Mercedes CL (C215) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 54 Reacties

Elegant, nieuw waanzinnig prijzig en met een uitstraling waar je van moet houden. Persoonlijk ben ik wel fan van deze generatie S-klasse Coupé, die toen nog als CL-klasse door het leven ging.

Deze auto’s koop je, behalve voor de buitenwereld, vooral voor jezelf. Mensen of bagage meenemen is ondanks de grote buitenmaten namelijk niet perse zijn sterkste kant. Bestuurder en bijrijder het ultieme “Zwitserleven” gevoel is dat wel. De CL-klasse is een auto die twee mensen verwend, met alle luxe die je kan verzinnen. Zelfs nu nog, heeft een CL dingen waar je bij “normale” auto’s tevergeefs naar zal vragen.
Mocht je al om zijn, in 2003 kreeg de CL een facelift en werd de corrosie preventie verbeterd, kwam er een navigatiesysteem dat met DVD’s werkt en werd de CL licht bijgepunt.

Aanbod occasions
Ondanks de astronomische aanschafprijs nieuw, staan er toch nog zo’n dertig CL-en van deze generatie te koop. De prijzen variëren enorm: je kunt slagen voor 5 mille of dertig mille uitgeven.

Pluspunten

 • Iedereen denkt dat je de lotto hebt gewonnen.
 • Of je bedrijf hebt verkocht.
 • Elegant, comfortabel en snel.

Aandachtspunten

 • Roest! Of eigenlijk corrosie, want in de CL is veel gebruik gemaakt van aluminium en kunststof. De plekken waar corrosie kan optreden zijn: wielkasten voor, onderste helft van de portieren, de C-stijlen en rond het open dak.
 • Problemen met het hydraulische veersysteem ABC. Het beste om te doen is door een Mercedes dealer/ specialist een zogenaamde rodeotest te laten uitvoeren. Behoort dat niet tot de mogelijkheden, let dan (uiteraard) op eventuele foutmeldingen, maar ook op andere tekenen:
  • Inzakken vering na enkele dagen, dat mag pas na enkele weken gebeuren.
  • Zoemende bijgeluiden onder 2000 tpm.
  • Onrustig veergedrag op bijvoorbeeld drempels.
  • En controleer wat er al aan onderhoud aan het ABC systeem is gedaan.

 • Zijruiten kunnen delamineren.
 • Controleer alle elektronica op een correcte werking.
 • De kabel die de portier inloopt wil nog wel eens breken. Bij het openen van de het portier zakt de ruit dan niet meer en het kan zo zijn dat de bediening van de stoel niet meer werkt.

Zoek de CL of een andere auto op Marktplaats.nl54 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Blijft wel echt een gave bak. Zwarte 600 met non-AMG wielen voor mij graag!
Is me nooit opgevallen dat dat dashboard zo lelijk is.. Vind de buitenkant overigens wel heel mooi.
Ik vind het nog steeds een mooie auto. Zou wel een facelift model willen. Eerste serie is geen toonbeeld van betrouwbaarheid. En als er een computer oid kapot gaat is ie economisch total loss. Dat gezegd hebbende, een CL63 AMG van na de facelift zou ik best een keer willen!
@E34M5Touring: De C215 is nooit geleverd als CL 63, enkel de CL 55 en 65 AMG.
@E34M5Touring: Correctie is wel geleverd, excuses ;)
@bofkont: Ja wel als 63AMG maar dan als V12 blijkbaar. Ik kan nergens een V8 variant vinden. My bad.
@E34M5Touring: CL63 was alleen prefacelift. Postfacelift is CL65 AMG. Beide twaalfpitters. Ook leuk ;-)
@gtwillem: Ja ik doelde op de NA 6.2 V8, dacht dat die motor na de facelift ook in deze CL is gelegd. Maar dat was blijkbaar pas een type later.
@E34M5Touring: http://www.autogespot.nl/mercedes-benz-cl-63-amg-c215/2007/03/23
@bofkont: is foute spot ;)
@granlusso: als je het kenteken invoert komt er wel degelijk een c63 bovenwater, snap het ook niet. dacht ook dat hij niet bestond als c215.
@bofkont: Je kon hem ook niet zomaar bij de dealer bestellen, moest speciaal bij AMG gebeuren. Zijn er maar een stuk of 25 van gebouwd, plus een paar omgebouwde V12’s. Peperdure auto’s destijds.
@gtwillem: Ah duidelijk, thx voor de uitleg.
@E34M5Touring:

CL55 of CL65 bedoel je denk ik?
@jack_abarth: Ik dacht dat deze ook nog even de 63 motor heeft gehad, blijkbaar niet. Misschien haal ik de CL en CLS in de war. Dan de 55AMG inderdaad.
@jack_abarth: Er bestaat ook een CL 63 V12 van dit model. Meest zeldzame CL die er is, zijn er maar 26 van geproduceerd.
behalve dat VERSCHRIKKELIJKE hout interieur vindt ik dit soort autos erg geinig. wel altijd iets te prijzig, maar oke…
Ik weet nog waar ik deze zag toen hij net uit was. Op de pc Hooftstraat . 2 stuks achter elkaar de 500 en de 600. Ja het was zon dag daar ;) stond toen ook de prachtige blauwe viper met witte strepen .
Dit blijf ik echt een gave bak vinden. Fout op de goede manier.

Doe mij dit exemplaar maar; http://www.autotrader.nl/auto/mercedes-benz-cl-klasse/2004/uden/6uhem/mercedes-benz-cl-klasse-600-bi-turbo-coupe-500pk-o/
@kapitein: prachtig. Al zou een 500 ook al lekker zijn. Bij dit model vind ik de non-AMG Ook mooi. Bij zijn opvolger vind ik de non-AMG er wat saai uitzien. Daar moet ie minimaal een AMG-pakket hebben.
Ondanks zijn leeftijd oogt ie nog erg strak. Ik blief er wel een
Paar weetjes:
– Eerste auto welke geleverd met keramische remschijven (CL55 AMG F1 Edition)
– De CL65 AMG had ook een voorganger (die hier niet vermeld word), de CL63 AMG met atmosferische 6.3 V12. Vermogen: 444pk!
– Eerste auto met Bi-Xenon lampen (zowel groot als dimlicht)
– Latere 500’s hebben de 7G tronic bak, aanrader! Alle andere hebben de onverwoestbare 5-traps automaten


Oh, en het is één van mijn grotere Guilty Pleasures… Ik vind het nog steeds een zeer mooie en statige auto. Vooral die ranke daklijn en die lange kont. Nice.
@gtwillem: inderdaad, het is een foute kamperbak, maar het heeft wel wat.
@dutchdriftking: hiermee dwing je wel respect af bij de gemiddelde oud ijzerboer.
Maar ook ik kan me voorstellen dat je dit als youngtimer gaat rijden.
@gtwillem: De W215 met zijn 6.3 V12 was een absoluut monster en zijn heel erg schaars, zijn er maar een aantal van gemaakt. Ik geloof niet meer dan 30 stuks ongeveer, volgens mij iets van 26 of 27 stuks. Er staat mij bij dat hij nooit verkocht werd door Mercedes zelf, maar exclusief door AMG. Een bijzonder fraaie coupe.
@viezefreddyw: klopt! Retezeldzaam. Mercedes heeft ze officieel nooit verkocht, je moest hem speciaal bestellen bij AMG. Er zijn 26 stuks van gebouwd, plus 3 tot 6 omgebouwde versies. Maar de CL65 was de overtreffende trap. 612pk in een personenauto. Met fabrieksgarantie. En een top van over de 330…. Ooit, als ik het geld heb…
@gtwillem: Ja, echt onvoorstelbaar dat dat gedaan werd door Mercedes, toén al he! De AMG-versies zijn mij bij de W215 eigenlijk net iets té, vind het er niet echt mooi op passen. Een zwarte CL600, met beige interieur en glanzend bruin houtinleg voor mij graag. Echt een poepchique verschijning is dat. Heerlijk in luxe en comfort genieten van elke kilometer en toch snel zat.
@viezefreddyw: Inderdaad, poepchique. In de goede uitvoering. Echter, deze zijn nauwelijks te vinden helaas. Een CL55 of CL65 stond nog altijd hoog op mijn lijstje. Echter, de CL geeft twee gigantische nadelen, eigenlijk 3.

De eerste: het gewicht! Een CL is zo 400kg zwaarder dan een R230 SL. En dat is een hele hoop. Daarbij is de SL nog enigszins sportief te rijden, iets wat je kunt vergeten bij een CL.

Het tweede nadeel: Ruimte. Ja, de kofferbak is flink, maar de achterin kun je nauwelijks zitten. De R230 SL heeft helemaal geen stoel achterin, maar nauwelijks ruimte of geen ruimte maakt niet veel uit.

Prestaties: Ja, die CL65 AMG is bizar. Maar hij kan het koppel niet kwijt. Daarbij ligt het gewicht hoog. De CL55 AMG is al beter, maar ook hierbij is het gewicht aan de hoge kant.

Dus kom je uit op punt 4: als je dan toch met een hoog gewicht zit, ga voor de SL. De SL rijdt beter als het om een beetje sturen gaat. Het is geen Lotus Elise, absoluut niet, maar op een circuit sla je niet gelijk een modderfiguur. Iets wat je wel doet met een CL. Maar de SL kan bijna net zo lekker comfortabel cruisen als een CL. De V12’s zijn te zwaar in de neus en hebben te veel koppel wat ze niet kunnen benutten, dus een R230 SL55 AMG is eigenlijk de beste optie. Heb je meteen een Cabrio. Ik ga al vast sparen…
@gtwillem: Het is eigenlijk maar net hoe je het bekijkt he. Als ik in de markt zou zijn voor een CL, dan werd het sowieso een 600. Vraag me niet waarom, maar dat lijkt me zo heerlijk. Dat hij te zwaar is zou me niet al te veel uitmaken, behalve mijn portemonnee als het gaat om de belastingen. Maar dat weet je nou eenmaal als je er eentje aanschaft.

Met een CL zou ik nooit de intentie hebben om er sportief mee te gaan rijden. Voor mij zou het de ultieme cruiser zijn voor de lange afstanden omhelst door luxe, comfort en stilte waar ie grotendeels voor gebouwd is.

Dat je achterin niet veel ruimte hebt om te zitten zal voor mij geen reden zijn om hem te laten staan, ik ben momenteel alleenwonend, wel een vriendin maar nog geen kinderen. Ik koop dan ook een auto voor mezelf, die ik leuk vind. Voor degene die wel eens met me mee moet rijden zal dan maar zijn benen moeten amputeren, pech voor hem of haar.

Ter vergelijking met een CL of een SL. Als je een beetje van beide wilt hebben, is er eigenlijk maar één goede optie: de CLK. Vooral de 63 AMG. Een van de weinige auto’s waarmee ik veel plezier beleefde toen ik een week in Frankrijk door bergwegen hem de sporen gaf om me vervolgens comfortabel terug te rijden naar Nederland.
Als facelift één van de mooiste Mercedes’ van de laatste 20 jaar. Veel mooier dan de huidige S/6 Coupé.
Hij is inderdaad wel mooi gebleven, de S-klasse uit dezelfde periode oogt van voren gedateerd, maar deze kan er nog prima meer door. Ondanks de verbazend korte lijst met aandachtspunten zou ik altijd voor een faceliftversie gaan en het ABC-systeem door laten lichten. Ze zijn immers zo goedkoop vanwege het hoge verbruik, maar ook omdat je de sjaak bent als een exotischer onderdeeltje de geest geeft.
Stifler’s mom!
Tijdloos mooie coupe. een echte cruiser
Blijft mn fvoriet! wel met amg pakketje
Een van de meest geslaagde auto’s ooit gebouwd door Mercedes, vooral degene na de facelift. Het interieur is nog steeds schitterend. Met zijn prachtige koets, lekkere diverse motoren en uitvoeringen is het een auto die ik nog steeds begeer. Als je een goed onderhouden exemplaar hebt, geniet je in ultieme luxe van elke kilometer die je rijdt. Vooral voor de prijzen momenteel.
Een nieuwe luchtvering compressor pomp die vaak kapot gaat is niet zo heel duur met inbouw 450.- euro bij de Mercedes dealer. Laat het aub niemand anders doen want 2e hands is het onderdeel net zo duur en ze kunnen hem niet inbouwen (pruts garages). Nou dat is mijn tip van de dag (uit ervaring)
@thomasthomas: Zeker waar. Veel onderdelen van Mercedes zijn niet zo duur als je soms zou verwachten in verhouding met andere merken. Vooral bij VAG zijn ze soms helemaal gek geworden wat dat betreft. Een sloper vraagt daarom ook altijd de hoofdprijs want: Mercedes. Check dus altijd de originele nieuwprijs.
@turbotoll: ik krijg zelf het idee dat de onderdelen van mercedes de prijs hebben van de tijd waarin desbetreffende auto is gebouwd, tenzij ze een nieuwe serie onderdelen hebben gemaakt. Door de inflatie betekent dit dat de onderdelen voor oude auto vaak ronduit goedkoop zijn. Soms maken ze een nieuwe serie onderdelen omdat ze op waren, en dan betaal je weer een moderne (hoofd)prijs. Aldus mijn persoonlijke ervaring.
doodziek
En het allerbelangrijkste: bijtellingsvriendelijk!!! Waha!
Iedereen denk dat je de lotto gewonnen hebt? Ik denk eerder koning van het kamp of kermis.
@thomasthomas: dacht precies hetzelfde
De tijd dat ik Mercedes modellen kon waarderen. Tegenwoordig missen ze toch net de final touch.
Moet altijd denken aan die aflevering van Top Gear. Waar Clarkson 1tje kocht voor een appel en een ei en dat er uiteindelijk een sensor kapot was ofzo. Dat kostte echt megabedrag. Conclusie, onderhoud kan duur zijn
@87sandyd: welke aflevering en serie was dat?
Het enige dat ik aan dit soort Mercedessen leuk vind is dat je voor de prijs van een lage middenklasser een auto kan kopen die in zijn tijd tot de absolute topklasse behoorde. Maar dat komt meer tot zijn recht bij SL modellen en dan het liefste nog een generatie ouder (jaren 90).
De kleverige knoppen op het stuur zijn los verkrijgbaar. Ongeveer 250 euro ex btw bij de Mercedes dealer…. Of, je poetst ze zelf schoon (bakje met water en gewoon met je nagels).

Compressor van de luchtvering zou ik NIET door de Merc delaer laten vervangen voor 120 euro per uur maar een goede universele garage zoeken. De luchtbalgen etc zou ik wel door een specialist laten doen. Luchtvering is echt het zwakste punt in deze autos en erg kostbaar (kan je zo 2500 euro kosten).
Zou mooi zijn als er ook een van de 8 serie komt
ik verwen, hij verwenT
@poeperman: en samen verwennen jullie elkaar ;-)
Het is duidelijk, ben niet de enigste die een ongelofelijk zwak heeft voor dit model.
Moet zeggen een vriend rijdt een 600 en had pas in 1 maand een sensor betreft de stabilisatie en de dynamo (watergekoeld)….. Dan ben je weer even genezen.
voor de beginnende dealert
maar weg dik
Apart dat iedereen zo enthousiast is, vind hem toch het meeste lijken op een cabrio waar een verkeerde hardtop op is geplakt. Alsof onderkant en dak niet bij elkaar horen..
Abc (active body control) onderstel moet men niet verwarren met de “normale” luchtvering. 2 hele andere systemen. Mensen die denken dat reparaties aan luchtvering duur zijn komen nog wel op hun woorden terug als je ziet wat een probleempje of een storing met abc gaat kosten. Je loopt er praktisch op leeg en er zijn maar weinig bedrijven (muv de dealer) die er hun vingers aan durven te branden mbt reparaties omdat t allemaal zo complex is

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).