Mercedes-Benz C63 AMG (W204) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 71 Reacties

Hallo koppels. De mannen uit Afalterbach mogen dan een beetje smokkelen met de cilinderinhoud, voor het koppel maakt dat niets uit.

C63 AMG

Wat een beest is het M156 blok toch ook. Het is niet 6,3 liter groot, maar dat vergeven we AMG. De zes-punt-twee liter is namelijk veel meer dan normale auto’s en ook veel meer dan wat de concurrentie aan cilinderinhoud biedt. De rijervaring is dan ook anders dan bij de M3 en RS4, wat overigens niet betekent dat een C63 AMG beter is dan de andere twee powerhouses uit Duitsland.

Gedurende de levenscyclus van de C63 AMG zijn er een aantal verschillende smaakjes geweest. Tot aan de facelift in 2011 was de C63 er als sedan en station, daarna volgde ook de coupé. Voor de Edition 507 ging het vermogen van 457 naar 507 pk. De meest ultieme C63 AMG is de Black Series Coupé die het tot 517 pk schopt, maar ook nog breder en heftiger bespoilerd is.

In de de E-klasse, S-klasse en SLS levert het 6.2 AMG blok overigens nog meer vermogen, maar onder de motorkap van de C-klasse is te weinig ruimte voor het benodigde inlaattraject.

Aanbod occasions
Op Marktplaats zijn zo’n dertigtal C63 AMG’s van deze generatie te vinden. Het merendeel van het aanbod betreft sedans, minder dan een derde zijn stations en de meest zeldzame zijn de coupés. Prijzen variëren van ruim 20 mille tot zo’n 70.000 euro.

Pluspunten

 • Koppels!
 • V8 sound
 • Rijeigenschappen
 • Het is een echte AMG.

Aandachtspunten
Onderstel

 • Banden. Een C63 AMG vreet ze op alsof ze niets zijn. Sommige bestuurder halen geen 10.000 km met een setje achterbanden.
 • Hoewel grotere velgen (vrijwel) altijd mooier staan, is een C63 AMG op 18” wellicht de beste optie. Het onderstel is echt stevig, dus je zal blij zijn met iets meer band om hobbels op te vangen.

Aandrijflijn

 • Voor de facelift gebruikt de C63 AMG de 7G-tronic bak met een koppelomvormer. Na de facelift kreeg de C63 de AMG Speedshift MCT bak met dubbele koppeling. Bij (zeer) zwaar gebruik kan de bak in een facelift auto last krijgen van oververhitting, omdat de voorbumper minder lucht voor koeling doorlaat. Een Black Series bumper lost dat op, maar is erg prijzig.
 • Bouten van cilinderkop van de C63 AMG van voor 2010 kunnen corroderen, waardoor de koppakking gaat lekken. Symptomen zijn verlies van koelvloeistof, een rijzend oliepeil en witte rook. In een worstcase scenario loopt de V8 compleet stuk, maar het probleem is gelukkig zeldzaam.
 • De nokkenas is gevoelig voor slijtage: het wordt veroorzaakt door de kleppenlifters die defect raken, waardoor er te veel van de nokken wordt gevergd. Het probleem is alleen op te lossen door een gedeeltelijke (top-end) motor revisie. Tikkende geluiden of andere bijgeluiden van de kleppen kan een indicatie zijn dat het mis is, soms treedt er ook vermogensverlies op. Na het verwijderen van het kleppendeksel is het probleem snel te achterhalen.
 • Een ratelend geluid bij de start kan ook worden veroorzaakt door de nokkenasversteller.
 • De C63 lust het liefst goede brandstof, en het liefst ook veel. Tank niet bij een “witte pomp” maar liever een duurdere premium brandstof zoals BP Ultimate.
 • Olieverbruik: de V8 lust niet alleen graag brandstof, ook olie kan er rap door heen gaan. Controleer dus regelmatig het oliepeil.
 • Een onrustig stationair lopende V8 kan een lekke pakking van het inlaatspruitstuk hebben.

Elektronica

 • De contactsleutel wordt soms niet herkend en wil ook wel eens defect gaan. Check of er twee sleutels aanwezig zijn en neem de reservesleutel mee op vakantie.
 • De digitale olietemperatuur kan soms verkeerde waarden aangeven.
 • Controleer de elektrische verstelling van de stoelen, het is een bekend zwak punt.

Carrosserie

 • De kunststof deurhendels willen nog wel eens breken. Het is een integraal onderdeel van het deurpaneel, dus reparatie is duurder dan je zou verwachten.
 • Krakende geluiden bij het sluiten van het schuifdak komen nog wel eens voor.

Zoek de C63 of een andere auto op Marktplaats.nl.71 reacties

@Wouter mooi dat het gelukt is om een C63 te vinden voor de ocassiontest! En nu snel filmpje bekijken!
Dit is toch wel echt 1 van mijn ultieme droom wagens!
@jasbelle: Van mij ook, met beetje geluk gaat het met paar gebeuren.
@Dickie: wat voor gebeuren?
@mikkeloentje: Paar jaar
Was het niet dat de bak een natte platen koppeling kreeg ipv dubbele koppeling? Ik dacht dat alleen de SLS gebruik maakte van een dubbele koppeling transmissie.
@homer55: Daar heb je helemaal gelijk in!
Geweldige uitv. Zou hem zelf ook het liefst als Estate willen. Vind dit de mooiste C Klasse. Ziet er in AMG trim echt bruut uit. Prachtig geluid ook.
Voor één keer kan ik het niet laten, maar wie sprak altijd over defecte kettingen bij de VW 1.2 l blokjes.
@wimof: vergelijk je nou echt een huis tuin en keuken werkpaard met een racepaard? Dude, serieus…
@lekbak: Neen, absoluut niet, maar over een Audi RS6 kan ik wel meepraten en die lijst van mankementen komt niet eens tot aan de enkels van de 63amg ( wel alle aandachtspunten bekijken )
En een dealer weet er doorgaans wel nog een paar extra!
@wimof: jij kunt meepraten over een rs6, heb je het dan over ervaringen? Want uit mijn ervaring blijkt een c63 ook uitermate probleemloos. Geen idee of autoblog een rs6 heeft behandeld maar zo ja dan is dat het enige juiste vergelijk.
Geweldige auto! Het is het best klinkende AMG-blok ooit en als Estate een absoluut hebbedingetje. Zelfs als je geen kinderen hebt. Wel vind ik de faceliftversie net even iets mooier en dan met name de koplampen en ook het interieur. Qua aandachtspunten vind ik het voor een dergelijke auto als deze ook nog wel meevallen. Het allerbelangrijkste bij een auto als dit is dat je goed kijkt naar de onderhoudshistorie. Als dat allemaal goed zit, heb je een geweldige auto.
@viezefreddyw:

Aandachtspunten vallen naar omstandigheden redelijk mee, maar ik vind de afbrekende deurhendels voor een Mercedes toch wel ernstig. (Het is uiteraard maar een kleine post, maar toch)
@jack_abarth: klinkt niet echt ‘Premium dat deurhandels afbreken. Mag niet gebeuren bij normaal gebruik
@jack_abarth: Afbrekende deurhendels lijkt mij ook een ernstig iets. Ik heb er zelf nog niets over gehoord terwijl ik redelijk wat ervaring heb met de W204 reeks..
Nog ongeveer een maandje wachten en ik ga het live ervaren :)
Het kan ook niet anders dan dat Wouter de zware taak op zich heeft genomen om met dit bandenrokende monster op pad de gaan! ;)
Net iets te veel aandachtspunten voor een handgebouwde V8 vind ik. Voor de rest blijft het een heerlijk auto met een goddelijke sound.
http://link.marktplaats.nl/m1136467633?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=95940

Die van mij staat te koop. Kopen!
@topgear:
mooi exemplaar! Succes met de verkoop.
@topgear: wat is je reden van verkoop??
@kenner: Alle deurgrepen zijn afgeknapt en nou kan ie er niet meer in komen ;)
@e34m5touring:

Nee, veel simpeler. Namelijk: RS6
@topgear: Vanwaar de keuze voor een RS6 ipv een C63?
en hoeveel pk levert ie na de ECU tune, lijkt me dat dat een minimaal verschil is met zo’n motor of heb ik het dan helemaal fout?
@jasbelle: Ik moet even leren lezen, ik zie het nu pas in de advertentie staan….
@jasbelle:

Geen rare vraag. Eigenlijk gaan bij de standaard C63 de gaskleppen niet helemaal open. Dat is om de duurdere modellen niet in gevaar te brengen, kwa prijs/snehkgeid verhouding. Maar met een ECU tune en de aanpassing van het in+uitlaattraject is dit verholpen. Eigenlijk iets dat ook (completer) in het artikel had moeten staan.
@topgear: Grappig dat je van een C63 naar een RS6 (V10?) overstapt, dat heb ik namelijk ook gedaan 3 jaar geleden. Mijn C63 was alleen Eurocharged getuned naar 525 PK.

Het geluid van de C63 zal je echt wel gaan missen, ook de ervaring met volgas doorschakelen e.d. zijn een echte belevenis in de C63, daarin is de RS6 toch een stuk minder.

Mijn RS6 was MTM getuned naar 702 PK en die gaat echt nog wel een heel stuk harder dan de C63, ook tussensprintjes is hij een stuk sneller. Verbruik van de RS6 is redelijk vergelijkbaar met de C63. Wel ligt de RS6 veel beter op de weg en is hij veel minder zenuwachtig. Ik voelde de achterkant van de C63 altijd een beetje ‘zoeken’ op hogere snelheden. Terwijl ik met de RS6 in duitsland 280+ voor langere tijd zonder problemen kon rijden. De C63 deed ik max 7000 KM met de achterbanden de RS6 wel 30.000

Zorg wel dat je een RS6 koopt waarbij motorisch alles in orde is… die turbo’s willen nog wel een slijten en de ketting kan ook oprekken, daarnaast kan het blok last hebben van olieaanslag als hij niet netjes is onderhouden.

Mijn RS6 is helaas gestolen :( daarna een A7 3.0 TFSI JD getuned naar 475 PK gereden maar inmiddels een Jaguar F-Type R AWD onder de kont, die komt kwa geluid en beleving weer in de buurt (gaat er overheen) van de C63
@toncoronel:

Van dat zoeken op hoge snelheid heb ik totaal geen last bij de c63, sterker nog ik vind hem gigantisch betrouwbaar en scherp aanvoelen bij 250+. Beter dan een 997 turbo, ja écht. Een RS6 (c7) is sneller, maar inderdaad veel minder spectaculair kwa geluid.

Das gvd toevallig, ik denk dat we dezelfde smaak hebben! Ik heb namelijk ook al een Jaguar F-Type V8s gehad (een R met 50pk minder). Dat geluid is ook zeker fantastisch. Knetteren, en ploffen bij gas los, zeker met de pook naar links in de sportstand, echt een feest. Hij was oranje, maar verkocht aan een Duitser bij gebrek aan interesse in NL. Die rijdt nu apetrots in Kassel rond met het oranje beest. Over zoeken op hoge snelheid gesproken, die F-Type deed dat wel. Achja, das het leuke van auto’s: ze hebben allemaal een ander “karakter”.
@topgear: dat is zeker grappig en toevallig zeg!
Ik heb een AWD variant van de F-Type en die is niet zenuwachtig op hoge snelheden moet ik zeggen, voor mijn gevoel beter dan de C63 maar niks is vergelijkbaar met de RS6:).
Waarom heb je de F-Type weg gedaan?
@topgear: dit is dus een pre facelift in facelift jasje ?
@timd:

Yes
@topgear: dus je hebt 1000km “plezier” gehad van je tuning….vreemd verhaal!
@stgp:

Klopt, wispelturigheid heet dat. Het is een symtoom van autogekte. Vandaar dat ik ook Autoblog lees.
wat is behalve de prijs precies het verschil tussen benzine van de witte pomp en die van de shell? it’s got electrolytes?
@super: Iets met hogere octaan gehalte, kleine beetje “zuinigheid”, soepele/rustigere motor voor terug, meer vermogen, betere verbranding, schonere … etc. Etc.
@rachid:
super 98 is super 98.
@super: bp ultimate all the way
@super: waarschijnlijk heeft het te maken met zuiverheid van de brandstof. Feit is dat mijn wat oudere w201 zoveel zuiniger rijdt op shell of BP dat het de meerprijs waard is. Het is dus goedkoper om 6 cent per liter meer te betalen! Hoe het exact kan, geen idee. Maar het is in de loop der jaren echt wel duidelijk geworden dat het zo in.
@lekbak:
Hoe test je dat dan op een betrouwbare manier? Ik heb het vroeger zelf ook wel eens een jaar of wat bijgehouden toen ik nog een benzineauto had en kon er geen significant verschil in ontdekken, ook omdat het erg lastig is om de ene rit met de andere te vergelijken (temperatuur, belading, snelheid etc.). Het lijkt mij trouwens ook dat vrijwel al die benzine uit 1 of 2 raffinaderijen komen (de witte pomp heeft echt geen eigen raffinaderij) dus het verschil zal hem voornamelijk in wat toevoegingen zitten. Voor diesel geloof ik al helemaal niet dat de premium varianten ook maar iets toevoegen, ik tank dus bij voorkeur bij de goedkoopste pomp.
@super: ik hou het dus ook altijd al bij, en ik heb heel vaak dezelfde rit gemaakt met dezelfde auto’s (delft-friesland-delft). Ik merkte een onverklaarbaar verschil in verbruik en opeens merkte ik op dat als ik bij de BP tankte de auto een stuk zuiniger was. Dan begin je daarop te letten en blijkt het dus echt zo te zijn.

Wel moet ik zeggen dat alleen mijn auto’s met een M102 motor van Mercedes er last van hebben (w201, w123 en w124). Bij mijn modernere koekblikken merk ik geen enkel verschil, en tank ik tegenwoordig dus lekker goedkoop.
@lekbak: ik meen me te herinneren dat de M102 ook ontwikkeld was voor 98.
@homer55: de E versies van de M102 hebben ergens een schakelaar waar je de motor soort van in kunt stellen voor de juiste brandstof. Ze kunnen ook gewoon op de Amerikaanse 91 draaien. Maar het zou kunnen dat ze geoptimaliseerd zijn voor 98, dat zou wel één en ander verklaren. Maar nog steeds niet waarom ze zuiniger op dure 95 zijn dan op goedkope meuk.
@lekbak: Onder de motorkap zit een draaiknop, hier stel je het ontstekingsmoment mee in om pingelen te voorkomen. Deze hoort op stand ‘S’ te staan omdat we tegenwoordig Euro 95 dan wel 98 tanken, dat valt onder ‘Super’ toen deze motoren ontwikkeld werden.
@carlogeenen: die bedoel ik ja.
@carlogeenen:

Waar ergens zit die, want dan ga ik die vanavond eens zoeken. (Heb zelf ook de M102 motor)
via Android app
@jack_abarth: Op het schutbord aan de bestuurderszeide onder de motorkap, vlak langs het zijscherm. Alleen faceliftmodellen hebben dit, dus de W201 vanaf 1988. Het is een zwarte draaiknop die je moet optillen en verdraaien.
@carlogeenen:

Weet je of dit met draaiende motor kan, of alleen wanneer de motor uitgeschakeld is?
@homer55: Was er in 1980 dan al Euro 98? Volgens mij was de zogenaamde ‘Super’ benzine toendertijd juist Euro 95, toen had je namelijk ook nog Euro 91 als ik me niet vergis.
@carlogeenen: dat zou ook best kunnen
@super:

– Verbruik
– Onderhoud
– “Even rustig aan”
– Maar vooral: “Fuckit toch een nieuw model RS6 gekocht”
Staat hoog op mijn hebben lijstje! Vind de lijst met aandachtspunten nog meevallen.
Ik heb zelf een keer als mede passagier deze auto mogen beleven (wel de sedan versie) en die dag was een van mijn beste dagen ooit we gingen 272 km/u over de Duitse snelwegen en hadden zelfs nog een race met een m6. Ook dat geluid blijft een van mijn lievelings geluiden ooit uit een motor.
Btw het was de auto van wout pouls (die wielrenner voor de liefhebbers)
Wat een beest van een blok ligt hier in, die herrie eruit. Heerlijk! Aantal jaar geleden hoorde ik deze boven de F1 auto’s uitkomen op Hockenheim.
@shibby: op de p-plaats 300m verderop cker
Dit is zo’n fantastische wagen!
Een schitterende auto! Staat hoog op mijn wensenlijstje.
Een absolute droom. De C63 en E63 en CL63 V8, M3 V8, M5 V10, M6 V10 en S8 V10 van omstreeks dezelfde jaren zijn voor mij de meest begenadigde auto’s. Heerlijke atmosferische porno toentertijd. De auto’s van het downsize-tijdperk kunnen mij nooit meer bekoren zoals hun broers dat deden met als ultiem dieptepunt BMW die het geluid ging faken.
Als estate een prima auto, echter als sedan heeft deze een erg fout imago. Vriend van mij heeft zijn sedan maar ingeruild voor een Porsche want hij werd te vaak aangezien voor drugsdealer in en rond Rotterdam.

Dat is ook niet vreemd als je ziet wat voor types in die zwarte sedans rijden in de Randstad..
Wat een beest. Echt een toffe bak als ik maar 10.000km per jaar zou rijden zou ik het wel weten.
@wouter: in bovenstaand artikel heb je het over premium brandstoffen. Ik zou graag eens een deepdive mbt de waar- en onwaarheden van euro 95 vs 98 vs Tinq vs premium brandstoffen etc lezen. Zou je dat eens op de redactie kunnen overleggen?
Even enkele correcties: (i) MCT is inderdaad natte platen koppeling en zeker geen dubbele koppeling en (ii) er is ook variant met 487pk, namelijk als je het performance package in de optielijst hebt aangevinkt.

Verder absolute topvideo van een topwagen !
Heerlijke auto en uitstekend garagebedrijf trouwens.
Vorige week nog geweest voor mijn C-Klasse.
Wellicht komt hij er over 2-3 jaar.
Wat mij betreft de volgende auto na mijn 850 T-5. Vanwege m’n werk rijd ik er de hele week in… en ik weet nu helemaal zeker dat ik ‘m zodra mogelijk moet hebben! Uiteraard als combi. Liefst de facelift, allerliefst de 507. Elke keer starten is al een feest!
Blijft toch een van mijn droomauto’s. Het nokkenassen probleem is wel iets waarvoor je moet oppassen want dat kost een aardige cent, ze zijn er zelfs voor aangeklaagd in ‘Murica. Het verhaal over de bouten van de cilinderkop kende ik eigenlijk nog niet. Verder staat de motor in ieder geval redelijk bekend als bullet proof.

Verder word het hierboven al gezegd. De MCT automaat heeft geen dubbele koppeling, maar is een normale automaat die is omgebouwd tot automaat met koppeling. De MCT staat er wel bekend om een stuk minder soepel te zijn (zeker bij het wegrijden) dan de torque converter automaat.
Dank voor deze review. Mijn oude heer is in de markt voor een (jong) gebruikte AMG.
Vwat hebben jullie een heerlijk exemplaar meegenomen!
Ik vind dit model al zo verouderd. De motor blijft natuurlijk supergaaf.
Al met al een donders goede auto.. issues zijn er maar vind ze reuze meevallen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).