Mercedes EQC: rijtest en video

Auteur: , 23 Reacties

We zien steeds meer elektrische auto's en ook Mercedes gaat nu serieus mee proberen te spelen om de knikkers. De EQC moet mensen uit Audi e-tron SUV's gaan lokken, maar gaat dat ook lukken? We zochten het uit in Mercedes eigen achtertuin, een regenachtig Stuttgart en omgeving.

Het ontwerp van de Mercedes EQC laat weinig aan de verbeelding over. Hoewel we onmiskenbaar met een Benz te maken hebben, is dit wel anders dan het familiegezicht van alle andere auto’s van Mercedes. Het zwarte ‘masker’ en de vormgeving van met name de lichtunits is afwijkend ten opzichte van de rest van Mercedes’ modellijnen. Dat zal ook zo zijn voor toekomstige EQ-modellen, overigens. Verder is het wel gewoon herkenbaar als Mercedes, dus veel vloeiende lijnen en weinig afleidende details. Mercedes is redelijk goed in chique koetsen zonder poespas tegenwoordig, de EQC is daar geen uitzondering op.

De verlichting loopt vrijwel volledig door over de breedte van de auto, om hem breder te laten lijken. En wat betreft de grootte: de EQC is geen auto van het formaat GLC, zoals je misschien zou verwachten. De EQC is op het platvorm van de GLC gebouwd maar is slechts vijf centimeter korter dan een GLE. Verwarrend, maar dat zijn we inmiddels gewend van Mercedes. Nog één laatste ding over de styling: ben ik de enige die bij onze wit uitgevoerde testauto de donkere lijn van de voorbumper vindt lijken op de snorren van de maskers in Casa de Papel? Nee hè?

Mercedes Benz EQC 400 4MATIC rijtest en video
Het interieur is ook herkenbaar Mercedes, maar wel met wat opvallende details die ervoor zorgen dat je toch het gevoel krijgt in iets speciaals onderweg te zijn. Met name de omlijsting van het dashboard valt op. De als metaal ogende maar in plastic uitgevoerde louvres moeten ons doen denken aan koelvinnen uit oude versterkers. Niemand weet waarom Mercedes ons dat wil doen denken, maar dat is wat ze er zelf over zeggen. Verder zijn er veel details uitgevoerd in roségoud. Een trend die we recent meer zien, ook bij andere merken die met elektrisch bezig zijn.

Motorisch gezien is er natuurlijk het meeste nieuws. De Mercedes EQC 400 4MATIC kent uiteraard een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer dankzij zijn elektrische aandrijflijn met 80 kWh accupakket. Er zijn twee asynchrone elektromotoren aanwezig die samen voor vierwielaandrijving kunnen zorgen op het moment dat dat gewenst is, maar de motor op de vooras is met name in gebruik voor efficiency, terwijl de motor op de achteras meer doet voor de prestaties. Het energieverbruik is 22,3 kWh per 100 kilometer en de actieradius bedraagt meer dan 450 kilometer, gemeten volgens NEDC. Dat betekent dus dat we daar nog wel iets af mogen halen, want WLTP valt doorgaans een stukje minder gunstig uit.

Mercedes Benz EQC 400 4MATIC rijtest en video
Het systeemvermogen bedraagt 300 kW wat omgerekend naar de old school paardenkrachten uitkomt op 408 pk. Koppel is er ook voldoende: 765 Newtonmeters om precies te zijn. Dat zorgt ervoor dat je in 5,1 seconden naar de honderd kunt sprinten. Best indrukwekkend voor een auto die 2425 kilogram weegt, waarvan de Lithium-ion-accu’s goed zijn voor 650 kilogram. Je kunt overigens redelijk lineair versnellen tot de begrensde topsnelheid van 180 kilometer per uur.

Mercedes Benz EQC 400 4MATIC rijtest en video
Het blijft met name in grote auto’s een vreemde gewaarwording: vrijwel geluidloos en zonder trillingen wegrijden in zo’n grote auto. Vanaf het vliegveld van Stuttgart rijden we direct de snelweg op en niet veel later tikken we voor het eerst de 180 kilometer per uur aan. Of eigenlijk 187, op de teller. Makkie. Gelukkig zijn er snel wegwerkzaamheden om de snelheid eruit te halen, zodat we wat langzamer rijden en meer range in de accu’s houden. Ook mooi dat de EQC volledig zelf kan rijden. Hij past zelf de snelheid aan op basis van GPS en verkeersbordeninformatie. Ook in files en bij wegwerkzaamheden, waarbij de EQC zelfs zelf naar de buitenkant van de rijbaan kan sturen om bij te dragen aan de Rettungsgasse in de file.

Mercedes Benz EQC 400 4MATIC rijtest en video
De EQC is een prima rijdende auto op de snelweg, maar op wat bochtiger trajecten zijn we wel benieuwd wat er gebeurt als we de tractiecontrole uitschakelen. Instant elektrokoppel dat in eerste instantie op de achterwielen wordt losgelaten zou misschien in theorie moeten betekenen dat driften dan mogelijk is, in de praktijk is dit zeker niet het geval. Jammer voor de mensen die dachten deze EQC als ultieme tool voor de Autoblog Driftdag in te zetten, maar verder is dat natuurlijk voor geen enkele toekomstige koper een bezwaar. Sturen doet de EQC verder gewoon degelijk en goed. Er zou iets meer gevoel in de besturing mogen zitten, maar het is niet hinderlijk vaag. Het onderstel weet zich goed raad met de vele kilo’s, maar het blijft een stevige auto en hij voelt ook best groot en zwaar. Niet een auto die je eens lekker uit gaat laten op dit soort wegen, na een poosje sturen is het eigenlijk prima dat we weer richting doorgaande wegen en uiteindelijk snelwegen terugkeren richting vliegveld.

Mercedes Benz EQC 400 4MATIC rijtest en video
Mercedes wil ons tijdens de laatste kilometers van ons traject ook nog even kennis laten maken met laden en dus rijden we naar een snellaadpaal langs de snelweg. Grappig genoeg worden we nog even onderbroken door een Porsche Taycan testmule. Van 10 naar 80% laden zouden we in veertig minuten kunnen doen, maar eigenlijk hebben we dat niet nodig want we hebben 35% acculading over als we aankomen. Snelladen kan met maximaal 110 kW en thuisladen kan met maximaal 7,4 kW. Niet veel later vervolgen wij echter onze weg alweer voor de laatste kilometers, we hadden ook zonder dit ‘tankmomentje’ in de regen makkelijk het vliegveld gehaald.

Tegelijkertijd missen we wel een beetje de ‘wow-factor’ die een auto als deze écht speciaal zou moeten maken. Misschien is het omdat de concurrentie die een beetje voor Mercedes’ voeten heeft weggemaaid, maar als je dit ‘de Mercedes onder de elektrische auto’s’ noemt, dan verwacht je meer vooruitstrevendheid. De EQC is uiteraard voorzien van het nieuwste MBUX infotainmentsysteem en een hele rits aan (semi-) autonome functies en veiligheidsgadgets, maar er is weinig écht vernieuwends aan boord. De EQC doet niets verkeerd, maar waar een Mercedes meestal op één of twee punten echt positief weet te verrassen, blijft dat in dit geval een beetje uit.

Mercedes Benz EQC 400 4MATIC rijtest en video
Of dat erg is? Nee hoor. Alles bij elkaar opgeteld is de EQC een prima eerste elektrische auto voor Mercedes’ nieuwe EQ-lijn. Een comfortabele, snelle, goed rijdende SUV die de concurrentie met de Audi e-tron SUV aan lijkt te kunnen. En als je funky buitenspiegels wil dan ga je maar lekker bij Audi shoppen. De Mercedes EQC 400 4MATIC kost vanaf €80.995 euro in Nederland maar je gaat hem pas in 2020 kunnen rijden. Dat betekent dus ook dat je geen 4% maar 8% bijtelling zult moeten betalen over de eerste €45.000 euro. Uw bedankjes kunt u opsturen naar de dames en heren in Den Haag.

Foto’s: Mercedes23 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
De snor van Dali als inspiratie voor de voorbumper..cannot be unseen🙈😂
Tja, niks mis mee, maar ook niets bijzonders. Als je 80k stuk kan slaan zijn er ook wel andere Mercedessen te bedenken. Zeker nu de bijtellingsvoordelen snel slinken.
Hij mag dan standaard alles hebben buiten zijn AMG-snor. 80-85 knoerten zijn wel heel wat.
@viertakt: en daarmee is hij nog de goedkoopste tov zijn directe concurrenten.
wat een lelijke auto. een vito is nog mooier
De strategie is duidelijk: een goede elektrische auto maken die zo normaal mogelijk is. Dit lijkt goed gelukt. Daarnaast heeft Mercedes geen zin in een accu-wedloop, want op die manier wordt je zo succesvol als je laatste update. Wanneer dit model een paar jaar meegaat, zullen we heus nog dikkere uitvoeringen komen die wellicht sneller worden en een groter bereik krijgen. Het is alleen de eerste EV waarvan ik zou zeggen: zet maar voor de deur.
450km NEDC, wat is dat in het dagelijks leven? 350ish km’s? Ik ben benieuwd hoeveel mensen de CDI laten staan voor zo’n ding eerlijk gezegd. Zeker bij Mercedes, zijn toch vaak veelrijders. Zeker omdat ie blijkbaar verder ook nergens in uitblinkt. En 408pk is tegenwoordig ook niet echt wereldnieuws meer (belachelijk eigenlijk maar dat s een andere discussie). Koppel is wel fijn natuurlijk maar met een lekkere CDI kom je wat dat betreft ook niks te kort. Blijft bijtellingvoordeel over. En dat is ook niet meer wat het geweest is.
@e34m5touring: Ja, dat zal inderdaad ca. 350 km praktische range zijn…. mits je niet boven de 80 km/u komt. Aerodynamisch is de auto even gestroomlijnd als een baksteen.
Ik heb een Tesla model S uit 2015 met een batterij van 85 kWh. Die auto heeft een CW waarde van 0,23. De EQC heeft een waarde van 0,28 en heeft een batterij van 80 kWh. Mijn model S heeft volgens de auto zelf een range van 390 km. Bij veelvuldig snelweggebruik rond de 130 kom ik op ca. 340 a 360 km op een volle batterij, in de winter zakt dat echter naar 300.

Dus ga er maar vanuit dat deze EQC in de winter op de snelweg niet verder komen dan 250 km.
@E34M5Touring: Ruim onder de 400 inderdaad, als ik op andere reviews af moet gaan.

Voor een acceptabele range moet je bij Tesla kijken, of eventueel voor de Taycan. Al die SUV’s schreeuwen wat dat betreft “excuus-EV”. Kijk voor de grap even hier:
https://de.motor1.com/reviews/369022/tatsachlicher-verbrauch-mercedes-eqc-reichweite-test/

Dit is ook gewoon een omgekatte GLC. Wellicht een fijne auto, maar daar waar echte EV’s voordelen hebben in bijvoorbeeld ruimtebesparing is dat hier niet het geval.
Bij normaal gebruik is het volgens mij ook lastig om als fabrikant met een nieuw model nog ergens écht in uit te blinken, op wat cijfertjes als range of 0-100 tijden na. Met 120 op de cruisecontrol of tijdens een ritje door een stad zijn de verschillen tussen auto’s (zeker in deze prijsklasse) erg klein geworden. Hooguit het materiaalgebruik of de bediening van de multimedia maakt bij normaal gebruik nog wat verschil.
Zou er een AMG versie van komen?
Die Casper met z’n Porsche Theekan ;-)
Niemand? Die naam is niet handig. Bekt niet lekker..
Vind het best een fraaie auto al ben ik geen fan van de unibrow lampen. Vraag mij wel af wat wij op de weg gaan zien nu elektrisch minder aantrekkelijk word.
@CasperH

Volgens mij is het 8% over de eerste 45.000 euro en niet over de eerste 50.000, in 2020.
@EJS: je hebt helemaal gelijk, heb het aangepast in het artikel.
In Duitsland lijkt me dat toch een aardige afknapper. Dat je auto op 180 begrenst is en bovendien hoge snelheden je range drastisch beperken.
Bijtelling van 8% gaat ook niet over de eerste 50/k maar tot 45/k.
Deze auto is wellicht een prima SUV, maar geen goede EV. Thuisladen is beperkt tot 7.4kW, waarbij Audi en Tesla gewoon met 11kW kunnen laden. Ook bij de snellader zijn Audi en Tesla beduidend vlotter. Ook blijven de prestaties (0-100 en topsnelheid) achter. Er is geen frunk aanwezig. Het is duidelijk dat Mercedes hier een ICE als basis heeft gebruikt en die behoorlijk heeft aangepast om er een EV van te maken.

Ik kan begrijpen waarom iemand geen Tesla wil, maar dan zou ik toch veel eerder een Audi e-Tron aanschaffen dan deze wagen.
Voor een Benz vind ik hem goed te pruimen. Normaal uiterlijk en geen typische bejaarden of volkszanger bak. En dat heb ik met weinig van hun modellen. Ja met de GLC, waar deze dan van afgeleid is. Dat vind ik ook een mooie. Standaard best dik en niet schreeuwerig.

Toch vind ik de Audi e-Tron in deze klasse net wat meer bijzonder.

Leuk dat laatste stukje met die, op dat moment dus blijkbaar nog niet onthulde Taycan.
Die gasten een beetje gek maken haha.
Klap heel die fiscale bevoordeling er maar vanaf. Veel te zwaar, actieradius om te janken en zeer milieu-onvriendelijk accu pakket als die honderden kilo’s chemische rommel gesloopt moet worden. Dat is de realiteit.
Wauw, 19 hele reacties op deze rijtest. Geen liefde voor deze Mercedes?
Hier in Zurich zie ik er 2 geregeld rondrijden. Zitten wel wat stickers op de zijkant; dus het zal een of andere promo auto zijn. Ik stoor me steeds aan lichtbar aan de voorkant en dat ie niet helemaal doorloopt. Het lijkt erop alsof of een 20 jarige medewerker van de mediamarkt een led-strip op zn motorkap heeft gehangen.
De snor kan ik hebben; maar die gigantische plastic zwarte plaat voorop. Nee.
De rest vind ik gaaf.
Nu heeft de E-tron ook een wat apparte voorkant waar ik wat moeite mee heb… en de Taycan heeft die raar gevormde roostertjes. Laten we maar niet beginnen over de E-pace.
Anyway: Taycan op 1, E-tron op 2, EQC op 3. Allemaal heb ik ze wel liever dan de Tesla echter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).