Mercedes-Benz GLA 45 AMG: rijtest en video

Auteur: , 33 Reacties

Voor bijtellingsland Nederland is alleen de GLA 180 CDI relevant, maar die stond niet voor ons klaar in Zuid-Spanje. Hoewel de GLA 45 AMG de tweede keus was, hebben we ons toch nog best vermaakt.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Hoeveel modellen heeft een autofabrikant nodig? Het is een legitieme vraag om te stellen. Mercedes-Benz had al 4 SUV’s (G, GL, GLK, ML) en de GLA is dus de vijfde. Het is eveneens het vierde model op het kleine, voorwielaangedreven platform. Dat hoeft allemaal niet erg te zijn als er daadwerkelijk grote verschillen tussen de modellen zijn en er vraag vanuit de markt is. Echter: een echt ruige offroader is de GLA niet en daarmee schurkt het model ook tegen de B-klasse aan. Alleen is die niet cool en niet als AMG verkrijgbaar. Zo is er dan toch weer ruimte voor de GLA. Bovendien scoorde Mercedes-Benz een verkoopstijging van 64% met hun kleine modellen, dat succes smaakt naar meer.

Mercedes-Benz GLA45 AMG

“SUV”
Een echte dikke offroader is de GLA niet. Het dak is slechts 7 centimeter hoger dan de A-klasse en de zitpositie zelfs maar vijf centimeter. Zet er een G-klasse naast en zelfs Mercedes-fans zullen met mij meegaan dat de GLA de ultieme inzending is in de categorie stadspark-crosser. Echt ruig terrein moet je er niet mee opzoeken, Mercedes-Benz zelf houdt het op het strand, losse ondergrond, heuveltjes. Daar kunnen we voor Nederland de camping ook nog aan toevoegen. Mits je de GLA met 4Matic bestelt, want er zijn ook versies waarbij alleen de voorwielen worden aangedreven. De 4Matic versies krijgen DSR (Downhill Speed Regulation) en een off-road transmissie mee. Dat laatste houdt overigens alleen in dat de automatische versnellingsbak wat langer de versnellingen vast houdt.

Mercedes-Benz GLA45 AMG

181 pk per liter
De GLA 45 AMG is de enige versie met 4Matic die het DSR knopje moeten missen, maar dat wordt gelukkig ruimschoots goed gemaakt door de rest van de techniek. Hart van de GLA45 AMG wordt gevormd door de waanzinnige twee liter turbo die er 360 pk uit schopt. Het was nog niet eens zo heel lang geleden dat we onder de indruk waren als een tweeliter 260 pk had en dan accepteerden we dat het blok zoop als een tempelier. Dat kan de GLA45 AMG ook, maar zuinig rijden behoort, in ieder geval in de testcyclus, tot de mogelijkheden. Theoretisch moet je er 1 op 13 mee kunnen halen, maar dat is niet de charme van een AMG.

Mercedes-Benz GLA45 AMG

Brute powerrrrrr (met minimalen vijf r-en) leveren, dat is waarvoor de clientèle een AMG koopt. De GLA45 AMG biedt het in karrevrachten. Niet alleen het topvermogen van 360 pk is fors, maar ook het maximumkoppel van 450 Nm tussen 2.250-5.000 tpm is indrukwekkend. De topsnelheid is dan ook begrensd op 250 km/u.

Racestart
Mercedes-Benz schreef er een mini-handleiding voor, want de launch control (of racestart) activeren is niet heel intuïtief. Allereerst moet de bak in M (van manueel), daarna het ESP op sport en vervolgens trek je beide flippers naar je toe. Bevestig vervolgens met rechterflipper en daarna rechtervoet op het gas. Vantevoren had je dus met je linkervoet de rem moeten indrukken. Tenzij je erg lenig bent, dan zien we graag een video terug van hoe je dat andersom doet. Het resultaat is verbluffend: zodra je de rem lost, breekt de hel los en verliest de GLA 45 AMG kortstondig de tractie op de achteras. Voordat je dat goed hebt geregistreerd schakelt de bak al naar het tweede verzet. Exact 4,8 seconden nadat je de rem hebt losgelaten zit de GLA 45 AMG op 100 km/u. Dat is snel voor een hothatch. En voor een SUV is het waanzinnig snel.

Mercedes-Benz GLA45 AMG

Mercedes-Benz GLA45 AMG

Rijeigenschappen
In basis is de GLA een voorwielaandrijver, maar uiteraard krijgt de GLA45 AMG vierwielaandrijving mee. Een power take-off unit (PTU) is geïntegreerd in de 7-traps transmissie en zorgt voor de vermogensafgifte richting de achteras. Om de gewichtsverdeling te verbeteren is de elektrohydraulisch gestuurde meerplatenkoppeling geïntegreerd in het differentieel op de achteras. Pas als er slip optreedt op de vooras, dirigeert het differentieel koppel naar achteren. Maximaal kan 50% van het vermogen naar de achteras worden gestuurd.

Mercedes-Benz GLA45 AMG

De maximale 50% van het vermogen naar de achteras betekent ook dat je op droog daar geen beweging in krijgt, dit in tegenstelling tot de vierwielaandrijving van de E63 waarbij er veel meer vermogen naar de achteras gaat. In maximum attack modus viel in hairpins op dat de besturing licht wordt. Ondanks alle mooie technologie hebben de voorbanden dan toch moeite om alle newtonmeters netjes op het asfalt te krijgen. Gelukkig is de besturing communicatief genoeg zodat je wel mee krijgt wat er aan de hand is.

Mercedes-Benz GLA45 AMG

A45 versus GLA45
Qua rijden lijkt de GLA45 sterk op de A45. Het onderstel van de GLA is iets zachter, een verandering die de dagelijkse bruikbaarheid vergroot en in feite een verbetering is ten opzichte van de toch wel erg hard geveerde A45. Overige verschillen zijn niet levensgroot, hoewel de lichter en lagere A45 op een circuit uiteindelijk sneller zal zijn dan zijn SUV-evenknie.

Mercedes-Benz GLA45 AMG

Conclusie
Een tikje vreemd, maar wel lekker. Een SUV die heel dicht tegen een hothatch aanschurkt met iets meer comfort en iets meer ruimte. Het klinkt dodelijk saai, maar dat is niet hoe je de GLA45 AMG ervaart. Dit is de auto die je er “thuis” wel door krijgt in tegenstelling tot een onpraktische hothatch. Een prijs heeft Mercedes-Benz in Nederland nog niet vrijgegeven, maar de A45 AMG kost net geen 60 mille. De GLA45 AMG zal er ruimschoots over heen schieten, maar je krijgt er wel een alleskunner voor terug. Update: De GLA 45 AMG kost 66.995 euro, de extra dik aangeklede Edition 1-versie kost 74.400 euro in Nederland.

Filmpje!33 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Mercedes is heer en meester in het maken van die compactere auto’s. Dit vind ik ook weer mooi, hoewel hij in niet-AMG uitvoering er een beetje raar uitziet.
Ik zou deze absoluut verkiezen boven de A-klasse, puur omdat ik de carrosserie beter in proportie vind. Lijkt me een leuk ding!
Zijn er toevallig foto’s gemaakt van die 220cdi? En zo ja, kunnen er een paar in de gallery? Thanks!

Mooie auto vind ik dit. Mooier dan de CLA of A, beter geproportioneerd.
Dan zou ik voor de cla45 AMG gaan
Het ziet er op de een of andere manier toch wel lekker dik uit.
Goed review wouter! Ik ben meer overtuigd van het nut van dit model dan voor de video. Tuurlijk, het is niet mijn ding maar als we toch suv kopen om door de stad te rollen doe dan deze maar.
Zijn er nou veel mensen die dit echt een SUV vinden? Naar mijn mening is die toch meer een All-road versie van de A waar ie ook iieieieetjse groter is geworden.
Inderdaad meer een dikke hatchback dan een “SUV”. Heb het niet zo op kleine SUV’s, maar vind deze dan ook wel weer te pruimen. En hoewel ik een 1 mooier vind dan een A, vind ik deze onvoorstelbaar veel mooier dan een X1 (maar, dat is ook niet heel moeilijk).

Het zou mijn keuze nooit worden, maar ik kan me voorstellen dat mensen dit wel een gaaf ding vinden.
Ik vind hem beetje Japans/Koreaans uitzien, en het motorgeluid is verschikkelijk;
@mark88: wat verwacht je van een 4 cilinder ? een v8 roffel zeker, ik vind het de best klinkende 4 cilinder op dit moment
@r32turbo: S3 I4 bijv. klinkt wat better..;
Is toch gewoon een cross-over dit ..
Ik snap de auto niet. Hoger op de poten dus eigenlijk minder sportief. Dan volhangen met te schreeuwerige “race” accenten, rode gordels, veel AMG badges en koelsleuven in de achterbumper. Beetje auto met persoonlijkheids crisis in mijn ogen. Is het niet maar wil heeeel graag. Rij zelf in het zelfde “segment” met een v40 cc t5 AWD, meer in balans in mijn ogen. En een 5 pitter….
@jlm83: Als je maar niet aan beide zijdes een knalpijp hebt zitten, want dat vind ik dan weer nergens op slaan bij vermogens <300pk.
@alcantara: haha wat een onzin. 5cyl Turbo kan t niet hebben? Daarnaast hebben zoveel potente wagens dat tegenwoordig. GTIs, QVs, ga maar door. Mijn Alfa heeft t ook en heeft net geen 200 pk:)
@alcantara: misschien kan je je klacht neerleggen bij Alfa Romeo, Volvo, Audi….. denk dat ze je suggestie daar op dezelfde waarde schatten als hier
Ondanks alle mooie techniek in dit ding vind ik de verpakking ervan echt geen porum!! Sorry….
Weer een auto die scheetjes laat bij het opschakelen, schijnt helemaal hip te zijn bij de potente vierpitters. Klinkt nergens naar imho.
En dan nu de 40.000 euro vraag… hoelang blijft zo’n blok heel?
@Soulmaster: Maak jij je daar druk over…boeien! Of wil je het vast weten als je hem over 10 jaar koopt als okkazie?
Mooie rijtest heren ! Wel respect voor jullie dat jullie telkens de AMG model pakken hahahaha. Net zoals bij de S-klasse.
100% een a45 voor mij. Maar als ik echt zo een auto wil neem ik de focus rs mk2. Je gaat toch niet belachelijk veel geld betalen voor zo een auto omdat er Mercedes op staat
Ik vind dit geen SUV hoor.
Leuke rijtest!!! Wouter heeft alleen een haartje uit het model zitten hahaha, dat leidt me af! Niemand opgevallen?
Mijn eerste reactie op de eerste spyfoto’s van de naakte GLA was letterlijk ‘wat waren zij denkende’ maar ik ben ook iets opgewarmd voor het design van de GLA.

Desalniettemin is het alsnog niet mijn ding, ik vind ‘m iets te prijzig voor wat uiteindelijk toch gewoon een redelijk modale voorwielaandrijver is. De AMG is natuurlijk wel een bommetje maar eigenlijk geldt ook daar hetzelfde voor; iets te duur voor wat het is IMO. Was het in dat opzicht eens met TopGear gisteren mbt de A45 tov M135 en GTI.

Als laatste vind ik ook die plofjes op de ‘overrun’ iets teveel van het goede bij een 4 pitter. Alle sportwagens hebben het ook tegenwoordig en daar is het ook nep, maar gevoelsmatig vind ik het nog wel kunnen bij een V8 ‘for old time’s sake’ maar een geblazen 4…mwah, legt voor mij alleen maar nadruk op het feit dat het ‘maar een viertje is’.
Leuk verzonnen Wouter….de AMG uitvoering voor de caravan maar dat gaat niet lukken volgens mij. De A45 kan als enige van de A serie geen aanhanger trekken. Voor deze geldt den k ik hetzelfde hoewel de website geen uitsluitsel geeft………
BMW, kijken jullie mee?
Wat een stoere ding!
Tja, dit of een Q3 ( de X1 laat ik maar helemaal buiten beschouwing), dan wint de GLA handsdown met 3 vingers in die nase.
ik ben totaal geen mercedes fan maar dit vind ik toch een prachtige wagen!
Is de amg versie ook leverbaar met luchtvering of een optie om te auto hoger of lager op z’n poten te laten staan voor het geval je ook echt “off road” gaat?
Qua prijs een concurrent met de nieuwe Porsche Macan, is het ook daadwerkelijk een vergelijking?
Mijn god, wat zijn de A-varianten van Mercedes toch lelijk, met de GLA als “hoogtepunt”.
Belachelijk ding. Helemaal met het zogenaamde “sportieve” AMG uiterlijk…. Zum kotzen!
mooie styling stoere kleur combinatie en mooie velgen!!
(concurrent BMW x1?)
Leuke reportage Wouter maarre……..een aanhanger op de A45/GLA AMG gaat het niewordennie……………….mag niets trekken volgens mij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).