Mercedes CLA: Rijtest en video

Auteur: , 65 Reacties

De baby-CLS moet een hele nieuwe groep klanten de Mercedes-Benz dealer in lokken. Aan het uiterlijk zal het niet liggen, maar hoe bevalt de rest van de auto?

Mercedes CLA

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het was opvallend. Normaal gesproken zijn de presentaties van nieuwe modellen, steevast gegeven door grijs-gepakte mannen op wie de term hip al jaren niet meer van toepassing is, ronduit saai. Het grijze pak op het podium straalt uit dat ze hier moeten staan en hebben iets te vaak hulp nodig van hun spiekbriefjes om te onthouden welke kant hun verhaal opging. Bij de CLA was het anders, opvallend anders. Allereerst had de man op het podium geen grijs, maar een blauw pak aan en was hij veel jonger dan de grijze pakken die we normaal gesproken op het podium zien staan. Bovendien was hij enthousiast, echt oprecht enthousiast. Hij had kaartjes waarop aantekeningen stonden, maar dat hij daar op keek, leek meer een tic, dan dat hij een geheugensteun nodig had om zijn vlammende betoog over de CLA te houden.

Bovendien bleek het hele ontwikkelteam veel jonger dan wat gebruikelijk is. Zoals hij hetzelfde vertelde: het was bijzonder dat zij van de directie het vertrouwen hadden gekregen om de CLA te ontwikkelen.

Mercedes CLA

“The style rebel”
Soms is het genoeg om een auto op één criterium te beoordelen: word je blij als je ‘s-ochtends de deur uitstapt en op je auto afloopt? De CLA is zo’n auto die in één klap je ochtendhumeur oplost. De ontwerpers hebben hun werk geel goed gedaan. Tenminste als je er van houdt, want vermoedelijk zijn er ook zat mensen te vinden die het ontwerp absoluut niet te pruimen vinden. Het is in ieder geval geen dertien-in-een-dozijn, zo zien we er wel meer van, he-welk-type-is-dit-ook-al-weer-ontwerp, waarop sommige merken patent lijken te hebben.

Mercedes CLA

Of je de CLA mooi vindt is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw smaak. Opvallend is de CLA in ieder geval wel, maar ook ik vind niet alles even geslaagd. De voorkant is ronduit intimiderend, met luchtgaten die op de basisversies geen luchtgaten zijn, maar het is vooral de achterkant die wat strakker had mogen zijn. De achterklep en achterlichten hadden voor mij minder de styling van een gesmolten kaas mogen hebben, zo nu en dan een rechte lijn is ook wel eens leuk.

Mercedes CLA

Stroomlijn-koning
Om het verbruik en de uitstoot omlaag, en de prestaties omhoog te krijgen, zijn er twee dingen die een autofabrikant zou moeten doen. Het gewicht verlagen en de aerodynamica verbeteren. Dat Mercedes-Benz met de CLA grote stappen heeft gezet met dat laatste, mag je niet verbazen. Het hele idee achter een “ coupé” is de dynamische, vloeiende en daarmee gestroomlijnde vorm. Toch hield Mercedes-Benz niet op nadat ze een strak koetsje voor de CLA hadden ontworpen. Verre van dat zelfs, want de CLA heeft een aantal noviteiten waardoor de Cw-waarde drastisch omlaag gaat. De hele onderkant van de auto is vlakker gemaakt. Mijn persoonlijke favoriete detail is de afdekking bij de achterwielophanging, om te zorgen dat er geen turbulentie optreedt bij veren, dempers en andere ophangingsdelen.

Mercedes CLA

Een andere innovatie, gepatenteerd zelfs, zijn spoilers met zaagtand profiel bij de wielen. Die hebben drie effecten: lineaire turbulentie wordt onderdrukt, de luchtstroom wordt van de wielen weggeleid en ze stabiliseren golfbewegingen in de luchtstroom. Alle maatregelen tezamen zorgen ervoor dat de CLA een ongekende lage Cw-waarde heeft, voor de standaardversies is dat 0,23. En dan is er ook nog een spaarversie in de vorm van de CLA 180 BlueEFFICIENCY Edition waarbij de Cw-waarde zelfs tot 0,22 is gedaald.

Mercedes CLA

Motoren
Van een merk als Mercedes-Benz verwacht je een ruime keuze, zowel in benzine als diesels. Toch kom je dan misschien van een koude kermis thuis, want voor wat betreft de diesels valt er voorlopig niets te kiezen: er is er één. De benzine-CLA’s zijn in de prijslijst in ieder geval in de meerderheid. Het gamma begint bij een 1.6 turbo met 122 pk die als CLA 180 door het leven gaat. Hetzelfde blok is er ook met 156 pk en dan heet ie CLA 200. Voor meer geweld moet er worden uitgeweken naar de CLA 250 die 211 pk uit een tweeliter turbo-blok peutert. De CLA 250 heeft standaard een automatische bak (7G-DCT) met dubbele koppeling en kan optioneel worden uitgerust met 4Matic vierwielaandrijving. Later volgt nog de CLA 45 AMG, die met 360 pk in ieder geval op papier de M135i en de S3 het nakijken geeft.

CLA 220 CDI
De diesel is een oude bekende, hoewel Mercedes-Benz weer de nodige aanpassingen heeft gedaan. Zo is de krukas vervangen door een geavanceerd en zes kilogram lichter exemplaar. Het 2143 cc grote blok is opvallend veel stiller en rustiger dan in de E-klasse en C-klasse. Het is nog steeds een beetje een knorrepotje, maar de neiging om oorpluggen in te doen kon ik deze keer goed weerstaan.

Mercedes CLA

Met de prestaties en het brandstofverbruik is weinig mis. Het maximumvermogen van 170 pk is tussen 3500 en 4000 tpm beschikbaar, het maximumkoppel van 350 Nm zelfs tussen 1400 en 3400 toeren per minuut. Het maakt de CLA 220 CDI niet wild snel, maar verder valt er niets negatiefs te melden. De prestaties zijn dik in orde, de topsnelheid van 230 km/u is voor 170 pk zelfs ronduit hoog. Daar betaalt de stroomlijn zich direct terug. De sprint naar de 100 duurt 8,2 seconden en ook met tussensprints heeft de CLA 220 CDI weinig moeite. Het verbruik in de testcyclus varieert tussen 4,2 en 4,5 liter per 100 kilometer afhankelijk van welke maat wielen er wordt gemonteerd. Voor Nederland betekent dat heel concreet dat alleen de versie met 16” lichtmetaal (net een maatje te klein dus) voor 20% bijtelling in aanmerking komt. De CLA 180 en 200 komen overigens ook voor 20% bijtelling in aanmerking, maar niet met alle typen wielen. Uw lokale Mercedes-Benz dealer kan het allemaal haarfijn uitleggen.

Mercedes CLA

De versnellingsbak voor de CLA 220 CDI is altijd een 7G-DCT bak, met zeven versnellingen inderdaad, en twee koppelingen. De meeste tijd gedraagt de bak zich net zo braaf als een bijna goed gedresseerd paard, netjes opgevoede hond of ander afgericht huisdier. Je kent het misschien wel, een hond die na jaren toch maar eens probeert of de zitbank in de woonkamer eetbaar is. Of een kat die zich op een ochtend afvraagt waarom hij altijd in de kattenbak zijn neus gaat poederen in plaats van de zeer uitnodigende mat bij de voordeur daarvoor te gebruiken. Karakter noemen we dat, en dat heeft de versnellingsbak van de CLA ook. Vijfennegentig van de honderd keer schakelt het apparaat zijdezacht en trefzeker, om zo nu en dan eens lekker de plank mis te slaan. Perfectie is immers ook zo saai.

Mercedes CLA

Fotolijstje
Het interieur is prachtig, zeker als je wat dieper in de buidel tast voor leer of de CLA Edition 1 die een NEON ART interieur meekrijgt met verbazingwekkend mooie gele strepen. Een punt van kritiek is ook snel gemaakt. De CLA deelt nogal wat met de A-klasse en dus krijgt de gestroomlijnde coupe ook dat net te kleine navigatie-schermpje mee. Dat kan toch echt beter, zeker als je naar de concurrentie kijkt. Klein is ook het eerste wat in je opkomt mocht je ooit op de achterbank plaatsnemen. Heel ruim is het er niet, maar daar is het aloude spreekwoord “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden” op van toepassing.

Qua prijsstelling valt de CLA precies tussen de A-klasse en de C-klasse in. Een directe concurrent is er simpelweg niet, dus wat dat betreft wordt prijsvergelijken lastig. Kopers zullen of uit dikkere/aangekledere premium hatches komen, of juist wat meer ruimte inleveren voor de spectaculaire lijnen van de CLA. De prijslijst start overigens bij 32.495 euro voor de CLA 180, de CLA 220 CDI kost 41.995 euro. Op termijn komt er ook een CLA 200 CDI die wat bereikbaarder zou moeten zijn. Voor het geld kun je veel meer ruimte bij andere merken krijgen, dus die ene keer per jaar dat je met 4 man en bagage op vakantie gaat ben je niet blij. De overige dagen stap je iedere keer weer met een glimlach in. Dat lijkt me niet moeilijk kiezen. Filmpje!65 reacties

wauw!
Vind t eigenlijk niks , maar wouter zal dr vast wel wat leuks van maken!
Ik weet nog steeds niet wat ik moet denken van deze auto..
@599: Op sommige foto’s vind ik ‘m werkelijk prachtig, op andere krijg ik toch weer enorm mijn twijfels inderdaad. Details zijn mooi, maar het totaalplaatje klopt niet helemaal, ik kan er alleen niet echt mijn vinger op leggen…
@motoragent: Te grote overhang aan de voorzijde, noodzakelijk door de voorwielaandrijving. Daardoor ‘klopt’ het profiel van de zijkant niet. Jammer want ik vind de meeste details afzonderlijk bekeken wel mooi bij deze auto, maar het geheel klopt inderdaad ook naar mijn mening niet.
@motoragent: Ik begrijp niet hoe jullie de proporties van deze CLA verkeerd kunnen vinden en met de BMW 1 coupé hebben jullie geen problemen of zo?
@Panther: BMW 1 Coupe vind ik ook niet direct een beauty, maar qua proporties klopt hij toch een stuk beter dan deze CLA…

Kijk hier nog eens na, met kleine velgen is het nog eens een stuk erger: http://www.autoblog.nl/mercedes-cla-is-cool-rijdt-al-gewoon-rond

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het niet direct een lelijke auto, maar hij klopt gewoon niet helemaal in mijn ogen ;)
@motoragent: ouwe Rover 75…op de door jouw geposte foto…
@motoragent: De BMW 1 coupé is toch een stuk erger in profiel. Het lijkt wel een mislukte photoshop. Er is precies één meter van de achterbank uitgezaagd en de koffer terug aangezet.

http://static.autoblog.nl/images/wp2011/review/BMW_1M_Coupe/BMW_1M_Coupe_36.jpg
@Panther: Ik begrijp het ook niet want hij is langer dan een BMW 3-serie om maar wat te noemen. Vergelijking met Audi A3, BMW 1 of Mercedes A vind ik belachelijk want die zijn zo’n 40cm korter. Dit is een hele knappe auto vind ik.
@motoragent: Het is alsof ze ‘m voor de lachspiegel gezet hebben en daardoor is vervormd en ‘an profiel’ dus wat krom lijkt. Zo zie ik het.
mag het nou eindelijk een keertje HD zijn op ABHD :)
@allroundnoise: Ouwe zeikerd :)
Als je er niet tegen kan, wacht dan tot het op Youtube staat, want die zijn wel HD.
Leuk intro, lekker filmpje jongens!
@SCscreamGT2: mag hopen dat je niet de intro bedoeld van de Fiat 500 L. wat is dat irritant zeg
Hebbonnnnn!!
Ik blijf het een vaag ding vinden.
Uit sommige hoeken klopt ie, maar uit de meeste hoeken niet.

Ik zag de CLA 6 weken geleden in Duitsland in verschillende uitvoeringen op een vrachtwagen, en een ding is zeker, als ie niet minimaal 18inch heeft dan wordt dat nog erger. Nou staan grote(re) wielen de meeste auto’s beter, maar dit met 16inch was echt niet om aan te zien.

Ben benieuwd of we hem vaak gaan zien. Z’n prijs is best hoog en ik vraag me af of men dan geen andere auto’s kiest.
@circlestorm69:
De aanschafprijs is irrelevant, het draait vooral om de leaseprijs en die zullen ze heus wel scherp houden.
@jrk68: Nou als je om bijtelling geeft zou ik vooral niet naar Mercedes gaan.
Voor het gemak de C nemen bij bv BMW huur je een 3 touring met een automaat icm met 20% ,bij Merc heb je dan alleen keuze uit de handbak en als sedan(en velgen met het formaat van een fatsoenlijke remschijf.
Ik weet ook niet wat ik ervan moet vinden, sommige foto’s ziet ze er mooi uit maar bijvoorbeeld en profile vind het echt een slecht ontwerp met die grote overhang voor en de korte kont. Schuin van achter nog het fraaist. En fwd…achja laat ik daar maar niet meer over beginnen :)
Ik weet niet wat ik moet denken van de raar aflopende achterkant, maar de voorkant is zeker geslaagd. ’t is mijn auto niet, maar de auto is wel Mercedes-Benz waardig!

Ps. Ben ik de enige die zich ergerde aan de muziek de achtergrond? Verder wel een kek filmpje! :)
Wat een kutmuziek
@Dimitriej:
Persoonlijk vind ik het al een stuk beter dan die dampende dance/trance beats die zo nu en dan onder de filmpjes worden gemonteerd.
Muziek is net als auto’s gebonden aan persoonlijke smaak. Iedereen tevreden stellen gaat gewoon niet ;-)
Ik vind het wel wat hebben, hij is imo een stuk mooier dan een 1 serie of een A3.
Dat probleempje met de wielen icm de bijtelling is simpel op te lossen. Winterbanden om de standaardvelgen en mooi 18″ lichtmetaal voor de zomerbandjes. Na aflevering is er toch geen haan meer die daar naar kraait wat de bijtelling betreft.
@jrk68: Vergelijking met een A3 of 1-serie gaat niet op want de Mercedes is 4.63m lang! Da’s langer dan een BMW 3 serie om maar wat te noemen. En ongeveer 40cm langer dan de modellen die jij opnoemde. Da’s zelf even lang als een Volvo S-V-XC60.
Blijft echt fantastisch die rode kleur op de CLA! Hij ziet er echt gemeen uit, net als de Alfa Brera/159. Wat ik toch 1 van de meest gemene auto’s vind! Hoop deze vaak tegen te komen op straat :-)
@jeroen92: zeker nog nooit in een spookhuis geweest ? ^^
@Megakix: Jawel, daar kijken ze eng ;)
Serieus Wouter? Achterwiel aandrijving normaalgesproken onhandig vergeleken voorwielaandrijving?
@broekpizza: Nee niet zereneus. Sarcasme je weet.

RWD is koning want dan kan je lekker driften op rotondes en het parkeerterrein van Mickey D’s.

Maar in seriousness, deze auto had als 1) Mercedes en 2) sportief model natuurlijk gewoon RWD moeten hebben, dan was het echt een dik wagentje geweest en had het er ook nog beter uit kunnen zien. Maar ja, dat is duurder he, nu kunnen ze gewoon de Renault blokjes erin schroeven zonder al te veel gedoe.
@jaapiyo: Ja want ik ga namelijk niet dagelijks werken met mijn auto maar in de plaats daarvan lekker driften met mijn lease-Mercedes.
Smaken verschillen. Ik vind ‘m bijzonder lelijk.
Ik heb met de CLA nu wat ik vroeger met de 159 van Alfa had! Ik vind hem schitterend, een uniek design en ik wil er eentje!
En aangezien ik nu een 159 Ti rijder ben weet ik waar ik de komende jaren voor spaar! En ik hoop op een goede spaarpot zodat ik direct de 45 AMG op de oprit kan zetten!
Toch wle een leuke auto, mits je even los gaat op de optielijst.

@ AB: kunnen jullie in video’s niet de gegevens over de prijzen en verschillende uitvoeringen achterwege laten? Dat hebben we al 10x in verschillende artikelen kunnen lezen. Het zou fijner zijn als jullie dingen vertellen die we niet in artikelen kunnen lezen.
Heerlijke bak, gewoon bestellen met 16 inch dus en achteraf 18 inch eronder knallen voor de lease rijders.
Beetje jammer van dat navigatie scherm
@tprius: Ja en dan is dit nog het Command scherm google maar eens op het standaard scherm icm Becker navi.
Zoek de kleurverschillen
http://i47.tinypic.com/uborm.jpg
dus ik bestel mijn cla220cdi met 16″ wielen en zwier er na de aankoop en technische keuring lekkere 18″ AMG rims, en betaal nog steeds 20% bijtelling (of hoeveel het ook is)?
#hollandftw
@stijn_torfs: Juist, de ultieme spaar-racer. ;- P
@stijn_torfs: En dan maak je een ongeluk en laat de verzekering je zitten…
Erg gevoelig voor uitvoering, maar daar is deze auto ook voor. Prima voor een jong publiek, met wat geld te besteden en op zoek is naar iets eigentijds, maar ik vrees dat de zakelijke rijders voor wat meer bread and butter versies gaan kiezen. Ook eigentijds vanwege de crisis, maar toch veel minder prettig voor het oog.
Bah wat een onooglijke achterkant weer.

Dat heb ik bij de A en B klasse ook al, tot de middenstijl zijn ze best mooi, daarna niet meer.
En die gesmolten kaas achterkant (briljant) doet het ‘m hier ook weer geen goed. Jammer.
Heel vreemd dat de ster scheef gemonteerd lijkt op de gril. Ziet er heel knullig uit!
@ojjorz: Nu je het zegt!
Sommige details zijn leuk, maar het geheel oogt rommelig. Ik ben er absoluut geen fan van! Sterker nog, dit is één van de lelijkste auto’s die Mercedes ooit gemaakt heeft..
Nice
Ik vind ‘m op de Opel Insignia lijken…
Auto is totaal niet interessant voor de ‘fijnneusjes’ onder ons…teveel ‘moeten’ in één design leidt voor die groep mensen altijd tot een frustrerend beeld.
Muh… Meeste normale auto’s met 170pk rijden wel rond de 230 hoor…
@humpyourdog: nope…feitelijk alleen de ‘duitse’ merken BMW, Merc en (heel soms) Audi.
@Megakix: Hmmm, misschien een beetje scheef verwoord, het waren ook vooral BMW’s die door mijn hoofd schoten… Het is gewoon niet zo speciaal, de zwaardere e39 met een atmosferische 2.2 deed ook al rond de 230, meer dan 10 jaar geleden, die had natuurlijk eveneens een goede stroomlijn, maar toch…
@humpyourdog: Mercedes heeft in de regel altijd de hoogste topsnelheden…
@humpyourdog: zelfs mijn oude saab 900 uit ’97 met 170 pk haalt de 225 km dus nee heel bijzonder is 230 niet met de hedendaagse techniek
Wat een artikel seggg!!! Mijn vinger doet pijn van het scrollen!
hij is niet lelijk maar toch..
als je hem langs de zijkant bekijkt lijkt het wel of er maar 13″ velgjes onder zitten, de verhoudingen auto/wielkasten&banden is wel helemaal scheef in mijn ogen.
@RazorHead: precies, dat roep ik dus ook al heel de tijd. de auto is te groot voor het formaat wielen wat er maximaal op kan. Je ziet dat hij op de bodemplaat van een kleinere auto staat. Verhoudingen zijn totaal zoek bij die auto. 18 inch velgen helpen niet, want dan zitter er veel te dunne bandjes onder. Eigenlijk ziet hij er uit als een glad getrokken goedkope tuningbak.
@humpyourdog Heb ik toch wel +200pk voor nodig om te halen :p
@Redline: de mijne haalt met 115pk net 201 km/uur, toch ook een mooie verhouding vind ik!
Dan schroef je toch de 18inch pornojetsers er toch naderhand op. Rij je nog steeds 20%
@autoblog:
kunnen jullie iets laten zien van die zaagtand spoiler aan de wielen ? lijkt me interessant!
fototjes of zo aub?
Wegligging moet niet besproken worden ?
@humpyourdog Iets met luchtweerstand enzo..
Ik ben helemaal geen Mercedes fan “lees grijze-mannen-auto” maar dit vind ik een héle mooie auto. Onderschat trouwens zijn afmetingen niet want hij is langer dan een BMW 3-serie!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).