Mercedes-Benz A 45 AMG: rijtest en video

Auteur: , 79 Reacties

There is a new kid in hothatch-town. We laten hem uit op het Bilster Berg Drive Resort en in de nabij gelegen omgeving.

Mercedes-Benz A 45 AMG

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De missie voor de A45 AMG is duidelijk: meer klanten binnenhalen. Klanten die voorheen niet bij AMG terecht konden, omdat ze nog niet lang genoeg gespaard hadden om de showroom uit te rollen in een C63. En passant zetten de mannen uit Affalterbach de concurrentie te kakken, want de A 45 AMG komt direct de markt op met het hoogste vermogen van alle hothatches.

Mercedes-Benz A 45 AMG

It’s an AMG Jim, but not as we know it
Op het net geopende Bilsterberg Driving Resort (verf en asfalt plakten nog) werden we direct geconfronteerd met wat we moeten missen. Op het door de heuvels slingerende lint asfalt bulderden achtcilinders, maar dat waren de fantastische pace-cars die ons over het uitdagende circuit zouden begeleiden. Mercedes-Benz was niet te lullig geweest en zette daar SLS AMG’s voor in. Het geeft ook mooi de spreiding aan van wat AMG tegenwoordig in de aanbieding heeft: van hothatch met viercilinder tot supercar met atmosferische achtcilinder, van offroader met achtcilinder tot limousine met twaalfcilinder. Aangezien het segment van premium hatchback een van de weinige groeisegmenten is (vooral in Europa) wil Mercedes-Benz en nu dus ook AMG daar van mee profiteren.

Mercedes-Benz A 45 AMG

Meest krachtige viercilinder in productie
Die kan AMG alvast in zijn zak steken. De tweeliter viercilinder schopt er dankzij een hele dikke turbo maar liefst 360 pk en 450 Nm uit. Het specifieke vermogen komt uit op een indrukwekkende 181 pk per liter. Het blok klinkt precies als het is: als een zwaar opgefokte viercilinder. De klep in het uitlaatstelsel en de intelligente versnellingsbak lijken met de bestuurder mee te denken. Laat de A45 uitrollen terwijl je een dorp in rijdt en de bak schakelt geciviliseerd terug zonder tussengas. Rijd je in maximum-attack-modus op een bochtige weg, dan worden de downshifts begeleid door een vrolijk blaffende viercilinder.

4Matic
Voor de voorwielaangedreven A (en CLA) ontwikkelde Mercedes-Benz een volledig nieuw systeem met vierwielaandrijving. Zolang er geen integrale tractie nodig is, worden alleen de voorwielen van kracht voorzien. Maximaal stuurt het 4Matic systeem via een elektrohydraulisch aangestuurde meerplatenkoppeling 50 procent van de kracht naar de achteras. AMG fans die graag een setje achterbanden oproken op de zondagmiddag komen bij de A45 derhalve niet aan hun trekken.

Mercedes-Benz A 45 AMG

De A45 AMG voelt veel meer als een hele snelle voorwielaandrijver. Dat is een bewuste keuze van AMG, want in hun ogen past power oversteer niet bij een auto die in de basis een voorwielaandrijver is. Er valt wat voor te zeggen, maar er zijn ook merken die sinds de komst van ESP juist wel meer snappy auto’s durven bouwen. Zo kan de elektronica de onervaren bestuurder te hulp schieten, terwijl de coureurs onder jullie je rubberen handtekening nog eens kunnen achterlaten in een mooie hairpin.

Mercedes-Benz A 45 AMG

Je kunt treuren dat er nu een AMG is waarmee er geen vette drifts kunnen worden gelegd, maar op het nog maagdelijke asfalt Bilsterberg Drive Resort toonde de A45 ook de voordelen van het concept. Waar de SLS AMG in wijde bochten en (uiteraard) het rechte stuk vlotjes een gat sloeg, werden de rollen omgedraaid zodra de ruimte minder wijds werd. Dankzij de combinatie van het reuzenkoppel (dank u wel turbo) en integrale tractie hengelde de A45 de SLS weer binnen handbereik.

Mercedes-Benz A 45 AMG

Een nadeel van volledig variabele vierwielaandrijving is dat de omschakelingen voelbaar zijn. Ook bij de A45 AMG treedt dit op, in kortere bochten is er heel even een moment van torque steer. Het moment is kort genoeg om er geen last van te hebben, maar een ervaren bestuurder merkt het wel op.

Mercedes-Benz A 45 AMG

Verder doet de A45 het heel erg goed. De besturing geeft lekker veel feedback en de remmen zijn top. Het AMG-remsysteem heeft geventileerde en geperforeerde schijfremmen rondom, in de maatvoering 350 x 32 mm vóór en 330 x 22 mm achter. Hard stampen is snel stil staan, iedere keer weer.

#schofterigsnel
Naar goed Duits gebruik is de topsnelheid begrensd op 250 km/u, tenzij je €2.299 extra achterlaat voor het AMG Driver’s Package. Hiermee gaat de top naar 270 km/u. Een redelijk schofterige prijs voor 20 km/u. Tot je bedenkt dat je er ook een rijtraining op een AMG Driving Academy bij krijgt, om die prijs toch nog ietwat te rechtvaardigen.

De sprint naar de 100 doet de A45 AMG in 4,6 seconden. En voor het eerst bij een AMG gaan klanten die waarde ook makkelijker halen, want AMG heeft de bediening van de Race Start versimpeld. In plaats van een ultrageheime knoppencombinatie die slechts in 13,4% van de gevallen werkt, volstaat het nu om de sportstand te kiezen, de linkervoet op de rem te houden en het gas vol in te hengsten. Zodra de rem wordt losgelaten lanceert de A45 AMG zich richting het moment dat je rijbewijs gevaar gaat lopen. Dat moment komt sneller en vaker dan je verwacht, want de A45 AMG stampt lekker door op hoge snelheid.

Mercedes-Benz A 45 AMG

Prijs en concurrentie
Op basis van het prijskaartje kunnen we de A45 AMG zondermeer de titel King Hothatch geven, want de vanafprijs is de hoogste van alle hete hatchbacks van dit moment. De A45 AMG is voor €59.250 op te halen bij uw Mercedes-Benz dealer. De eveneens met vierwielaandrijving, viercilinder turbo en bak met dubbele koppeling uitgeruste Audi S3 is 10 mille goedkoper. Wil je liever zelf schakelen in een achterwielaandrijver met zescilinder, dan heeft BMW voor €52.990 de M135i in de aanbieding. De A45 is dus duurder dan de twee andere kemphanen, maar niet perse te duur. De eerste hothatch van AMG heeft niet alleen de meeste pk’s, maar is ook fors sneller dan andere twee. De antwoorden uit Ingolstadt en Munchen in de vorm van de RS3 en 1M zullen vermoedelijk ook niet lang op zich laten wachten. Maar tot die tijd is de A45 AMG de absolute King Hothatch. Filmpje!79 reacties

Wat een irritant en onnodig drukke intro.
@mierenneuker: Je wordt inderdaad al scheel voordat je weet wat er staat. Zonde!
@mierenneuker: Ondanks dat je een mierenneuker bent, heb je wel gelijk!

OT: Ik zou hem moeten bestellen met de extra aerodynamica, maar wel minus de spoiler. Zonder dat pakket vind ik hem echt te anoniem. Het geluid hebben ze goed voor elkaar gekregen, alleen mochten de scheetjes wat minder aangedikt zijn. Lekkere auto! Ik ben benieuwd naar de 1M.
@berlinetta: Er komt geen 1M op basis van de huidige 1 Reeks maar een M2 op basis van de nieuwe BMW 1 Coupé die voortaan 2 Reeks zal noemen ;-)
@mierenneuker: Ik vind het echt gaaf, alleen die overgang naar Wouter is echt altijd weer zo’n heerlijk ‘down to earth’ moment..
@mierenneuker: Ik vind deze intro, samen met de intro van de M5 een van de gaafste intro’s die er zijn in Autoblog rijtesten :p
Ik kan voor mijzelf melden dat er een nieuwe auto in de Top-3 hot hatches is binnengereden!
wat een lekker geluid!
Dat geluid is amg badge onwaardig en waarom noemen ze hem a45 weet iemand voor wat dat45 staat.
@madridsta: Ik denk dat dat slaat op diameter van de velgen! Nee sorry, geen idee :)
@madridsta: mss 450 nm
@madridsta: Dit jaar is AMG volgens mij 45 jaar geworden.
@bsxc2: Klopt, 45 staat voor de leeftijd van AMG.
@madridsta: een van de best klinkende 4cil motoren als je het mij vraagt. Wat had je dan verwacht? Een dikke v8 brul?
@lambo4all: Echt heel vet klinkt hij niet, maar die woeste klappen bij het schakelen maken het dik!
@madridsta: Omdat A20 Amg een beetje lullig klinkt, doen ze bij Bmw ook , bijv. m550d heeft echt geen 5 liter V8 diesel aan boord maar slechts een schamele 3 liter, net als de 525d
Mwa dat intro lijkt me niet geschikt voor mensen met epilepsie in ieder geval!
@mclarenmercedes: Ja ik ben zojuist weer bijgekomen… :-p
@keesje1987: Gesundheit!
Verkouden @wouter: ? Beterschap kerel!

Blijft een hele mooie hatch. Maar die ‘scheten’ bij het doorschakelen hadden ze van mij wel achterwege mogen laten. Probeer er dan een mooie twin cam roffel uit te krijgen ofzo.
Begrijp wel dat ze voor een 4 pitter gaan. Ook omdat de ‘gewone’ A klasse niet met 6 pitters wordt geleverd en om uitstoot geneuzel maar had dat bij de AMG versie toch liever gehad. Mooie 6 pitters genoeg bij Benz. Zelfs de SLK krijgt een V8 bulderkanon. Dan mag zo’n A wel een lekkere 6 pitter van mij.
@E34M5Touring: Haha, altijd na ’t weekend.
Geen toeval =’D
@E34M5Touring: Die klappen zijn van de dubbele koppeling.
@mierenneuker: Ploffen in de uitlaat komen door de dubbele koppeling? Ja vast…
Wie had dat gedacht? Dat het merk van de meterslange zompige hoerensloepen een supersportieve hatchback zou maken die meer hardcore is dan audi en bmw bij elkaar!
@SimonMc: Haha denkt het ook niet; zullen vast druppeltjes benzine zijn..
@mierenneuker: De plofjes in de uitlaat (of klappen zoals je ze noemt) komen er door ontstekingsuitschakeling. Als hij schakelt schakelt de ECU de onsteking uit. De brandstof wordt er wel gewoon ingepompt en gaat dan dus onverbrand de uitlaat in. Als ze dan de onsteking een halve microseconde later terug laten werken verbrand die benzine alsnog en krijg je die plofjes :)!
Hm, een voorwielaandrijver die voorzien is van een on-demand koppeling die kracht naar de achterwielen stuurt… klinkt bekend, deed een ander merk dit ook al niet met hun kleine modellen ? Haldex in de TT en de A3? iemand?
@Bartholomeo: Klopt.. leuk om te zien dat Mercedes Audi hier nu in navolgt met een vergelijkbaar principe!
Die achterkant man man man… Doet me denken aan obesitas, met al die rondingen…
Jezus wat een lekkere auto.. eerst maar eens kijken wat BMW doet met de 1M :)
zet maar op de stoep…
nu nog een B45 AMG…
Kan echt niet warm worden van die nieuwe a klasse, achterkant klopt niet.
@dahlback: ja, dan ben je beter bij de BMW 1… Oh, wacht…
Vraag me ook af wat voor turbogat deze A heeft en hoelang het heel blijft met een 4 cilinder met zoveel turbodruk, daarin tegen met zoveel druk het vermogen wel tegenvalt en je met minder bar en goede aanpassingen intern je meer zekerheid hebt op een blok wat heel blijft en zelfde vermogen uithaalt
@dahlback: Zal uitvoerig getest zijn maar de toekomst zal het leren :-)
@dahlback: Hij is in ieder geval beestachtig snel; https://www.youtube.com/watch?v=gPzCbTNpPWg
@dahlback: de motor reageer erg snel en er is geen lag. -zeggen de andere reviews- anders had wouter er denkik ook wel wat over gezegd.
Wauw, gaaf ding zeg! Zet maar voor de deur standaard in het zwart? Ja hoor, prima..

€ hoeveel?, hmmm in mijn geval nog een jaar of 4-5 doorbeunen dan maar..
Vette auto! Ik vind de vergelijking met een 135 alleen nergens over gaan, dat is geen echte M. Een 1M zal de vloer aanvegen met dit ding.
@clioracing: ongetwijfeld, maar een 1M is dan ook weer geen goed vergelijk ( €€€€€€ )
@gast: Als BMW de 1M een beetje CO2 vriendelijk maakt, net zoals hun andere auto’s, dan zou het mee moeten vallen.
Daarnaast was de vorige 1M standaard bijna full option. Bij die A45 heb je een hele waslijst aan opties die hem duurder (kunnen) maken.
@clioracing: En hoe maak je iets CO2 vriendelijk? Downsizing…Mercedes is een 2 liter, bmw is een 3 liter. Mercedes is een 4-cilinder, BMW is een 6 cilinder…M.a.w., zolang bmw kiest voor 6 cilinders en 3 liters, zal de CO2 niet naar beneden gaan.
@SimonMc: Ze kunnen zeker iets veranderen aan de uitstoot. Hij zal waarschijnlijk nog altijd duur blijven dan een A45, maar wie een zescilinder wil zal ook een beetje extra moeten betalen.
@SimonMc: Downsizing en een turbo is het makkelijkste ja, maar je kunt ook een hoop bereiken door o.a. de efficiency te verbeteren.
Als je kijkt naar een BMW 3 liter van 10 jaar geleden en een 3 liter van nu, dan is het vermogen toegenomen en het verbruik en CO2 afgenomen. Dit is overigens bij elke motortype gebeurd.
@wouter verkouden tijdens filmpje? ;-)
Doe mij er maar één!!! Zou leuk zijn om over een aantal jaar misschien een tweedehandsje te scoren… Wie weet!
Hebbuhhhhh:)
Wat mij nu net opvalt, heeft die A klasse nu echt nog zo’n ‘stokje’ op de deur zitten voor je deuren te vergrendelen ??
@RazorHead: En dat is erg omdat?
@RazorHead: dat is toch handig om te zien of je auto opslot is? Anders loop je ook maar onnodig op het lock knoppie te drukken.
Hebbehebbehebbe
aint nobody got money for that
Deze auto is nieuw al een petjesmobiel, stokje van VW wordt langzaamaan overgenomen, nu hoeven de echte petjes over 10 jaar er niks meer aan te doen, goedzo Mercedes!
Wauw! Wat een machine! Hebbennn en dan als liefst als CLA!!
Ik blijf het een teleurstelling vinden die nieuwe A, en het had zo mooi kunnen zijn…
Had er dan minstens een 3 deurs van gemaakt, 4 minideurtjes in zo’n wagen ziet er gewoon nooit mooi uit.

http://static.skynetblogs.be/media/147013/4052397439.jpg
http://i.auto-bild.de/ir_img/7/3/7/0/0/1/Weltpremiere-in-Shanghai-2011-545x363-adad2cb85bd319d9.jpg
@alcantara: hadden ze de achterlichten van de concept overgenomen was hij wat mij betreft perfect geweest. Nu is het nog steeds de leukste van de duitse drie, maar dat komt enkel en alleen omdat die laatste twee zo mislukt zijn.
@Carreza: Inderdaad, de achterlichten van de concept zijn een stuk mooier, nu is de A-klasse erg mooi, maar dan was hij zoals je zegt, perfect geweest!
Geen Audi S3 of een Bmw 135i maar gewoon een dikke Mercedes A45 amg voor mij!
“Als een snelle voorwielaandrijver” Aha als een “echte” sportwagen dus…
Alles wat AMG tegenwoordig aanraakt, lijkt wel in goud te veranderen. Zal wel een fijne auto zijn, maar geef mij toch maar een C63 AMG Estate (of een E63 als iemand sponsort).
Je mag het misschien niet gelijk zeggen maar er komt nog een golf-r aan. Als een GTI al 250 doet en 0-100 in 5sec ben ik heel benieuwd wat voor cijfers die gaat neerleggen in de schaal….
@tvr1974: 5 seconden? Met performance pack tik je net de 6,4 seconden aan. De huidige Golf R deed het in 5,5 seconden. Ik verwacht dat de nieuwe nog niet eens onder de 5 tellen duikt.
@tvr1974: hoe kom jij erbij dat de golf 7 gti er 5 seconde over doet?
Ik heb er net 1 gezien in Utrecht, een zilvergrijze… HEEL DIK!!
Eneuuh… hoe is het gesteld met het ophangingscomfort? Want dat is in de gewone A al een beetje tricky…
is die intro speciaal voor crack verslaafden gemaakt? Mijn harssens worden er niet echt door gestimuleerd. Voor de rest vind ik ’t wel een mooi wagentje al zal mijn voorkeur naar de M1 gaan moesten ze de huidige designlijn aanhouden. (NIET DAT IK HET KAN BETALEN)
@driescuit: ik zou ook veel liever een m1 willen, maar die auto is helemaal niet te vergelijken met een a45 amg;) Ik zou de a45 eerder vergelijken met een s3, m135i, golf 7 R en bmw 1M.
60.000 euro vind ik best wel veel voor zo een doorsnee auto, voor de looks kan je ook de goedkoopste uitvoering kopen en dan look a like maken.
Voor de prestaties is deze ook duur, voor dat geld koop je toch echt iets bruuts,
b.v. deze http://www.dupontregistry.com/autos/Search/DRauSearchDetails.aspx?itemid=1782908.
Heel gaaf maar denk net iets te hardcore. Geef mij maar de CLA 45 AMG. Mooier en niet wat minder hardcore
Wouter is volgens mij nog nooit zo positief geweest over een auto.
Dezelfde auto is er ook in CLA vorm dus doe mij de CLA AMG maar… :)
@db87: Ze zeggen het niet direct bij AMG maar de A 45 AMG en de CLA 45 AMG hebben toch een ander karakter gekregen. Alles bij de CLA is wat minder ruig. Voornaamste reden is dat de CLA ook op de Amerikaanse markt is gericht en de A-klasse niet. Iets meer comfort, iets minder hardcore maar wel betere looks en nog steeds ontzettend snel.
Van een ouwe lullenbak weer iets “cools” maken.. ik weet het nog niet..
Ik twijfel er niet aan dat het goed in elkaar zit ( dat mag ook wel voor dat geld.. ) maar hebben ze in dit geval niet iets té goed hun best gedaan ?

Was een kleine 6 pitter bijvoorbeeld niet een betere keuze geweest dan een 4 pitter tot het uiterste te duwen ?
Vraag me ernstig af hoe lang het heel gaat blijven en wat het wel niet aan onderhoud kost.
Een v6 had minder extreem hoeven zijn om dit vermogen te halen en klinkt bijna altijd beter.
Iets wat nogal nodig is want qua sound is meteen duidelijk dat het erg overtrokken is om er wat spektakel uit te krijgen..

Dan weer terug naar de kosten ; de A moet dus jonge kopers aanspreken maar zelfs al gaan die mee in het nieuwe imago , hebben die er wel zo veel voor over ?
Er is zoveel meer te koop en ook zoveel goedkoper…
Het doet me een beetje denken aan de Noble M600 ; wie gaat er nou zoveel geld stuk slaan op een auto als dit terwijl er zoveel keuze is uit anderen die vaak nog goedkoper zijn ook ?

Ik vind het wel een dappere poging van een toko als Mercedes om dit te proberen maar of het ze gaat lukken ?
Als ik zoveel te besteden had zou ik toch echt elders gaan shoppen iig..
Zonde de nieuwe A. Het had net zo goed een Hiejoendaaj kunnen zijn.
die uitlaat plofjes doet mij denken aan Anti-Lag, zoals die rally lancer evo’s dat ook hebben.
aangezien die group N lancers ook om en nabij de 300pk zitten, zou de C45 AMG ook wel zoiets aanboord kunnen hebben
Ben ik de enige die hem een beetje vind klinken als de nieuwe m5.
@nurburgring: Die schakkelplofjes komen inderdaad wel overeen met die van de M5.
Bijna net zo lelijk als een 1-serie, maar de 1-serie heeft nog wat intrinsieke kwaliteiten.

De 6 in lijn, handgeschakeld, RWD.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).