Mercedes G-klasse – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 61 Reacties

Wie op zoek is naar een badass 4x4 kan niet om de Mercedes G-Klasse heen. De G-Klasse kwam na een flinke ontwikkelingscyclus in 1979 op de markt.

In eerste instantie als voertuig bedoeld voor offroadgebruik en het leger, maar al na een paar jaar besloot Mercedes de G-Klasse (toen nog G-Wagen) ook van luxe te voorzien die normaal alleen op straatauto’s voorkwam. Hiermee zou je kunnen zeggen dat Mercedes één van de eerste SUV’s in handen had.

De G-Klasse is inmiddels al ruim 35 jaar op de markt, waarbij de basisvorm eigenlijk altijd behouden is gebleven. Hij is populair bij specifieke doelgroepen (tientallen landen hebben de auto voor hun legers aangeschaft bijvoorbeeld) maar ook bij consumenten. De G-Klasse heeft een ware cultstatus bereikt. Er zijn een aantal variaties geweest, waaronder versies met korte en lange wielbasis, open en gesloten kofferbak, één of meerdere zitrijen, cabriolets, etc. Verder zijn er diesels en benzineversies, met als meest begerenswaardige versies de snoepjes van huistuner AMG.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan op moment van schrijven 170 G-Klasses te koop.
 • 7% is cabrio.
 • 62% aanbod is diesel, 38% is benzine.
 • 54% is automaat, 46% is handgeschakeld.
 • Cruise-control: 28%.
 • Lederen bekleding: 39%.
 • Prijzen beginnen rond de 4500 euro voor de opknappers. Vanaf 7500 euro heb je een goed rijdbaar exemplaar. De prijzen lopen vervolgens gestaag op tot ongeveer €100.000 euro voor een jong gebruikt exemplaar. Er zijn echter nog wat gekke uitschieters tot €400.000 euro voor een jong gebruikte G65 AMG of zelfs €560.000 euro voor een G63 6×6 AMG.

Pluspunten

 • Cultstatus
 • Offroadkoning
 • Je kan zeggen dat je dezelfde auto hebt als Sacha van Autoblog.nl.

Aandachtspunten

 • Check goed wat je koopt, er zijn veel eigenaren die hun G-Klasse hebben bijgewerkt om moderner te lijken. Soms gaat dit zelfs zo ver dat moderne carrosserieën en/of motoren zijn overgezet op oude ladderframes.
 • Roest, roest, roest. Check met name de carrosseriepanelen, de deuren en deurscharnieren, de dorpels, de dwarsdragers aan de onderkant van de carrosserie, maar ook het chassis en de verbindingen tussen carrosserie en chassis op roest.
 • De 300D met motorcode OM616 of OM617 heeft soms een slechte compressie, waardoor starten in koud weer problematisch kan zijn. De achterste krukasafdichting is ook een zwak punt bij dit blok. De OM603 300D is een stuk beter.
 • De motoren zijn verder redelijk bulletproof, maar check natuurlijk altijd op lekkages en afzetting op de binnenkant van de olie- en koelvloeistofdop die kunnen duiden op dure reparaties als lekke koppakkingen.
 • Check de vergrendelingen van de verschillende differentiëlen. Als deze niet goed werken (iets wat met name voorkomt als ze lange tijd niet gebruikt zijn) kan je maar zo tegen een reparatie van enkele duizenden euro’s aanlopen.
 • Er kan speling op de cardanassen ontstaan. Dit is vaak te herkennen aan trillingen / schudden tijdens het rijden. Één nieuwe cardanas kost zomaar 700 euro, een G-Klasse heeft er drie. Ook de kruiskoppelingen zijn gevoelig voor speling. Deze is voelbaar en hoorbaar als je ze met de hand probeert te bewegen.
 • De veren willen nog wel eens breken, met name aan de achterkant en dan de eerste of laatste winding. Als de auto achterover of scheef hangt is een gebroken veer waarschijnlijk de oorzaak.
 • Controleer of de remmen goed werken, de schijven aan de voorzijde willen nog wel eens kromtrekken, te herkennen aan trilling tijdens het remmen.
 • Wiellagers en fuseelagers zijn ook gevoelig, neem wat vlotte, krappe bochten en let op tikkende / ratelende geluiden bij de wielen.
 • De kogelgewrichten van de stuurstangen mogen geen speling hebben.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!61 reacties

Ik weet een ontwerp wat ook net zo lang hetzelfde is gebleven als de G-Klasse: de Land Rover Defender.
@lemster: leuk dat je je kennis met ons deelt.
@marikoelolo: Graag gedaan ;-)
@lemster: mijn excuses, je gaf antwoord op Casper die in de video zei dat ie geen model kon bedenken dat 35 jaar ongewijzigd is gebleven. Ik zou me minder vaak schuldig moeten maken aan het eerst reageren, dan kijken principe
@marikoelolo: Haha, geen probleem. Het was inderdaad antwoord op Casper.
@lemster: volgens mij is de Morgan Plus 4 nog veel langer in haast ongewijzigde vorm leverbaar.
@lemster: wil je nu een lollie?
@dutchdriftking: Tsjah, als je uitdeelt…
@lemster: Ook mijn excuses, ook ik had het filmpje nog niet gekeken:$
@dutchdriftking: & @@rossi46aud: Lemster heeft gewoon gelijk, luister maar goed tijdens de video ;)
@lemster: slimme mensen uit lemmer.. allemaal weetjes
Lijst met puntjes valt opzich mee. Vooral de vorige generatie vind ik heel erg mooi, helaas hebben ze daar geen 6×6 compensatie versie van.
@bouwvakkert: vergeet de verterende Kabelboom niet.
De Defender is nog langer hetzelfde gebleven dan de G-Klasse. En zelf meer hetzelfde, namelijk nog steeds behoorlijk spartaans. De G-Klasse is tegenwoordig ook overdadig luxe.
@Joost1990_2: De G-Professional (Baureihe 461) daarentegen is zo spartaans als wat gebleven, zelfs dashboard uit de 1e serie grotendeels erin gebleven.
@406_v6: bedankt! Het viel mij al op dat ze dat niet uitlegden. 460-461 zijn de hardcore terreinwagens (461 G280 CDI Edition Pur is een leuke versie), 462 zijn de licentie gebouwde versies en de luxe 463 (waar ze het hier voornamelijk over lijken te hebben.)
@gtwillem: De 462 werd in Griekenland gebouwd; aangeleverd als CKD (Completely Knocked Down) pakket.
@406_v6: ik dacht dat 462 ook voor de Puch en andere versies gelden. Maar de CKD (ELBO) is sowieso een 462.

En de Peugeot P4 was er ook nog, maar die had zijn eigen fabriekscode dacht ik.

(Te lang niet meer in Mercedes verdiept ;-))
@gtwillem: Volgensmij was het enigste grote verschil de voorkant en een Peugeot motor erin.
€ 400.000 voor een jong gebruikte G65? Een nieuwe heb je voor iets meer dan € 380.000. Weliswaar zonder volledig aangevinkte optielijst maar goed.
@rikus: Je geeft dus zelf het antwoord op je vraag.
Wil nog steeds een keer een korte station G400 CDI, met die heerlijke V8 diesel !!

http://ww3.autoscout24.de/classified/259354273?asrc=st|as
@406_v6: Ik doe met je mee, en als het helemaal feest is doen we gelijk ook een g-professional
@henkhupelschoten: Ben vorig jaar nog serieus in onderhandeling geweest over een nieuwe camper op basis van de G-Professional. Is helaas niets geworden omdat mijn vrouw hem te onpraktisch vondt.

http://www.woelcke.de/files/upload-blog/132.JPG
De 400 CDI is veel minder betrouwbaar dan de 320 CDI. Maar goed, dan zie je ook terug in de 2e hands prijzen.
Ooit wil ik een keer zo een dikke offroad bak rijden, 2 auto’s staan er op mijn lijstje. De G63 AMG of een Toyota Land Cruiser het blijven alleibei droomauto’s.
@badboys: dan moet je geen amg kopen. Dat is een pc modetasje.
@lekbak: Dat is juist het punt waar ik over twijfel, een gewone G of een G AMG.
Je hebt gelijk een gewone G is tig keer beter in het terrein en de echte pure offroad uitstraling. Zo’n G 63 AMG is zeer luxe gewoon een S-Klasse van de dit soort bakken. Om die reden neig ik meer in de richting van de G AMG.
ooit komt er 1 !!!
Bij het ministerie van defensie weten ze uit ervaring dat de lijst met gebreken heel veel langer is.
@toniominestrone:

Al geef je die gasten een blok graniet met betonnen wielen, wordt het nog gesloopt.
@toniominestrone: bij defensie mishandelen ze de voertuigen ook enorm en ze weten ook uit ervaring dat de G dat beter kan hebben dan de meeste andere voertuigen (over het verdere nut van de G voor defensie heb ik het nu ff niet)
@lekbak: Mercedes gaat er anders wel altijd prat op dat de G onverwoestbaar is.
@toniominestrone: Benieuwd hoe lang de lijst straks is voor de Amarok is…. waarschijnlijk eindeloos.
Zelfde auto als Sacha! Prachtig pluspunt. Maar ik vind zulke auto´s niets. Ik rij dan liever een Hummer of een andere Amerikaanse bak die zo groot is dat zelfs politie auto´s met zwaailicht en sirene er niet langs durven.
En dan te bedenken dat ik er bij was toen Jean-Clode Peugeot en Arneaud Jarre-des-Telles samen het ontwerp en concept voertuig verkochten aan Arnold von Schweinenbeck van Daimler voor een nu schamele $ 300000,–

Hier een foto van het originele voertuig uit 1963

http://www.drilldrive.com/images/peugeot-p4-7.jpg
@desjonnies: Misschien maar beter ook, Peugeot zou het niet zo ver hebben geschopt met dat ontwerp denk ik zo
@desjonnies: Natuurlijk…. de Peugeot P4 was een licentie van de Mercedes/Puch; ontwikkeld op een idee van de Sjah van Perzië voor een militair voertuig.
@desjonnies:

ehm…..Nope. Niet die van op de foto in elk geval.

Ik wist niet meer precies hoe het in elkaar stak, dus e.e.a. uitgezocht.
Op de foto staat een Peugeot P4. Dit is simpelweg een in licentie gebouwde G-klasse, waarbij zelfs een deel van het werk door MB werd gedaan.
Het ontwerp is krek eender, op de motor/versnellingsbak van een 504/604 na…….!

Deze “grootouders” rijden niet voor niets nog steeds rond in grote delen van Afrika ;-). Blijkbaar is de motor sterk genoeg, ook voor een G-Klasse! Handig als zo’n 300D plof zegt, gooi je er gewoon een 504-blok in.
@skid: de assen zijn ook een eigen Peugeot product.
De om616 is een 2,4 liter vier cilinder en de om617 is de 3 liter 5 cilinder. Verder ook letten op een werkende toerenteller bij deze motoren want de onderdelen zijn hier niet goedkoop van. De stalen tank kan ook lek zijn een een plastic tank is ook niet goedkoop
Heh heh…Ik zou op zich wel wilen kunnen zeggen (check die werkwoorden) dat ik dezelfde auto rijdt als Sacha van autoblog in dit geval maar wat ook leuk was geweest is als Sacha deze ‘review’ had gedaan.

Gemiste kans joh.
Ah, een van mijn alltime favorieten. Vooral de oude, echte G is een toffe wagen. Liefst met een 300D 5cilinder of een 240D. Onvermoeibaar in het terrein en door het zéér geringe vermogen ook een uitdaging op de weg. Helaas is een 230(E) nu de enige betaalbare mogelijkheid voor mij. Ook een fijne motor, sterk en zeer betrouwbaar maar in een G hoort een diesel te liggen. Nog 2 jaartjes wachten dan kan ik een huisje kopen met plek voor zoiets leuks.
@lekbak:
Ik ben van mening dat je 100% gelijk hebt, een match made in heaven met die 2 Diesels in de G
@lekbak: Zoals gemeld in het artikel is de OM617 (5 cylinder diesel) een blok om kritisch te bekijken (heb zelf aantal jaren geleden een OM617.951 laten reviseren om min of meer dezelfde redenen).
@406_v6: de 240 is inderdaad de sterkere motor, dat is zo’n beetje de meest betrouwbare diesel ooit gemaakt. De 300 is echter bepaald geen stakker wat betrouwbaarheid betreft. Ze kunnen alleen matig tegen beperkte oliewissels. Doe je dat goed dan heb je een motor die makkelijk een miljoen kilometers mee kan. Ze mogen ook graag belast worden. Komt dus goed van pas in de G.

Het is wel belangrijk om nooit een turbo op de diesel te zetten, kunnen ze erg slecht over. De 300dt heeft andere interne componenten. Al is de td niet echt het toppunt van betrouwbaarheid.
@lekbak: ik heb een turbo diesel…. Na de revisie weer een prima blok!
@406_v6: ik ben niet zo thuis in de motornummers na de ‘punt’. Uiteraard is zo’n motor weer prima na revisie. Het verschil is wel dat de kans (veel) groter is dat je na een paar ton weer kunt reviseren, waarbij een atm ademende motor dezelfde stand haalt zonder revisie.
Even algemeen: de meeste koudstartproblemen met oude diesels zijn op te lossen door een goed gloeisysteem erop te zetten. Dan gaan ze weer een gemiddeld autoleven mee…
Dat de 400cdi met slechts 1 fietsketting wordt aangedreven was ook wel een puntje behandeling waardig dacht ik zo.
Is de Range Rover niet eerder, als je het over eerste SUV’s hebt?
Zelf thuis een G300gd uit ’86. Geïmporteerd uit Italië en helemaal opgeknapt. Nu met de nieuwe oldtimer regeling heb ik hem helaas moeten schorsen vanwege de hoge wegenbelasting (€ 2600 per jaar). Iemand anders die met dit zelfde probleem zit?
@gkspot: Niet met een G op diesel.
Wel met mijn 1980 Volvo op LPG: http://www.autojunk.nl/2014/07/volvo-245t
de amg die is echt n lekkertje maar aleen voor de echte echte bigi anu met bullet proef
Pas geleden een G-klasse gezien met autotrailer…. Op de body staat g55 of g63 of zo maar het kenteken is ook van een oude. Volgens mij is dat ook een nieuwe body/aandrijflijn/interieur op een oud chassis. Handige Harry met een raceteam…
In een 290GD heb ik mijn rijbewijs nog mogen halen.
Rij al jaren in een 270 cdi, herken de zwakke punten niet. Heb alleen de thermostaat vervangen, 2 verstuivers en 2 accu’s. Is niet echt super snel maar kan zeker goed mee in het verkeer. De elektrische ramen zijn wel een zwak punt maar daar zijn nu gemodificeerde raamgeleiders voor te koop en is het probleem opgelost, heb er wel inmiddels 3 van vervangen. Verder superauto.
Echt een baas als je zo een ding met een fatsoenlijke motor rijdt
Ik snap niet zo goed waarom die Sacha vaak zo’n heldenstatus wordt toebedeeld. Toch net zo’n boerenlul als jij en ik? Okee, paar slimme investeringen gedaan op het juiste moment. Maar hebben we niet allemaal weleens iets goeds gedaan? Koop anders ook een VW Golf, want die heeft Jeroen van Dijk ook. Staat op marktplaats.
Zelf een tijd een g400 gereden. 1 op 7 dieselen wegenbelasting van 250 per maand – maar man man, wat een auto. Als ik een auto mag noemen waarvan ik spijt heb dat ik hem heb weggedaan, is het de G

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).