda en niet bij zomaar iedere Teun Beun.

Verder, als je serieus aan het overwegen bent om een RX-8 te kopen, stuur me een berichtje! Ik kan je, als eigenaar, wel wat tips geven! Ik ben natuurlijk niet neutraal maar ik vind de RX-8 een fantastische auto!
Leuke auto, alleen teveel issues voor mij om goed te onderhouden en het interior is ook niet echt om aan te zien.
via Android app
Ooit gereden en vond het enorm vermakelijk en pracht van een auto. Echter, ben enorm afgeschrikt van de problemen. Ik ben niet het type die er uiterst voorzichtig mee wil of kan rijden, om ‘m maar heel te houden.

Enne AB: de facelift is ook niet in de EU geleverd. Daarom vind je ze niet…
Ik zal als eigenaar van een RX-8 HP uit 2004 wat extra informatie geven:
– Stuurbekrachtiging is elektrisch en gevoelig. De overflow van de koelvloeistof bevind zich boven de kabelboom. Dit zorgt voor corrosie aan de connectors en uiteindelijk een falende stuurbekrachtiging. Als je hiermee naar Mazda gaat, vervangen ze de hele stuurinrichting a 1000 euro. Als je zelf handig bent kun je nieuwe kabels kopen a 100 euro.
– Roest. Vooral bij het 3e remlicht, bij de achterdeuren en in de wielkuipen.
– “Motor” temp. meter en olie druk meter in de auto zijn onzin. Ik heb tellers + sensors geinstalleerd (kosten ongeveer 800 euro van Racing Beat).
– Bobines van Mazda zijn crap. Installeer bobines van Black Halo Racing, die gaan veel langer mee. Kosten wel 600 euro!
– 6 bak van de HP versie is zwak. Ik zou voor de SP versie gaan (192PK). Die PKs mis je niet. De Xenox mis je wel…
– Vocht in de achterlichten. Dit is APK afkeur!
– Katalysator is redelijk zwak, limiteerd de motor ENORM en kan zelfs leiden tot motor schade. WEG met dat ding. APK gaat gewoon goed gezien de regels anders zijn voor Wankels (geen CO2 meting op toeren vereist).
– Navi is leuk maar out-dated. Word niet meer geupdate, laatste update stamt uit 2009!! Verder ook ontzettend traag.

Toch, dit zo’n beetje de best sturende auto die je je kan voorstellen. Ze is ook echt een beauty, foto’s doen haar geen recht als je het mij vraagt. De motor is wat deze auto uniek maakt, er is simpelweg niets vergelijkbaars te krijgen. Als je er een wil kopen zou ik dat nu doen. Over 10 jaar kost een goeie je 5 keer zoveel als nu! Vragen? Stuur me een PM!
@mazdarx: Thanks voor de info! Nou was mijn post over Jet-cars natuurlijk een grapje, maar ik kijk wel al een tijdje naar een wankel. Een jaar of 8 heel dicht bij een RX-7 FC Turbo II gezeten maar uiteindelijk toch voor een Supra gegaan. Heb ik nog steeds spijt van. Veel. Een FD zou nu toch wel heel welkom zijn, maar een RX8 is makkelijker op de oprit neer te zetten met een wederhelft. Heb gewoon een lease-auto dus zou voor mij net als voor jou een weekendauto worden.
@Stefje: Ik zelf ben ook groot fan van de RX-7, met name de FD. Ik heb het echter niet aangedurft. De 13B-MSP Renesis is stukken betrouwbaarder dan de 13B-REW en de RX-8 is toch meer een Gran Tourer dan een hardcore sport auto zoals de RX-7 FD. Daarbij is een RX-8 ook stukken goedkoper en zijn onderdelen veel makkelijker te verkrijgen.

Maar toch… Het kriebelt!
@mazdarx: Iemand bood zijn LHD RX-7 aan op mijn Supra, met geplofte motor. Dat durfde ik toen ook niet aan, alhoewel een gereviseerde motor mij echt fantastisch leek.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).