McLaren MP4-12C: rijtest en video

Auteur: , 80 Reacties

De supercar met de moeilijke naam, met veel hi-tech elektronica aan boord en F1-genen. Treedt de MP4-12C toe tot het rijtje gaafste supercars ooit, of is ie daarvoor te efficient en te klinisch? Er zat maar één ding op om daar achter te komen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Na de iconische McLaren F1 hebben we lang moeten wachten op een straatauto van McLaren. Of dat de moeite waard was, is een terechte vraag. Laten we beginnen met wat er niet meer is: het is geen driezitter, achter de voorstoelen vinden we geen V12 en er is geen stratosferisch prijskaartje meer. Dat wil niet zeggen dat de MP4-12C de prijspakker van de week is, het blijft een supercar met dito prijskaartje.

McLaren MP4-12C

Dat een aantal van die unieke kenmerken van de F1 verloren zijn gegaan, betekent niet dat de MP4-12C geen bijzondere auto is. McLaren pionierde met het toepassen van carbon, in 1981 waren ze de eerste met een carbon monocoque voor hun formule 1 auto MP4/1. Ook de F1 had een carbon monocoque en de MP4-12C heeft die dus ook. Het gehele chassis MonoCell weegt slechts 75 kilogram en is zo stijf dat er voor de Spider geen verstevigingen nodig waren.

McLaren MP4-12C

Engine of the year!
Alle automotive verkiezingen hebben grote parallelen met het EuroVisie Songfestival. In een incesteus sfeertje van een ons-kent-ons bende schuiven elke keer weer dezelfde partijen elkaar de bal toe. Nationale of marketing belangen wegen zwaarder dan kwaliteit of innovatie, wat dit soort verkiezingen in feite een belediging voor de kijkers of lezers maakt. En toch wil ik een virtuele prijs uitreiken voor de V8 van de MP4-12C, zo goed is dat blok dus.

McLaren MP4-12C

Aan V8-en met twee turbo’s is er in de branche geen gebrek en ondanks de altijd indrukwekkende specificaties zijn ze zeker niet allemaal even goed. De Maserati (of Ferrari) V8 lijkt wat cavalli kwijt te zijn geraakt, de BMW M V8 klinkt zo laf dat ze in Munchen de subwoofer moeten gebruiken om een mager zesje op geluidsbeleving te scoren. Audi (& Bentley) en Mercedes-Benz bouwen daarentegen V8 motoren die heel goed zijn, maar toch alleen nog maar in de schaduw kunnen staan van de nieuwe koning: het 3.799 cc grote V8 twin turbo blok van McLaren.

Dat de specificaties iets beter zijn dan van de tegenstrevers, daar wint McLaren geen punten mee. Dat moet namelijk ook, want het grommende hart van een supercar mag meer kosten, wordt gebouwd met kleinere toleranties, zal minder kilometers hoeven mee gaan en kan kostbaarder onderhoud gedurende zijn leven krijgen. De V8 pompt er maximaal 625 pk uit en levert een maximum koppel van 600 Nm tussen 3000 en 7000 toeren per minuut. Per liter heeft de V8 maar liefst 164 pk in de aanbieding, een regelrechte topwaarde.

McLaren MP4-12C

Toch is het vooral de manier waarop de 3,8 V8 zijn vermogen afgeeft en door de toeren jaagt. Onder de 3000 toeren is de V8 nog redelijk tam, eerder vlot, dan bloedsnel. Daarna hoor je de turbo’s opspoelen, neemt de kracht duidelijk toe en verwacht je onbewust dat het hoogtepunt is geweest. De meeste turbo-motoren verliezen stoom als ze richting de redline worden gejaagd, maar McLaren heeft het voor elkaar gekregen om een blok te maken wat met meer toeren steeds meer kracht levert. Ieder streepje die de naald van de toerenteller passeert neemt de intensiteit van de acceleratie van de MP4-12C toe. Pas bij 8500 tpm houdt het feest op. Voor een atmosferisch blok al fantastisch, voor een turbo-blok in een straatauto is het helemaal bizar. Simply fabulous.

McLaren MP4-12C

De prestaties zijn dat uiteraard ook, sinds de vermogensupgrade naar 625 pk is er geen enkele twijfel meer dat de MP4-12C de Gallardo en de 458 Italia op de sprint verslaat. In 3,1 seconden staat 100 op de klok (458: minder dan 3,4s, Gallardo LP570-4: 3,4s). Nul naar 200 klaart de MP4-12C in 8,8 seconden, wat 1,6 seconden sneller is 458 Italia en 1,4 seconden sneller dan de Gallardo. De topsnelheid is 333 km/u waar de beide Italianen blijven “steken” op 325 km/u.

McLaren MP4-12C

Drive-by-wire
Als je absoluut niets met elektronica van doen wil hebben in jouw auto, dan ben je sowieso te laat geboren. Bijna iedere fabrikant grijpt de elektronische mogelijkheden aan om hun auto’s te verbeteren, maar McLaren gaat er bijzonder ver in. Ik maakte me er van tevoren zorgen om; soms wordt een auto die leuk had kunnen zijn volledig verziekt door systemen die niet lijkt te snappen wat de man achter het stuur aan het doen is.

McLaren MP4-12C

In de buurt van Brussel, waar de wegen dramatisch slecht zijn, bewees de McLaren dat een supercar niet gespeend hoeft te zijn van comfort. Er is geen enkele andere supercar waar je op een kilometers lange kasseienweg kan overleven zonder permanente schade aan rug, nieren en andere ingewanden. In de MP4-12C wel en dat hebben we te danken aan elektronica. Door de adaptieve demping kon McLaren traditionele stabilisatoren weglaten. Mocht het nodig zijn, dan “pompt” het computerbrein de dempers op en dan ga je alsnog vlak en hard de bocht door. Als het niet nodig is, dan biedt de MP4-12C een verbluffend comfort met als enige minpuntje dat het onderstel wel wat geluid maakt over slechtere wegen.

De Airbrake
Heel even schoot mijn hartslag omhoog toen de Airbrake voor het eerst in werking schoot. Boven de 95 km/u en alleen als er stevig geremd wordt, klapt de achterspoiler omhoog voor extra luchtweerstand en downforce op de achteras. De balans van de auto verandert daardoor, een gevoel alsof de achterwielen blokkeren en dat is niet het gevoel wat je wil hebben vlak voor een haakse bocht op een Belgisch landweggetje. Het treedt overigens alleen op als je niet van het volledige remvermogen gebruikt maakt, bij een noodstop is het effect weg en na een paar keer wen je er aan.

McLaren MP4-12C

Conclusie en prijzen
Hoewel de exacte prijzen er nauwelijks toe lijken te doen in deze klasse, meld ik ze toch maar even: 267.764,28 euro voor de coupe, 293.201,72 euro voor de Spider. Als er dit soort bedragen een gat branden in je zak, dan kan je ook bij de lokale Italiaanse supercarhandelaar fraaie apparaten ophalen. Het voordeel van die twee tegenstrevers is dat iedereen ze al kent en je niet hoeft uit te leggen waarin je nu weer bent komen voorrijden. Rationeel gezien is dat een kleine prijs om te betalen voor een auto die sneller is. Maar helaas, supercars koop je niet met je hersenen, maar met een wat lager gelegen lichaamsdeel. McLaren zal er ondanks de F1-roots nog best aan moeten trekken om blijvend genoeg kopers te kunnen overtuigen. Technologisch gezien zijn ze de Italianen al gepasseerd, nu alleen dat kleine dingetje genoemd imago nog. Filmpje!80 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
En dan nog een Oranje exemplaar. Hadden jullie even geluk :-)
Not bad.. Dat geluid is toch wel redelijk verslavend
Wel een interessant verhaal. Ik heb het filmpje nog niet kunnen kijken, maar als ik me baseer op de tekst dan mis eigenlijk het antwoord op de vraag gesteld in de eerste alinea.
Aha, al die andere auto’s zijn dus bagger omdat minder teringherrie..
Prachtige auto, zeker in het oranje!
@kapiteinaudi: Dare I say it? Mooier dan een 458, SLS, of 911 (Turbo S)…
@martijn1993: Kiezen tussen deze supercars is moeilijk. Ik ga voor de 458 of de McLaren.
Die 28 cent moet me nog wel lukken.
moraal van het verhaal ..

als je niet vergeet om te tanken .. heb je een leuk filmpje ..
Waar is Casper toch? Al een paar weken geen video meer van ‘m gezien! Of verdwijnt hij gewoon zomaar net zoals Aimee en Sacha?
@matje140:
Beschuldig je Wouter van (meervoudige) moord? :-)
@StijnB: nee, maar hun cameraman schijnt weleens wat kapot te maken. Agressief type? Nee, ik vraag me gewoon af of ze zijn weggegaan/ontslagen ofzo. Ik had gewoon een afscheid verwacht als iemand weggaat…
@matje140: Casper heeft vanochtend nog artikels geplaatst. Zal ook te maken hebben met afwisseling tussen de heren en beschikbare tijd.
@gerbie: Bedankt voor het antwoord, ik let eerlijk gezegd bijna nooit op de auteur van de artikels. Neemt niet weg dat het wel vreemd is dat Aimee en Sacha zomaar weg waren, ook al duikt Sacha af en toe nog wel eens op.
@gerbie: wat jij zegt. Don’t worry, I’m not dead.

Yet ;-)
@matje140: Agressieve cameraman! Wat Joh, wat, wat, wat, waaat…. wat.
bij Fifth Gear vonden ze er weinig aan, maar als ik zo het filmpje kijk ziet het er geweldig uit (en klinkt het ook lekker) :)
@Davidov: De grote concurrent van deze wagen is de 458, en die is gewoon veel en veel spannender ondanks die prestatiegewijs het iets minder goed doet. Dat is wat het probleem van deze Mclaren, het ding is kneitergoed maar ziet er allemaal maar wat gewoontjes uit (de vleugeldeuren maken toch een beetje goed).
@xilver: prestatiegewijs IETS minder? De 12C maakt gehakt van de 458:
http://www.youtube.com/watch?v=4nyGDT8u0ic
Heerlijk die 12C!
tja.. het oog wil ook wat! Doe mij de P1 maar want die vind ik toch wat meer hardcore en extremer, deze vind ik te anoniem en te simpel/braaf ogen..
@roberto: Te anoniem.. Bwhuahaahuhahaaah…
@kaasboerin: yup.. lijnen te simpel, heeft niet iets aparts en het schreeuwt niet van zich af dat het agressieve supercar is! Ik vind dat Mclaren daar wel meer uit hadden kunnen halen..
@roberto:
Ik ben wel blij dat de Mclaren dat niet heeft. De 458 heeft dat ook niet echt. Ik zie jou dus eerder in een Gallardo rijden dan een Mclaren :)
@JamesBond007: Klopt, of een SLS AMG of 991 Turbo! Maar ik vind de McLaren een klein beetje lijnen hebben een HotWheels-autootje of Dinkytoy. Al hadden ze er net wat andere bumpers opgezet dan toont hij al heel anders! Neem een voorbeeld aan de Vorsteiner MP4-12C!
@roberto:
in monaco tussen alle ferraris, porsches en lambos valt deze auto juist wel op, vanwege het design, maar ook vanwege de kleur die vaak op plaatjes niet echt tot z’n recht komt.
Waanzinnige prestaties, maar voor dat geld wil ik geen auto hebben die lijkt op een opgefokte Exige.
@dimi:

En geld aan een oogarts uitgeven wil je ook al niet. Zelfs met de beste wil van de wereld kan ik hier geen exige in herkennen.
@Hupke:

zal wel iets met koplampjes of velgjes te maken hebben ..

snap jij toch niet ..
da,s louter voor de fijnbesnaarde dames op dit blog ..
@lincoln: fijnbesnorde dames?? ;)
@Hupke: Ik ben nog vorige maand naar de oogarts geweest dus dat geld heb ik zeker. Er zijn trouwens nog 6 mensen met mij eens, die moeten dan blijkbaar ook naar de oogarts….

Ik heb de MP4 irl gezien en ik vond het juist een opgefokte Exige. Waarom? Hetzelfde formaat, dezelfde uitstraling en dergelijke. Dat is mijn mening, jij hebt blijkbaar een andere, waar ik niks op tegen heb. Maar om dan meteen te zeggen dat ik naar een oogarts moet is vrij belachelijk hoor.
@dimi:

Da’s toch helemaal niet hetzelfde formaat de mp4 12c en een elise/exige. In de straat heeft (of had want ik heb hem al even nietmeer gezien) er iemand een mp4-12c en die is toch wel groter dan een lotusje.
@Hupke:
Yep, een Exige is 3.785 lang, kleiner dan een Polo om maar wat te noemen.
Een MP4-12C is meer het formaat van een Evora, half metertje langer en zo’n 20cm breder.
Als je dat verschil niet meer ziet kan zelfs Pearl je niet meer redden….
@dimi: Volledig mee eens, maar lijkt mij meer een opgefokte Evora dan. Dit ding doet me echt niks.
Dat waarschuwingsstickertje op de zonneklep, mijn god daar ergerde ik me aan in het filmpje.

Koop je zo’n wagen en dan gaan ze je zo behandelen alsof je een retard bent.
@Hupke:

auto-journalisten zijn idd niet bijster slim ..
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Er zijn maar weinig supercars waar ik dol op ben. De meeste zijn ontzettend lelijk. En daarbij, je hebt er geen kloten aan. Je kunt er toch niet uithalen wat er werkelijk in zit…
Maar zo heel af en toe komt er een supercar voorbij waar ik wél blij van word. De Ford GT is daar één van, maar deze McLaren ook! Zeker de cabrio versie, wat een wagen!
Mocht ik geld als water hebben, dan kocht ik er één, plus een Ford GT. Ik zou ze netjes gepoetst in de garage zetten, op zo’n ronddraaiend plateau, en dan er af en toe naar kijken. Meer niet.
Misschien één, maximaal twee, keer in het jaar zal ik er mee gaan rijden. Op een mooi circuit. Afgehuurd. Alleen voor mij. En de rode 12C Spider en de witte me blauwe strepen Ford GT. Na een dagje flink scheuren gaan ze weer veilig de garage in. Wel netjes gepoetst natuurlijk…
@Rob: bedankt voor de info
@Rob: emotieloze aap, er zijn al veel te veel mensen die zo denken . Het is al erg genoeg dat er genoeg van die rijke verwende jurken en apen hele pakhuizen vol met antiek schoonheden stoppen en er nooit meer het asfalt mee zullen bedwingen, je koopt deze auto niet omdat je hem mooi vind en hem op een draaischijfje wilt planten .. Je koopt deze met de wetenschap dat je elke dag je wekker een huolf uurtje eerder zet , en vervolgens met een dikke smile hem hoog in de toeren ergens onder een tunnel door rijdt , en met een kloppend hart parkeert op je plek van bestemming, om vervolgens de hele dag uit het raam te kijken en te wachten op het moment dat je hem weer start en de motor het uitschreeuwt van plezier !! Daarvoor worden deze auto’s gemaakt !!
@amnesia:

en daarom koop jij em NOOIT .. ongestelde aap ..
@lincoln: mag ik dan eens kijken welke supercars jij in je garage al hebt staan? ik weet van mezelf dat als ik ooit de mogelijkheden heb ik zeker een auto als deze aan zal schaffen, in ieder geval iets in die klasse, wat is je punt eigelijk ?
raar mannetje
@amnesia:

denk niet dat je er emotioneel gezien stabiel genoeg voor bent ..

dus nee .. dit soort auto,s zijn niet voor jouw doelgroep ..
en nee .. je mag niet in mijn garage kijken ..

en wat was jouw punt ook alweer ??
@amnesia:
Euhm, NEEN!
In mijn ogen is een supercar gemaakt om KNEITER hard op de limiet te rijden. Het maximale uit de auto halen. Dat doe je op een circuit. Absoluut niet op de openbare weg, beetje van stoplicht tot stoplicht te blazen…. Kom nou, ik ben niet 1 van die patjepeeërs die “stoer” kabaal lopen te maken in Londen…

Voor het gene wat jij beschrijft zijn ordinaire Audi’s RSjes, AMG’s en BMW M modellen uitgevonden. Je gaat toch niet elke dag in een oncomfortabele/onderhoudsgevoelige/onpraktische supercar naar je werk heen rijden?? Nee, ik zal zo’n auto af en toe gebruiken waar ze echt voor gemaakt zijn. De rest van de tijd geniet ik van de schoonheid van zo’n McLaren of Ford GT.
@Rob: Het is onzin dat supercars zijn bedoeld voor gebruik op circuits. Daarvoor is de techniek te fragiel, het risico op schade veel te groot en levert het teveel gedoe tenzij je een eigen team mecaniciëns meeneemt om je auto te onderhouden. Ik ken wel supercareigenaren maar niemand die zijn auto puur voor circuitgebruik heeft. Als je op de grens wil rijden ben je beter af met een geprepareerde tracktool, bijvoorbeeld een oude BMW M3.

Voor op de openbare weg laat een ordinaire Audi RS of BMW M zich niet vergelijken met een supercar. Een supercar is in alles veel extremer. Het is een auto die maar voor één doel is gebouwd. Het uiterlijk is extreem, de zitpositie veel lager, de overzichtelijkheid ruk, het geluid geweldig, de prestaties fenomenaal en de wegligging ongeëvenaard. Je hoeft niet continu met het mes tussen de tanden te rijden om daar van te kunnen genieten. Part of the fun van het supercarrijden is ook de reactie van de omgeving, die je niet hebt als je in een gepeperde sedan komt aanrijden. Als je in een groepje supercars een Zuid-Frans dorpje nadert staat het halve dorp je aanmoedigend op te wachten. Een supercar beleef je juist maximaal op de openbare weg.
@Femme:
Je hebt helemaal gelijk, die dingen zijn gemaakt om met 30 langs de haven in Monaco te tuffen of een beetje te revven in London….

Elke andere activiteit met die dingen is immers levensgevaarlijk, met de bewijzen daarvan worden we hier immers doodgegooid.
@Femme: Spijker op zijn kop. Er zijn wat uitzonderingen en ik moet zeggen in de laatste jaren (sinds 2008 ongeveer) is er al veel progressie, maar er zijn weinig supercars waar je 20-30 minuten volle bak mee kan rijden. Uiteindelijk zijn het gewoon straatautos.
@Femme: Amen!
@Femme:
Vreemd
Reden ooit met een zootje ongeregeld in een oude wrakkige gedeukte Oldsmobile 98, geschilderd in de Blues Brothers kleuren door Monaco en andere rijke-lieden oorden.
daar in de buurt.

Geloof dat toen niemand nog oog had voor enige Supercar.
@Femme:
Onzin.
Wat moet je met 600+ pk en fenomenale wegligging op smalle bochtige Franse wegen?? Je spreekt misschien 10% van het kunnen van zo’n auto aan. Wat is dan de fun, heb je daarom meer dan 300.000 euro uitgegeven??
Voor smalle bochtige Franse wegen zijn de Elises, MX5en, Opel Speedsters uitgevonden.
En boeiend als er oude Franse mannetjes je juichend staan op te wachten. Ik koop een auto voor mij zelf, niet voor omstanders. Zo egoïstisch ben ik dan ook wel weer. Leuk als ze een foto willen maken, maar daarvoor geef je toch niet een godsvermogen uit?
Wel? Dan ben je net zo erg als al die arabieren in Monaco of Londen… Aandachtsgeile tokkies.
En oja, de kans op schade lijkt mij op op Franse wegen trouwens aanzienlijk groter dan als je met gezond verstand op een circuit gaat rijden…
@Rob: Supercars van 300K worden over het algemeen gekocht door een publiek dat geld zt heeft, wat overigens niet betekent dat je erop zit te wachten om een auto af te schrijven op een circuit waar hij onverzekerd is. Een MX5 of Speedster biedt niet de looks, het geluid en de prestaties van een supercar. Alleen het geluid van een tot 9000 toeren revvende flat-pane V8 laat zich niet vergelijken met het gepruttel van een viercylinder. Supercareigenaren zullen niet allemaal aandachtsgeile narcisten zijn. Er zullen ook gewoon liefhebbers tussen zitten die een jongensdroom waarmaken. Daar hoort ook een beetje posen bij maar dan op een niet-snobistische manier.

Op de openbare weg hoef je niet op de limiet te rijden om van een auto te genieten. Op een circuit moet je mijn inziens toch meer de grens opzoeken om er plezier uit te halen (maar ik ben persoonlijk geen liefhebber van circuitrijden). Van de onvoorspelbaarheid van de route en de scenery hoef je niet te hebben. Het is toch typisch dat de deelname van supercars aan touristenfahrten en trackdays minimaal is en als ze al meerijden doen ze het vaak rustig aan. Porsche 911 GT3 RS’en uitgezonderd maar die worden dan ook echt gekocht met als doel om er trackdays mee te rijden (en gaan niet stuk).
@Femme:
Laat ik het zo zeggen: supercars zijn in mijn ogen ondingen waar je zak aan hebt en je alleen maar godsgruwelijk veel geld kosten.
De enige reden waarom ik wel een supercar, zoals de McLaren en GT, zou willen hebben is omdat ze ontzettend mooi kunnen zijn. Dat, en niet anders. Puur op uiterlijk.
Ja, de wetenschap dat je er ontzettend hard mee kan rijden. Dat is ook wel geinig.
Dat ze veel kabaal maken en de aandacht trekken boeit me TOTAAL niet. Daarom blijf ik erbij dat ik zo’n wagen netjes weg zou zetten in een garage en 1x in het jaar uit zal laat.

Maar ik heb het gevoel dat ik in herhaling val. Dus laat ik het er maar ophouden dat ik blijkbaar een afwijkende mening heb dan de meeste Autobloggers…
waar kan ik er eigenlijk een kopen?
@betonstaal: Modelautoshop.nl o.a. ;)

De importeur voor NL en Belgie is de Ginion groep. Daar zul je ongetwijfeld terecht kunnen. Neem aan dat wat van de bekende ‘dure’ occasiondealers je via grijze import ook kunnen helpen.
@betonstaal: dr staan er twee te koop in nederland
@betonstaal:

Meer precies in de Louizalaan in Brussels, het onderhoudt gebeurd bij Ginion Overijse.
De gaafste supercars ooit hebben een spannend design, deze is gewoon saai. Zag er een bij de nurburgring staan laatst, in het zilver, de meest slaapverwekkende supercar ooit, designwise dan…
Echt een goed review, over een prachtige supercar. Wat een beest.
McLaren heeft hier echt een dikke supercar neergezet die zijn concurrentie van de baan veegt, maar toch trekt mij het minst mijn aandacht. Verander als eerste maar eens wat aan dat uiterlijk.
Het interieur in die wagen heb ik altijd al erg teleurstellend gevonden, het ziet er allemaal wat Amerikaans uit.
@xilver: vind ik juist erg mooi! Allemaal functioneel, geen tierelantijnen, haast Scandinavisch vormgegeven… Helemaal goed!
De testen van Wouter zijn net zo goed als dat deze slecht is : http://www.youtube.com/watch?v=wtKqwe-YMFg .. dan heb ik het alleen over het presenteren!
Ps: De mclaren is wel een linke wagen hoor.. ze hebben lang op zich laten wachten maar komen met mooi spul aan !
Zoveel sneller zou die toch niet bij 2.000 toeren zijn dan een 997 Porsche turbo cabrio met PDK?
Heeft me ook nooit echt gegrepen deze McLaren. Inmiddels is ‘ie wel wat dikker dan voorheen nu ze de uitlaat hebben aangepast om meer geluid te maken, aanvankelijk was het geluid nogal lafjes.

Maar ja ik vond de auto al niet bijzonder mooi op de eerste plaatjes, beetje een F430 met lelijke achterlampen en vleugeldeuren en toen zag ik het filmpje van fifth gear tegen de 458 en toen was het eigenlijk helemaal klaar…Qua techniek is het een indrukwekkende auto maar dezelfde zakelijke robot/pr saaiheid die tegenwoordig het hele McLaren bedrijf kenmerkt zit ook in de auto…Tiff mocht er van de elektronica niet eens mee driften en toen hij dat wel probeerde snapte de auto en stuiterde hij de baan af. Saai joh. En ja…de gemiddelde koper gaat er niet mee driften, maar de gemiddelde koper van een Range Rover gaat ook niet offroaden…het leuke is echter wel de wetenschap dat het eventueel kan als je een dag wakker wordt en opeens zin hebt een rotonde te ownen.

Deze auto is Jenson Button die na weer een hopeloze race met geen enkel uitzicht op ook maar een podium wederom het team bedankt, de monteurs omdat ze zo’n goed werk doen en nog even zegt dat Vodafone McLaren Mercedes een team van winnaars is dat zich altijd uit de naad blijft werken om terug aan de top te komen.

Nee…458 any day of the week and twice on sundays.
Ben echt een Lamborghini fan, maar ik zou deze met Vorsteiner pakket toch verkiezen boven de Gallardo.. Mocht ik zulke bedragen kunnen uitgeven.
Prachtige wagen, in alles! en dat geluid ook..Wauw!
Echt wel een van mijn favorieten.
Nooit echt onder de indruk geweest van deze auto, maar na het zien van dit filmpje vind ik het toch wel een erg bruut apparaat!
Op de een of andere manier een teleurstellende auto. Saai en je kunt er alleen wat mee als je een privé circuit hebt.
gedwongenleaser
@midasracer: ja joh, wat een treurig geval is het ook, nergens goed voor.
@Wouter: Lullig hoor om ons allemaal in een hokje te stoppen. Maar ja je hebt gelijk, een R8 GT kan zich niet meten met deze McLaren. Val ik toch nog in die categorisatie van je..
@gedwongenleaser: Toevallig de column van Van Rossum in Autovisie gelezen over supersportauto’s. Dat sluit hier mooi bij aan. Dit zijn nutteloze auto’s die voornamelijk tijd doorbrengen in de garage, want ze zijn alleen maar voor de heb. De echte sportauto is een iets geheel anders. Overigens heeft Gordon Murray dezelfde mening. De beste auto in zijn collectie is volgens hem de Lotus Elan (en hij heeft ook een F1!).
“Wel sneller dan alles wat jullie ooit hebben gereden…”
@lowbird:
Ik vond het ook een ietwat arrogante uitspraak. Laatste tijd wel vaker… of het echt gemeend word….
Respect http://forums.civfanatics.com/images/smilies/worship.gif
Maar ik zou ‘m nooit kopen.
Hij mist net dat beetje, je-ne-sais-quoi..
@PeugeotGTI: drôle?
De 12c is een moeilijke auto imho.
Technisch waanzinnig maar dat zagen we eerder ook al gebeuren.

Met superchargers i.p.v. turbo’s had dit blok minder vermogen gehad maar zou het qua sound een totaal andere beleving zijn geweest.
De SLR is een mooi voorbeeld in deze denk ik.
Puur als een benz was het ook echt alleen maar dat maar juist door wat magie te laten werken op het blok werd het naar mijn idee een icoon.
Die rare mix van geluiden die het apparaat voortbrengt maakt tot een hele andere ervaring.
Precies dat lijkt de 12c te missen.

Je zou bijna zeggen dat het een beetje de kant van lexus op gaat ; technisch waanzinnig goed maar een beetje ‘doods’ .
Toch gaat die vlieger ook niet helemaal op aangezien lexus met de lf-a heeft laten zien dat het totaal anders kan.
Niet geheel verassend ook weer door dat waanzinnige motorblok en dito soundtrack.

Clarkson sloeg de spijker helemaal op z’n kop toen hij er in reed.
Ik zou ook iets anders kopen puur omdat ik er wat meer emotionele binding mee heb.
@shicomm:

mwah ..
de meeste kopen em niet omdat ze de financiele middelen daarvoor niet hebben ..

jij niet natuurlijk ..

jouw keuze laat je afhangen van het oordeel van een ouwe vent ..
Grappig
Iedereen heeft er een mening over
Ikke niet.
Ik hoop alleen dat’ie morgen in het knal-knetter oranje op mijn oprit staat.
Zal het complimenten-kaartje van Harry McLaren dan ook koesteren wat onder de ruitenwisser zit.
Zo, da’s genoeg ” emotie “
Vond er weinig aan. Heb er een keer in gereden omdat een maat van hem te leen had van de dealer. geen emoties, saai kwa geluid, saai interieur en geen enkele beleving zat er in vind ik… wel mooi om van buiten te zien dat wel!
Links gestuurd en GB-platen??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).