Mercedes-Benz A-klasse (W176) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 56 Reacties

Deze generatie A-klasse zorgde voor de doorbraak van Mercedes-Benz bij een jonger koperspubliek.

Mercedes A-klasse

Wat dat betreft kan het contrast met de voorgaande generatie A-klasse bijna niet groter zijn. De vorige A-klasses waren prima auto’s, maar stonden hoger op de poten en dat is wat de oudere autokoper erg aanspreekt. Alleen de jongere koper niet, dus die wachtten met smart op de W176 A-klasse met een veel sportievere lijn. Concurrenten zoals de A3, 1-serie en V40 konden hun borst nat maken.

Een vrij forse vanafprijs die een paar mille hoger lag dan de concurrentie hield de verkopen in Nederland nog aan de lage kant, maar in de rest van de Europa verkocht de A-klasse als een dolle. Overweeg je een A-klasse, dan zou je ook naar de afgeleide varianten kunnen kijken zoals de CLA (vierdeurs coupé en shooting brake), GLA (SUV) en B-klasse (MPV-achtige hatch). In 2016 kreeg de A-klasse een kleine opfrisser met onder andere nieuwe achterlichten.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan ruim 500 A-klasses van deze generatie aangeboden. Binnen het aanbod zijn er iets meer babybenzen met een handbak en het aandeel benzinemotoren is bijna 70%. Door het ruime aanbod moet de A-klasse van je dromen er altijd wel tussen zitten. De prijzen beginnen bij 15 mille.

Pluspunten

 • Imago
 • Degelijkheid
 • Goede stoelen
 • Uitmuntende veiligheid

Aandachtspunten

 • De A160 en A180 CDI met 1.5 diesel zijn niet bepaald flitsende klanten.
 • A180 vermogensverlies – bijt door een marter.
 • Het stop-/start-systeem weigert vreemd genoeg als er te weinig brandstof in de tank zit. Na volgooien en enkele kilometers rijden lost het “probleem” zich weer op.
 • 1x achterbanden voortijdig vervangen ivm cuppen. Bij 50.000 beurt een reset ivm regelmatig geen waarden in de verbruikscomputer.
 • Bepaalde hardere interieurdelen zijn gevoelig voor krassen/vuil worden.
 • Als centrale vergrendeling of nummerplaatverlichting uitvalt, kan dit komen door een lekkende rubber ring van de as van de achterruitwisser.
 • Water achter de bestuurdersstoel komt via de beluchtingroosters in de achterbumper naar binnen en loopt via een koker aan de zijkanten onder de achterbank zo de vloerplaat op. Opnieuw kit aanbrengen lost het weer op.
 • Rammeltjes en kraakjes: niet iedere A-klasse heeft er last van, maar ongewoon is het niet. Onder andere stoelen, display van de navigatie niet, scharnieren van de armsteun en deurpanelen kunnen bijgeluiden produceren.

Zoek de A-klasse of een andere auto op Marktplaats.nl.56 reacties

Alleen erg klein van binnen en slecht zicht
Premium valkuilen voor een premium auto…
Deze aandahctspunten lijken meer op die van 1 enkel voertuig dan die van de groep. Alsof elke A180 met een marterbeet te maken krijgt en bij 50.000km een “reset” nodig heeft.
@mashell: Gewoon de 1.6T halen en chippen, dan wordt het een leuk bakkie. De 1.5 Renault motor is slaapverwekkend in de A.

Overige aandachtspunten:
– geluidsisolatie in de wielkassen is slecht.
– Voordeur isolatie wil ook wel eens slecht aansluiten en gieren of zingen.
– Bij 180+ km/u EN (zeer) stevige wind lijken de wielkassen en/of bumperkit ook te zingen/gieren.
– Navitgatie is meh
– Slecht zicht achteruit.

+ Erg veel verschillende bling-bling opties/pakketten/acties geweest.

En let op; basis model heeft geen Xenon en LEDs achter. Maar wel prachtig interieur en heerlijke (luxe) stoelen, ookal is het verschil met een C-klasse qua materiaal significant. Relatief veel kleine kinderziektes, maar met quick-fixes op het overal slechte geluidsisolatie en soms dun materiaalgebruik na.
Bijt door marter?
@mauking: ja, ik keek er raar vanop. Een marter beet is funest voor elke auto, toch?
Super mooie auto, heeft alleen wel een AMG-kitje nodig om echt dik te ogen.
Als AMG 45 geweldig maar de gewone versie vind er niets aan. Net een Kia of Hyundai.
Zelf zo’n 1.5 ( is dat niet een Renault motor?) gereden als huurauto en die was indd niet echt vooruit te branden. De rest van de auto beviel me wel. Zicht naar achteren is wat beperkt maar goed. En wie rijdt er in hemelsnaam met het stop-/start-systeem aan.. ?
@pinut187: jup is van Renault.
@misterdrogba: alleen het kale motorblok.
@pinut187: waarom zou het start-stop systeem überhaupt uitzetten? Het is een handige comfort feature, geen vibraties in de wagen als je voor het verkeerslicht staat.
@mashell: omdat je startmotor dat niet leuk vindt, plus dat het 0.1 liter op 100km scheelt. (Praktijktest Autoweek)

Daarom.
@jaccovdzaag: de accu is bij en wagen met start stop sterker en de startmotor is een electromotor, die zijn heel erg robust. Bovendien is het aantal motor starts door start stop helemaal niet zoveel groter ook is een warme motor gemakkelijk te starten. Ja qua praktijk verbruikt doet het amper wat maar voor het comfort vind ik het erg prettig. Je angst is wat mij betreft ongefundeerd.
@mashell: Klopt, het elektronische deel is wel robuuster, maar het kan niet goed zijn om de startmotor zo vaak aan te slingeren. Niet veel groter? Als je een stoplichtrijk gebied pakt ben je anders flink aan de beurt.

En wat denk je van de rest van de delen? Krukas en dergelijke.

Comfort? In de auto’s van tegenwoordig merk je niet eens dat de motor bij is.
@jaccovdzaag: op basis van 30.000 km : 0,1 x 300= 30x€1,55 =€46,50 per jaar. Stort jij dat ff elk jaar op mijn rekening?
@miezemiez: Neen. Werk er zelf maar voor.
@jaccovdzaag: in dat geval laat ik het start/stop systeem voor mij werken ;)
@mashell: Vibraties in de auto..what?? Bij de meeste moderne auto’s merk/voel/hoor je nieteens dat de motor stationair loopt.
@phr34k: bij de meeste moderne auto’s (mijn ervaring is met diesels) is het stationair toerental zo laag (eigenlijk te laag, vanwege het verbruik) dat er juist extra vibraties zijn.
@pinut187: Als dat dezelfde 1.5 DCI is die ze in de Renault Scenic steken mogen ze hem houden. Ooit een periode met zo’n Scenic gereden (inloopwagen) met zo’n 1.5 en dat is echt een gruwel. Een turbogat van hier tot Tokyo in combinatie met een 6-bak staat gelijk een roeren in de soep tot vervelens toe….
@gerrelekker: daarom hebben ze alleen het kale motorblok zonder toebehoren gebruikt.
De vrouw heeft een B180 CDI uit 2014.. Ben er zeer tevreden over, alleen is hij zo traag als de nete. Heb geen last van geluiden of kraakjes.
Als je elke optie aanvinkt ziet hij er strak uit en hij rijdt ook erg leuk, enkel kost hij dan bijna 40k (in België). De kleine diesels van Renault altijd laten staan, niet soepel en een lelijk rammelgeluid. De benzines zijn erg aangenaam qua beleving.
Zwager heeft een a180, soms springt hij zo in noodloop, dealer kan het ook niet plaatsen wat het is, voor de rest prima rijders wagen, hij is wel gechipt, maar deze problemen had hij ook al daarvoor.
@ronaldddvos: Massapunten laten controleren/reinigen? Heb het ook wel eens gehad (betrof wel een andere auto, dealer kon het ook niet plaatsen. Vervolgens massapunten gecontroleerd/gereinigd om er geen last meer van te hebben)
@unknown234: zullen het proberen, auto is de komende 2 week niet thuis, op vakantie, maar zal het zeggen
@ronaldddvos: Dat meen je niet?! De auto is op vakantie? Dit zou ik dan zeker in het rijtje aandachtspunten opnemen!
@ronaldddvos: Dat ECU ding hangt ook direct schuin achter de grill/linkerkoplamp, niet echt de meest handige positie. Schijnen dan ook regelmatig vervangen te worden …
Weet iemand of die 1.5 diesel motoren lekker zuinig zijn of valt dat tegen?
@tragepater: gewoon 1:20 en met een automaat rijd het prima.
@mbpeter: okee thnx
@mbpeter: met een automaat is het Mercedes hun eigen motor ook toch? Zeker bij de eerste, bij de latere was het dan wel altijd de renault motor dacht ik…
@technopatat: nee dat was dacht ik alleen in het begin met de b klasse en automaat. Die had de 1.8 diesel. Heb 2 maanden met een 1.5 diesel met automaat en amg pakket gereden en dat was een heerlijke auto. Niet snel maar dat weet je van te voren.
@mbpeter: Nee, was (minstens) het 1ste jaar ook zo met de A-klasse diesels. Bijtelling geneuzel enzo …
@tragepater: Bij normaal gebruik verbruik ik rond de 4,5 liter per 100 km, maar aangezien je het gas diep moet indrukken om fatsoenlijk mee te kunnen met het verkeer, kan het verbruik stijgen tot rond de 5,5 liter per 100 km als je het gas iets of wat indrukt.
@tragepater: Hier sinds eind oktober 2015 de gefacelifte A180d Lease Edition met handbak in gebruik. Met dat Renault blokkie dus. Nu +/- 40.000km mee gereden en 4.1l/100km gemiddeld.
Prettige reisauto ondanks de beperkte ruimte binnenin. Wel rekening houden met hoe stevig hij afgeveerd is. Hier zit er niet eens een sport/AMG pakketje op en toch wil ie bij drempels graag de weg raken en af en toe wat stuiteren.
Als Lease Edition nog best wel een dikke bak eigenlijk. Absoluut niet ontevreden.

Alleen jammer dat ie van de vrouw is… ;)
Ik vind de pre facelift ook erg stug, ik heb het idee dat de facelift wat minder had afgeveerd is. Verder toch een fijne auto hoor, de 200 benzine wil best lekker vooruit net als de 220d. Alles eronder is maar zozo.
@eelco74: Het is wat je gewend bent denk ik… Mijn collega was er super tevreden mee nadat hij uit zijn golf 1.6 TDI stapte..
Daar noem je ook wat, een Zastava yugo is ook een vooruitgang als je uit een golf [email protected]
Haha waterlekkage in een nieuwe benz? Wat slecht. Zal sws nooit een benz kopen dus ook geen last van hebben.
Ben wel benieuwd hoe het zit met de vochtlekkage over 10 jaar, water dat vanaf de achterbumper tot in de auto komt klinkt als een mogelijk roestgevaar.
Cuppen heeft vaak met de runflat banden te maken
Tevens de stugheid, vooral met AMG pakket. Zet er normale banden onder en het is een wereld van verschil
“1x achterbanden voortijdig vervangen ivm cuppen. Bij 50.000 beurt een reset ivm regelmatig geen waarden in de verbruikscomputer.”

Deze aandachtspunten lijken zo gecopy-paste te zijn uit fora. Dit is toch geen algemeen aandachtspunt??
Pluspunt – imago. Dat is wel erg streekgebonden denk ik. Ik zou in de randstad moet er minimaal een nektasje van YSL bij en dito petje. Neemt niet weg dat het, mits aangekleed hele mooie wagens zijn.
@ablogjunk: Excuus, ik begon m’n zinsopbouw er al op aan te passen.
Hebben nog wel eens last dat de parkeersensoren af gaan tijdens het rijden. Nieuwe afstands rubbers (rubber tussen sensor en bumper) of verwijderen kentekenplaat houder lost dit op
Met veel plezier zakelijk mee gereden, ik had helaas de instapversie met Renault motor maar het AMG pakket maakte iig optisch veel goed!
Verrassend kort lijstje met aandachtspunten en de punten die genoemd worden zijn vrij goedkoop op te lossen.

Mercedes is weer op de goede weg, kan Audi een voorbeeld aan nemen.
Belangrijkste punt is vergeten en een grote ergernis van onze klanten.
Regelmatig een nieuwe zijruit laten monteren ivm diefstal vd becker navigatie module.
Facelift heeft weer een sd-kaart maar daar komen ze meestal pas achter, als blijkt dat het dashboardkastje leeg is! Trouwens ook bij de B&C klasse
Vind het wel een leuk wagentje en ook het interieur spreekt me aan. Heb em overwogen, echter de prijzen liggen op hetzelfde niveau als een F30 3-serie en dan heb je toch wel meer auto en ruimte voor je geld. Dus toch maar voor de 3-serie gekozen.
Rammeltjes in premioem vehikel…zou verboden moeten zijn
Wat een bullshit review. Bijt door een marter. Band vervangen etc etc…..als het een Auwdie was geweest. Zou hij als oersterk en betrouwbaar worden neergezet. Beetje realistisch blijven en niet enkel 1 auto als uitgangspunt nemen
@dillinger2016: een Audi A3 mag er wel wezen, geluidsisolatie top, afwerking top, net zoals de rest.
Advies: Koop een A-klasse Made in Rastatt, dan heb je de beste

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).