Mercedes 190SL (1959): classic rijtest en video

Auteur: , 32 Reacties

Een Mercedes 190SL uit 1959. Om een understatement te maken: dit is één van de fraaiste auto's ooit gemaakt. En wij gingen er mee rijden.

De Mercedes 190SL wordt nogal eens “het kleine broertje van de 300SL” genoemd, iets wat eenvoudig te begrijpen is als je naar de overeenkomsten in styling van de beide auto’s kijkt. Toch zijn er onderhuids wel wat grote verschillen. Waar de 300SL op het voor die tijd revolutionaire W198 platform gebouwd werd, stond de 190 SL op een ingekort W121 platform. Het W121 platform werd in de fifties gebruikt als basis voor de Mercedes Ponton, een volumemodel van het merk. De ingekorte W121 die als basis diende voor de 190SL werd omgedoopt tot R121.

Mercedes 190SL 1959
Naast het verschil in onderstel was er ook een verschil in motorisering: de 190SL had een 1.9 liter viercilinder lijnmotor onder de kap die goed was voor 105 pk. Dit blok was in feite identiek aan de zescilinder die we ook in de 300SL onder de kap vinden, maar dan minus twee cilinders. De dubbele Solex carburateurs waren lastig afstelbaar en zorgden ervoor dat de 190SL een slechte reputatie kreeg wat betreft de motor. Deze liepen namelijk niet altijd zo soepel als dat je zou mogen verwachten van een dure cabriolet.

Mercedes 190SL 1959
Een handgeschakelde vierbak was standaard. Je kon de Mercedes 190SL bestellen met soft-top of met een verwijderbare hard-top. Het derde stoeltje (waar hebben we dat eerder gezien?) was amper ruim genoeg voor een pigmee zonder benen.

Mercedes 190SL 1959
Mercedes 190SL 1959
De auto die wij bij ons hebben heeft een afgelezen kilometerstand van 29.000 mijl maar wat belangrijker is om te melden is de kilometerstand na restauratie: ongeveer 6000 kilometer heeft deze auto na die tijd pas afgelegd. De kwaliteit van de restauratie is bijzonder fraai, waarschijnlijk omdat de vorige eigenaar die met de hulp van specialisten heeft gedaan. De auto is nog volledig matching numbers, wat betekent dat motor en chassis nog in dezelfde harmonie samenleven als toen ze in juni 1959 in New York de dealer verlieten.

Mercedes 190SL 1959
De eerder genoemde moeilijke reputatie wat betreft de slecht lopende motoren is in ieder geval niet merkbaar bij dit exemplaar. De viercilinder snort vrolijk en de handbak met vier versnellingen werkt vlot en precies. Gezien het relatief lage aantal pk’s en de basis van de Mercedes Ponton zou je misschien verwachten dat deze auto niet uitnodigt tot stevig stuurwerk. Uiteraard is de auto zeer in z’n element als cruiser, maar toch nodigt de 190SL ook uit om af en toe het gas eens lekker te vloeren. Sturen gaat ook directer en preciezer dan ik had verwacht. De remmen vragen een stevige input maar leveren genoeg stopkracht en geen verrassingen. Kortom: valt niks tegen voor zo’n oud ding!

Mercedes 190SL 1959
Tijdens de restauratie is waar mogelijk het originele plaatwerk behouden, wat in de praktijk betekent dat de deuren, motorkap en kofferklep nog origineel zijn. De auto is na de restauratie overgespoten in lichtblauw metallic. Oorspronkelijk was de kleur donkerder, de auto is de fabriek uitgekomen in de kleur Graphitgrau met een rood lederen interieur. Alle rekeningen en een volledig fotoverslag van de restauratie zitten bij de auto, die voor €109.000 euro te koop staat bij Gina Classics.32 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Prachtige wagen. De klasse straalt er gewoon van af. Deze oude Mercedessen zijn misschien wel mijn favoriet.
Echt een prachtbak. En velen malen goedkoper dan een 300sl (uiteraard logisch), maar toch krijg je naar verhouding meer style voor je geld dan bij een 300sl.
Pracht van een wagen zeg! o.0

Zo doe je pas cruisen in stijl!
Mijn buurman heeft er ook 1, een fraai zwart exemplaar.
@406_v6: waar kan ik de foto’s bewonderen?
@gtdave: zal straks ff vragen of ik een paar plaatjes kan schieten.
Naast dit is een Gallardo Spyder ineens gereduceerd tot penisverlenger.

De jaren ’50 en begin ’60 waren echt de gloriedagen van de automobiel.
105 pk. Nou begrijp ik dat het niet daar om gaat in zo’n auto maar had daar geen lekker 6pittertje in gepast? Past (vind ik) best bij zo’n auto. Styling is echt prachtig, super elegant. Mooi spul.
@E34M5Touring: daar had je de 300 voor…. 6 pitten.
OMG kwijl kwijl!
O m g … Wat een lekkerst f
Super sexy machientje
Potdomme Casper, nu maak je me al weer jaloers..
Wat een prachtige klassieker, weet je wat, maak mij volgende week maar weer jaloers..
Filmpjes met deze presentator vind ik veel saaier.
@robin121089:
Het ligt maar net aan wat je interessant vindt. Als je geïnteresseerd bent in hooligan auto’s met dito rijstijl, dan zijn de filmpjes van Wouter wellicht leuker. Maar ben je geïnteresseerd in auto geschiedenis dan moet je bij Casper zijn. Ik kijk naar beide met evenveel plezier.
Mooi maar een klein beetje voor vrouwen vind ik. Ik zou zelf liever in de over het algemeen wat minder kostbare/zeldzame Pagode rollen. Die heeft ook altijd een mooie 6 in lijn onder de kap en dat is wel zo prettig.
@jaapiyo: pagode is uit een ander decennium. De 190 en 300 waren feitelijk de voorgangers.
@406_v6: Weet ik…maar die spreekt me gewoon wat meer aan. Ten opzichte van de 190SL dan tenminste, de 300SL is een heel ander verhaal.
Matching numbers maar geen matching colours? Hmm…
Matching numbers maar geen matching colours? Hmm…
aaaaaaaa ik ben al jaren verliefd op de 190 SL …voor mij als 1 van mijn favoriete all time autos ooit gebouwd…..wat een mooie verschijning !
Fantastische auto, maar als de 190 in deze commercial van Gina € 109.000,- moet gaan kosten weet ik weer zeker dat ik in de juiste beroepsgroep zit.
Het is een, ja, leuke auto die, ja, mooi in elkaar gezet is. Maar het is, ja, wel een, ja, dure auto die, ja, moeilijk is te, ja, krijgen verder.

Volgende keer voor iedere onnodige JA een euro in de vloekpot stoppen Casper… ;-)
Blijft een machtig mooie wagen!
Heerlijke wagen :)
Mooie wagen maar de prijzen zijn de lucht in geschoten de laatste 5 jaar.

Het chassis is ook triestig als je vergelijkt met de 300SL. De 300 heeft een racewaardig spaceframe. (overigens ook eenvoudig te restaureren) terwijl deze gewoon uit geperst staal gemaakt is.
Nog even door sparen ben ik bang :(

Het is altijd mooi om te zien bij de oude Mercedessen dat de type aanduiding onder het logo staat en onderstreept is.
Heb er vorige week eentje zien staan aan de costa blanca. In een haventje natuurlijk. Ben hem uiteraard van dichtbij gaan bewonderen, maar om er +100k aan te geven, dat zou ik nooit doen. Mocht ik al voor de keuze staan natuurlijk.
Deze auto is compleet afgebrand in onze familie, als het vervoer van Oom Jacob.
Ding moest na iedere behoorlijke rit naar de Benz dealer om de Solex carburateurs af te laten stellen en dat was geen sinecure.
Dan reed het niet zo bijzonder ,zoals beschreven was het onderstel gewoon een 180 of 190 Ponton, de DS in onze familie kon hem hebben.
Oom Jacob was hem gauw zat, ruilde hem in voor een Jag Mk 2 “three point four” zo hoorde je dat uit te spreken, die op zijn beurt weer snel werd gedumpt omdat neef Wim in dichte mist Rotterdam – Arnhem binnen het uur wist te doen. (was nog geen A15 toen vergeet dat niet)
Het scheen nogal ‘geroken’ te hebben in die Jag.

Dit zijn dus urban legends uit onze familie.

Ow, die Jag werd ingeruild voor Oom Jacobs mooiste ooit : een muisgrijze Alfa Romeo 1750 4-deurs, dat was wat toen. !
Die meer dan twintig jaar in de familie is gebleven en helaas niet bij mij is geëindigd.
Want dan was’ie er nog geweest.
@desjonnies:
Je hoort wel meer negatieve geluiden over Solex carburateurs, bij oude Porsches werden die wel vaker vervangen door Webers. Was dat ook geen (relatief eenvoudige) oplossing voor de Merc geweest?
@StijnB:
Oom Jacob was schat hemeltje rijk.
Meer het type dat de wagen werd ingeruild als het asbakje vol was.
En ik denk dat die 190 SL toch niet zo beviel.
Zeker nadat een andere Oom hem een pak slaag had gegeven met de DS.
Want er werd onmiddellijk weer een wedstrijd gehouden toen Oom Jacob de Jaguar had gekocht.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).