Milde straf voor diefstal pantservoertuig door veteraan

Auteur: , 44 Reacties

Ruim twee jaar geleden weet de veteraan in alle vroegte een pantservoertuig bij een kazerne te ontvreemden en er een flink stuk mee over de snelweg te rijden richting Den Haag, met als uiterste bestemming de Hofvijver.

YPR-765

Op 28 juni 2014 zien argeloze voorbijgangers een YPR-765 pantservoertuig over de vluchtstrook van de A28 denderen. Achter het stuur een met PTSS-gediagnostiseerde Sebrenica-veteraan, Robert D. Hij had het voertuig op rupsbanden even daarvoor gestolen van het defensie-terrein in Havelte. Doodeenvoudig, want de YPR was op geen enkele manier afgesloten of vergrendeld.

Zijn bedoeling was om het 12 ton zware voertuig de hofvijfer in te rijden als statement. Op die dag werd in Den Haag namelijk veteranendag gevierd en de toen 52-jarige bestuurder was het vermoedelijk niet eens met de manier waarop hij na terugkomst uit Bosnië is behandeld. De afstand tussen de Johannes Postkazerne in Drenthe en de Hofvijver in Den Haag bedraagt overigens een kleine 200 kilometer.

Je zou verwachten dat een gestolen pantservoertuig die over de vluchtstrook van de snelweg rijdt de nodige alarmbellen doet rinkelen, maar niets is minder waar. Komt door dat fluisterasfalt waarschijnlijk. De YRP wordt uiteindelijk pas op 60 kilometer van de kazerne aangetroffen, op een parkeerplaats langs de A28. Er kwam rook uit het legervoertuig en de onrechtmatige bestuurder besloot zijn reis te staken. “Het was niet verantwoord meer. Ik had de weg op kunnen schieten,” aldus Robert D.

Zojuist heeft de rechtbank in Overijssel Robert D. veroordeeld tot 20 dagen celstraf. Een relatief milde straf, aangezien D. verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard door zijn posttraumatische stresssyndroom. Wel is in het vonnis meegenomen dat D. ook zijn vader op zijn kaak heeft geslagen toen hij bij hem inwoonde. Momenteel woont de veteraan in een opvanghuis voor veteranen. Aangezien de strafmaat gelijk is aan zijn voorarrest, hoeft D. niet meer de gevangenis in.44 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Dat dit vonnis niet staatsgeheim is verklaard? Nu weet iedereen dat onze pantservoertuigen niet eens 60km kunnen rijden zonder stuk te gaan.
@mashell: de enige leuke reactie mogelijk op dit verder wat treurig verhaal. Plusje.
@mashell: YPR’s zijn bijna volledig vervangen door CV90’s… welke ook vaak zat stilstaan ;-)
@mashell: 140 km dus ;)
@kenner: het voertuig werd bij de kazerne geleend en 60km van de kazerne aangetroffen, 140km te gaan nog.
Psychose ..
De nieuwe slechte jeugd ..
@lincoln: waar slaat dit nu weer op. Een veteraan met psychisch trauma uit Bosnië vergelijken met een veelgebruikt excuus van kansenjeugd.
@vrs18vt: Het is lincoln…
@vrs18vt: kort door de bocht over dienl psychose vriend. Ik zie het in mijn familie gebeuren en daar kan je niets aan excuseren. Niet zo stom lullen als je het niet kent.
@rrvliet: lees nog eens?! Ik neem aan dat je op lincoln doelt
@vrs18vt: excuus, ik dacht dat jij de psychose een veelgebruikt excuus noemde. Lincoln let ik al niet meer op, die praat zo veel poep.
@lincoln: beetje respect voor de man zijn letsel. Snap dat je grappig wil zijn. Maar je maakt geen grappen over mensen die dingen gezien hebben tijdens het uitvoeren van werk die jij door hun niet hoeft te doen. (Afschaffing dienstplicht).
Het is ronduit schandelijk hoe wij in ons land met soldaten en veteranen omgaan.
Ooit de prachtige uitspraak gehoord van een Amerikaanse ex kolonel: Hate war, love the American warrior. Oorlog en soldaten zijn twee verschillende dingen. Begrepen we dat maar iets beter..
Shell shock het bewijs dat niet iedereen man word bij het leger.. Soms word je een jankende bitch.
@shiva: Wat is dat voor een absurde reactie?
@shiva: wat heeft shell shock met ptss te maken?
@mierenneuker: Shell shock is ptss. De beschrijving is wat anders geworden maar het komt op het zelfde neer. Ernstige mentale beschadiging door continuë angst en stress.
@leemster: zeer zeker niet (MSc psychologie hier, geloof het of niet). Met shellshock wordt de shock bedoelt direct na bijv een inslag waarbij mensen een lager bewustzijn hebben.
@mierenneuker: ja alleen werd elk veteraan die zich niet normaal kon gedragen op sociaal vlak als Shell shock patiënt gezien. Dus in de volksmond was hij gewoon die verknipt was door de oorlog a.k.a. Shell shocked
@shiva: Wauw.. Ooit iemand neergeschoten bijv? Denk eens na wat die mensen daar meemaken
@shiva: Een genocide van dichtbij bekijken zonder in te mogen grijpen i.v.m. politieke regels wordt je ook echt een stoere vent van.
@shiva: en zelf te laf om het uniform aan te trekken zeker, kansloze stakker.
@shiva: Ooit het woordje shellshock gelezen en denken dat het ergens interessant klinkt. Stumper.
@2wheeler:
Ik had van John Oliver gehoord dat shellshock en ptss het zelfde waren. Nooit fan geweest van het militair apparaat. Een verklaring voor deze reactie nodig: 1 na dat het Belgisch leger zich overgaf aan “den duitsch”‘ en alle mannen zich moesten aanmelden voor Duitse leger dienst is mijn grootvader ondergedoken en heeft hij zich bij het verzet in Frankrijk aangesloten. Je weet wel de groepering die D day mogelijk heeft gemaakt. Hij of een van zijn oorlogs vrienden hebben hier nooit erkenning voor gehad. Geen lege pensioen en ptss bestond toen niet volgends dokters van daar ben ik nooit opgevoed met respect voor het leger. Dat en zo wat elke militaire actie die daar na gekomen is.. Het midden oosten is toch echt plezant geworden door onze bemiddeling he.
Ook hang ik graag de troll uit.
Terecht dat deze held verder geen straf krijgt. Het siert ze door dit zo aan te pakken. Verder is het ongelofelijk amateuristisch dat pantservoertuigen blijkbaar gestolen kunnen worden. Ik ben blij dat deze veteraan geen F16 piloot is geweest in het verleden…
@straatzakelijk: het is allemaal heel erg zielig wat die man mee heeft moeten maken, en schandalig dat hij niet beter opgevangen is. Maar in Nederland hebben we gelijke behandeling van ieder. Sodemieter op met die verzachtende omstandigheden. Hij was genoeg bij zijn verstand om de veiligheid van anderen te garanderen.

Ik vind 20 dagen een prima straf. Niet omdat hij veteraan is, niet omdat hij zielig is maar vanwege zijn motivatie en omdat hij optijd aan de kant is gaan staan met veiligheid als oogpunt.
@lekbak: Ben ik niet met je eens. Even buiten mijn mening denk ik ook dat je de publieke opinie tegen je krijgt als je een veteraan opsluit met een posttraumatische stressstoornis. Alle straffen in Nederland vind ik doorgaans zo krom als een hoepel, maar dit staat ze goed vind ik. Veteranen verdienen enorm respect en hij bewijst wat voor knullig uitgewrongen organisatie onze defensie vandaag de dag is.
@straatzakelijk: ik heb ook diep respect voor veteranen. Maar dat betekent voor mij niet dat ze minder gestraft moeten worden. In dit geval wel dat ze meer geholpen moeten worden.
@lekbak:

quote “Hij was genoeg bij zijn verstand om de veiligheid van anderen te garanderen.” Einde quote

Zeker nooit PTSS gehad?
@erik2907: nope. Ik heb wel drie jaar lang bij iemand in huis gewoond met ptss. Het zijn nog steeds mensen. Ook zijn het nog steeds burgers van Nederland. Daarom behoren ze gelijk gestraft te worden als iedere andere burger.
Bewijst wel weer hoe goed alles beveiligd is bij het schemiele Nederlandse leger, kan gewoon even wegrijden in een tank.. Stelletje prutsers zijn het toch ook daar..
@pinut187: Je bedoeld: schlemielig? Het enige dat is bewezen is dat deze Veteraan een Yrp heeft gestolen.
@pomoek: als je dan toch de taalnazi wil spelen waarom schrijf je dan veteraan met een hoofdletter? S*fferd….
@pinut187: en bedankt he. We vinden u ook aardig. Trouwens, een YPR is geen tank maar een gepanserd infanterievoertuig
@pinut187: daar heb je wel een punt! Vraag maar aan Alberto Stegeman.
@erik2907: ja indd Stegeman en dan niet die van de worsten..
@pinut187: als veteraan mag je gewoon elke defensie locatie op. Als je bestuurder bent geweest op een pantservoertuig, nee is geen tank, dan vergeet je niet hoe dat werkt. Als je het prutsers vind moet je zelf eens beginnen te dienen. Misschien dat je wat kan bijdragen met je eigen “superioriteit”.
“diefstal pantservoertuig door veteraan” de titel deed me meteen denken aan die kerel die bij de 1e flodder film een tank jat op de legerbasis…
@sajmun: is er iemand die daar niet aan moet denken bij dit bericht?
Heel wat uurtjes in de geschutskoepel liggen slapen in ’88 toen er nog een koude oorlog was.
In mijn Datsun Cherry naar de Saksen Weimar kazerne te Arnhem.
Those were the days.
@autoblogger: Likes op comments via de Android app stuk??
Heel wat nachten doorgebracht op de Johannes Post (verplicht)
Terecht weinig straf. Want voertuig was niet op slot (facepalm), hij heeft het niet meegenomen om er zelf beter van te worden, hij heeft het niet vernield, ik zeg niet dat het mag maar de grondslag van diefstal is vooral om het te houden of verkopen om er zelf beter van te worden. het was meer ongevraagd lenen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).